Als anys 50, corria per Vic una nena entremaliada i una mica cap de trons, a qui li agradava enfilar-se als arbres. A casa seva ja sabien què havien de fer perquè parés quieta: donar-li un llapis. Així va ser com va començar a dibuixar tot el que l’envoltava. La nena vivia a la plaça de la Catedral i molts cops, quan treia el cap per la finestra, veia una processó, perquè aleshores a Vic se'n feien moltes. Segurament va ser aquí on va començar la seva afició per representar gentades, centenars de cares i d'expressions amb tot de detalls.
Aquella nena es passava hores i hores mirant una revista anglesa on hi havia una il·lustració d’uns porquets que prenien te. Era l’única revista que va tenir durant molts anys i la guardava com un tresor. Quan va ser més gran i se “les donava una mica d’intel·lectual”, li demanava al quiosquer que li deixés mirar les vinyetes de Sempé al "Paris Match" perquè no tenia prou diners per comprar-se la revista. Aquella nena es deia Pilarín. La seva mare li deia Nin. I els nens, que en la “postguerra estaven molt polititzats”, Lenin.
Aquella nena ja té 76 anys i en fa 56 que, del seu llapis, en surten milers de personatges que han poblat la història, les tradicions i la cultura de Catalunya. Aquella nena és la Pilarín Bayés - de Luna, com li agrada afegir a ella - una artista tan reconeguda com prolífica, amb un traç únic convertit en clàssic.
Text: Míriam Rodríguez Anguas
Fotografies: Raquel Vilella Sementé
Obres reproduïdes: "La processó dels esclauets", "Façana de la Casa Milà", dibuix original per la portada del llibre "La Pedrera d’en Tonet" i "La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio".