Llegeixes que va ser la primera alumna de batxillerat a Catalunya que va cursar assignatures de Medicina, dins d’un programa adreçat a joves amb altes capacitats. Llegeixes que té uns coneixements mèdics excepcionals, propis d’un alumne dels últims anys de carrera. Llegeixes que té la síndrome d’Ehler Danlos, una malaltia genètica rara que afecta el col·lagen de les articulacions. Llegeixes que també està diagnosticada de la síndrome d’Asperger, un trastorn cognitiu, també minoritari, que dificulta la interacció social i que sovint va lligat a unes capacitats intel·lectuals elevades.
Genialitat, capacitat, discapacitat, raresa i normalitat són paraules que ja t’han esbossat una imatge de la Natàlia quan la vas a trobar un matí de finals de març a la Universitat Autònoma de Barcelona, on fa primer de Medicina. I quan fa poca estona que xerres amb ella, etziba una frase que et sacseja tot l’esquema mental: “Jo sempre he sigut jo. Li poden posar l’etiqueta d’Asperger, d’Ehler Danlos, d’altes capacitats... és la necessitat que tenim de posar nom a tot, però jo no crec en les etiquetes”. Fins aleshores ni t’havia passat pel cap que totes aquelles paraules que donaves per fet que la definirien no eren més que etiquetes.
Fràgil i irrompible
A la Natàlia ja l’havíem conegut uns mesos abans d’aquesta trobada, en una de les visites que la Fundació organitza als centres de recerca per acostar els ciutadans als projectes que s’impulsen amb fons de La Marató. Era a l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. Allà va gravar aquest vídeo:
L'endemà d'aquell dia i en aquell mateix hospital li havien de fer una operació delicada. “Durant molt de temps vaig anar com una pilota de ping-pong: d’un metge a un altre i ningú sabia què fer-me, no s’atrevien. L’equip que em porta ara inventa solucions que encara no s’han provat. Es tracta d’assumir el repte de ser creatiu”. El cirurgià d'aquella intervenció ho va ser: tot i que no l'havia fet mai - però sí que l'havia vist fer - va provar una nova operació per girar-li els fèmurs i les tíbies.
La Natàlia passa periòdicament pel quiròfan per recol·locar ossos i curar petits accidents domèstics. “Molts cops els soluciono jo mateixa amb una fèrula. Porto unes 300 radiografies i tacs! Sé quan he d’anar al metge i quan no cal”. L’Ehler Danlos és un dèficit de col·lagen que produeix deformacions en ossos i músculs, híperlaxitud i dislocacions de les articulacions, pell que es danya fàcilment, cicatrització deficient dels teixits... Una malaltia genètica rara i complexa, de què se’n sap molt poc i no s’ha trobat el gen que la causa. El diagnòstic va arribar "molt tard i a batzegades". N’hi havia indicis abans, però no va ser fins als 9 anys que es va manifestar més clarament, quan els ossos van començar a créixer, però no els lligaments i els músculs. "És una síndrome que no es coneix ni ara, imagina’t fa 15 anys”.
Què en saps, de la teva malaltia? "Bastant, des del punt de vista genètic". Aleshores arriba la pregunta inevitable, que tothom li fa: creus que t’agrada la Medicina per la teva malaltia? “No va ser el desencadenant, però potser sí que m’he inclinat per la genètica perquè tinc una malaltia d’aquest tipus, però l’interès ve d’abans”. “D’abans de quan? De saber que tenies una malaltia genètica? Si ho vas saber als 9 anys!", exclamo. "Crec que va venir quan vaig aprendre a llegir i a escriure. Em compraven llibres i a mi no m’agradaven els típics per a nens. En recordo un que es deia ‘Per què i com’ i era de com funciona el cos humà".
Molta part del coneixement que té sobre l'Ehler Danlos ve del treball de recerca que va fer al Batxillerat. La primera idea va ser fer un estudi de les mutacions genètiques que provoca aquesta síndrome. El seu amic Èric, que també tenia Ehler Danlos -"ell de tipus greu, jo un de més suau"- faria una base de dades que permetés visualitzar-les en un software. S'havien conegut uns anys enrere, un 28 de febrer, Dia de les Malalties Minoritàries, en una trobada de pacients. Tots dos duien un rètol penjat del coll, amb el nom de la malaltia. I es van fer amics. Però l'Èric va morir poc després de plantejar el treball comú. A la Natàlia li va semblar molt dur fer-lo tota sola i, a més, la malaltia és molt complexa d'entendre i n’hi ha pocs casos estudiats. Buscant informació, va trobar les similituds amb l'osteogènesi imperfecta, una altra malaltia de defecte del col·lagen, més assequible.
Va titular el treball “Fràgil i irrompible”, una manera poètica de descriure com és aquesta malaltia: fràgil per fora, irrompible per dins. Ella també ho sembla, de fràgil, i no puc evitar preguntar-li si també se sent així. Respon amb un “sí” decidit, "però hi va haver una època que va ser a l’inrevés: per fora semblava molt forta, em feia un escut, però era molt vulnerable. No sempre he portat bé la meva malaltia, sobretot a l'adolescència, quan et revoltes contra tot. I d'aquí ve el títol del treball". En aquesta acceptació l'Èric hi va fer molt: "Ell ho tenia molt integrat. A l'Èric el va ajudar el seu pare, que també tenia la malaltia, i a mi em va ajudar ell". L'emoció s'aboca en els ulls negres i brillants de la Natàlia quan parla del seu amic.
"Sempre em pregunten si vull curar l'Ehler Danlos. Jo crec que no. Me l’estimo, però no per dedicar-m’hi. No podria ser objectiva”. S'atura uns segons i es mossega el llavi inferior, tancant una mica els ulls, com si intentés retenir el pensament que li acaba de passar pel cap. "Crec que també té a veure amb el fet que em frustro bastant ràpid. Soc molt perfeccionista. M’ho agafaria com a repte personal i si no ho aconseguís m’ho prendria pitjor que amb qualsevol altra malaltia”.
Text i fotos: Míriam Rodríguez Anguas