Publicație a Inspectoratului Școlar Județean Timiș, în colaborare cu AJOFM Timiș - Proiect INTESPO, dedicată absolvenților învțământului liceal și profesional
Cum mă pot înscrie în SERVICIUL PUBLIC DE OCUPARE? Ce avantaje am?
Dicționar: A.J.O.F.M. = Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă
Ești tânăr absolvent. Cu siguranță ai anumite planuri de viitor, dar multe aspecte sunt incerte. Chiar dacă dorești să te angajezi, să urmezi o facultate sau o școală postliceală sau nu ești încă sigur, dorim să-ți prezentăm avantajele înscrierii în Serviciul Public de Ocupare (SPO). Nu te costă nimic, nu te obligă la ceva, dar există multe avantaje. A te înscrie în S.P.O. nu înseamnă că soliciți șomaj, chiar dacă o parte dintre absolvenți nu-și găsesc un loc de muncă foarte repede, motiv pentru care beneficiază de sprijinul financiar numit șomaj. Un avantaj al șomajului, dacă nu îti găsești un loc de muncă, este acela că vei beneficia de asigurarea medicală. Sunt câteva motive pentru care te invităm să lecturezi informațiile de mai jos. Îți mulțumim!
AJOFM Timiş te sprijină dacă: în termen de 60 de zile de la data absolvirii te înregistrezi la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă. Data absolvirii este 29 mai 2020.
Documente necesare înscrierii la Agenţia pentru Ocuparea Fortei de Muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă:
- carte de identitate - original si copie;
- certificat de naștere- original si copie;
- Adeverință din care să rezulte data absolvirii sau actul de absolvire a formei de învățământ respective (original și copie); (adeverinţă din care să rezulte data absolvirii) original și copie;
- adeverință medicală, obţinută de la medicul de familie, din care să rezulte că eşti apt de muncă ori că ai eventuale restricții medicale; SAU DECLARATIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE;
- un dosar plic;
CE AVANTAJE AM?
a. informare şi consiliere profesională (sprijin pentru întocmirea unui CV, pregătirea pentru interviul de angajare);
b. mediere pentru identificarea unui loc de muncă (gasirea locului de muncă potrivit pentru tine din lista cu locurile de muncă vacante);
c. formare profesională gratuită (cursuri de pregatire profesională pentru creșterea accesului pe piaţa muncii) dacă nu ai o calificare sau ești nevoit să te califici / recalifici;
d. îndemnizație de şomaj (dacă este cazul);
e. Prima de activare, adică o sumă de bani pentru faptul că te-ai angajat;
Șomerii înregistraţi, care nu beneficiază de indemnizație de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, după 30 de zile de la data înregistrării la agențiile pentru ocuparea fortei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1000 lei, neimpozabilă.
Prima de inserție
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, se înregistrează la agentia pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (este necesar să lucrezi neîntrerupt un an, chiar dacă schimbi locul de muncă), beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării (3 X 500 lei).
Formarea profesională este una dintre cele mai importante măsuri active oferite de ANOFM în vederea creşterii şanselor de ocupare. Se asigură gratuit persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca sau înregistrate în Serviciul Public de Ocupare.
Prima de încadrare:
se acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistrați care se încadrează în muncă pentru o perioadă mai mare de 12 luni cu normă întreagă, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Beneficiarii primei de incadrare sunt şomeri înregistrați care au domiciliul /reședința în zonele prevăzute în Planul Naţional de Mobilitate.
Prima de mobilitate:
se acordă șomerilor înregistraţi la agentiile pentru ocuparea fortei de muncă care se încadrează în muncă, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia:
a).12.500 lei pentru şomerii care se încadrează în muncă, într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul;
b). 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoţite de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul; c). în cazul în care ambii soţi îndeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei;
d). în situaţia în care persoanelor care îndeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autorităţile publice locale sau centrale, locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare de:
3.500 lei pentru situaţiile prevăzute la punctele a) și c);
6.500 lei pentru situația prevăzută la punctul b).
Prima de instalare:
se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spatiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 de luni. Beneficiarii primei de instalare sunt şomeri înregistrati care au domiciliul /reşedinta sau își stabilesc noul domiciliu/ noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul Național de Mobilitate.
Prima de relocare:
Persoanele înregistrate ca şomeri care se încadrează în muncă, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia, beneficiază, timp de 36 luni, de o primă de relocare, neimpozabilă, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei.
Trebuie să ne ferim de:
- munca la negru (fără un contract de muncă);
- munca necalificată (înseamnă venituri mici pe termen lung);
- locurile de uncă unde nu se respectă normele privind sănătatea și securitatea în muncă;
Locul de muncă / studiile / cursurile de calificare asigură / șomajul asigură:
- asigurare medicală
- recunoașterea vechimii
- acces la servicii de mediere și consiliere
- beneficii financiare
- protecție socială
Doresc să mă angajez în străinătate. Ce am de făcut?
Suntem cetățeni europeni, deci avem dreptul de a locui, învăța sau dreptul la muncă într-o altă țară membră a Uniunii Europene.
Dacă ești absolvent al unui liceu tehnologic / învățământului profesional, certificatul de atestare a competențelor profesionale este recunoscut în Uniunea Europeană, dar e necesar ca acesta să fie tradus în limba engleză sau în limba țării unde dorești să muncești.
Trebuie să evităm munca la negru, fără documente și nici să plecăm din țară fără a avea câteva informații: unde este locul meu de munca, dacă am un contract, unde voi locui. Nu ezita să ceri adresa firmei sau a locuinței și să le verifici pe internet, inclusiv pe StreetView. De asemenea, poți cere detalii de la un consilier Eures din regiunea respectivă. Nu uita că există și rețele infracționale, care caută să atragă persoane spre munca forțată, parte a traficului de persoane.
Există și o altă cale pentru a găsi un loc de muncă în străinătate? Da. Prin intermediul Programului EURES, gestionat de Comisia Europeană.
Ce este EURES?
Portalul EURES este gestionat sub tutela Comisiei Europene, astfel că persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în alte state membre ale UE / SEE pot accesa locuri de muncă oferite de angajatori, așa cum și angajatorii își prezintă locurile de muncă oferite.
Chiar dacă website-ul este disponibil și în limba română, atunci când cauți un loc de muncă prin EURES este necesar să ai un CV Europass în limba engleza sau în limba statului unde dorești să muncești, majoritatea locurilor de muncă fiind prezentate în limba engleză. De asemenea, interviul on-line se va realiza tot în limba engleză sau în limba țării gazdă.
Locurile de muncă EURES sunt monitorizate de agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă, motiv pentru care șansa de a cădea într-o înșelătorie este foarte redusă. De asemenea, dacă întâmpini diverse dificultăți, poți lua legătura cu un consilier Eures din regiunea unde este disponibil locul de muncă, sau chiar să iei legătura cu consilierul Eures de la AJOFM Timis, care va solicita informatii de la omolugul său.
Cum poți găsi consilierii Eures din toate regiunile U.E. / SEE?
Text în lucru.
Există avantaje EURES?
Da. Ți se poate deconta transportul și poți beneficia de o îndemnizație de mobilitate, în anumite condiții.
Nu știi ce facultate sau loc de muncă ți se potrivește?
Nu știi ce curs de formare profesională să alegi?
Echipa de consilieri îți stă la dispoziție, ajutându-te să alegi exact ceea ce ți se potrivește, îndrumându-te spre variantele cele mai optime.
Cum pot beneficia de serviciile de consiliere?
Cine mă ajută să mă înscriu la Serviciul Public de Ocupare?
Cum pot lua legătura cu un consilier?
Consilierii îți stau la dispoziție oferindu-ți toate informațiile de care ai nevoie, precum și serviciile de consiliere educațională și orientare în carieră.
Mai jos ai datele lor de contact, îi suni?
Cristian HARAȘNIUC - consilier: cristian.harasniuc.intespo@isjtm.ro
Nicoleta IACOBESCU - consilier: nicoleta.iacobescu.intespo@isjtm.ro
Toate serviciile oferite sunt GRATUITE, merită să încerci și să profiți de toate beneficiile puse la dispoziție.
Concept și redactare: prof. Ciprian Blaj - inspector școlar pentru proiecte și programe, Nicoleta Iacobescu - consilier proiect INTESPO, Cristian Harasniuc - consilier proiect INTESPO
Credits:
Created with images by Markus Winkler - "Ideas for my resume" • JOSHUA COLEMAN - "I always drive. In Los Angeles, that is what you do....but the problem is that we have these metro stations all over the city that are themed. Since I live in Hollywood, the metro station below the W hotel across from the Pantages theater is film themed. I love the thousands upon thousands of reels that decorate the ceiling. The lights cascade off of them in such a cool, glowing manner that I am always surprised when I'm with someone and they didn't even notice how ornate they are. In case you are going too fast, here is a shot to remind you to pay attention to your surroundings. " • Chien Nguyen Minh - ""Daylight is too bright, the night is too dark, I want more colors!" _________________________________________________ 𝚄𝚗𝚔𝚗𝚘𝚠𝚗 𝚋𝚘𝚢" • Nikita Kachanovsky - "On my eames" • Waqas Saeed - "Frame Coffee Shop in Dubai Design District" • 44833 - "road road marking street"