Van Transcontinenta BV, de importeur voor onder andere Leica en Tamron, kreeg ik de kans om de Samyang 12mm F2.0 NCS CS MFT uit te proberen. Samyang is een Koreaans bedrijf welke in 1972 is opgericht en hun lenzen worden onder verschillende namen verkocht; Samyang, Rokinon, Bower, Pro-Optic, etc.
Samyang 12mm F2.0 NCS CS is een groothoeklens die gebruikt kan worden op verschillende mirrorless camera's: Canon M, Fujifilm X, Samsung NX, Sony E mount en Micro Four Thirds. Ik heb de Samyang op het laatst genoemde systeem getest, de Olympus OM-D E-M5 Mark II. Deze camera heeft een cropfactor van 2.0 waardoor het beeldveld gelijk is aan een 24mm lens op een 35mm camera (Full Frame).
Na het openen van de doos was het eerste wat mij opviel de bouwkwaliteit. De lens weegt 245 gram en door het gebruik van metaal en plastic voelt de Samyang erg stevig aan. De lensvatting is van metaal en de filtermaat is 67mm.
De Samyang 12mm f/2.0 is een mechanische lens en het instellen van het diafragma en het scherpstellen doe je handmatig. De lens bevat geen elektronica en geeft geen informatie door aan de camera. Hierdoor wordt het diafragma niet in de EXIF opgeslagen. Het diafragma stel je in door de voorste ring (t.o.v. de camera) te draaien. De diafragmaring bestaat uit halve stops en 'klikt' bij elke stop op zijn plek. De scherpstelring is de tweede (brede) ring op de camera en voelt stevig aan. Scherpstellen gaat hiermee nauwkeurig en gemakkelijk.
Ik had tot op heden geen enkele ervaring met handmatig scherpstellen en was erg benieuwd hoe dit in de praktijk in zijn werk zou gaan. Heel toevallig (ahum) was een vakantie naar Schotland gepland en dus een mooie gelegenheid om daar de Samyang te testen. In Schotland heb ik de Samyang voornamelijk voor het fotograferen van landschappen en kastelen gebruikt. Wat mij enorm opviel is hoe nauwkeurig en makkelijk je kan scherpstellen: zet de scherpstelring op oneindig en alles wat verder weg is dan 1 à 2 meter is scherp.
Om het scherpstellen makkelijker te maken heeft Olympus (en andere mirrorless camera's) een tweetal hulpmiddelen aan de camera toegevoegd: focus peaking en magnification. Bij focus peaking wordt met een kleur aangegeven welk gedeelte scherp is. Bij magnification kan je op een bepaald gedeelte van de foto inzoomen en duidelijk zien of het scherp is of niet. In begin maakte ik veel gebruik van focus peaking, maar vond de magnification toch beter werken. Het is ook mogelijk om beide functies tegelijk te gebruiken.
Scherpte, vervorming en contrast
Wat mij bij de eerste foto's meteen opviel is hoe scherp de foto's zijn. Veruit de meeste foto's heb ik gemaakt op f/8, maar bij een bezoek aan Doune Castle in Schotland heb ik de foto's op f/2.0 genomen om te kijken hoe de scherpte dan is. Verschillende reviews op internet geven aan dat de Samyang scherper is dan de Olympus 12mm f/2.0, maar aangezien ik de Olympus lens niet bezit, heb ik dit niet kunnen testen.
Bij een groothoeklens treedt er altijd vervorming op en bij de Samyang is dit dus ook te verwachten. De vervorming is niet heel groot, maar bij verticale en horizontale lijnen is dit wel goed te zien. Dit valt uiteraard aan te passen in diverse software.
Over het algemeen is het contrast van de foto's erg goed. Wat mij wel opviel is dat er een verlies van contrast optreedt rondom felle lichtbronnen (bijvoorbeeld bij foto's maken tegen de zon in).
Conclusie
De Samyang 12mm F2.0 heeft mij positief verrast. De bouwkwaliteit van de lens is super, voelt degelijk aan en is ook niet erg groot. Het handmatig scherpstellen was in het begin even wennen, maar als je dit eenmaal door hebt dan werkt het erg goed. Na het uitzoeken van alle gemaakte foto's durf ik toch wel te zeggen dat deze lens binnen niet al te lange tijd van de wensenlijst gaat en op de 'ik bezit een Samyang' lijst komt. Ben je niet bekend met handmatig scherpstellen en wil je toch een lichtsterke lens die niet zo heel veel kost, dan is de Samyang 12mm F2.0 een goede optie.
Credits:
Copyright R. Bouwknegt