Dagbesteding is een belangrijk onderdeel van het leven van mensen met een beperking, en heeft een grote invloed op hoe iemand zijn of haar leven ervaart. Hoe cliënten worden geholpen dit in te vullen en hierbij worden begeleid, heeft veel impact op het geluk en de ontwikkeling van de cliënt. Dit leertraject focust daarom op het verschil dat de begeleider hierbij kan maken.
Een overzicht van de bouwstenen
Introductie: Van A naar Z
In deze introductie wordt de belangrijkste informatie gegeven over het wat, hoe en waarom van dagbesteding en de rol van de begeleider in het leven van de cliënt bij het invullen van diens dag.
Introductie: Het ideale werkproces
De andere introductie staat stil bij de verschillende stappen van het proces; van het inschatten van de wensen, behoeftes en kunde van de cliënt, naar het bepalen van de doelen en welke activiteiten en begeleiding nodig is om deze te behalen, tot de evaluatie en bijstelling van het plan.
Casussen
In deze vier bouwstenen worden 2 á 3 casussen aangeboden. In elke casus staan één cliënt en diens hulpvraag centraal. De begeleider beantwoordt vragen om te bepalen welke handelingen hij of zij in deze situatie zou ondernemen om tot een best mogelijke resultaat voor de cliënt te komen. De eerste casus voor elk cliënttype is een interactieve video, waar de andere casussen zijn beschreven.
LVB
MVB
EVB
Kennis activeren met opdrachten
Aanvullend zijn er vier bouwstenen die begeleiders helpen de geleerde kennis te activeren en in de praktijk te brengen. Deze opdrachten zijn zowel reflectief als praktisch van aard.
- Een reflectieopdracht waarbij de begeleiders middels kritische vragen hun eigen handelen tijdens gesprekken met klanten en het begeleiden van de dagbesteding onder de loep nemen.
- Het handvat Praatkaart als hulpmiddel voor het kunnen achterhalen van de wensen en kwaliteiten voor een geschikte dagbesteding.
- Het handvat Werkvormen als hulpmiddel in de vorm van een lijst met ideeën voor werkvormen voor het achterhalen van de wensen en invullen van de dagbesteding.
- Een praktijkopdracht waarbij de begeleiders n.a.v. een opdracht gaan oefenen met het voeren van gesprekken en hierbij actief feedback ophalen.
Overig
Veelgestelde vragen
In deze bouwsteen vind je een beknopt overzicht van de meest gestelde vragen over dit onderwerp en waar begeleiders snel antwoorden kunnen vinden.
Naslagwerk
Een bouwsteen met een totaaloverzicht van alle aangeboden theorie uit het leertraject.
Dankwoord
Speciale dank gaat uit naar de leden van de redactieraad die actief en betrokken hebben meegewerkt aan dit leertraject. Deze leden zijn werkzaam bij de onderstaande zorgorganisaties.
- ‘s Heeren Loo
- Abrona
- ASVZ
- Cello Zorg
- Cordaan
- Cosis
- Ipse de Bruggen
- Lunet Zorg
- Sherpa
- SWW Zorg
- Welkom bij Wil
Dit leertraject is ontwikkeld door RMMBR in opdracht van de VGN Academie.