View Static Version
Loading

SPRUCKEN FASAD FUSK, BROTT OCH STATLIGA PENGAR

På ytan: Ett företag som gör succé med billiga bostäder till studenter.

Under ytan: Farliga lägenheter, blåsta underentreprenörer, usel arbetsmiljö, hot och kriminella inslag.

Vi har granskat Prime Living, som fått 81 miljoner kronor i investeringsstöd av staten och fortsätter att vinna upphandlingar.

"Lönsamma studentbostäder med ett unikt koncept som ger kortare produktionstider och lägre kostnader. Bostäderna består av prefabricerade bostadsmoduler som tillverkas på fabrik i Kina, transporteras och monteras på plats i Sverige".

Så beskriver Prime Living sin affärsidé på sin hemsida.

Tack vare bostadsbristen har konceptet varit lyckat, med 1 178 lägenheter på fem orter runt om i landet – och mängder av nya projekt på gång.

”Det var lika kallt i lägenheterna som utanför”, berättar Ossian, som flyttade in i sitt studentboende i vintras. Foto: Anders G Warne

Ossian, som läser vid Stockholms universitet, är en av många studenter som haft problem att hitta bostad. I vintras blev han överlycklig när han tillsammans med flickvännen äntligen fick ett förstahandskontrakt i Spånga utanför Stockholm, där Prime Living erbjöd en lägenhet på 31 kvadrat.

FUSKET OCH MÖGLET

På grund av allt byggdamm som kom in började jag hosta och till slut kom det upp blod.

Tidigare hyresgäst

Men när flyttlasset gick i slutet av februari började mardrömmen. Lägenheten var inte färdigbyggd.

– När vi kom in här stod två byggnadsarbetare och spacklade en vägg. Det var färgburkar och stegar i hela lägenheten och färg på golvet, berättar Ossian, som tillsammans med sin partner och de andra studenterna tvingades lämna sina saker och ta in på hotell.

Efter ett par veckor fick de komma tillbaka – till en byggarbetsplats.

– Trapphuset var en byggnadsställning, i bästa fall fanns det en träplanka som reling. Det var is på trappstegen och helt livsfarligt.

Brunt vatten, skräpigt och glipor i dörren är bara några av klagomålen från studenter i Prime Livings boenden. Foto: Privat

När Byggnadsarbetaren kommer på besök står olika aggregat och maskiner i korridorerna. Det dammar ordentligt. Men de största problemen finns inne i lägenheterna. Hyresgäster berättar om sprickor i väggarna, ytterdörrar med sådant glapp att man kan stoppa in fingrarna i springan, brunt vatten och ständiga elavbrott. Månadshyran på över 7 000 kronor har känts orimlig.

– Det har varit skitjobbigt. Ventilationen funkade inte alls, så jag fick ha balkongdörren öppen. På grund av allt byggdamm som kom in började jag hosta och till slut kom det upp blod, säger en av studenterna som nu har flyttat.

Ossian visar oss ut på balkongen och tar tag i räcket. Det sviktar betänkligt för minsta tryck och är inte fastsatt i väggen.

– Jag brukar säga till dem som hälsar på att de absolut inte får luta sig mot räcket, säger han.

Studenten Ossian behöver bara trycka lätt på balkongräcket för att det ska börja svikta. Foto: Anders G Warne

De vita plattorna på balkongen ovanför har redan fått en mörk ton i kanterna, vilket har sin förklaring. De är enligt våra uppgifter inte gjorda för att klara väder och vind, något Prime Living verkar känna till. I ett byggmötesprotokoll som Byggnadsarbetaren har tagit del av står det: "FC-skivor balkonger ej för utomhusbruk".

Rolf Källkvist, inspektör på Elsäkerhetsverket, upptäckte flera risker vid ett tillsynsbesök på studentboendet i Spånga. En fördelningsdosa för huvudledningar till lägenheter låg på en lastpall, enbart skyddad av plastfolie. Om byggskåpet i elrummet har han skrivit så här i sin promemoria: "Oöverskådlig anläggning praktiskt taget omöjlig att överblicka med kablar i högar liggande över hela golvet."

Eldosan utanför bygget i Spånga skyddades endast av plastfolie. Foto: Elsäkerhetsverket

Andra studenthus som byggts av Prime Living har haft liknande problem. Studenten Emilia bodde i Prime Livings boende på Beryllgatan i Göteborg under ett år, fram till 2017.

Det stora problemet för henne var möglet. Det stank i stora delar av huset, berättar Emilia.

Mögel gav studenter i Göteborg problem. Foto: Privat

– Det fanns stora mögelpartier som man tydligt kunde se intill varmvattenrören. Möglet gjorde att mina allergier blev mycket värre och jag tvingades flytta, säger hon.

I Lund har studenter på Ola Römers väg klagat på sprickor i väggarna och dålig ventilation. När miljöförvaltningen gjorde en inspektion upptäckte man "allvarliga brister" som fuktskador i ytterväggar, vilket har gjort att färg har släppt.

– Det är problem i många av bostäderna. I vissa lägenheter är det risk för vattenläckage från avloppen i duscharna, det kan läcka ner till lägenheterna under, säger Elin Holgersson, miljöinspektör.

Bilar brinner utanför Prime Livings studentbygge i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

BRÄNDERNA, PENGARNA OCH MORDET

– Jag har varit livrädd. Det känns helt overkligt och jag har aldrig i min vildaste dröm kunnat tänka att något sådant här skulle kunna hända

Abbe El Barawany, ägare till Mälarvikens Tak och Bygg

Men Prime Living har haft fler problem än missnöjda hyresgäster. Natten till den 16 mars 2017 tände någon eld på fem bilar som stod parkerade intill företagets bygge på Panelgatan utanför Malmö. Bilarna tillhörde arbetare på bygget. När polisen kom dit såg man att någon hade tänt eld även på gaveln på byggarbetsplatsen, där plastisoleringen börjat brinna. Mikael Östling på Malmöpolisen berättar att gärningsmännen tänt eld med hjälp av bensin, men att man inte hittade några andra spår som ledde utredningen framåt. Polisen ville veta om Prime Living hade några fiender som kunde ligga bakom dådet. Men företaget avfärdade alla hotbilder.

Skador efter att någon tänt eld på plastisoleringen på bygget. Foto: Polisen

– Prime Living har inte haft några problem med leverantörer, andra företag eller missnöjda kunder, sa en förvaltningschef i ett vittnesförhör.

När Byggnadsarbetaren tittar närmare på företaget och dess underentreprenörer visar det sig inte alls stämma. Prime Living har en historia av missnöjda företag som säger att de inte har fått betalt för sitt arbete.

Ett specialistföretag, vars tre medarbetare jobbat för Prime Living på ett studentbygge under flera veckor, krävde ersättning för 430 000 kronor. Men Prime vägrade att betala.

– De försökte också lura av mig handlingar utan ett påskrivet avtal på ett möte. Det är ett rent lurendrejeriföretag från början till slut, säger företrädaren för specialistföretaget.

Ett företag som jobbat med uppvärmningslösningar fick heller inte betalt. Företaget gjorde arbeten för nära 700 000 kronor åt Prime Living. Efter att det hela gått upp i rätten tvingade en förlikningsdom Prime Living att betala hälften av summan.

Men de största kraven mot Prime Living kommer från företag som har varit huvudentreprenörer på byggena. En entreprenör som tecknade avtal med Prime Living om att bygga studentboende i Göteborg fick problem redan i början av bygget. Enligt en stämning informerade entreprenören tidigt Prime Living om att kostnaderna skulle öka, bland annat på grund av fraktskador på byggmodulerna från Kina, och en kostsam sanering av marken. Men Prime Living betalade inte fakturor på sammanlagt 7,5 miljoner kronor. Entreprenören kunde därför inte betala sina underentreprenörer och gick till slut i konkurs.

– Vi fick varningar från andra företag, men tänkte att det skulle lösa sig. De slutade betala, men de beställde mer och mer jobb.

Abbe El Barawany

Historien upprepade sig när Mälarvikens Tak och Bygg tog över som huvudentreprenör för studentbygget i Spånga utanför Stockholm förra sommaren.

– Vi fick varningar från andra företag, men tänkte att det skulle lösa sig. De slutade betala, men de beställde mer och mer jobb, berättar Mälarvikens ägare Abbe El Barawany.

”Jag har varit livrädd," säger Abbe El Barawany.

Det hela slutade i en stämning, där Mälarviken nu kräver 24 miljoner kronor av Prime Living.

Abbe El Barawany har det senaste året utsatts för grova hot. Hans hem har beskjutits två gånger, liksom en kontorslokal där han tidigare suttit. Någon har också placerat en handgranat i hans föräldrars trädgård.

Den 5 juni sköts El Barawanys kollega till döds utanför sitt hem på Lidingö. Den 57-årige mannen var projektledare på Mälarvikens Tak och Bygg och en av de ansvariga på studentbygget i Spånga. Direkt efter mordet spärrade polisen av Lidingöbron, där två misstänkta män kunde gripas. Fem personer sitter häktade för mord eller medhjälp till mord. Händelserna har påverkat Abbe El Barawany starkt.

– Jag har varit livrädd. Det känns helt overkligt och jag har aldrig i min vildaste dröm kunnat tänka att något sådant här skulle kunna hända, säger han och berättar att han lämnat landet på grund av det som hänt.

Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads, berättar att en hotbild mot bygget i Spånga fick honom att stoppa skyddsombuden från att göra besök där.

– Vi har backat hem där, på grund av hotincidenter, berättar han utan att närmare vilja beskriva hoten.

Även Arbetsmiljöverket bekräftar hotbilden i Spånga.

Brandattentatet mot bygget i Malmö är alltså ingen enskild brottslig händelse i Prime Livings omgivning. Och när Byggnadsarbetaren tittar närmare på företagets huvudentreprenörer upptäcker vi en rad kriminella kopplingar:

  • En man som förra året satt i styrelsen för en av de nuvarande entreprenörerna är dömd för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Den nuvarande företrädaren för företaget är skriven på samma adress som den dömde.
  • En tidigare företrädare för en entreprenör har skulder på över en halv miljon kronor registrerade hos Kronofogdemyndigheten.
  • Vd:n för en av huvudentreprenörerna har tidigare suttit i styrelsen för ett byggbolag som har dömts för att ha betalat ut svarta löner för 1,1 miljoner kronor till arbetare på ett hotellbygge. Utbetalningarna skedde med hjälp av falska fakturor till olika blufföretag.
  • Ägaren till en annan av huvudentreprenörerna är dömd för misshandel.
  • Flera av företagen och företrädarna har stora skatteskulder och andra skuldkrav.

KEMIKALIER OCH LIVSFARLIGT JOBB

– De där containrarna som de bygger med är i princip ihoplimmade med gult fogskum. Man lät personal utföra arbete med fogskummet, där det finns allergiframkallande och farliga ämnen.

Anders Karlsson, regionalt skyddsombud, Byggnads

Containrarna som ska bli studentlägenheter fogas med gult fogskum. Foto: Privat

Även när det gäller arbetsmiljön har problemen varit stora på Prime Livings studentbyggen. Byggnads regionala skyddsombud Anders Karlsson berättar att bygget på Herkulesgatan i Göteborg har haft mängder av brister.

– De där containrarna som de bygger med är i princip ihoplimmade med gult fogskum, där det finns allergiframkallande och farliga ämnen. Folk gick omkring runt arbetet med fogskummet helt utan skydd, säger han.

På en bild som Byggnadsarbetaren tagit del av syns när byggnadsarbetare på Herkulesgatan utför livsfarligt arbete under hängande last. En annan bild visar hur kemikalier förvaras i personalutrymmen.

Arbetsmiljöverket inspekterade Prime Livings andra Göteborgsbygge på Beryllgatan och fann liknande brister som arbete med härdplaster och för långa arbetspass. Men bristerna rättades inte till, något som Arbetsmiljöverket anmärkte på vid nästa besök.

Fogskum och andra kemikalier förvarades i personalutrymmen på ett studentbygge i Göteborg. Foto: Privat

På bygget i Spånga utanför Stockholm har problemen varit allra störst. Arbetsmiljöverket larmade om arbetare som jobbat på hög höjd utan fallskydd.

– Det har varit oerhört bristfälligt fallskydd. Vi hittade stora trapphus som var monterade och det fanns ju inte ett räcke någonstans. Det var fritt fall rakt ner, säger Mikael Roos, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Fallriskerna var stora på bygget i Spånga. Foto: Privat

Han berättar att man gjorde ett tillslag mot bygget tillsammans med gränspolisen i våras.

– Då flydde folk som saknade papper upp på taket. Men vi kunde inte skicka upp poliser där, eftersom det saknades räcken överallt. Det försvann oerhört mycket folk och la sig på taket, säger han.

Även på studentbygget i Oxie utanför Malmö har arbetare försvunnit vid kontroller. 2015 gjorde Byggnads ett arbetsplatsbesök där flera utländska enmansföretagare smet från bygget.

MILJONERNA

Prime Living har fått investeringsstöd från staten på sammanlagt 81,6 miljoner kronor.

Trots alla problemen fick Prime Living 2017 ett investeringsstöd från staten på 81,6 miljoner kronor för studentbostäderna i Oxie. Motkravet har varit sänkta hyror.

Det börsnoterade företaget blickar framåt med tillförsikt på sin hemsida, där man skriver: "Prime Living har ytterligare cirka 3 000 lägenheter i pågående och planerad produktion". En av orterna där Prime Living har fått förtroende är Täby utanför Stockholm. Företaget vann en markanvisningstävling och ska om två år börja bygga en miljöanpassad studentskrapa på 15 våningar med bra läge.

Studentskrapan är en del i utvidgningen av Roslags-Näsby, som enligt kommunen är en av Sveriges mest ambitiösa satsningar inom modern stadsutveckling.

Det är tydligt att billiga och snabba studentbostäder är efterfrågat. Frågan är bara vad man får för pengarna. ⦿

Fotnot: I dag håller Prime Living en extra årsstämma, där samtliga i styrelsen lämnar sina platser.

Framtiden? Täby kommun låter Prime Living uppföra den här studentskrapan med miljöinriktning. Illustration från Täby kommun.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.