La Fundació la Marató de TV3 presenta la memòria d’activitats del 2018, en què fa balanç de totes les accions de sensibilització i d’impuls a la recerca biomèdica dutes a terme durant tot l’any gràcies a la participació activa del conjunt de la ciutadania.
LA MARATÓ 2018: CÀNCER
EL PROGRAMA A LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ
15.068.252€: recaptació històrica
Sensibilitzar i sumar recursos econòmics per impulsar la recerca sobre el càncer van ser els objectius de la La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 2018, que es va fer el diumenge 16 de desembre. Gemma Nierga i Ramon Gener van estar al capdavant de les prop de 16 hores de programa de televisió i Roger Escapa va conduir les 5 del programa de ràdio. Una intensa emissió en directe en què els testimonis de persones que conviuen amb càncer i la divulgació sobre què hi fa la recerca van donar pas a l’espectacle més divers i les mostres de participació social que es produïen a tot Catalunya. Al llarg del dia, 2.130.000 espectadors van connectar amb el programa, que va tenir una quota de pantalla del 17,7%.
La ciutadania va reaccionar amb més entusiasme que mai a la crida de la Fundació La Marató de TV3 amb una explosió solidària que es va traduir en un marcador històric de les 27 edicions del programa, situat en 15.068.252 €. Aquests recursos suposaran un impuls decisiu per a la recerca de nous mètodes de prevenció i diagnòstic i tractaments més eficients que augmentin l'esperança i la qualitat de vida de les persones amb càncer.
PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL
3.668 activitats de suport a la marató
Al voltant d’1 milió de persones van participar en les 3.668 activitats populars que entitats i col·lectius van organitzar al llarg de l’any per sensibilitzar sobre el càncer i recaptar fons per impulsar-ne la recerca. L’esport, la música, la gastronomia i les tradicions van omplir de festa solidària les 43 comarques catalanes i es va estendre també a l’estranger. Totes les activitats solidàries es van poder consultar en un mapa interactiu al web de la Fundació.
AJUNTAMENTS I TEATRES AMB LA MARATÓ
Centenars de pancartes penjades als municipis catalans, per iniciativa dels seus ajuntaments, van contribuir a crear el clima participatiu que sempre acompanya aquest projecte. També s’hi van sumar les sales i companyies de teatre amb la lectura d’un manifest de suport el cap de setmana de La Marató.
"viu la marató"
El dia del programa, la Fundació va convidar els rectors i degans de les universitats i col·legis professionals de Catalunya a viure La Marató per dins i descobrir-ne els “secrets”, en una iniciativa anomenada “Viu La Marató”. En la seva quarta edició, vint-i-dues persones van poder conèixer quatre dels escenaris més representatius del projecte: el plató 1 de TV3 i l’estudi 1 de Catalunya Ràdio, des d’on s’emet el programa, una de les activitats populars de suport a l’edició 2018, el “partit de futbol entre famosos i famoses”, a Gavà, i la Fira de Barcelona, principal seu telefònica de La Marató. En aquest recorregut, que va durar tot el matí, van poder veure l’arrencada del programa, parlar amb pacients de càncer, metges i artistes, saber l’esforç que fan els organitzadors d’una activitat popular i participar en la recepció dels donatius telefònics.
3.400 voluntaris i 4 seus telefòniques per respondre la solidaritat
El 16 de desembre, el 905 11 50 50 va comptar amb 1.001 línies d’atenció telefònica distribuïdes entre quatre grans espais, posats en marxa per la Fundació: la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, la Universitat de Lleida i el Port de Tarragona. Des d’aquí, 3.400 voluntaris, la majoria coordinats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, van atendre 65.758 donatius telefònics i van dur a terme altres tasques per garantir el bon funcionament d’aquests centres d’operacions. Van formar part d’aquest gran col·lectiu persones a títol individual, cares conegudes i professionals de les entitats col·laboradores de la Fundació i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
Per fer possible tot aquest engranatge, la Fundació va tenir el suport del grup “la Caixa” i Movistar. El procés de recollida dels donatius telefònics i dels que van arribar per tots els altres canals –internet (web, Bizum, interactiu), caixers automàtics i transferència bancària- va ser revisat durant tota la jornada, des de les quatre seus telefòniques, per més de 70 professionals de PricewaterhouseCoopers. En acabar el període de recepció de donatius d’aquesta edició de La Marató, el 31 de març del 2019, l’entitat va fer l’auditoria dels comptes de la Fundació.
Més de 80 empreses i institucions d'arreu de Catalunya van donar desinteressadament suport en l'organització de les seus telefòniques per fer possible el cost zero de tot aquest desplegament.
CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ
"LA INVESTIGACIÓ DONA VIDA": LA CAMPANYA GRÀFICA I L'ESPOT
La història real d’una dona que ha superat un càncer de mama va protagonitzar la campanya gràfica de La Marató 2018. Una sèrie d’instantànies, acompanyades de l’eslògan “La investigació dona vida”, van reconstruir el procés de la malaltia i dels tractaments fins a arribar a la curació, fent èmfasi en la capacitat de la recerca per augmentar la supervivència i la qualitat de vida dels pacients.
La imatge, ideada per Ogilvy Barcelona, juntament amb l’àrea de Màrqueting i Comunicació de la CCMA i de la Fundació, i l’assessorament de metges experts en càncer, es va distribuir per tot Catalunya en díptics, cartells i banderoles municipals.
L’altre eix de la campanya divulgativa va ser l’espot inspirat en la història real del gos Hachiko, que la pel·lícula protagonitzada per Richard Gere va popularitzar. A diferència del que va passar a la realitat, l’espot proposava un final optimista per a aquesta història emotiva gràcies al que pot fer la investigació.
Un any més, els programes de TV3 i Catalunya Ràdio es van sumar a la sensibilització i divulgació sobre el càncer amb espais i entrevistes dedicades a la malaltia i a la campanya.
acció educativa adreçada als joves
Prop de 239.000 joves de secundària i batxillerat van conèixer la realitat mèdica i humana del càncer gràcies a una intensa campanya educativa entre els mesos d’octubre i desembre. Més de 400 divulgadors de la salut, coordinats per la Fundació, van oferir 5.585 sessions en més d’un miler de centres educatius de secundària, centres cívics i biblioteques de Catalunya.
Durant les xerrades, els joves van veure un vídeo divulgatiu elaborat expressament per l’equip del programa, que combinava el testimoni de persones que tenen càncer amb l'explicació de l'oncòloga i investigadora Joana Vidal. Hi van participar les “influencers” Paula Gonu, Juliana W i Maribel Granados, coneguda a Instagram com a “Mepidolavida”, que té càncer de mama metastàsic. El grup de pop-rock català Blaumut va tancar el reportatge amb el tema “Partícules”, que va compondre expressament per a La Marató, inspirant-se en les històries reals dels testimonis.
19A EDICIÓ DEL CONCURS "PINTA LA MARATÓ"
Després de les conferències, les classes van tenir l’oportunitat de participar en la 20a edició del concurs “Pinta La Marató”, que proposava als joves reflexionar i expressar de manera artística conceptes relacionats amb el càncer. Hi van concursar 359 cartells, procedents de 147 centres educatius de tot Catalunya. Totes les propostes es poden visitar en una galeria a la web de la Fundació.
El jurat d’aquest concurs estava format per Roser Capdevila, il·lustradora; Joan Pere Viladecans, pintor; Joana Santamans, pintora; Toni Puntí, periodista cultural; Pilar Giró, directora artística de l’Espai Carmen Thyssen; Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Xavi Abad, director del programa “La Marató de TV3” del 2018; Martí Patxot, director de Comercial i Màrqueting de la CCMA, i Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3. El cartell presentat pels alumnes de 4t d'ESO de l'IES de Vila-seca va resultar guanyador d’aquesta edició del concurs, mentre que les propostes de 4t d'ESO de l'IES Ribera del Sió, d'Agramunt, i de 2n d'ESO B de l'Institut Els Planells, d'Artesa de Segre, en van ser finalistes.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va premiar les classes autores del cartell guanyador i els finalistes amb una estada de cap de setmana en un alberg de Catalunya.
“Superlab”: un joc creat pel super3
El Super3 es va sumar a la sensibilització sobre el càncer amb la creació del videojoc “Superlab”, on els súpers havien d’ajudar els científics a investigar en un laboratori ple d’obstacles, una manera de fer-los conscients de la complexitat de la recerca. El videojoc va estar disponible a través del mòbil, la tauleta i l’ordinador i va ser un èxit de participació.
EL DISC DE LA MARATÓ
En la seva 14a edició, “El disc de La Marató” va oferir 18 temes musicals d’estils i gèneres molt diferents, interpretats per 33 artistes, fet que el va convertir en l’edició més participativa de totes. Se’n van distribuir 200.000 còpies físiques i també es va poder adquirir en format digital.
Els artistes que hi van participar són: Judit Neddermann / Quartet Brossa; Ju / David Busquets; Pablo Alborán; Marina Prades / Coral Sant Jordi; Manel Navarro; Aitana; Álvaro Soler; Blas Cantó; Pedro Guerra i Jorge Drexler; Carlos Rivera; Alidé Sans / Barrut; Sicus Carbonell/ Sabor de Gràcia / Coral Infantil de l’Orfeó Català; Manolo García; Ruth Lorenzo; The Bird Yellow / Barcelona Soul Choir; Halldor Mar / Marcel Lázara / Júlia Arrey; Sisa; Chipper / The soul beams / Herzog / Suu / Koers / Bemba Saoco.
El llibre de La Marató
“El llibre de La Marató” el van formar per primera vegada relats íntims i emotius de cinc persones conegudes que han viscut el càncer molt de prop: Antón Costas, Susila Cruyff, Pau Donés, Cristina Hoyos i Teresa Manresa. Els van acompanyar la visió de l’oncòleg Ramón Salazar sobre el punt en què es troba la recerca actualment i la reflexió del periodista Gaspar Hernàndez al voltant de l’actitud vital davant del càncer. Se’n van editar 15.000 còpies i també estava disponible en versió digital.
COMUNICACIÓ
Web, xarxes socials i informacions digitals
Durant el 2018, la web de la Fundació va registrar 1.350.624 pàgines vistes amb una mitjana mensual de 40.243 usuaris únics. El projecte compta amb més de 277.000 seguidors a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram.
Les setmanes prèvies al programa es va posar en marxa una campanya a les xarxes socials que tenia com a objectiu fer visible el gran impacte social que té el càncer. Els milers de participacions rebudes amb l’etiqueta #HoVisc van posar cara i nom a les estadístiques d’incidència d’aquesta malaltia.
Per segon any consecutiu, més de 500 usuaris van fer d’altaveus a les xarxes socials dels materials audiovisuals de La Marató dins de la iniciativa “Amics de La Marató”.
Al llarg de l’any, es van enviar 12 comunicacions digitals – butlletins de notícies, píndoles audiovisuals, crides, invitacions i publicacions – a un total de 12.000 destinataris per enviament.
Revista “MónMarató”
El número 30 de la revista va avançar continguts mèdics, testimonials i participatius uns dies abans de l’emissió del programa. Se’n van distribuir 66.500 exemplars en format paper, a més de la difusió digital.
Mitjans de comunicació
La Marató 2018 va tenir un gran ressò a la premsa escrita i digital de Catalunya, amb un total de 2.511 impactes. Les ràdios i televisions locals es van sumar també a la sensibilització sobre el càncer amb entrevistes i programes especials.
LES XIFRES DE LA MARATÓ 2018
Durant el 2018, la Fundació va administrar 15.118.067 €, procedents dels donatius recaptats en La Marató 2018, així com d'aportacions d'empreses col·laboradores, interessos bancaris i altres fonts d'ingressos.
Aquests recursos permetran impulsar la recerca biomèdica d'excel·lència a Catalunya sobre el càncer, així com també cobriran la campanya de sensibilització social prèvia al programa.
Els comptes de la Fundació van ser aprovats pel Patronat en la reunió del 16 de maig del 2019, després de ser auditats per PricewaterhouseCoopers Auditors.
IMPULS A LA RECERCA BIOMÈDICA
Lliurament d'ajudes a la recerca en malalties infecCIoses gràcies a La Marató 2017
Amb els fons recaptats en La Marató 2017, la Fundació ha finançat 36 projectes sobre les malalties infeccioses - 24 d’unitaris i 12 de coordinats entre dues o més institucions de recerca - que duran a terme 55 equips investigadors durant tres anys.
L’acte de lliurament de les ajudes als científics premiats es va celebrar el 30 d’octubre del 2018 a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears i va ser presidit per Elsa Artadi, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Hi van intervenir Laura Pelay, secretària general del Departament de Salut, Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Dolors Sintes, vicepresidenta de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, i Albert Barberà, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut i coordinador de la Comissió Assessora Científica. L’acte va ser conduït per Xavier Abad, director del programa “La Marató de TV3”.
Els 36 projectes premiats, d'acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que van resultar més ben valorats dels 214 candidats presentats a la convocatòria d'ajudes. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 103 experts en malalties infeccioses van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre d'altres.
L'any 2023, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en aquesta intensa activitat investigadora en un simposi científic.
19è SimPosi: resultats en la recerca en càncer impulsats per La Marató 2012
La Fundació va fer públics els resultats de la recerca sobre càncer impulsada amb els fons de La Marató 2012 en el 19è Simposi, celebrat el 4 de juny del 2018 a l'Institut d'Estudis Catalans. Els 79 equips investigadors que van dur a terme els 42 projectes finançats per aquella edició del programa hi van exposar un conjunt d'avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de diferents tipus de càncer.
Òscar Dalmau i Ariadna Oltra, presentadors de La Marató 2012, van conduir l’acte de cloenda, en què hi va participar el director general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut, Albert Barberà, el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros. El físic, divulgador científic i presentador del programa "Dinàmiks", del canal Super3, Dani Jiménez, va posar punt final al 19è Simposi amb una actuació de llum i so.
Els avenços oncològics exposats en el simposi es poden consultar al web de la Fundació, en una memòria escrita i en un vídeo en què els mateixos investigadors expliquen la seva recerca.
Per difondre més àmpliament els avenços presentats en el Simposi, TV3 va emetre el programa especial "La Marató dels investigadors", conduït per Òscar Dalmau i Ariadna Oltra, que recull alguns dels resultats amb els científics implicats i el testimoni de persones que van participar en La Marató 2012.
"VISITA LA RECERCA DE LA MARATÓ"
Entre els mesos de març i juny, la Fundació va organitzar un nou cicle de visites als centres de recerca on s’investiga amb fons de La Marató. Centenars de persones van recórrer els laboratoris i les diferents àrees de les institucions científiques on treballen els investigadors premiats per veure en directe com han avançat en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties estudiades gràcies a la solidaritat social.
Durant el 2018 es van fer 25 visites en 11 centres de recerca que tenen una intensa activitat investigadora impulsada per la Fundació: l’Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, el Vall d’Hebron Institut de Recerca, l’Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta, la Corporació Sanitària Hospital Parc Taulí i l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Joan de Déu.
MASTERCLASS A LES UNIVERSITATS
Al llarg del 2018, la Fundació va seguir amb intensitat la iniciativa de les masterclass a les universitats, engegada a finals del 2017, que té com a objectiu analitzar i posar en valor entre els joves universitaris l’impacte científic i social de La Marató de TV3.
Se’n van celebrar un total de cinc sessions: dues a la Universitat Autònoma de Barcelona – a les facultats de Biociències i d’Economia i Empresa – i tres a la Universitat de Barcelona – a les facultats de Biologia i Medicina i Ciències de la Salut del Campus Bellvitge i del Campus Clínic.
Durant les sessions, que van comptar amb la participació de diferents experts de cada àmbit, investigadors i testimonis, es va posar de relleu l’impacte que ha tingut La Marató en la recerca biomèdica a Catalunya, l’economia científica i la dinamització del teixit empresarial vinculat amb el projecte. Les masterclass van ser conduïdes per presentadors de diversos programes i informatius de TV3 i Catalunya Ràdio.
RECONEIXEMENTS
Durant el 2018, la Fundació i el programa La Marató van rebre els següents premis:
Premi Talent al millor projecte solidari
Atorgat per la Welcome Talent Society, el premi reconeix el compromís de La Marató en la recerca biomèdica d'excel·lència i la sensibilització social sobre les malalties que centren cada edició del programa. La Fundació va recollir el premi el 4 de juliol del 2018.
Premi de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya
Reconeix la Fundació La Marató de TV3 per fomentar i promoure la recerca biomèdica d'excel·lència i per sensibilitzar la societat sobre les diferents malalties que es tracten en cada edició, així com l'esforç en l'elaboració de campanyes de participació ciutadana i actes de difusió i educació sanitària, que contribueixen a la prevenció i la conscienciació social. L'acte de lliurament de guardons es va celebrar el 15 de gener del 2018.
Premi Nacional de Recerca al mecenatge científic
El guardó, atorgat el 2017 per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, reconeix la Fundació La Marató de TV3 com una de les principals fonts de finançament de la recerca a Catalunya, amb una contribució decisiva a la millora de la salut del conjunt de la societat. El premi va ser recollit durant un acte celebrat el 15 d’octubre del 2018.