View Static Version
Loading

Raport anual

MESAJUL PRESEDINTELUI CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

Stimati colaboratori,

Am parcurs, impreuna, probabil cea mai dificila perioada, atat din punct de vedere economic, cat si social sau financiar, iar provocarile nu s-au incheiat definitiv, desi orizontul de speranta devine din ce in ce in ce mai conturat. Anul 2020 este memorabil, din pacate nu intr-o directie constructiva, ci din cauza crizei pandemice ce s-a declansat fulgerator, ale carei efecte – pe toate planurile - le vom resimti multa vreme de acum inainte.

Piata financiara, la nivel global, a reactionat relativ echilibrat in fata amenintarii letale invizibile, demonstrand o maturitate si sofisticare a investitorilor, institutionali si individuali, care a balansat potentialul nefast al pandemiei. Mai mult, recuperarea economica ce si-a reluat in mare parte trendul ascendent in statele UE furnizeaza motive de optimism moderat si incredere in capacitatea de revenire si consolidare financiara.

Romania s-a pozitionat in acord cu evolutia pietelor financiare globale, devansand chiar, pe alocuri, ritmul de crestere european. Piata nationala de capital a consemnat, in 2020, evenimente deosebite, prin promovarea la statutul de Piata Emergenta (Secondary Emerging Market) de la cel de Piata de Frontiera, incepand din luna septembrie 2020, ceea ce reprezinta o recunoastere a progreselor pietei de capital locale in general si a segmentului de post-tranzactionare in particular.

Departe de a fi depasit complet socul pandemic, evolutia si mai ales perspectivele pietei de capital romanesti sunt cel putin interesante, iar Depozitarul Central ramane acelasi partener de incredere, furnizor solid si eficient de infrastructura post-tranzactionare, de solutii si sisteme de operatiuni, in conformitate cu normele si standardele europene.

Le multumesc colegilor mei din cadrul Depozitarului Central pentru dedicare si eforturi, dar si tuturor partenerilor nostri pentru incredere si colaborare, si vreau sa ii asigur de intreaga noastra implicare si responsabilitate pentru asigurarea unor servicii de infrastructura moderna si eficienta!

Dr. ec. Mihai FERCALA

Presedinte Depozitarul Central

MESAJUL DIRECTORULUI GENERAL

Dragi parteneri,

Chiar si analiza retrospectiva a anului precedent este un exercitiu dificil, exact cum a fost si traversarea sa. Orice caracterizari am atribui, orice clasificare am face, este evident ca 2020 a fost o perioada fara precedent in vietile noastre, sub toate aspectele.

Dificultatile s-au manifestat in toate domeniile de activitate, relationate cu piata de capital sau nu, la toate nivelele: logistic, economic, financiar, de resurse umane si chiar la nivel personal, pentru fiecare dintre noi. Testul pandemic l-am parcurs toti, indiferent de aria de activitate sau de esalonul profesional; ma bucur sa constat ca l-am trecut, mai puternici, mai determinati, mai uniti.

La nivelul activitatii Depozitarului Central, anul 2020 a marcat o raliere a paradigmei activitatii noastre la noile conditii impuse de contextul pandemic, ceea ce – cu satisfactie afirm – a impactat minor volumul de lucru si nu a avut consecinte asupra calitatii serviciilor oferite partenerilor nostri.

Din fericire, investitiile constante si preocuparea noastra pentru dezvoltarea permanenta a infrastructurii digitale si-au aratat pe deplin beneficiile in aceasta perioada, cand intreaga echipa a Depozitarului Central si-a desfasurat activitatea normal, in conditii de siguranta maxima a personalului, dar si a operatiunilor si serviciilor solicitate de parteneri. Tehnologia utilizata si retelele informatice anterior implementate si perfectionate ne-au facilitat un ritm de lucru normal si interactiune continua, intr-un context de securitate informationala optima, atat in interiorul organizatiei, cat si in relatie cu toti colaboratorii nostri.

Desi plin de neprevazut si provocari, anul precedent a marcat finalizarea unor proiecte majore ale Depozitarului Central si ale pietei de capital din Romania, fara sa existe amanari ale termenelor de implementare sau intermitente in desfasurarea acestora. Pentru acest lucru, trebuie sa le multumesc colegilor mei, care au stiut sa ofere, in aceste vremuri complicate, cea mai frumoasa demonstratie de spirit de echipa, unitate, seriozitate, forta si incredere: m-au inspirat in fiecare zi si, cu cat eram mai distantati, cu atat i-am simtit mai aproape si mai conectati. Am vazut in fiecare dintre ei hotararea de a sustine, cu toate eforturile, linia fireasca de activitate a Depozitarului Central si responsabilitatea de a asigura functionarea optima a infrastructurii post-tranzactionare din Romania, indiferent de context sau conditii. Pentru acest lucru, ma inclin in fata lor!

Silvia Buicanescu,

Director General, Depozitarul Central

Consiliul de Administratie - 31 decembrie 2020

Conducerea Executiva - 31 decembrie 2020

PRINCIPALELE REALIZARI ALE ANULUI 2020

Evaluarea Depozitarului Central conform Regulamentului European nr. 909/2014 privind imbunatatirea decontarii titlurilor de valoare in Uniunea Europeana si privind depozitarii centrali de titluri de valoare

Depozitarul Central a fost autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in calitate de autoritate competenta, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Eurosistem prin Banca Centrala Europeana (BCE), in calitate de autoritati relevante, in conformitate cu Regulamentul UE nr. 909/2014, privind imbunatatirea decontarii titlurilor de valoare in Uniunea Europeana si privind depozitarii centrali de titluri de valoare (CSDR), prin Autorizatia nr. 176/19.12.2019, fiind inscris in Registrul depozitarilor centrali tinut de ESMA.

Autoritatile implicate in procesul de autorizare au confirmat ca Depozitarul Central indeplineste exigentele impuse de CSDR si regulamentele delegate emise in aplicarea acestuia.

Regulamentul 909/2014 (CSDR) este direct aplicabil tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeana, fara a fi necesara transpunerea acestuia in legislatia nationala.

Ca urmare a autorizarii in baza CSDR, Depozitarul Central este supus unei evaluari anuale realizate de catre autoritatea competenta impreuna cu autoritatile relevante. Astfel, in cursul semestrului II 2020, ASF impreuna cu BNR si BCE au realizat procesul de evaluare anuala a Depozitarului Central pentru perioada 19 decembrie 2019 – 30 iunie 2020.

Derularea primului exercitiu de examinare si evaluare anuala a Depozitarului Central, in baza cerintelor CSDR si ale regulamentelor delegate, a fost un proces complex care a vizat acordurile, strategiile, procesele, procedurile si mecanismele implementate de Depozitarul Central in vederea verificarii modului in care sunt respectate cerintele Regulamentului (UE) nr. 909/2014 si ale regulamentelor delegate.

De asemenea, au fost evaluate riscurile la care Depozitarul Central ar putea fi expus, precum si riscurile generate de acesta la adresa functionarii pietelor titlurilor de valoare.

In urma exercitiului de evaluare, care a avut la baza datele, informatiile si documentele furnizate de Depozitarul Central, a rezultat faptul ca activitatea desfasurata de societate este conforma cu cerintele Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind imbunatatirea decontarii titlurilor de valoare in Uniunea Europeana si privind depozitarii centrali de titluri de valoare si ale reglementarilor delegate, nefiind identificate probleme de natura sa afecteze buna desfasurare a serviciilor oferite de Depozitarul Central.

Beneficiile conformarii cu reglementarile UE conduc la cresterea transparentei, consolidarii sigurantei si eficientei operatiunilor de decontare si a serviciilor de registru ale Depozitarului Central si a fiabilitatii operationale, la armonizarea activitatilor, procedurilor, practicilor si regulilor Depozitarului Central, ca infrastructura a pietei financiare, cu practicile celorlalti depozitari centrali in contextul aplicarii unor reguli comune.

Modificari ale cadrului intern de reglementare

Codul Depozitarului Central

Anul 2020 a fost marcat de schimbarea integrala a cadrului juridic aplicabil Depozitarului Central. Ca efect al autorizarii au fost abrogate dispozitiile privind depozitarii centrali din Legea nr. 297/2004 precum si dispozitiile Regulamentului CNVM 13/2005 si au devenit deplin aplicabile prevederile CSDR, ale regulamentelor delegate, Legii nr. 126/2018 si Regulamentului ASF nr. 10/2017. Dispozitiile Codului rescris al Depozitarului Central au intrat in vigoare la data de 06.01.2020.

In cursul anului 2020 au fost realizate modificari si completari ale Codului Depozitarului Central care au vizat:

• implementarea in regulile Depozitarului Central a dispozitiilor SRD II (Directivei (UE) 828/2017 transpusa in legislatia din Romania prin Legea nr. 158/2020) si pe cele ale Regulamentului (UE) 1212/2018;

• modificarea unor prevederi aplicabile admiterii instrumentelor financiare in sistemul Depozitarului Central, in scopul alinierii la dispozitiile Regulamentului ASF nr. 5/2018 si ale Regulamentului delegat (UE) 392/2017;

• modificarea unor dispozitii referitoare la procesarea evenimentelor de plata in legatura cu instrumentele financiare depozitate in sistemul SaFIR pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor;

• modificarea dispozitiilor referitoare la documentele si informatiile necesare pentru inregistrarea unui transfer direct ca efect al lichidarii unei entitati care detine instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent;

• modificarea prevederilor referitoare la obligativitatea existentei clauzei contractuale cu privire la acordul clientilor pentru utilizarea instrumentelor financiare in cazul in care devin incidente dispozitiile privind procedura de vanzare speciala/impusa in cazul in care clientii nu isi indeplinesc obligatiile de plata in legatura cu operatiunile de decontare a tranzactiilor;

• completarea prevederilor privind asigurarea de catre participanti a fondurilor banesti necesare finalizarii decontarii tranzactiilor pe platforma T2S;

• completarea situatiilor in care Depozitarul Central poate anula ordine de transfer prin includerea situatiilor cand prin ordinele de transfer respective nu se realizeaza un transfer al dreptului de proprietate asupra instrumentelor financiare, respectiv atunci cand ordinele de transfer atat cel de cumparare cat si cel de vanzare dintr-o tranzactie vizeaza acelasi cont individual.

Politici si proceduri interne

In cadrul procesului continuu de revizuire si imbunatatire a politicilor si procedurilor interne utilizate in activitatea curenta a Depozitarului Central, in cursul anului 2020 principalele elemente au avut in vedere:

• Implementarea indicatorilor cheie de risc (KRI);

• Completarea Planului Depozitarului Central privind asigurarea continuitatii activitatilor si recuperarea in caz de dezastru - Business Continuity Plan and Disaster Recovery Plan (BCP/DRP) cu Planul Depozitarului Central de actiune si masuri avand in vedere amenintarea de pandemie – Coronavirus (COVID 19);

• Actualizarea si modificarea Planului Depozitarului Central pentru atragerea de capitaluri suplimentare;

• Revizuirea si completarea Planului privind asigurarea unei restructurari sau lichidari ordonate a operatiunilor si serviciilor Depozitarului Central si simularea scenariilor de restructurare sau lichidare ordonata;

• Revizuirea si implementarea Procedurii privind insolventa participantilor la sistemul RoClear, dupa consultarea Comitetului Utilizatorilor;

• Aprobarea Nivelului serviciilor asigurat de Depozitarul Central, dupa consultarea Comitetului Utilizatorilor.

Implementarea Shareholder Rights Directive II (SRD II)

La data de 3 septembrie 2020 a devenit aplicabil Regulamentul UE nr. 1212/2018 de stabilire a cerintelor minime de punere in aplicare a Directivei 2007/36/CE in ceea ce priveste identificarea actionarilor, transmiterea de informatii si facilitarea exercitarii drepturilor actionarilor precum si dispozitiile referitoare la aceleasi aspecte din Legea nr. 158/2020 care transpune prevederile Directivei (UE) 2017/828/CE de modificare a Directivei 2007/36/CE (SRD II).

Pentru conformarea la cerintele acestor acte normative, Depozitarul Central a urmarit procesul legislativ pentru transpunerea in legislatia nationala a SRD II, a realizat modificari ale Codului Depozitarului Central si a elaborat cerintele tehnice in vederea implementarii fluxurilor de raportare a identitatii actionarilor si a celor de informare cu privire la adunarile generale atat pentru instrumentele financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent cat si pentru cele pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor. De asemenea, Depozitarul Central a modificat aplicatiile utilizate in scopul includerii noilor functionalitati tehnice dezvoltate pentru implementarea SRD II.

Astfel, au fost operationalizate preluarea de la emitenti a cererilor privind raportarea identitatii actionarilor si transmiterea acestora catre participanti in conformitate cu noul cadru de reglementare, transmiterea catre emitenti a informatiilor privind actionarii acestora si facilitarea exercitarii de catre actionari a drepturilor in legatura cu actiunile detinute: transmiterea catre participanti a informarilor primite de la emitenti in legatura cu adunarile generale.

In data de 18.09.2020 a fost realizat upgrade-ul sistemului Depozitarului Central cu noile functionalitati tehnice dezvoltate pentru implementarea SRDII, iar inceperea utilizarii acestor functionalitati a avut loc la data de 21.09.2020.

Etapa I a implementarii unor mecanisme referitoare la disciplina in materie de decontare si imbunatatirea unor procese tehnice

In scopul respectarii cerintelor CSDR, Depozitarul Central a pus la dispozitia participantilor o noua structura de conturi care permite acestora segregarea la nivel de client - 3 niveluri de segregare: conturi individuale, conturi globale si conturi globale individualizate.

Pentru pregatirea aplicarii disciplinei in materie de decontare conform CSDR au fost implementate mecanisme de tip Hold/Release si Link pentru instructiunile de decontare, toleranta de matching si facilitati de anulare bilaterala a tranzactiilor.

De asemena a fost implementata decontarea continua pe toata perioada zilei de operare a operatiunilor cu decontare pe baza bruta, in moneda RON si a fost imbunatatita comunicarea cu participantii in ceea ce priveste starea instructiunilor de decontare.

Tranzactionarea la BVB si decontarea in T2S a titlurilor de stat pentru populatie denominate in moneda euro pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent si a titlurilor de stat denominate in moneda euro pentru care SaFIR este depozitar emitent

In scopul crearii cadrului de reglementare pentru tranzactionarea la BVB si decontarea in T2S a titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru populatie, denominate in moneda euro, pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent, au fost elaborate si agreate cu MFP contractul de registru pentru emisiuni succesive si contractul de procesare a fondurilor banesti aferente evenimentelor corporative in moneda euro.

De asemenea, pentru titlurile de stat denominate in moneda euro pentru care SaFIR este depozitar emitent, au fost elaborate propuneri de modificari ale dispozitiilor Codului Depozitarului Central referitoare la procesarea evenimentelor de plata in legatura cu aceste instrumente financiare.

Implicarea Depozitarului Central in demersurile de promovare a Romaniei la statutul de Piata Emergenta

In septembrie 2020, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat piata de capital din Romania la statutul de Piata Emergenta (Secondary Emerging Market) de la cel de Piata de Frontiera.

Contributia semnificativa a Depozitarului Central la indeplinirea criteriilor necesare pentru promovarea la statutul Secondary Emerging a pietei de capital din Romania de catre FTSE Russel se explica prin faptul ca o treime din cele 9 criterii necesar a fi indeplinite pentru incadrarea in noul statut vizeaza exclusiv segmentul de post-tranzactionare din sfera de activitate a Depozitarului Central. (Europe-Emerging_latest.pdf (ftserussell.com))

Mai mult decat atat, incepand cu luna martie 2020 a fost introdus un nou criteriu care trebuie indeplinit pentru obtinerea statusurilor Secondary Emerging, Advanced Emerging si Developed, respectiv Central Securities Depositary – acesta vizand intreaga activitate desfasurata de Depozitarul Central.

De asemenea, luarea in considerare a valorilor decontate in sistemul Depozitarului Central aferente tranzactiilor desfasurate in afara sistemelor de tranzactionare de tip turnaround, conform regulilor si mecanismelor elaborate si dezvoltate de Depozitarul Central, in calculul pentru verificarea respectarii cerintelor criteriului referitor la lichiditate a avut un impact deosebit de important pentru reclasificarea pietei de capital romanesti.

Decizia de reclasificarea statutului a intrat in vigoare in 24 septembrie 2020, fiind anuntata din septembrie 2019, cand FTSE Country Classification Advisory Committee a sustinut upgradarea criteriului Liquidity de la Restricted la Pass (dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare). FTSE-Country-Classification-Update_latest.pdf (ftserussell.com)

Al doilea an de functionare a Depozitarului Central in calitate de LOU

Incepand cu decembrie 2018 Depozitarul Central este singura institutie din Romania autorizata de catre Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) ca Unitate de Operare Locala (Local Operating Unit – LOU) pentru emiterea si administrarea codurilor LEI.

In cursul anului 2020 a continuat procesul de adaptare a sistemului Depozitarului Central si a regulilor de alocare si mentinere a codurilor LEI, in conformitate cu modificarile initiate de GLEIF pentru LOU, inclusiv in ceea ce priveste regulile de validare a datelor si comunicarea intre sisteme.

De asemenea, in martie 2020, Depozitarul Central a primit de la GLEIF confirmarea finalizarii in bune conditii a primei verificari anuale a activitatii de gestionare a codurilor LEI (AAV - Annual Accreditation Verification).

Codurile LEI sunt utilizate pentru identificarea entitatilor implicate in tranzactii realizate in pietele financiare: firme de investitii, institutii de credit, investitori avand personalitate juridica, emitenti ai instrumentelor financiare si ai activelor suport ale produselor derivate, contraparti financiare si nefinanciare, detinatori si operatori ai locurilor de tranzactionare etc.

Cooperarea internationala

Pentru armonizarea propriei activitati cu noile tendinte de reglementare europene, Depozitarul Central a continuat colaborarea cu Asociatia Europeana a Depozitarilor Centrali (ECSDA). Prin intermediul Grupului de lucru pentru Politici Publice (Public Policy Working Group WG2), al Grupului de lucru pentru decontare (Settlement Working Group WG3), al Grupului de lucru pentru managementul riscului (Risk Management Working Group RMWG), al Grupului de lucru pentru conformitate (Compliance Working Group) precum si al Consiliului de Administratie al ECSDA, Depozitarul Central s-a implicat activ si in cursul anului 2020 in proiectele aflate in analiza ECSDA, prin intermediul intalnirilor organizate prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanta.

Dezvoltarea cooperarii internationale a fost sustinuta de asemenea prin activitatea Depozitarului Central desfasurata in calitate de membru al ANNA (Association of National Numbering Agencies) - ca agentie nationala de numerotare precum prin activitatea desfasurata in calitate de membru al ISSA (International Securities Services Association).

Incepand cu luna martie 2020, Depozitarul Central este reprezentat in cadrul a doua grupuri de lucru ale ISSA - International Securities Services Association, respectiv Recovery and Resolution Working Group si ISO20022 Working Group, participand la teleconferintele organizate de fiecare grup.

Comunicarea si promovarea

Pe parcursul anului 2020, Depozitarul Central a participat in calitate de partener sau de invitat la evenimente importante ale comunitatii financiare, precum: Summitul Administratorilor de Fonduri din Romania, in cadrul panelului “Impactul reglementarilor asupra industriei de asset management”, ceremonia anuala “Suna clopotelul pentru egalitatea de gen – Sunt egalitatea generatiilor: Constientizarea drepturilor femeii” cu ocazia Zilei Internationale a Femeii 2020, impreuna cu BVB si alte 90 de burse din lume, in cadrul evenimentului anual organizat de Banca Mondiala, IFC si UN.

De asemenea, Depozitarul Central a avut intalniri cu reprezentanti ai custozilor globali, clienti ai custozilor locali (State Street Global Services, SEB Group) in cadrul procesului anual de due diligence si cu reprezentanti ai agentiei de rating Thomas Murray care a efectuat procesul de due diligence in numele mai multor clienti precum BNY Mellon, BNP Paribas si CACEIS.

In cursul anului 2020, Depozitarul Central a acordat ample interviuri iar comunicatele societatii cu privire la activitatea desfasurata au fost preluate in media de specialitate: Ziarul Financiar, Piata Financiara, Profit, Bursa, Financial Intelligence si a fost premiat pentru administrarea intregului sistem de post-tranzactionare din piata de capital din Romania in cadrul Galei "Women in Economy" 2020 organizat de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Si in 2020, Depozitarul Central s-a alaturat initiativelor Autoritatii de Supraveghere Financiara de promovare pe scara larga a unor programe dedicate educatiei financiare, sustinand organizarea evenimentelor “Global Money Week” si “World Investor Week 2020” in Romania. Astfel, in cadrul acestor evenimente Depozitarul Central a oferit gratuit serviciul de inregistrare a codului IBAN utilizat pentru efectuarea platilor de dividende prin virament bancar atat in saptamana 23-27 martie 2020 cat si in saptamana 5-9 octombrie 2020.

ACTIVITATEA DEPOZITARULUI CENTRAL IN ANUL 2020

Activitatea de depozitare si registru

Emitenti

In cursul anului 2020 au fost incheiate 79 contracte noi de prestari de servicii de registru cu un numar de 18 emitenti. La sfarsitul anului 2020, Depozitarul Central gestiona registrele detinatorilor pentru un numar de 475 emitenti ale caror instrumente financiare erau tranzactionate pe piata reglementata si pe sistemul multilateral de tranzactionare administrate de Bursa de Valori Bucuresti si 452 societati de tip inchis.

In cursul anului 2020 s-au realizat 93 operatiuni de retragere din baza de date a Depozitarului Central pentru emisiuni de instrumente financiare.

Detineri de instrumente financiare

Valoarea totala a detinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent precum si a instrumentelor financiare pentru care institutia este depozitar investitor, inregistrata la sfarsitul anului 2020, a fost de 130,60 miliarde RON (26,83 miliarde EUR)

In ceea ce priveste valoarea totala a detinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent, in cuantum de 129.583,12 milioane lei, structurata pe tipuri de instrumente financiare, comparativ cu 2019, se prezinta astfel:

· 117.192,84 milioane RON – actiuni comune (-8%);

· 2.192,30 milioane RON – obligatiuni municipale (-28,3%);

· 4.972,03 milioane RON – obligatiuni corporative (-2,8%);

· 4.861,81 milioane RON – titluri de stat;

· 118,05 milioane RON – unitati de fond (+6,1%);

· 0,90 milioane RON – actiuni preferentiale (-79%);

· 12,29 milioane RON – unitati de fond ETFs (-44,4%);

· 149,81 milioane RON – produse structurate (+36,8%);

· 88,07 milioane RON – drepturi de alocare si de preferinta

Valoarea totala a detinerilor investitorilor nerezidenti a avut in 2020 o pondere de 34% din valoarea detinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent si a insumat 44,63 miliarde RON, in scadere cu circa 16,6% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2019.

Valoarea totala a detinerilor investitorilor rezidenti a insumat 84,95 miliarde RON in 2020, avand o pondere de 66% din total, in crestere cu 4,5% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2019.

Un clasament al primelor tari ca pondere a detinerilor nerezidentilor in total detineri, indica Austria pe primul loc cu 10,73 miliarde RON, urmata de Franta cu 6,31 miliarde RON si Marea Britanie cu 5,77 miliarde RON. Clasamentul continua cu Statele Unite ale Americii 5,3 miliarde RON, Olanda 3,2 miliarde RON si Luxemburg 2,36 miliarde RON. Celelate state, cu ponderi mai mici de 5%, au insumat 10,9 miliarde RON.

La sfarsitul anului 2020, Depozitarul Central avea in evidenta un numar total de 8.411.975 detinatori de instrumente financiare, dintre care 8.405.798 rezidenti si 6.177 nerezidenti.

Din totalul numarului detinatorilor, 8.406.669 erau persoane fizice iar restul persoane juridice (5.306).

In ceea ce priveste detinatorii rezidenti, 8.401.211 erau persoane fizice si 4.587 persoane juridice, iar detinatorii nerezidenti erau 5.458 persoane fizice si 719 persoane juridice.

Cei mai multi detinatori nerezidenti, din cele 94 de state prezente pe piata de capital din Romania, provin din Germania (1.213), Statele Unite ale Americii (819), Canada (628), Ungaria (474), Grecia (469), Italia (379), Franta (253), Austria (238), Marea Britanie (179) si Polonia (130), restul de 1.395 detinatori provenind din alte state.

Pe parcursul anului 2020, Depozitarul Central a gestionat un numar total de 161.979.359.189 instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor.

Operatiuni de registru

Numarul total de transferuri directe de instrumente financiare, realizate in perioada ianuarie - decembrie 2020, a fost de 27.777. In aceeasi perioada, au fost eliberate 7.448 extrase de cont, 10.993 sumare de cont, 361 istorice de cont si s-au efectuat 5.935 modificari de date de identificare ale detinatorilor de instrumente financiare.

In anul 2020, Depozitarul Central a inregistrat un numar de 1.426 operatiuni de restrictionare a conturilor de instrumente financiare, 33 operatiuni de inscriere de garantii, 848 operatiuni de ridicare a restrictiilor instituite asupra conturilor de instrumente financiare si 35 operatiuni de radiere a garantiilor inregistrate.

Pe parcursul anului 2020, prin intermediul conexiunii cu sistemul SaFIR, administrat de Banca Nationala a Romaniei, au fost efectuate un numar de 5 transferuri cu titluri de stat, avand la baza principiul livrare fara plata (FoP), fara schimbarea proprietatii.

In intervalul ianuarie – decembrie 2020, Depozitarul Central a realizat un numar de 4.373 operatiuni de consolidare a registrelor detinatorilor de instrumente financiare. In aceeasi perioada, Depozitarul Central a inregistrat un numar total de 630 (308 standardizate si 322 nestandardizate) operatiuni rezultate din evenimentele corporative ale emitentilor pentru care Depozitarul Central este depozitar al emitentului (57 modificari de capital social, 474 distribuiri de dividende si alte sume de bani, 57 rascumparari de produse structurate si 42 alte tipuri de evenimente corporative).

In scopul mentinerii unei accesibilitati ridicate pentru detinatorii de instrumente financiare, serviciul de eliberare a extraselor de cont a continuat sa fie realizat atat la sediul Depozitarului Central, cat si prin intermediul participantilor la sistemul RoClear (societati de servicii de investitii financiare, banci si agenti custode), pe baza de semnatura electronica.

De asemenea, pentru optimizarea serviciilor oferite si intampinarea nevoilor detinatorilor de instrumente financiare Depozitarul Central a continuat si in anul 2020 parteneriatul cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania in baza caruia, notarii publici au posibilitatea sa obtina sumare de cont care atesta toate detinerile de instrumente financiare ale persoanelor decedate, evidentiate in conturile individuale administrate de catre Depozitarul Central. Aceste documente sunt necesare la dezbaterea succesiunilor, pentru includerea in masa succesorala a instrumentelor financiare evidentiate in conturile titularilor decedati. Astfel, persoanele care detin calitatea de mostenitor sunt scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru a intra in posesia tuturor documentelor necesare dezbaterii succesiunii, respectiv pentru includerea in masa succesorala alaturi de celelalte titluri de proprietate si a celor asupra instrumentelor financiare detinute de defunct.

In ceea ce priveste activitatea de distribuire de dividende si alte sume de bani cuvenite detinatorilor de instrumente financiare, pe parcursul anului 2020, Depozitarul Central a distribuit sume de bani pentru un numar de 157 societati emitente pentru care Depozitarul Central este depozitar al emitentului, cuantumul total al acestora ajungand la suma de aproximativ 6,14 miliarde RON.

In anul 2019 Depozitarul Central a incheiat cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) un protocol pentru a asigura cadrul de colaborare dintre cele doua parti in vederea optimizarii activitatii de administrare a creantelor fiscale prin eficientizarea modului de punere la dispozitia ANAF de catre Depozitarul Central a datelor privind detinatorii de instrumente financiare inregistrati in sistemul Depozitarului Central.

Astfel si in anul 2020 Depozitarul Central a continuat sa isi indeplineasca obligatia legala de furnizare a informatiilor catre ANAF si a acordat accesul persoanelor desemnate de ANAF la sistemul Depozitarului Central pentru obtinerea de sumare de cont.

In perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 au fost eliberate in acest mod un numar de 1.230 sumare de cont privind detinatorii de instrumente financiare inregistrati in sistemul Depozitarului Central.

In anul 2020 Depozitarul Central a emis 252 coduri LEI si a reinnoit 747 coduri LEI. De asemenea, 200 coduri LEI au fost transferate de la alte Unitati de Operare Locale. La data de 31 decembrie 2020 Depozitarul Central administra 1082 coduri LEI.

Activitati efectuate in regim gratuit pentru autoritati si institutii ale statului

In anul 2020 Depozitarul Central a raspuns unui numar de 3.392 solicitari, dupa cum urmeaza:

· adrese catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala – 2.346;

· adrese catre executori judecatoresti – 422;

· adrese catre politie/instante de judecata – 202;

· adrese catre Agentia Nationala de Integritate – 180;

· adrese catre Autoritatea de Supraveghere Financiara – 173;

· adrese catre notari publici – 69.

Activitati efectuate in regim gratuit pentru detinatorii de instrumente financiare

In perioada 23-27 martie 2020, cu ocazia evenimentului “Global Money Week” organizat de ASF, si in perioada 5-9 octombrie 2020 in cadrul evenimentului “World Investor Week 2020” in Romania, detinatorii de instrumente financiare (42 persoane) si-au inregistrat gratuit in baza de date a Depozitarului Central codul IBAN utilizat pentru efectuarea platilor asociate evenimentelor corporative prin virament bancar.

Activitatea de decontare locala, in moneda nationala, a tranzactiilor inregistrate in sistemul Depozitarului Central

Decontarea pe baza neta

Pentru cele 12 luni ale anului 2020, numarul total al tranzactiilor decontate pe baza neta a fost de 998.169 dintre care 975.735 tranzactii incheiate in locuri de tranzactionare, 22.431 tranzactii de alocare si 3 tranzactii efectuate ca masura de management al riscului. Un maxim al acestora l-a reprezentat luna martie, perioada in care au fost inregistrate 159.491 tranzactii decontate, la polul opus situandu-se luna ianuarie, cu un volum de 54.867 tranzactii decontate.

Din numarul total al tranzactiilor decontate, 860.205 au fost tranzactii cu actiuni si unitati de fond, iar restul cu produse structurate si instrumente financiare cu venit fix, inclusiv titluri de stat.

In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor decontate pe baza neta, suma totala pentru anul 2020 s-a ridicat la 29.807.692 mii RON. Media lunara a valorii tranzactiilor decontate a fost de aproximativ 2,48 miliarde RON (2.483.974 mii RON), cea mai mare valoare decontata fiind inregistrata in luna septembrie, respectiv 5.516.046 mii RON, in crestere cu 9,85% fata de anul 2019.

Valoarea totala a tranzactiilor decontate dupa compensare s-a ridicat la 5.209.478 mii RON pe parcursul intregului an, in scadere cu 5,99% fata de anul 2019, media lunara fiind de 434.123 mii mii RON.

Repartizarea valorii tranzactiilor decontate in functie de tipul de instrumente financiare care au constituit obiectul respectivelor tranzactii este urmatoarea: actiunile (inclusiv unitati de fond) au reprezentat 87,12%, instrumentele cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat) au reprezentat 10,10% si produsele structurate 2,78% din total.

In anul 2020, valoarea decontata a tranzactiilor cu actiuni (inclusiv unitati de fond) a fost 25.969.855 mii RON, cea a tranzactiilor cu instrumente cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat) a fost 3.010.462 mii RON, iar valoarea decontata a tranzactiilor cu produse structurate a fost 827.376 mii RON.

In ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni (inclusiv unitati de fond), in luna septembrie s-a inregistrat cea mai mare valoare decontata, respectiv 5.398.127 mii RON. In cazul tranzactiilor cu instrumente cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat), in luna decembrie s-a inregistrat cea mai mare valoare decontata, respectiv 1.467.832 mii RON. Pentru tranzactiile cu produse structurate, iunie a fost cea mai semnificativa luna, inregistrandu-se o valoare decontata de 120.982 mii RON.

Pe tot parcursul anului 2020, gradul de compensare a avut o medie de 82,08%, valori mai ridicate consemnand lunile decembrie (88,78%), iunie (86,14%) si septembrie (85,85%).

Decontarea pe baza bruta

In anul 2020, numarul total al tranzactiilor decontate pe baza bruta a fost de 3.058, dintre care 9 tranzactii de tip Deal incheiate la BVB si 3.049 tranzactii incheiate in afara locurilor de tranzactionare. Din totalul tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare, 2.980 tranzactii au fost de tip turnaround si 69 de tranzactii au fost incheiate in afara locurilor de tranzactionare, altele decat cele de tip turnaround, inclusiv tranzactii efectuate ca masura de management al riscului.

Valoarea totala a tranzactiilor decontate pe baza bruta a fost de 3.109.402 mii RON, dintre care 567.264 mii RON reprezinta valoarea decontata a tranzactiei de tip Deal incheiata la BVB si 2.542.138 mii RON reprezinta valoarea decontata a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare. Din valoarea totala a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare, 2.479.409 mii RON a reprezentat valoarea decontata a tranzactiilor de tip turnaround si 62.729 mii RON a reprezentat valoarea tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare, altele decat cele de tip turnaround, inclusiv tranzactii efectuate ca masura de management al riscului.

Activitatea de decontare pe Platforma TARGET2-Securities (T2S), in moneda euro, a tranzactiilor inregistrate in sistemul Depozitarului Central

In anul 2020 au fost decontate pe baza bruta, pe Platforma T2S, 9.388 de tranzactii cu instrumente cu venit fix denominate in euro, respectiv obligatiuni corporative si titluri de stat, in crestere cu 1.658% fata de anul 2019. Dintre acestea, 9.200 de astfel de tranzactii au fost incheiate in locuri de tranzactionare, 186 au fost tranzactii de alocare si 2 incheiate in afara locurilor de tranzactionare.

Valoarea totala a tranzactiilor decontate pe Platforma T2S in 2020 a fost de 549.478,44 mii EUR-in crestere cu 372,4% fata de anul 2019, din care valoarea decontata a tranzactiilor incheiate in locuri de tranzactionare a fost 520.920,59 mii EUR, cea a tranzactiilor de alocare a fost 28.118,72 mii EUR, iar valoarea decontata a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare a fost 439,14 mii EUR.

Operatiuni desfasurate prin intermediul interfetei SWIFT

In anul 2020, sistemul Depozitarului Central a generat 98.688 mesaje SWIFT asociate rapoartelor de portofoliu de instrumente financiare, rapoartelor cu tranzactiile decontate, mesajelor de informare asupra starii instructiunilor de decontare aferente unor operatiuni de transfer fara plata, a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare si a tranzactiilor de alocare pe conturile agentilor custode precum si pentru procesarea evenimentelor corporative.

Managementul riscului asociat operatiunilor de decontare

In perioada analizata, decontarea tuturor tranzactiilor a fost finalizata cu succes cu exceptia evenimentului din data de 2 octombrie 2020, cand Depozitarul Central a anulat ordinele de transfer a 4 tranzactii ca urmare a invalidarii acestora de catre locul de tranzactionare, si respectiv a evenimentului din 24 decembrie 2020, cand urmare a nerealizarii unei tranzactii de alocare corespondenta unei tranzactii incheiata in cadrul unei oferte cu obligatiuni denominate in EUR, pentru un client al unui agent custode, Depozitarul Central a amanat decontarea a 2 tranzactii pentru urmatoarea zi de decontare, cand urmare a finalizarii operatiunilor necesare, tranzactiile respective au fost decontate cu succes.

Nivelul resurselor financiare constituite in favoarea Depozitarului Central de catre participantii la sistemul Depozitarului Central sub forma de contributii la Fondul de Garantare si Marje in scopul asigurarii bunei functionari a mecanismului de decontare pe baza neta a tranzactiilor incheiate in locuri de tranzactionare precum si a tranzactiilor de alocare, inregistrate in sistemul Depozitarului Central, s-a situat, la sfarsitul anului 2020, la valoarea totala de aproximativ 2,9 mil. RON.

Operatiuni transfrontaliere

Numarul de emisiuni de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor

Numarul de emisiuni de instrumente financiare mai sus mentionate, inregistrate in sistemul Depozitarului Central la data de 31.12.2020, a fost de 637, acestea fiind clasificate dupa cum urmeaza: 378 emisiuni de actiuni, 24 emisiuni de obligatiuni, 184 emisiuni de produse structurate, 28 emisiuni de certificate de depozit si 23 emisiuni de unitati de fond.

Numarul de operatiuni de decontare transfrontaliera

Au fost realizate 1.189 de operatiuni transfrontaliere fara schimbarea proprietatii avand la baza principiul livrare fara plata (FoP) cu depozitarii din Austria, Canada, Franta, Germania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia si Statele Unite ale Americii (SUA) pentru instrumente financiare de tipul actiunilor si produselor structurate.

De asemenea, s-au efectuat 1.431 de operatiuni transfrontaliere avand la baza principiul livrare contra plata (DvP) pentru instrumente financiare de tipul actiunilor, obligatiunilor, produselor structurate, certificatelor de depozit si unitatilor de fond prin intermediul legaturilor transfrontaliere cu depozitarii din Austria, Belgia, Canada, Franta, Germania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, SUA si Suedia, valoarea totala a acestora fiind de 577.511.169,98 RON (118.851.178,88 EUR).

Servicii aferente evenimentelor corporative transfrontaliere

Depozitarul Central a operat 356 evenimente corporative aferente emisiunilor de instrumente financiare pentru care Depozitarului Central este depozitar investitor, respectiv:

- 199 distribuiri de dividende in bani corespunzatoare exercitiilor financiare 2019 si 2020 desfasurate de catre emitenti straini inregistrati in 9 tari (Austria, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite ale Americii), pentru care valoarea dividendelor a fost incasata in 6 valute (CAD, CHF, CZK, GBP, EUR, USD). Valoarea totala a dividendelor (inclusiv dividendele cu optiuni) incasate in cursul anului 2020 prin intermediul Depozitarului Central este de 790.589,37 RON (256.012,51 EUR) aferenta unui numar total de 410.730 actiuni;

- 111 evenimente corporative de tipul rascumparare anticipata aferente unor produse structurate avand o valoare de totala de 345.955,42 RON (71.128,45 EUR) si fiind aferente unui numar total de 146.452 instrumente financiare;

- 3 evenimente corporative de tipul maturitate aferente unor produse structurate avand o valoare totala de 19.419,45 RON (3.625,79 EUR) si fiind aferente unui numar total de 5.093 instrumente financiare;

- 14 distributii de dividende cu optiuni cu rezultat in instrumente financiare derulate de catre emitenti din Olanda si Statele Unite ale Americii pentru care s-au efectuat operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare;

- o oferta de schimb derulata de catre un emitent inregistrat in Statele Unite ale Americii;

- 10 evenimente de tip consolidare derulate de emitenti inregistrati in Canada, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central;

- o operatiune de fuziune derulata de un emitent inregistrat in Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central;

- 10 operatiuni de conversie a certificatelor de depozit in actiuni suport emise de catre Fondul Proprietatea SA;

- un eveniment de tip pari-passu derulat de catre un emitent inregistrat in Marea Britanie pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare/debitare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central in vederea cumularii a doua emisiuni de actiuni cu drepturi diferite intr-o singura emisiune;

- un eveniment de majorare de capital derulat de catre un emitent inregistrat in Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central;

- 3 evenimente corporative de tip splitare derulate de catre emitenti inregistrati in Canada si Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central;

- 2 evenimente corporative de tip divizare derulate de catre emitenti inregistrati in Germania si Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central.

Participantii la sistemul Depozitarului Central

La sfarsitul anului 2020 erau inregistrati 36 de participanti la sistemul Depozitarului Central, dintre care 29 erau participanti care nu detin calitatea de agenti custode (27 de participanti de natura intermediarilor si 2 participanti de natura depozitarilor centrali) si 7 agenti custode.

In cursul anului 2020 a fost admis un participant la sistemul Depozitarului Central si a fost retrasa calitatea pentru 2 participanti la sistemul Depozitarului Central si un agent custode.

Participanti compensatori (banci de decontare)

IIn cursul anului 2020, Depozitarul Central nu a acordat/retras calitatea de participant compensator pentru nicio institutie de credit, astfel incat, la sfarsitul anului 2020, 11 institutii de credit detineau calitatea de participant compensator in sistemul Depozitarului Central.

Alocarea codurilor ISIN, CFI si FISN pentru instrumente financiare

Depozitarul Central a alocat un numar total de 150 coduri ISIN (inclusiv CFI asociate acestora) in cursul anului 2020, acestea fiind repartizate pe tipuri de instrumente financiare dupa cum urmeaza:

In aceeasi perioada, Depozitarul Central a alocat 129 coduri FISN, acestea fiind repartizate pe tipuri de instrumente financiare dupa cum urmeaza:

Cursuri de pregatire

In cursul anului 2019 Depozitarul Central a organizat sesiuni de pregatire de specialitate si a acordat acces la sistemul RoClear persoanelor angajate in cadrul societatilor de servicii de investitii financiare si institutiilor de credit, cu respectarea dispozitiilor privind cerintele de segregare operationala impuse participantilor in ceea ce priveste desfasurarea de operatiuni in sistemul Depozitarului Central.

Astfel, la data de 31.12.2020, in evidentele Depozitarului Central erau inregistrati 122 de agenti autorizati sa acceseze sistemul RoClear, 48 de operatori participanti pentru eliberarea extraselor de cont si 65 de persoane cu atributii in ceea ce priveste activitatea de reconciliere zilnica.

Tehnologia informatiei

Sistemul RoClear al Depozitarului Central a functionat la parametri maximi de securitate, fiabilitate si disponibilitate pe toata perioada anului 2020.

Depozitarul Central are certificare tehnica din partea Bancii Nationale a Romaniei pana in anul 2021 in calitate de participant conectat direct la sistemele ReGIS si SaFIR.

Potrivit prevederilor Normei ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (care a inlocuit Norma ASF nr. 6/2015), Depozitarul Central se incadreaza in categoria entitatilor de “risc major”. Ca urmare, in conformitate cu cerintele prevazute de aceasta norma, Depozitarul Central are obligatia de a audita extern, cu periodicitate anuala, sistemul informatic utilizat.

In considerarea termenului de realizare a auditului IT si de transmitere a raportului auditorului IT catre ASF (30 iunie a anului curent pentru anul anterior auditat) astfel cum este prevazut de Norma ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, misiunea de audit IT pentru anul 2019 s-a desfasurat in perioada 30 martie 2020 – 5 iunie 2020 si s-a finalizat cu concluzia ca „definirea si operarea masurilor de control implementate pentru managementul riscurilor, securitatii informatice si continuitatii afacerii, serviciilor IT externalizate si schimbarilor, adoptate de catre Organizatie pentru sistemele informatice importante, respecta, in toate aspectele semnificative, cerintele Normei 4/2018 emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara”. Raportul de audit IT a fost transmis catre ASF cu respectarea termenelor de raportare.

Auditul IT extern independent pentru conformitatea cu Norma ASF nr. 4/2018, aferent anului 2020, se va desfasura in semestrul I 2021.

Pentru asigurarea unei bune functionari in situatii deosebite, inclusiv in caz de dezastru, Depozitarul Central a actualizat semestrial si a testat Planul de continuitate a activitatii si de reluare a activitatii in caz de dezastru in concordanta cu cerintele si practicile utilizate pe plan international, astfel incat sa poata reduce in mod eficient si rapid riscurile determinate de aceste evenimente, asigurand reluarea si restaurarea proceselor critice in intervale de timp definite pentru fiecare tip de proces. Asigurarea continuitatii activitatii Depozitarului Central reprezinta un factor cheie pentru stabilitatea pietei de capital, functionarea Depozitarului Central la parametri optimi si fara intreruperi accidentale fiind un element deosebit de important.

PRINCIPALELE COORDONATE ALE ACTIVITATII FINANCIARE

Exercitiul financiar al anului 2020 s-a încheiat cu un profit brut in suma de 983.101 RON obtinut în totalitate din activitatea curenta. Impozitul pe profit a fost de 100.467 RON, achitat la termenele legale, iar profitul net a atins valoarea de 882.634 RON.

Depozitarul Central a realizat, la sfarsitul anului 2020, o cifra de afaceri neta de 15,87 milioane RON. Cifra de afaceri a fost obtinuta pe baza veniturilor din tarifele si comisioanele aferente serviciilor efectuate pentru detinatorii de instrumente financiare, pentru emitentii de instrumente financiare si pentru participantii la sistemul de compensare-decontare si registru.

Situatiile financiare anuale ale Depozitarului Central au fost intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de Uniunea Europeana.

Situatiile financiare anuale, care cuprind contul de profit si pierdere si situatia rezultatului global la data de 31 decembrie 2020, situatia pozitiei financiare, situatia modificarilor capitalului propriu si situatia fluxurilor de trezorerie pentru exercitiul financiar incheiat la data specificata, au fost auditate de catre MAZARS ROMANIA S.R.L.

RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT

Raport de audit cu privire la situatiile financiare

Am auditat situatiile financiare anexate ale societatii Depozitarul Central S.A. („Societatea” sau „DC”), care cuprind situatia pozitiei financiare la data de 31.12.2020, contul de profit sau pierdere si situatia rezultatului global, situatia modificarilor capitalurilor proprii si situatia fluxurilor de trezorerie aferente exercitiului incheiat la data respectiva, si note la situatiile financiare, inclusiv un sumar al politicilor contabile semnificative, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, asa cum au fost adoptate de Uniunea Europeana („IFRS”) si in conformitate cu Norma 39/2015 a Autoritatii de Supraveghere Financiara („ASF”) pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de ASF din Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare, cu modificarile ulterioare („Norma ASF 39/2015”).

Responsabilitatea conducerii si a persoanelor responsabile cu guvernanta pentru situatiile financiare

Conducerea este responsabila pentru intocmirea si prezentarea fidela a situatiilor financiare in conformitate cu IFRS si Norma ASF 39/2015 si pentru acel control intern pe care conducerea il considera necesar pentru a permite intocmirea de situatii financiare lipsite de denaturari semnificative, cauzate fie de frauda, fie de eroare.

Persoanele responsabile cu guvernanta sunt responsabile pentru supravegherea procesului de raportare financiara al Societatii.

Responsabilitatea auditorului

Obiectivele noastre constau in obtinerea unei asigurari rezonabile privind masura in care situatiile financiare, in ansamblu, sunt lipsite de denaturari semnificative, cauzate fie de frauda, fie de eroare, precum si in emiterea unui raport al auditorului care include opinia noastra. Asigurarea rezonabila reprezinta un nivel ridicat de asigurare, dar nu este o garantie a faptului ca un audit desfasurat in conformitate cu Standardele Internationale de Audit va detecta intotdeauna o denaturare semnificativa, daca aceasta exista. Denaturarile pot fi cauzate fie de frauda, fie de eroare si sunt considerate semnificative daca se poate preconiza, in mod rezonabil, ca acestea, individual sau cumulat, vor influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate in baza acestor situatii financiare.

Opinia

In opinia noastra, situatiile financiare anexate prezinta fidel, sub toate aspectele semnificative, pozitia financiara a societatii la data de 31 decembrie 2020, si performanta sa financiara si fluxurile sale de trezorerie aferente exercitiului incheiat la data respectiva, in conformitate cu IFRS si Norma ASF 39/2015.

Raport asupra conformitatii raportului administratorilor cu situatiile financiare

Administratorii Societatii sunt responsabili pentru intocmirea si prezentarea, in conformitate cu cerintele articolelor 8 - 13 din Reglementarile contabile aprobate prin Norma ASF 39/2015, a unui raport al administratorilor care sa nu contina denaturari semnificative si pentru acel control intern pe care conducerea il considera necesar pentru a permite intocmirea raportului administratorilor care sa nu contina denaturari semnificative, datorate fraudei sau erorii.

LISTA ACTIONARILOR DEPOZITARULUI CENTRAL, LA DATA DE 31.12.2020

BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A.

S.I.F. MUNTENIA S.A.

S.I.F. TRANSILVANIA S.A.

S.I.F. BANAT-CRISANA S.A.

S.I.F. OLTENIA S.A.

S.I.F. MOLDOVA S.A.

BROADHURST INVESTMENTS LIMITED

RAIFFEISEN BANK S.A.

BANCA TRANSILVANIA S.A.

S.A.I SWISS CAPITAL ASSET MANAGEMENT S.A.

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.

FIRST BANK S.A.

CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI

SITI S.A.

ESTINVEST S.A.

CARPATICA INVEST S.A.

CONFIDENT INVEST S.A.

ELDAINVEST S.A.

FINACO SECURITIES S.A.

INTERFINBROK CORPORATION S.A.

INTERVAM S.A.

PRIME TRANSACTION S.A.

ROMCAPITAL S.A.

LISTA PARTICIPANTILOR LA SISTEMUL DE COMPENSARE-DECONTARE SI REGISTRU CARE NU DETIN CALITATEA DE AGENT CUSTODE, LA DATA DE 31.12.2020

ALPHA FINANCE ROMANIA SA

BALKAN ADVISORY COMPANY IP EAD

BANCA COMERCIALA ROMANA SA

BANCA NATIONALA A ROMANIEI

BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE SA

BT CAPITAL PARTNERS SA

BLUE ROCK FINANCIAL SERVICES SA

BRK FINANCIAL GROUP SA

BURSA ROMANA DE MARFURI SA

CONCORDE SECURITIES Ltd

CENTRAL DEPOSITORY AD, BULGARIA*

ERSTE GROUP BANK AG

ESTINVEST SA

FIRST BANK SA

FINACO SECURITIES SA

GOLDRING SA

IFB FINWEST SA

ING BANK NV AMSTERDAM, SUC. BUCURESTI

INTERDEALER CAPITAL INVEST SA

INTERFINBROK CORPORATION SA

IPOPEMA SECURITIES SA

MUNTENIA GLOBAL INVEST SA

PRIME TRANSACTION SA

RAIFFEISEN CENTROBANK AG

SWISS CAPITAL SA

TRADEVILLE SA

VIENNA INVESTMENT TRUST SA

VOLTINVEST SA

WOOD & Company Financial Services a.s.

*participant inactiv

LISTA PARTICIPANTILOR LA SISTEMUL DE COMPENSARE-DECONTARE SI REGISTRU CARE DETIN CALITATEA DE AGENT CUSTODE, LA DATA DE 31.12.2020

BANCA COMERCIALA ROMANA SA

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE SA

CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN – Sucursala Romania

RAIFFEISEN BANK SA

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL AG

SWISS CAPITAL SA

UNICREDIT BANK SA

Lista participantilor compensatori la data de 31.12.2020

ALPHA BANK ROMANIA SA

BANCA COMERCIALA ROMANA SA

BANCA TRANSILVANIA SA

BRD GROUPE SOCIETE GENERALE SA

CEC BANK SA

CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN – Sucursala Romania

FIRST BANK SA

ING BANK NV AMSTERDAM – Sucursala Bucuresti

LIBRA INTERNET BANK SA

RAIFFEISEN BANK SA

UNICREDIT BANK SA

Created By
Diana Predescu
Appreciate
NextPrevious