View Static Version
Loading

Hvorfor verner vi natur? Verneområder er viktige for å ta vare på arter, naturtyper og landskap. Men det er ikke nok å bare bestemme at et område skal vernes. Noen verneverdier krever skjøtsel og oppfølging for at de skal bestå. Her kommer noen eksempler på områder og arter som er omfattet av ulike former for vern i Trøndelag.

Marint vern

Norges mål er å bevare et representativt utvalg av norsk natur for kommende generasjoner. Marint vern bidrar til at vi tar vare på representative, særegne, sårbare og truede undersjøiske naturtyper langs kysten og i territorialfarvannet.

Lophelia pertusa – steinkorall som bygger korallrev – finnes flere steder langs Trøndelagskysten. Flere av de største korallrevene er vernet i marint vern: Rødberget, Skarnsundet og Tauterryggen

foto: Irvin Kilde

Risengrynskorall, Primnoa resedaeformis, og sjøbusk, Paramuricea placomus. Begge hører de til hornkoraller.

Risengrynskorall er gule eller røde og kan bli opptil én meter høye. Sjøbusk er buskformet og er ofte oransjegul av farge.

Foto: Rudolf Svensen

Kronemanet, Periphylla, har spredt seg seg langs norskekysten fra Vestlandet. Den ble først ble funnet i Lurefjorden ved Bergen på -90 tallet. I Trondheimsfjorden, og en del andre fjorder, opptrer den nå i masseforekomster. 

Foto: Nils Aukan

Vi beveger oss opp av vannet og inn på land

Øie naturreservat i Høylandet kommune. Deltaet og myrområdene der er viktige leveområder for våtmarksfugler, både under trekket på våren og om høst. Men også som hekkeområde for en rekke arter

Foto: Hilde Ely -Aastrup

Tynestangen og Ålnestangen naturreservat i Snåsa kommune har kalk gran- og furuskog, sørvendte kalkberg kalksumpskog og svartorsump.

Området har særlig betydning for biologisk mangfold ved at disse naturtypene er leveområde for sårbare arter.

Foto: Hilde Ely-Aastrup

Vi beveger oss vestover igjen, helt ut på havet.

Det avfolkede fiskevær Halten ligger ligger i Froan. Halten utgjør den nordligste delen av den 40 nautiske mil lange øyrekken utenfor Frøya kommune.

Alle foto: Carina Ulsund

Flere av øyene i Froan, sett fra Halten fyr mai 2021.

Krykkje er en fugleart i måkefamilien. Krykkja er en relativt liten måkeart. Den er sterkt knyttet til det marine miljø. På Halten finner du en etablert bestand, etter at det er bygd hyller på en brygge ved hurtigbåtkaia.

Som vi ser er det ikke store plassen krykkjene trenger for å bygge seg et reir.

Nå skal vi se på noen eksempler på arter og naturtyper på land som er omfattet av vern

Gullprikklav er karakterart i boreal regnskog.

Boreal regnskog krever høy luftfuktighet og har sin europeiske hovedutbredelse på strekningen fra Nordmøre til Helgeland, med Trøndelag som tyngdepunkt.

Boreal regnskog er prioritert i skogvernet. Her gullprikklav fra Nordstifjellet naturreservat, Åfjord kommune.

Mjøsund naturreservat er et stort og svært variert naturområde i Nærøysund kommune.

Her finner du rike, gamle granskoger, alm og lauvskoger, vannflater og fjell. Det registrert furu 500 år gamle furu i området. Området er også viktig for reindriften. Foto: Eldar Ryan

Kalkskoger, dvs. skoger som vokser på kalkberg og marmor, har et særegent artsmangfold.

Spesielt gjelder dette orkideer og sopp. Strekningen mellom Steinkjer og Snåsa er et av de mest særpregede kalkskogområder i landet, med en rekke verdifulle lokaliteter. På bildet ser du marisko fra Lystjønna naturreservat i Steinkjer.

Også naturreservatene Bergsåsen og Finnsåsmarka i Snåsa har mye marisko. Foto: Eldar Ryan

Kvamsfjellet er et stort naturreservat i Steinkjer og er vernet på grunn av kalkskoger og store områder med slåttemyr. Myrslåtten gjennom generasjoner har bidratt til å skape dette landskapet. Området har svært store forekomster av orkideer, som blomstrer midtsommers. Det finnes grantrær i alder +/- 300 år i området. Kvamsfjellet er regnet som et av de flotteste områder av denne karakteren i Norge. Foto: Gry Tveten Aune.
Vi reiser sørover og inn i landet, til Femund

Nasjonalparker er større naturområder som inneholder særegne eller representative økosystemer eller landskap og som er uten tyngre naturinngrep.

Foto: Kjartan Trana

Bildene er fra Femundsmarka nasjonalpark som er vernet for blant annet å bevare landskapsformer med blant annet det særpregede dødislandskapet med blokkmark, morenerygger, sjøer og vannsystemer, samt det biologiske mangfoldet.

Foto: Kjartan Trana