Krooninen munuaistauti (CKD) on asteittainen ja tavallisesti pysyvä munuaisten vajaatoiminta ajan mittaan. Tämä tapahtuu asteittain ajan myötä.
CKD on jaettu viiteen vaiheeseen, joissa vakavuus lisääntyy. Vaiheessa 5 kroonista munuaisten vajaatoimintaa kutsutaan myös loppuvaiheen munuaissairaudeksi, jossa munuaisten toiminta on kokonaan tai lähes kokonaan hävinnyt ja potilaat tarvitsevat dialyysiä tai elinsiirtoa pysyäkseen elossa. http://www.aakp.org
CKD saattaa johtua fyysisestä vammasta tai taudista, joka vahingoittaa munuaisia, kuten diabetes tai korkea verenpaine. Vahingoittuneet munuaiset eivät poista jätteitä ja ylimääräistä nestettä kehosta.
Krooninen munuaistauti on pitkäaikainen tila, jossa munuaiset eivät toimi niin kuin pitäisi. Jokainen voi saada sen, vaikka se on yleisempi mustille ja etelä-aasialaisille ihmisille.
Anemia kehittyy, kun munuaiset eivät pysty tuottamaan riittävästi erytropoietiinia,
EPO: ta, hormonia, joka ohjaa luita punasolujen valmistamiseksi. Anemialla on taipumus pahentua, jos CKD etenee ja voi itsessään aiheuttaa sydänongelmia.
CKD-potilaista tulee aneemisia pääasiassa heikentyneen raudan imeytymisen takia, veren häviöstä ruoansulatuskanavassa, ja erytropoietiinin riittämätön tuotanto munuaisista.
Ei-dialyysissä olevien potilaiden hoitoon kuuluu asteittainen oraalinen rautalisä, suonensisäisesti annettua rautaa sekä lääkkeitä erytropoietiinin stimuloimiseksi.
Erilaisia raudan suoloja ja muita synteettisiä / kemiallisia rautayhdisteitä on perinteisesti käytetty sekaisin tuloksin. Imeytyminen on vain 2-4 % ja toleranssilla on usein ongelmia, varsinkin ajan mittaan.
Rauta on kuitenkin elintärkeätä ainoat vaihtoehdot ovat verensiirto tsi suonensisäisesti annettua rautaa. Molemmilla on negatiiviset puolensa sekä ovat hyvin kalliita ja epämukavia potilaille.
Verensiirron kliiniseen käyttöön liittyy riskejä, jotka voivat aiheuttaa sairastavuutta ja kuolleisuutta. Laskimonsisäinen rauta-injektio voi aiheuttaa verenkiertohäiriöitä sekä oksidatiivista stressiä.
Anemia kehittyy CKD: n alkuvaiheessa ja se on yleinen potilailla, joilla on loppuvaiheen munuaissairaus. Anemia on tärkeä syy vasemman kammion hypertrofiaan ja kongestiiviseen sydämen vajaatoimintaan.
Hemoraudan imeytyminen on useita kertoja suurempi ja sivuvaikutusten määrä on huomattavasti alhaisempi kuin ei-hemoraudalla.
Hemorauta imeytyy erillisellä reitillä, eikä sitä tarvitse lopettaa laskimonsisäisen hoidon aloittamisen jälkeen. Tämä voi mahdollista pitempiä intervalleja injektioiden välillä, jotka ovat sinänsä resursseja vaativia, epämukavia ja kivuliaita.
Hemorautaa ei tarvitse keskeyttää injektion tai EPO-hoidon ajaksi, kuten ei-hemorauta.
OptiFer®-rautaravintolisien sarja on turvallinen, tehokas ja hyvin siedetty, mikä on ratkaisevan tärkeää hoidon onnistumiselle.
Ne antavat optimaalisen annoksen, ja niitä voidaan käyttää pitempiä aikoja ilman muutosta tehossa tai siedossa.
OptiFer®-tuotteet kilpailevat suotuisasti säännöllisten synteettisten rautavalmiosteiden kanssa.
Credits:
Created with images by robtxgal - "1.12.10 Alan Hospital Kidney Stone" • DFAT photo library - "Medical professionals perform a specialist kidney operation for the first time in Tonga. The medical team are part of an AusAID-funded Pacific Islands Program (PIP) team visiting Tonga." • Municipalidad de Miraflores - "Campaña de despistaje de anemia en la Institución Educativa Manuel Bonilla. (5)" • valelopardo - "extraction blood needle" • jarmoluk - "medications money cure"