Loading

Memòria d'activitats 2017 FUNDACIÓ LA MARATÓ DE TV3

LA MARATÓ 2017: MALALTIES INFECCIOSES

PROGRAMA

15 hores de divulgació, sensibilització i entreteniment

Les malalties infeccioses van centrar la 26a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, duta a terme el diumenge 17 de desembre. Des de la televisió, amb Helena Garcia Melero, i la ràdio, amb Ricard Ustrell al capdavant dels programes, La Marató 2017 va oferir un espai de 15 hores d’emissió en directe en què la divulgació i la sensibilització sobre malalties infeccioses es va combinar amb música i espectacle. Més de 2,3 milions de catalans van connectar amb el programa televisiu al llarg de tot el dia, que va tenir una quota de pantalla del 14,9%.

La crida de La Marató a la ciutadania es va traduir en 9.758.075 €, que permetran impulsar avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties infeccioses, fet que es traduirà en més anys i més qualitat de vida per a les persones afectades.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL

UNA festa solidària amb més de 3.000 activitats

El teixit social català es va mobilitzar intensament amb La Marató 2017, i va organitzar 3.307 activitats, que van implicar prop d’un milió de persones al voltant d’una festa solidària que ja forma part de la identitat del projecte. Un mapa virtual a la web de La Marató va recollir totes aquestes iniciatives de suport al projecte que, un any més, no només es van estendre per totes les comarques, sinó que van traspassar les fronteres de Catalunya.

AJUNTAMENTS I TEATRES AMB LA MARATÓ

També van contribuir a crear aquest ambient de participació i sensibilitat social únic les iniciatives dels ajuntaments catalans, que van penjar pancartes als carrers, i les companyies de teatre, amb la lectura d’un manifest de suport.

LA MARATÓ, A LA FESTA DELS SÚPERS

El cap de setmana del 21 i 22 d'octubre, La Marató va tenir un estand a la Festa dels Súpers, on grans i petits van poder descobrir que es tracta d’un projecte únic en què cada peça compta. El repte era muntar un puzle gegant que amagava un missatge sobre la importància de la solidaritat i la investigació i que només es podia llegir amb unes ulleres 3D. Els participants també van poder escriure missatges sobre La Marató en un arbre solidari.

Els beneficis de la venda del puzle que va editar el Club Súper 3 amb motiu de la festa es van destinar a La Marató 2017.

3.200 voluntaris i 4 seus telefòniques per atendre la solidaritat

El 17 de desembre, la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, la Universitat de Lleida i el Port de Tarragona es van convertir en els centres de recepció dels milers de donatius que van arribar al 905 11 50 50 a través de 1.001 línies telefòniques. Tot un engranatge solidari protagonitzat per 3.200 voluntaris, procedents d’associacions i persones a títol individual, coordinats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a les quals es van sumar cares conegudes del món cultural, social i esportiu, i professionals de Catalunya Ràdio i de TV3. Per tal d'ampliar les possibilitats de participació, el 2017, per primera vegada, l'assignació dels voluntaris es va fer mitjançant un sorteig entre totes les persones inscrites.

Per fer possible l'organització i el funcionament d'aquests centres d'operació, La Marató va comptar novament amb la col·laboració institucional del Grup “la Caixa” i Movistar. El procés de recollida dels donatius telefònics i dels que arriben per tots els altres canals -internet, caixers automàtics i transferència bancària- va ser auditat durant tota la jornada per més de 50 professionals de PricewaterhouseCoopers. En acabar el període de recepció de donatius d’aquesta edició de La Marató, el 31 de març del 2018, l’entitat va fer l’auditoria de tots els comptes de la Fundació.

A aquestes col·laboracions es va sumar el suport logístic de 93 empreses, que va fer possible el cost zero del desplegament de les seus. La Marató també va comptar amb l'adhesió de 31 entitats i empreses, que van aportar fons durant la campanya del 2017.

Seu telefònica a la Fira de Barcelona
Seu telefònica al Palau de Congressos de Girona
Seu telefònica a la Universitat de Lleida
Seu telefònica al Port de Tarragona

CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ

la CAMPANYA GRÀFICA i l'espot

Sota l’eslògan “La investigació pot canviar la història”, la campanya gràfica i audiovisual de La Marato 2017 va tenir per objectiu donar a conèixer com poden afectar les malalties infeccioses i el paper clau que hi juga la recerca.

Un logo de La Marató "infectat", vist a través del microscopi, va ser el protagonista de la imatge gràfica, que es va difondre per tot Catalunya entre els mesos d'octubre i desembre mitjançant diferents materials: 800.000 díptics, 35.000 cartells i 4.980 banderoles. L’espot va traslladar l’audiència al 1926 per recrear en clau de ficció un episodi de la vida del poeta austríac Rainer Maria Rilke que posa de manifest com un fet aparentment intranscendent, la punxada d’una rosa, pot desencadenar una infecció amb greus conseqüències. L’espot es va emetre per TV3 i es va distribuir per internet i xarxes socials.

Tots els elements gràfics i audiovisuals de la campanya van ser creats conjuntament per l’agència Ogilvy Barcelona i el Departament de Màrqueting de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb l’assessorament de metges experts en malalties infeccioses.

Les setmanes prèvies a La Marató, molts programes de TV3 i Catalunya Ràdio es van sumar a la divulgació de les malalties infeccioses, amb entrevistes i espais monogràfics.

234.000 joves sensibilitzats sobre les malalties infeccioses

Posar els joves en la pell de les persones amb una malaltia infecciosa i que entenguin la importància de la prevenció i la recerca en aquest camp van ser els objectius de la campanya de divulgació que la Fundació va desplegar les setmanes prèvies al programa. Més de 234.000 joves van rebre una de les 5.339 conferències que 409 professionals de la salut van fer en 1.227 centres educatius, cívics i biblioteques de tot Catalunya. Una iniciativa d’alt valor educatiu que es va completar amb la projecció d’un reportatge, elaborat per l’equip del programa La Marató, que alterna el testimoni de persones que han superat malalties infeccioses amb l’exposició d’alguns conceptes per part d’una experta. Tot, amenitzat amb el tema musical “Exterminem!!!” que el grup de trap P.A.W.N. Gang va crear en exclusiva per a La Marató de TV3. També hi va participar l'actriu Clara Moraleda, coneguda a YouTube com a Leopolda Olda.

19A EDICIÓ DEL CONCURS "PINTA LA MARATÓ"

Una de les iniciatives més exitoses entre els joves que reben una conferència és la participació en el concurs “Pinta La Marató” que, en l’edició passada, els proposava reflexionar i plasmar artísticament conceptes relacionats amb les malalties infeccioses. S’hi van presentar 304 cartells, procedents de 128 centres educatius de tot Catalunya, en què van participar més de 7.000 alumnes.

El cartell presentat per la classe de 4t d'ESO A de l'escola Ramar 2 de Sabadell en va resultar guanyador. Els cartells dels alumnes de 5è B de Primària de l'escola Isabel de Villena, d'Esplugues de Llobregat, i de 2n d'ESO A de l'Escola Internacional del Camp, de Salou, en van quedar finalistes. El premi per a aquestes tres classes consisteix en una estada de cap de setmana en un alberg de Catalunya, a càrrec del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Cartell guanyador. Escola Ramar 2, Sabadell. Classe de 4rt ESO A
Cartell finalista. Escola Internacional del Camp, Salou. Classe de 2n d'ESO B
Cartell finalista. Escola Isabel de Villena, Esplugues de Llobregat. Classe de 5è de Primària B

EL DISC DE LA MARATÓ

La tretzena edició del disc de La Marató va versionar al català 19 "oldies" d'estils i gèneres diferents, interpretats per 33 artistes, tan novells com consagrats. Com a novetat d’aquest any, tots els temes inclosos en el compacte s’havien adaptat al català per primera vegada.

Sobre dues de les cançons del disc, les interpretades per Pastora Soler i David DeMaría i India Martínez, es van gravar videoclips al delta de l’Ebre i al Gran Teatre del Liceu que es van difondre amb gran èxit per les xarxes socials.

El llibre de LA mARATÓ

Coincidint amb els 10 anys del llibre de La Marató, l’edició del 2017 portava per subtítol: "10 anys, 10 històries, 10 autors". Autors i il·lustradors hi van cedir, una vegada més, els seus relats i il·lustracions per una causa solidària.

COMUNICACIÓ

WEB

Durant el 2017, la pàgina web de La Marató va registrar 916.380 pàgines vistes amb una mitjana mensual de 27.284 usuaris únics.

Pel que fa als continguts, una de les novetats més rellevants posada en marxa durant el 2017 va ser un espai dedicat a difondre alguns dels avenços científics que ha aconseguit la recerca biomèdica impulsada per La Marató, que han arribat als ciutadans i els han proporcionat millores en la qualitat i l’esperança de vida.

COMUNICACIÓ DIGITAL

La Fundació ha apostat durant el 2017 per donar veu als ciutadans implicats en totes les accions que ha dut a terme. Així, per exemple, les persones que han participat en les visites als centres de recerca on s’investiga amb fons de La Marató han compartit la seva experiència a través de vídeos que s’han difós per les xarxes socials. També en la línia d’establir una comunicació directa i transparent entre els ciutadans i els investigadors que han rebut finançament de La Marató 2016, aquests van gravar vídeos en què explicaven en què consistia la recerca que duran a terme gràcies a la solidaritat.

La comunicació amb els seguidors del projecte es va fer mitjançant un total de 13 comunicacions digitals –butlletins de notícies, píndoles audiovisuals, crides, invitacions i publicacions– a un total de 21.000 destinataris.

XARXES SOCIALS

En l'àmbit de les xarxes socials, La Marató hi ha continuat consolidant la presència i actualment compta amb 203.562 seguidors a Facebook, 50.600 a Twitter i 10.100 a Instagram. Les setmanes anteriors al programa es va posar en marxa la iniciativa dels “Amics de La Marató”, en què més de 300 usuaris van poder difondre en primícia per Facebook, Twitter i Instagram diferents materials audiovisuals abans de fer-los públics.

REVISTA "MÓNMARATÓ" 29

Unes quantes setmanes abans del programa, l’edició 29 de la revista va difondre continguts mèdics, testimonials i participatius de l'edició. Se’n van distribuir 57.000 exemplars en format paper, a més de la difusió digital.

Portada de la 29a edició de la revista MónMarató

IMPACTE ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

La Marató 2017 va tenir 1.728 impactes en la premsa escrita i digital de Catalunya. Les ràdios i televisions locals es van sumar també a la sensibilització sobre les malalties infeccioses amb entrevistes i programes especials.

LES XIFRES DE LA MARATÓ 2017

Durant el 2017, la Fundació va administrar 10.120.529 €, procedents dels donatius recaptats en La Marató 2017, així com d'aportacions d'empreses col·laboradores, interessos bancaris i altres fonts d'ingressos.

Aquests recursos permetran impulsar la recerca biomèdica d'excel·lència a Catalunya sobre les malalties infeccioses, així com també cobriran la campanya de sensibilització social prèvia al programa.

Els comptes de la Fundació van ser aprovats pel Patronat en la reunió del 17 de maig del 2018, després de ser auditats per PricewaterhouseCoopers Auditors.

impuls a la RECERCA BIOMÈDICA

LLIURAMENT D'AJUDES a la recerca en ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques gràcies a la MARATÓ 2016

El 26 d’octubre va tenir lloc, a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, l’acte de lliurament d’ajudes a la recerca sobre l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, que van centrar La Marató 2016. Els 70 equips de recerca que duran a terme els 37 projectes premiats van començar, d’aquesta manera, una altra marató que aportarà avenços tangibles en la recerca sobre aquestes patologies. Els 37 projectes que impulsa La Marató del 2016, 17 d'unitaris i 20 de coordinats entre dos o més centres de recerca de primera línia, es desenvoluparan al llarg de tres anys.

D'acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, aquests treballs que finança la Fundació són els que han resultat més ben valorats d’entre els 100 candidats presentats a la convocatòria d'ajudes. Un procés d'avaluació internacional de contrastat rigor, coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), en què van participar 47 experts en l’àmbit de la convocatòria, va determinar la viabilitat dels treballs a partir de la seva qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador. L'any 2022, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en un simposi científic.

L'acte va ser conduït per Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer, presentadors de l’edició 2016 de La Marató, i hi van participar el Dr. Albert Barberà, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut; el Sr. Diego Palao, vicepresident segon de l’Acadèmia, i el Sr. Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3.

18è SIMPosi: RESULTATS DE LA RECERCA EN regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits

La Fundació va fer públics els resultats de la recerca sobre la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits impulsada amb els fons de La Marató 2011 en el 18è Simposi, fet el 15 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans. Els 56 investigadors que van liderar els 29 projectes premiats van exposar durant la jornada un conjunt d'avenços en trasplantaments, teràpies cel·lulars avançades i regeneració de teixits que representen millores significatives en múltiples malalties d’aquest àmbit.

Espartac Peran, presentador d’aquella edició del programa, va conduir l’acte de cloenda, en què hi van participar el Dr. Antoni Andreu, director general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut, la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació, Núria Llorach, i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros. Una actuació musical de Gemma Humet, acompanyada pel guitarrista Pau Figueres, va completar l'acte.

Amb motiu del simposi, TV3 va emetre “La Marató dels investigadors”, un reportatge conduït per Espartac Peran, en què es van posar de relleu alguns dels estudis i avenços en trasplantaments i medicina regenerativa. El presentador també es va retrobar amb alguns dels testimonis que van participar en La Marató 2011 per fer seguiment de les seves vivències.

visita la recerca de la marató

Per segon any consecutiu, la Fundació va organitzar una sèrie de visites en diversos centres de recerca on s’investiga amb fons de La Marató. Entre els mesos de març i juny, centenars de persones van recórrer els laboratoris i les diferents àrees de les institucions científiques on treballen els investigadors premiats per veure en directe la recerca que fan i com han avançat en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties estudiades.

Els centres de recerca on es fan les visites, tots amb una intensa activitat investigadora impulsada per La Marató, són l’Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, el Vall d’Hebron Institut de Recerca, l’Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta i la Corporació Sanitària Hospital Parc Taulí.

Al final de cada visita, molts dels participants van enregistrar vídeos en què explicaven la seva experiència directa amb la investigació que promou La Marató de TV3. Aquests vídeos s'han difós a través de les xarxes socials. Aquests dos en són una bona mostra.

MASTERCLASS A LES UNIVERSITATS

Amb 26 anys de trajectòria, La Marató ha consolidat el seu paper com una de les principals fonts impulsores de la investigació a Catalunya, amb un impacte evident en l’avenç de la biomedicina i la dinamització de l’economia científica al país. Paral·lelament, la singularitat del programa, que combina la divulgació científica amb el testimoniatge i l’entreteniment, l’han convertit en un referent comunicatiu internacional entre els programes solidaris. Per donar a conèixer entre els joves tots aquests elements que fan de La Marató un projecte únic, la Fundació va posar en marxa el 2017 la iniciativa "Masterclass sobre el projecte La Marató", en col·laboració amb les universitats catalanes. La participació en aquestes sessions de diferents experts, professionals, investigadors i testimonis permet analitzar i posar en valor les claus de l’èxit d’aquest projecte solidari des de diferents punts de vista: la comunicació, la recerca biomèdica i l'economia científica.

La primera d'aquestes classes magistrals es va fer el 30 de novembre del 2017 a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Hi va participar Margarita Arboix, rectora de la UAB; María José Recoder, degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació; Pedro Molina, professor del Grau de Periodisme; Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3; Xavi Abad, director del programa La Marató de TV3; Dani Reyes, director de Màrqueting de TV3; Helena Garcia Melero, periodista i presentadora de diverses edicions del programa i Elisabeth Ortínez, pacient d’ictus, que ha estat testimoni i voluntària de La Marató.

RECONEIXEMENTs

Durant el 2017, el projecte La Marató va rebre els guardons següents:

PREMI ZAPPING ESPECIAL DE L'ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS DE MITJANS AUDIOVISUALS DE CATALUNYA

Atorgat a la campanya de La Marató 2016 per "promoure, des de la infància, els valors de l'empatia i l'acompanyament".

PREMI MEDIALOVER A LA RESPONSABILITAT SOCIAL

Infoperiodistas i Guía de Medios Digital reconeixen, amb aquest guardó, la trajectòria de La Marató de TV3 en la implicació de la societat en un projecte solidari que promou la sensibilització i l'avenç de la recerca científica.

PREMI TRIFERMED A L'IMPACTE SOCIAL EN SALUT

El premi reconeix la tasca de la Fundació en el foment i la promoció de la recerca biomèdica d'excel·lència, així com la sensibilització social sobre les diferents malalties.

PREMI A LA COMUNICACIÓ EN TRANSPARÈNCIA DEL CCJCC

El Col·legi Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC) atorga el premi a la millor comunicació en temes relacionats amb la Transparència a la Fundació La Marató de TV3.

PREMI NACIONAL DE RECERCA AL MECENATGE CIENTÍFIC

El guardó, de gran prestigi internacional i el més important en l'àmbit científic català, reconeix el paper clau de la Fundació La Marató de TV3 al llarg de 25 anys en l'impuls de la recerca biomèdica a Catalunya, traduït en millores en la qualitat i l'esperança de vida de persones afectades per malalties greus i cròniques. L'acte de lliurament del premi es farà durant el 2018.

Autoria de les fotografies

Portada: Raúl Redondo. Fira de Barcelona, lliurament d'ajudes i simposi: Espe Pons. Conferència: Laia Serch. Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Visites als centres de recerca: Dani Legaz Photography.

NextPrevious

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.