Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 141, octombrie 2019

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare#ErasmusDAYS 2019 —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— VET și relația cu piața muncii – Seminar Internațional Tematic Timișoara —— Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale poloneze la care participă și școli din România —— Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană —////— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Un nou apel la propuneri de proiecte de cooperare în învățământul universitar —////— Învățământ universitar în Erasmus+: Erasmus se trăiește, nu se discută ——////— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Erasmus+ și incluziunea pentru tinerii din Țara Oașului —— Proiectele europene – o alternativă în știința și arta educației////— Educație școlară în Erasmus+: Școala – o șansă pentru un viitor mai bun —— Inspectoratul Școlar Județean Iași – partener într-un proiect ERASMUS de succes —////— Educația adulților în Erasmus+: Proiectul ATIPIA condus de Asociația Teatrală Shoshin se încheie la Cluj-Napoca cu un atelier dedicat persoanelor vârstnice —////— Proiecte pentru tineret în Erasmus+: Schimbul de tineri „DOWN SIDE UP“—////— Corpul European de Solidaritate: Youth Centres UP: Un pic de curaj, un pic de nebunie și dorință de schimbare (I) —////— Eurodesk România te informează: În octombrie spunem: Time to Move —////— Multilingv. Multicultural: Premiile European Language Label – 20 de ani de inovație și creativitate în educația lingvistică —//// Publicațiile Eurydice

#ErasmusDAYS 2019

Pe 10, 11 și 12 octombrie 2019, #ErasmusDays au însumat 3.995 de evenimente, în 53 de țări!

Evenimentul a fost promovat pe harta interactivă a Europei , astfel că Programul Erasmus+ s-a bucurat de o audiență extrem de extinsă. O dovadă a interesului celor nouă milioane de foști și actualii beneficiari (elevi și adolescenți, studenți, ucenici, profesori și instructori, actori din domeniul tineretului), precum și a reprezentanților societății civile (organizații europene, asociații ale părinților etc.) constând și în numărul mare de evenimente organizate în aproape de 2 ori mai multe țări participante.

Vom reveni cu mai multe date de îndată ce acestea vor fi centralizate la nivel european și mulțumim organizațiilor și instituțiilor care au organizat peste 300 de evenimente în România.

Certificate Youthpass: 1.000.000

Pe septembrie 16 2019, Youthpass a atins un punct important al existenței sale: 1 milion de certificate emise! Aceasta înseamnă că — cel puțin până în acest moment — au fost create peste 1 milioane de ocazii de învățare prin nenumărate proiecte europene. Cu această ocazie, din curiozitatea de a afla mai multe despre experiențele de lucru cu Youthpass și despre felul în care acesta are un impact asupra activităților europene pentru tineret, echipa „Youthpass” din cadrul Centrului de resurse SALTO pentru formare și cooperare a organizat un concurs în rândul persoanelor care au utilizat Youthpass: participanți și facilitatorii de învățare!

Concurenta câștigătoare din România a fost Cristina Onea, iar povestea ei Youthpass poate fi o inspirație și pentru alți tineri, fiind cea mai votată la nivel european. Iată de ce:

I felt proud and free because I understood, even a little late, that learning is not linked, bold and underlined, with school… it is everywhere, happening every minute… you just have to realize it. Since that day, every night I am going to bed thinking of what I’ve learned (...)

REGULI ȘI PROCEDURI PE CARE (ȘI) ONG-URILE TREBUIE SĂ LE RESPECTE, CONFORM LEGII

OG26/2000 este legea care reglementează înființarea, funcționarea și dizolvarea asociațiilor, fundațiilor și federațiilor. De aici decurg obligații pe care o organizațiile trebuie să le respecte – de la înființare, constituirea, regulile de conducere și atribuțiile organelor de conducere, până la obligații precum înregistrarea modificării actului constitutiv sau a statutului la Registrul asociațiilor și fundațiilor, numirea unui cenzor (pentru organizațiile cu peste 15 membri) sau a unei comisii de cenzori (pentru organizațiile care au peste 100 de membri) etc.

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), cu sprijin din partea Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), Centrului pentru Inovare Publică (CIP) și Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), a elaborat un material care dorește să ajute asociațiile să respecte aceste reguli și proceduri.

VET și relația cu piața muncii – Seminar Internațional Tematic Timișoara

În data de 15 octombrie 2019, Liceul de Arte Plastice din Timișoara a organizat la Galeria Mansarda din cadrul Facultății de Arte Plastice evenimentul „VET și relația cu piața muncii“, înscris în calendarul de activități dedicate Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale din 2019.

Evenimentul a avut ca scop evidențierea proceselor de reînnoire în domeniul pregătirii de specialitate în învățământul vocațional și tehnic, în special în relația cu piața muncii și punerea în lumină a unor modele de succes de colaborare cu instituții din România și din alte țări ale UE. Din cei 116 participanți au făcut parte: 45 cadre didactice de la unități de învățământ din străinătate, Portugalia și din România, regiunea Vest (Timiş, Hunedoara, Caraș Severin şi Arad) și din regiunea Sud-Oltenia (Mehedinți și Gorj), din mediul urban, dar și din mediul rural, 4 reprezentanţi ai ISJ Timiş, ofiţerul de informare al Centrului Europe Direct, 3 reprezentanţi ai pieţei muncii, domeniile arhitectură şi IT şi 63 de elevi de la licee din Timişoara. Evenimentul s-a desfăşurat în limbile română şi engleză.

Au deschis evenimentul prof. Dr. Veronica Adorian, Directorul Liceului de Arte Plastice Timișoara şi insp. scolar general adjunct, Mihaela Petrov, ISJ Timis, care au subliniat importanţa acestuia în contextul în care ne confruntăm cu problema competențelor insuficiente ale absolvenților la angajare, cu lipsa de atractivitate a învățământului vocațional și tehnic, reducerea vertiginoasă a populației școlare, cu impact îngrijorător pentru dezvoltarea durabilă a instituțiilor noastre de învățământ. D-nul inspector Marcel Brancu a vorbit participanților despre provocări şi perspective pentru învățământul tehnic și profesional, iar d-nul. insp. școlar Dan Aurel Băcilă a vorbit despre oportunitățile de carieră ale absolvenților de arte vizuale, arhitectura. Prima parte a seminarului s-a încheiat cu prezentarea susținută de prof. Joao Martins, Președinte al Associacao para a Formacao Profissional e Desenvolvimento do Montijo și Director Escola Profissional do Montijo, Portugalia, care a descris modul de organizare şi funcționare a învățământului profesional în Portugalia şi modalitatea de combinare a celor două tipuri majore de învățare, în școală și la locul de muncă. După prima parte, participanții au vizionat expoziția de fotografii realizate în stagiile de practică Erasmus+ desfășurate în Europa în intervalul 2016-2018.În cea de-a doua parte insp. școlar Ciprian Blaj a fost invitat să prezinte oportunitățile oferite de programul Erasmus+ şi provocările generate de internaționalizarea VET. D-nul Blaj a reamintit tuturor participanților valorile programului Erasmus+ și importanța participării la mobilitate. Acesta a provocat elevii să se gândească la motivele pentru care doresc să fie implicați în aceste proiecte și încurajat panelul privind motivația, impactul proiectelor de mobilitate VET și rezultatele obținute.

Au urmat prezentări în cadrul temei “Modele de colaborare cu lumea muncii, companii și instituții de succes”. Instituțiile de învățământ, dar şi reprezentanți ai operatorilor economici, au expus videoclipuri, prezentări şi exemple despre modul în care colaborează și formează parteneriatele între școală şi angajatorii de pe piața muncii.

Au vorbit despre stagiile de practică Erasmus+, care pot influența viitorul oricărui participant: prof. Camelia Hârjea, studentul Alexandru Geru, elevi – foşti participanți la mobilități Erasmus+ şi, doamna coordonator de proiecte prof. Rosario Pires, din partea Casa da Educacao, Portugalia, o companie care promovează mobilitatea în cadrul Uniunii Europene și țările partenere.

Prof. ing. Codruța Căpățână, director adjunct, a prezentat proiectele derulate în cadrul Cartei Erasmus+ VET 2017, deținută de Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” Timișoara. Prof. Marinela Kis a vorbit despre oportunitățile şi provocările pe care implementarea Cartei Erasmus+ VET în consorțiul VET le presupune pentru coordonatorul consorțiului, Liceul de Arte Plastice Timișoara, deținătorul unui astfel de certificat de la finele anului 2018. Aceasta a vorbit despre globalizare, industrie și piață, educație și relațiile lor interconectate.

Liceul de Arte Plastice dorește să mulțumească tuturor participanților pentru toate intervențiile şi discuțiile inspiratoare, conexiunile și entuziasmul manifestat de subiectele vizate. Sperăm că va rezulta o mai bună cooperare între unitățile de învățământ VET şi piața muncii, se vor dezvolta mai multe parteneriate și se vor scrie mai multe proiecte Erasmus+, până la finalul programului din 2020.

Prof. Marinela Kis, Coordonator proiecte europene, Liceul de Arte Plastice Timișoara

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale poloneze la care participă și școli din România - termen limită pentru cel de-al doilea apel la propuneri de proiecte – 31 octombrie

O nouă cerere la propuneri de proiecte a fost lansată de curând iar participarea este în continuare deschisă și pentru instituțiile din rețeaua de învățământ școlar și profesional din România care sunt interesate să găzduiască elevi din Polonia.

Modalitatea în care pot fi depuse formularele de candidature și alte detalii despre proiectul „Mobilitatea transnațională a elevilor” au fost publicate în numerele din ianuarie, februarie și martie 2019 ale revistei ANews.

Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană

Dorești să urmezi un program de masterat în străinătate, dar te întrebi cum îți vei finanța taxele de studiu și cheltuielile zilnice? Programul Erasmus+ Master Loan a fost conceput pentru a te ajuta. Erasmus+ Master Loans sunt credite garantate de UE cu condiții de rambursare favorabile. Sunt concepute pentru a-i ajuta pe potențialii studenți să își finanțeze cursurile de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

  • Nu sunt necesare garanții.
  • Ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață.
  • Nu se solicită rambursarea pentru o perioadă de până la doi ani de la terminarea studiilor.

În urmă cu doar câteva luni, instituția financiară nebancară FINS a semnat cu Fondul European de Investiții primul acord de garantare Erasmus+ din România. Acesta va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru aproximativ 450 de studenți care doresc să își continue studiile de master în străinătate și pot beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.

Un program de masterat în străinătate poate fi un pas important pentru cariera ta. Pe site-ul Comisiei Europene găsești informații despre cum poți să îl finanțezi cu ajutorul împrumutului Erasmus+ pentru masterat!

Studenții trebuie să depună la FINS cererea de finanțare.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Un nou apel deschis pentru proiecte de cooperare în domeniul învățământului universitar

Învățământ universitar în Erasmus+

Erasmus se trăiește, nu se discută

Îmi amintesc cu mare plăcere de experiența de acum un an și jumătate, ce mi-a marcat existența în cel mai frumos mod posibil: 5 luni de Erasmus în Spania, mai precis în Alcoy. Am umplut Facebook-ul de poze în acea perioadă, însă am tot amânat să trec la scris. Iată că a sosit momentul să împărtășesc o fărâmă din trăirile extraordinare de atunci.

A fost prima mea ieșire din țară. Bineînțeles, fiind persoană cu dizabilități, am avut-o pe mama alături. Am zburat împreună cu avionul și pot zice că m-am îndrăgostit de acea senzație. M-a luat panica imediat ce am ajuns, deoarece am realizat că nu ni s-a activat roaming-ul. "Cum dau de proprietar, să-l anunț că autobuzul care ne va duce în orășelul unde vom locui e mult mai târziu decât văzusem online?" mă întrebam frenetic. Până la urmă am scos-o la capăt.

La început mi-a fost destul de greu să îmi fac prieteni. Lumea e reticentă atunci când mă cunoaște (sunt imobilizată într-un scaun cu rotile), unii chiar preferând să nu încerce să o facă. Totuși, de data asta, nu s-a întâmplat așa, ci a fost nemaipomenit! Oamenii au fost calzi, iar ceilalți studenți Erasmus la fel de pierduți (cum am fost și eu!) și foarte deschiși. Am călătorit în grupuri, dar și doar cu mama. Am vizitat Barcelona, Madrid, Sevilia și Valencia. Nici nu mai țin minte numărul peripețiilor prin care am trecut. Am sărbătorit inclusiv ziua de naștere a mamei împreună cu prietenii făcuți acolo. O fată a improvizat un tort. Totul a fost deosebit!

Mi-am depășit limitele, m-am cunoscut mai bine (am descoperit că sunt un planificator de excursii mult mai bun decât credeam!) și mi-am pus la punct spaniola. Am studiat într-o facultate de top și am învățat multe despre culturile celorlalți colegi. N-am cum să exprim în cuvinte senzația care mă cuprinde atunci când mă gândesc la acea perioadă. Erasmus se trăiește, nu se discută!

Încă mai vorbesc ocazional cu prietenii mei Erasmuși, iar o fată a devenit una dintre cele mai bune prietene ale mele. De ceva vreme plănuim și o revedere. M-aș întoarce chiar și mâine acolo, pentru că Erasmus nu e o simplă experiență, ci devine o parte din tine care te va însoți mereu. Nu degeaba se spune că ... once Erasmus, always Erasmus!

Dana Mierlut Teodora, studentă la Universitatea din Oradea, participantă la o mobilitate Erasmus+ de studiu de 5 luni la Universitat Politècnica de València (UPV), Spania

Educație și formare profesională în Erasmus+

Erasmus+ și incluziunea pentru tinerii din Țara Oașului

Învățarea este o călătorie spre experiențe noi, spre transformare, un drum pe care oamenii și comunitățile îl pot parcurge împreună. Pentru această călătorie există programul Erasmus+, program care pe lângă învățare, înseamnă colaborare, soluții creative, inovatoare și conectare cu piața muncii. Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” din Turț a fost beneficiarul programului Erasmus+ prin proiectul ,,Erasmus+ Incluziune pentru tinerii din Țara Oașului” (nr. 2017-1-RO01-KA102-036156), care s-a derulat în anul școlar 2017-2018. A fost primul proiect de mobilități VET al liceului, în care elevii din învățământul profesional au beneficiat de formare inițială, prin care și-au dezvoltat în context european competențele profesionale în domeniile mecanică și industrie textilă.

Proiectul a pornit de la nevoia de a extinde oportunitățile de învățare bazate pe activitate practică pentru elevii liceului în companii din străinătate, deoarece la nivel local numărul de locuri pentru stagiile de practică este insuficient, firmele cu care școala are parteneriate sunt la 45-50 km distanță, iar predarea la clasa nu este o metodă suficientă. Mai mult, școala a avut nevoie de finanțare pentru a oferi acestor elevi care provin în totalitate din localități rurale din Țara Oașului, de timpuriu, experiențe educaționale în străinătate care să conducă la adaptarea acestora cât mai rapidă la situații noi și la rezolvarea cât mai bună a problemelor, să le "deschidă ochii" spre lumea civilizată, spre valorile europene, să le trezească setea de cunoaștere, să le dezvolte spiritul civic pentru a deveni cetățeni activi, capabili de incluziune, care să contribuie la dezvoltarea societății europene.

Beneficiarii proiectului au fost 29 de elevi din învățământul profesional: 15 elevi din clasa a X-a și 14 din clasa a XI-a, care se pregătesc pentru calificările tinichigiu-vopsitor auto sau confecționer produse textile, toți provenind dintr-un mediu socio-economic vulnerabil. Stagiile de pregătire practică s-au desfășurat în Portugalia, în 2 fluxuri a câte 19 zile în compania SANTOGAL P. COMÉRCIO E REPARAÇãO DE AUTOMÓVEIS, specializată în întreținerea și repararea autoturismelor și autoutilitarelor pentru o gama largă de mărci de automobile, CEPRA – Centro de Formação Profissional da Reparação Automóvel, Centrul de formare profesională pentru întreținere și reparații auto, respectiv Modatex – Centrul Național de Formare Profesională în Modă, Industria Textilă și Industria Lânii, care oferă o gamă largă de opțiuni de educație și formare profesională inițială, programe de specializare, programe de învățare a noilor tehnologii în domeniul textil.

CASA DE EDUCAÇAO, organizație cu experiență în implementarea proiectelor europene, a fost responsabilă pentru pregătirea lingvistică și socio-culturală a participanților și pentru gestionarea aspectelor logistice și practice. Activitățile la care au participat beneficiarii au contribuit la dezvoltarea competențelor civice și sociale, interculturale și de comunicare în limbi străine ale participanților. Toți participanții au primit la finalizarea stagiilor certificate Europass și certificate de participare.

Proiectul a avut un impact deosebit, în primul rând asupra participanților, dar și asupra celorlalți elevi din școală, a profesorilor și a întregii comunități. Școala a devenit mai atractivă pentru absolvenții claselor a VIII-a. Aceste aspecte ne-au determinat ca la nivelul unității să ne redefinim obiectivele pentru următoarele proiecte de mobilitate, pe baza experiențelor din străinătate. Astfel în anul școlar 2018-2019 liceul este beneficiarul unui nou proiect Erasmus+ KA1 – VET.

Prof. Mariana Tiution, Coordonator proiect,

Săptămâna europeană a competențelor profesionale

Cu ocazia Săptămânii europene a competențelor profesionale au fost organizate peste 1500 de evenimente în 45 de țări europene și nu numai. În România, numărul evenimentelor s-a ridicat la aproape 100. Pentru detalii cu privire la toate aceste acțiuni, vă invităm să consultați harta europeană a evenimentelor.

Proiectele europene – o alternativă în știința și arta educației

Pedagogia interculturală este un răspuns posibil la multiculturalismul care caracterizează societatea contemporană. Este benefic pentru elevii Colegiului Național Pedagogic “Ștefan Odobleja” din Drobeta-Turnu-Severin să folosească oportunitățile acestei diversități etnice și culturale pentru a-și dezvolta atât competențele profesionale, cât și cele relaționale.

În cursul anului școlar 2017-2018, a fost demarat un proiect de mobilitate pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, profil pedagogic, specializarea învățători-educatoare, în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1 (2017-1-RO01-KA102-035915).

Proiectul s-a adresat unui grup format din 38 de elevi, cu vârste între 17 şi 19 ani, aflați în formare profesională inițială VET, cu specializarea învățători-educatoare și s-a desfășurat în două fluxuri:

- în primul flux, 18 elevi de clasa a XI-a au fost în Spania, la Escuela Infantil Garden și la Patosuca S. L. Grupul a beneficiat de două săptămâni de practică pedagogică, dar și de un program cultural deosebit, elaborat de o echipă de profesioniști, devotați și implicați din cadrul organizației MEP. Europrojects Granada S.L.

- în cel de-al doilea flux, alți 20 de elevi de clasa a XII-a au fost în Portugalia, la instituția Agrupamento de Escolas de Barcelos. Grupul țintă a beneficiat tot de două săptămâni de practică pedagogică, precum și de vizite culturale, organizate de partenerul intermediar Associacao Intercultural Amigos de Mobilidade.

Proiectul a contribuit la eficientizarea activităților prin accentuarea caracterului practic-aplicativ, la îmbunătățirea activităților de muncă în echipă, la manifestarea flexibilității în cadrul schimbului de idei în diverse situații de comunicare, la împărtășirea exemplelor de bună practică, la promovarea conștiinței interculturale, la formarea competențelor specifice spațiului european. Contactul direct cu vorbitorii nativi de limbă spaniolă și portugheză le-a oferit elevilor noștri oportunitatea de a exersa comunicarea în contexte situaționale realiste, de a-și însuși principiile de bază ale sistemelor de învățământ spaniol și portughez.

Generalizarea efectelor pozitive din aceste mobilități a condus la exprimarea dorinței unui număr mai mare de elevi de a proiecta și implementa astfel de proiecte europene, contribuind în egală măsură și la creșterea prestigiului și imaginii instituției de învățământ. De asemenea, având în vedere faptul că mulți dintre elevii absolvenți ai profilului pedagogic sunt recrutați de țări ale Uniunii Europene, documentele Europass Mobility obținute de elevii participanți în acest proiect oferă nu doar o inserție socioprofesională facilă pe piața europeană, ci și cartea lor de vizită, care contribuie la creșterea unei imagini de sine și a dezvoltării competențelor profesionale în perioada formării inițiale.

Iată câteva mărturii ale participanților la mobilitățile VET:

În cadrul proiectului, pot spune că am dobândit o experiență care m-a ajutat atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Acum sunt mai optimistă, deoarece am întâlnit oameni minunați. Sunt mai curajoasă în acțiunile mele și am câteva idei privind modalitățile prin care m-aș putea integra mai bine pe piața muncii.” – Andreea Gaşpar

Pentru mine participarea la mobilitatea din Portugalia a însemnat în primul rând dezvoltare profesională: am învățat să comunic mai bine și să fiu mai responsabilă. Am aflat mai multe despre avantajele și dezavantajele celor două sisteme educaționale – un bun exercițiu pentru alegerea profesiei viitoare. Activitățile la care am participat m-au ajutat să-mi descopăr punctele forte pe care le voi putea folosi în viitoarea mea carieră.” Roxana Pop

Educație școlară în Erasmus+

Școala – o șansă pentru un viitor mai bun

Implementarea unor proiecte pentru educație școlară și nu numai, în cadrul Programului european Erasmus+, este o șansă pentru instituții, profesori și elevi în vederea perfecționării și dezvoltării instituționale, profesionale și personale. Proiectele ne ajută și la rezolvarea unor probleme locale, prin identificarea și aplicarea unor soluții accesate prin intermediul exemplelor de bună practică din Uniunea Europeană. Având în vedere viziunea Liceului Teoretic „Bogdan Vodă“ din Hălăucești, Iași: „Școala noastră – o școală pentru comunitate, o școală pentru Europa“ și misiunea sa: „... o posibilitate de a le asigura elevilor care o frecventează egalitatea de șanse în plan educațional“, asumarea valorilor și principiilor europene în viața școlii a devenit foarte importantă. Principiile și valorile europene pe care ni le asumăm sunt: adoptarea și utilizarea standardelor europene în procesul educativ, egalitatea de șanse a tuturor elevilor, cooperarea și dialogului intercultural prin demararea unor proiecte europene.

Liceul nostru este unul dintre cele două licee teoretice din mediul rural din județul Iași. Cu rezultate foarte bune la Evaluarea națională și la Bacalaureat, acesta oferă elevilor din zonă o alternativă educațională la școala profesională și o posibilitate de dezvoltare și educare a copiilor din mediul rural care altfel ar renunța la aceasta posibilitate. Problemele care afectează sistemul educațional românesc ne-au determinat să căutăm soluții și în Programul Erasmus+.

Scrierea și implementarea acestui proiect este o premieră! Privită inițial cu suspiciune și neîncredere, utilizarea proiectului Erasmus+ în vederea rezolvării unor probleme instituționale s-a dovedit una de excepție. Prin rezultatele obținute a risipit neîncrederea și scepticismul, a revigorat atmosfera de lucru, a crescut încrederea în participanții la mobilități, a îmbunătățit comunicarea la nivel instituțional dar, în primul rând, a oferit elevilor, părinților și comunității locale posibilitatea de a cunoaște mai bine metodele de lucru din școală, rezultatele de până acum și posibilitățile existente. Atât procesul educațional dar și activitățile extrașcolare și extra-curriculare au devenit mai atractive pentru elevi dar și pentru părinții lor. Astfel că, toate problemele pe care le identificasem la începutul proiectului și-au găsit o rezolvare, printre cele mai importante dintre acestea numărându-se:

  • obținerea unor rezultate onorante la examenele naționale grație și aplicării unor metode didactice deprinse în cadrul cursurilor de perfecționare cât și dezvoltării profesionale și personale a profesorilor. Participanți la proiect au reușit crearea ulterioară a unei atmosfere de învățare propice dezvoltării și creșterii fiecărui elev Această atmosferă precum și cunoștințele dobândite au fost transmise întregului colectiv prin activitățile de diseminare.
  • realizarea planului de școlarizare și ocuparea tuturor celor 56 de locuri, la clasa a IX-a de liceu, reușind ca prin activitățile de promovare să creștem interesul părinților și elevilor pentru instituția noastră. Am avut în centrul promovării aplicarea unor metode educaționale moderne, prezentarea posibilității de participare a elevilor la proiecte internaționale, prezentarea spiritului instituției, toate fiind consecințe directe a implementării proiectului Erasmus+.
  • îmbunătățirea rezultatelor școlare ale elevilor instituției și a interesului față de școală și educație, plecând de la schimbările produse în mentalitatea echipei, prin perfecționare cadrelor didactice participante la proiect.
  • perfecționarea, dezvoltarea personală și profesională a echipei de management și a 14 cadre didactice din școală, precum și depășirea barierei lingvistice de către toți participanții.
  • apariția revistei liceului – Repere cultural-educaționale – și a Ghidului metodologic al proiectului Experiența europeană în sprijinul implementării unui management educațional eficient, cu respectarea tuturor exigențelor academice.
  • desfășurarea a numeroase activități de diseminare precum: lansarea revistei și a ghidului, ateliere interactive de lucru, prezentări, lecții demonstrative, crearea site-ului proiectului.
  • creșterea prestigiului școlii și creșterea gradului de internaționalizare a școlii, prin stabilirea a numeroase contacte la nivel european, care ne vor ajuta să dezvoltăm viitoare proiecte.

Experiența Erasmus+, transmisă și implementată ulterior în școală, a ajutat decisiv în rezolvarea unor probleme concrete și a dat rezultate incontestabile care au făcut ca participanții, cadrele didactice din școală, elevii, părinții și comunitatea locală să recunoască și să înțeleagă beneficiile participării și necesitatea dezvoltării unor proiecte viitoare.

Ghercă Iulian, Liceul Teoretic „Bogdan Vodă”, Hălăucești, Iași

Inspectoratul Școlar Județean Iași – partener într-un proiect ERASMUS de succes

Schimbarea accelerată şi complexă, ca dimensiune a realităţii contemporane, evoluția fără precedent a tehnologiei sau diversificarea continuă a canalelor de transmitere a informațiilor au efecte vizibile în ceea ce privește dezvoltarea personală a tinerilor din generațiile noi, contribuind la modificări de atitudine și de mentalitate ale acestora. Dincolo de avantajele pe care în mod evident le aduce noua tehnologie apare și riscul dependenței de internet, sesizat atât de specialiști din domeniul medical, cât și de cadrele didactice din întreaga lume.

În acest context s-a conturat necesitatea de a găsi soluții viabile pentru un fenomen ce devine treptat alarmant, prin colaborări europene, cum este și cazul proiectului ERASMUS+ ”Log On Back to Life” (2017-1-TR01-KA201-046632), derulat în perioada 2017 – 2019, ce a reunit, ca parteneri, reprezentanți de la Istanbul Valiligi (Turcia – coordonator de proiect), Anaptyxiako Kentro Thessalias (Grecia), Universita degli Studi di Milano (Italia), Dipnot Dernegi (Turcia), Izmir Yasar University (Turcia) și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Scopul fundamental al acestei colaborări a avut în vedere acoperirea vidului de informații în domeniul dependenței de internet, prin studii specializate, dar și abordarea științifică a factorilor care determină fenomenul pentru a fi dezvoltate politici educaționale în acest sens.

Materiale realizate pe parcursul derulării proiectului (Studiu privind dependența de internet a tinerilor la nivel european şi impactul fenomenului; ateliere de formare pentru profesori; materiale de conștientizare; platforma proiectului, elaborată în limba engleză şi tradusă în limbile greacă, turcă, română şi italiană; Ghidul pentru evaluarea şi prevenirea dependenţei de internet), dar și întâlnirile transnaționale au urmărit prioritar să dezvolte practici inovatoare, la nivel local, regional, național și european, să conștientizeze unitățile de învățământ, părinții, comunitatea în ansamblul ei de riscul pe care îl reprezintă dependența de internet, fără a fi minimalizate avantajele noilor tehnologii. De altfel, la Conferinţa regională „Strategii educaționale de prevenire a dependenței de internet” organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în luna iunie 2019, au fost aduse în discuție puncte de vedere pertinente, posibile soluții pentru combaterea adicției de internet, din perspectiva unor reprezentanți ai mediului academic, ai ONG-urilor cu preocupări în acest domeniu și, nu în ultimul rând, ai unor licee ieșene care derulează proiecte vizând internetul în relația cu generația actuală de elevi.

În mod evident, acest proiect a contribuit la promovarea relațiilor interculturale și a soluțiilor la o problemă comună, cu accent pe consolidarea gândirii critice a celor implicați, înțelegerea și respectul reciproc, adoptarea valorilor democratice și a drepturilor fundamentale.

Pentru comunitatea educațională ieșeană, efectele proiectului Log On Back to Life se vor cunoaște cu siguranță prin educarea tinerilor pe segmentul utilizării responsabile şi conștiente a conținuturilor din mediul online, pentru a li se facilita, astfel, succesul şcolar şi integrarea pe piaţa forţei de muncă.

Pentru informaţii suplimentare privind activităţile proiectului, vă invităm să accesaţi secțiunea dedicată proiectului în pagina web a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Mihaela Apetroae - manager de proiect și Irina Prodan – responsabil cu diseminarea

Educația adulților în Erasmus+

Proiectul ATIPIA condus de Asociația Teatrală Shoshin se încheie la Cluj-Napoca cu un atelier dedicat persoanelor vârstnice

ATIPIA - Teatru aplicat în practicarea abordărilor integrate, este un proiect Erasmus + de 13 luni, inițiat de Asociația Teatrală Shoshin, cu viziunea organizațională de formare a unui grup durabil de educatori de adulți (sau actori-pedagogi) pe termen lung în România, care pot să creeze, să împărtășească și să disemineze o tehnică inovatoare de teatru aplicat, combinând metode verbale (Theatre in Edcation - TiE, Drama in Education - DiE) și non-verbale (somatice, vocale).

Potențialul teatrului de a contribui la aspecte precum bunăstarea socială, învățarea pe tot parcursul vieții, îmbătrânirea activă, problemele de integrare și de comunicare, credința în sine, claritatea gândirii și a expresiei, economia în mișcare (și lista poate fi continuată) este enormă. Când teatrul este "aplicat" și devine participativ, acesta poate exercita un efect foarte direct, visceral și benefic asupra tuturor celor implicați, nu doar asupra creatorilor. Scopul ATIPIA a fost să examineze mai multe astfel de aplicații și să vadă dacă poate îmbina aceste abordări diferite într-un set comun de tehnici de teatru aplicat.

Pe parcursul celor 10 luni ale proiectului de până acum, am avut 4 sesiuni comune de ateliere în în 4 țări partenere, completat de 2 întâlniri organizatorice. Atelierele comune au permis partenerilor să învețe și să își cunoască reciproc activitatea, contribuind nu numai la scopul organizațional al Asociației Shoshin, dar și îmbogățindu-se și inspirându-se reciproc, învățând noi tehnici, noi abilități și noi modalități de abordare a comunităților. La ultima sesiune comună organizată la Cluj-Napoca dorim nu numai să sintetizăm rezultatele noastre dar și să oferim posibilitatea alților de a participa.

În cadrul vizitei noastre făcută în iunie în Marea Britanie am avut posibilitatea de a viziona un spectacol regizat de Teresa Brayshaw făcut împreună cu șapte pensionari voluntari, care nu aveau experiență în domeniul teatrului. Titlul spectacolului a fost ”Hai să vorbim despre grupa mea de vârstă” și participanții au avut posibilitatea să se testeze pe sine înșiși într-un proces de creație teatrală contemporană. Cu ajutorul mijloacelor teatrului, au putut să discută despre teme cum ar fi: îmbătrânire, povestire, creație teatrală, practică și cercetare, strategii autobiografice. Spectacolul a prezentat într-adevăr o discuție; personajele vorbeau între ele, cu spectatorii și uneori cu ei înșiși fără tabuuri. S-a vorbit despre dificultăți și sănătate, uitare, generația tânără, ieșire la pensie, etc..

Asociația noastră dorește de mult să organizeze proiecte de acest fel și acum în cadrul atelierului de închidere a proiectului avem posibilitatea de a aplica setul comun sintetizat de-a lungul sesiunilor la un grup aflat de multe ori pe marginea societății noastre: persoanele vârstnice. Atelierul va fi susținut împreună cu partenerii noștri internaționali de proiect între 12-18 Septembrie în Cluj-Napoca la Casa Tranzit. În ultima zi a atelierului va avea loc un eveniment semi-public care va fi similar cu spectacolul menționat mai sus.

Partenerii proiectului sunt: Leeds Beckett University (UK), Káva Kulturális Műhely (HU), Centre Artistique International Roy Hart (FR), Colaborative Reichenow (DE), Asociația Teatrală Shoshin (RO).

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

Schimbul de tineri „DOWN SIDE UP“

ASOCIAȚIA DOWN VÂLCEA, împreună cu partenerii acesteia, a desfășurat la Horezu schimbul de tineri intitulat „DOWN SIDE UP“ - proiect finanțat prin programul Erasmus+, dedicat persoanelor cu Sindrom Down. 18 tineri și 14 însoțitori din asociații din Italia, Turcia și Romania, precum şi voluntari, au participat la ateliere legate de importanța alimentației sănătoase, de alegerile corecte privind alimentația, de necesitatea exercițiilor fizice regulate, de aportul de lichide, au luat parte la activități de autogospodărire, la acțiuni de ecologizare a obiectivului turistic "Pădurea Paradisului" din județul Gorj, dar și la excursii şi jocuri.

Tinerii s-au bucurat la Horezu de multe activități în aer liber, mişcare, cules de mure şi zmeură, preparare de sucuri naturale, gemuri de fructe, jocuri de echipă, jocuri de orientare, dansuri populare autentice cu coregraf local, dar și de tradiții strămoșești, prin prezența unui meșter opincar și a culegătorilor de folclor.

Serile internaționale prezentate de tinerii și însoțitorii lor din Italia, Turcia și Romania, au contribuit semnificativ la îmbunătățirea cunoştințelor legate de cultură şi particularitățile fiecărei țări, de specificul gastronomic şi de dansurile tradiționale, la care persoanele cu Sindrom Down au luat parte cu mult entuziasm.

Tinerii cu Sindrom Down şi-au însușit astfel deprinderi sănătoase de viață privind rutinele zilnice și în același timp şi-au dezvoltat capacitatea de comunicare, creativitatea, spiritul de echipă, cooperarea și integrarea în grupuri mixte. Dincolo de aceste obiective concrete, pe termen lung, scopul schimbului este acela de a contribui la dezvoltarea autonomiei personale a acestora.

Tinerii cu Sindromul Down se confruntă cu probleme de incluziune sociala, autonomie personală dar și cu tendința de a deveni supraponderali. Creșterea în greutate este cauzată de lipsa activității fizice, de accesul redus la sportul adaptat precum și din lipsa de control asupra propriului corp şi a alimentației.

Majoritatea persoanelor cu Sindrom Down dezvolta regrese în perioada adolescenței și a trecerii spre maturitate astfel că au nevoie de cât mai multă socializare, de grup. în plus, o mare parte dintre acestea prezinta probleme cardiace, astfel încât controlul greutății ar trebui să fie o prioritate.

Comparativ cu persoanele tipice de aceeași vârsta, care călătoresc frecvent în spațiul European (fie studiază, lucrează, fac sport de performanță sau doar vizitează), persoanele cu Sindromul Down prezintă o mobilitate extrem de redusă şi sunt adesea condamnate la izolare, trăind împreună cu părinții şi reducându-și semnificativ contactul cu persoane noi, cu experiențe noi. Barierele de comunicare și lipsa abilitaților lingvistice în limbi străine la persoanele cu Sindrom Down duc la lipsa contextului de dezvoltare a unor noi competențe necesare unei societăți în continuă schimbare.

Erasmus+ reprezintă șansa unică a tinerilor cu întârziere mintală de a se autodepăși, de a-și descoperi abilități noi, de a cunoaște lumea din jur și a învăța într-un mediu plăcut și fără constrângeri. Lucruri care par banale pentru noi, persoanele neurotipice, sunt adevărate provocări pentru tinerii cu Sindromul Down, care au afectată capacitatea de auto-control. A-şi porționa corect farfuria, sau a bea suficiente lichide - sunt abilități naturale pentru noi, dar pe care persoanele cu dizabilități intelectuale le pot dobândi doar prin repetiție, demonstrație practică sau prezentare de materiale vizuale.

Rutinele simple cum ar fi spălatul pe mâini sau respectarea unor norme de igienă personală încă dau bătăi de cap unor tineri pentru care autonomia personală se rezumă la a folosi independent toaleta. Ei au o nevoie permanentă de instruire, de noi metode de predare și învățare, de creativitate, de schimbare.

Dorim să inițiem și alte schimburi de tineret, pentru nevoi speciale, deoarece participarea la o astfel de mobilitate poate schimba destine!

Youth Centres UP: Un pic de curaj, un pic de nebunie și dorință de schimbare (I)

Youth Centres UP este un proiect de solidaritate curajos, care a adus în perioada 11 iulie-5 septembrie 2019, peste 100 de voluntari din 25 de țări din lume și români, echipați cu determinare și dorință de a face bine, de a dezvolta o comunitate.

Proiectul a fost inițiat și implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), iar datorită lui, toamna anului acesta a găsit Timișoara ca fiind, mai mult ca niciodată, a tinerilor. Prietenoasă și primitoare, pe durata acestei veri, aceasta s-a îmbogățit cu 5 spații sigure ale tinerilor și nu oricum, ci prin implicarea comună și motivată a voluntarilor, alături de membrii comunității timișorene.

Din solidaritate, dorință de a face bine, motivație de a contribui la dezvoltarea unei comunități și conștientizând importanța coagulării dintre tineri dornici de schimbare pentru obținerea unui rezultat și a unui impact pozitiv, cei peste 100 de voluntari naționali și internaționali s-au reunit în orașul pentru care urmau să își dedice timpul, energia, creativitatea, inițiativa și bucuria de a se implica. Pentru toate acestea, noi i-am numit VOLUNTARI SCHIMBĂ-LUME, iar până la final, vă vom dovedi că asta reprezintă.

De ce Youth Centres UP?

Timișoara și tinerii din Timișoara au nevoie de spații în care aceștia din urmă să aibă un loc de exprimare, petrecere a timpului liber - un spațiu sigur pentru tineri.

Dacă la nivelul anului 2014, în studiul pentru realizarea strategiei de tineret a municipiului Timișoara se identifica nevoia realizării unui centru de tineret la nivelul orașului acum, la o distanță de 5 ani s-a dovedit că un singur centru de tineret (Casa Tineretului) nu poate face față nevoii tuturor tinerilor din oraș (peste 120.000 conform datelor INS).

Totodată, o analiză de nevoi a subliniat o dorință a tinerilor de a putea avea în proximitatea lor (proximitatea locuinței) un spațiu destinat lor - spațiu unde să se desfășoare activități de educație nonformală, activități culturale, activități de petrecere a timpului liber.

Ce și-a propus Youth Centres UP?

Pe termen scurt, să implice 100 de tineri din Europa în activități de solidaritate (sub formă de voluntariat) în cinci comunități din Timișoara, să implice comunitatea, cetățenii în activități de amenajare a celor 5 centre de tineret urbane, prin intermediul acțiunilor de voluntariat sau al donațiilor pentru amenajarea centrelor (donații materializate numai în obiecte necesare amenajării), să amenajeze și să inaugureze 5 centre de tineret utilizând principiul solidarității comunitare și al artelor participative. Tototdată, proiectul și-a propus dezvoltarea competențelor transversale pentru tinerii voluntari, competențe ca abilitățile de lucru în echipă, simțul inițiativei, organizării de evenimente și comunicării într-o limbă străină și realizarea unei conferințe naționale de valorizare a rezultatelor în data de 12 August (Ziua Internațională a Tinerilor).

De la sosirea în Timișoara până la părăsirea acesteia, voluntarii au trecut printr-un proces complex de învățare. În context non-formal sau informal, tinerii au învățat în cele 40 de zile petrecute în Timișoara cum schimbarea ar trebui să pornească cu propria persoană.

Primele zile au fost despre cunoaștere... a echipei din care vor face parte și cu care vor lucra pe perioada celor 40 de zile, a orașului și a misiunii pe care au avut-o și a instrumentelor de care urmau să beneficieze, toate acestea în cadrul trainingului de Teambuilding & On Boarding. Apoi, au urmat zilele de acomodare și pregătire a acțiunii, în care, pe lângă planificarea întâlnirilor cu membrii comunității, voluntarii și-au împărțit responsabilități în interiorul echipelor, responsabilități diverse ce vizau atât traiul în comun, cât și buna funcționare a activității din centre. Astfel, fiecare voluntar, avea o responsabilitate bine stabilită ca: responsabil de nutriție și igiena în spațiile comune, conservarea energiei, sau donații, fotografii și scrierea de articole.

Cum o componentă importantă a proiectului a fost implicarea comunității, voluntarii au pregătit și planificat acțiunea de atragere și convingere a comunității să se implice în amenajarea centrelor. Astfel, au fost organizate evenimente deschise, la care membrii comunității au participat, având ocazia de a-și exprima dorințele și nevoile la care ar fi urmat să răspundă centrele de tineret. De asemenea, au fost organizate acțiuni de promovare (lipire de afișe, distribuire de flyere, discuții față în față) în comunitate.

În același timp, voluntarii au fost implicați în activități complementare, cu rolul de a pregăti echipele să amenajeze bine și sigur centrele de tineret – au descoperit normele de siguranță și sănătate în muncă și au participat la acțiuni de amenajare supravegheată, la Casa Tineretului, pentru a descoperi și dezvolta abilități practice în folosirea diferitelor unelte utilizate în amenajare.

Au urmat apoi cele 20 de zile dedicate amenajării spațiilor – activitate pe care o veți descoperi mai pe larg, dintr-o altă perspectivă, în rândurile de mai jos.

În data de 12 august, de Ziua Internațională a Tineretului, a avut loc Conferința internațională de valorificare a rezultatelor, eveniment în cadrul căruia atenția s-a concentrat pe ei, pe voluntarii schimbă-lume și pe munca depusă de aceștia.

Cum entuziasmul și reușitele meritau sărbătorite, voluntarii au avut rolul de a planifica ceremonii de deschidere a centrelor de tineret, organizând activități culturale și recreative pentru membrii comunității părtași la bucuria dată de noile spații ale tinerilor.

Sfârșitul proiectului a reprezentat întâlnirea de evaluare, care a reprezentat contextul propice pentru reflectarea la experiența trăită, la reușitele avute, la schimbarea produsă și la competențele dobândite.

(va urma)

te informează...

În octombrie spunem: Time to Move

În fiecare an, Eurodesk organizează în luna octombrie campania anuală de informare Time to Move. Formatul campaniei lansat în 2014 a rămas același și urmărește sensibilizarea tinerilor privind oportunitățile internaționale de mobilitate, de studiu, de voluntariat sau de muncă în străinătate.

Campania Time to Move cuprinde o serie de evenimente pentru tineri organizate în Europa cu scopul de a-i ajuta pe tineri să descopere o mulțime de posibilități prin intermediul cărora pot merge în străinătate sau pot participa la un proiect internațional, pot explora Europa sau pot câștiga experiența de care au nevoie pentru viitor.

Pentru o lună, multiplicatorii Eurodesk organizează sesiuni de informare pentru a rspunde la întrebări și pentru a-i ajuta pe tineri să-și concretizeze ideile pentru a demara un proiect în stăinătate: pentru a studia, pentru a munci sau pentru a face un stagiu de voluntariat.

Campania vizează în mod specific tinerii care nu trăiesc în mediul urban, care nu au acces la proiecte de mobilitate de învățare și care ar putea fi interesați să participe și tinerii NEETs care ar putea beneficia de o experiență de mobilitate.

Campania #TimetoMove2019 va fi prezentă pe pagina noastră de Facebook, pe grupul nostru de informare yahoo eurodesk_info, dar și pe website-ul Eurodesk. Vizitează website-ul campaniei  și poți afla mai multe informații despre activitățile Time to Move. De asemenea, aici poți găsi informații despre o serie de oportunități actualizate în cinci categorii: studiu, voluntariat, stagii, participare, granturi.

Concursul de tricouri Time to Move revine în 2019! Dacă ai cel puțin 13 ani, dar nu mai mult de 30 de ani, creează designul unui tricou care să reprezinte cel mai bine spiritul campaniei, prezintă-l și poți să călătorești cu trenul în Europa!

Poți alege orice tehnică pentru designul tricoului: o fotografie, o ilustrație digitală, un desen pe hârtie sau doar un text.

Concursul se derulează până la data de 31 octombrie 2019. După încheierea acestuia, Eurodesk va alege o creație pentru grupa de vârstă 13 - 19 ani și o creație pentru grupa de vârstă 20 - 30 de ani și va anunța câștigătorii. În plus, Eurodesk va alege încă 5 concurenți cu designuri remarcabile.

Colectează voturi pentru designul tău sau votează pentru designul preferat pe pagina concursului. La încheierea concursului, Eurodesk va alege un design câștigător dintre cele mai votate 10 designuri, iar cel care a creat acest design va fi câștigătorul votului publicului.

Câștigătorii vor primi următoarele premii:

  • Câștigătorii primelor locuri din cele două categorii vor primi fiecare un permis Interrail Global care poate fi folosit timp de 7 zile în decurs de o lună.
  • Câștigătorul votului publicului va primi o geantă Eastpak.
  • 5 concurenți cu design-uri remarcabile vor primi fiecare câte un rucsac Eastpak.

DiscoverEU

Ai 18 ani? Vrei să descoperi Europa? Atunci ești candidatul ideal pentru a participa la DiscoverEU, inițiativă a Uniunii Europene care oferă tinerilor oportunitatea de a călători în Europa.

A patra rundă de înscrieri începe în 7 noiembrie 2019, ora 12:00 (CET) și se încheie în 28 noiembrie, ora 12:00 (CET).

DiscoverEu le oferă tinerilor șansa de a călători în Europa, de a afla mai multe despre patrimoniul cultural și istoria Europei, de a-și face prieteni și, nu în ultimul rând, de a se descoperi pe ei înșiși.

Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie să se fi născut între 1 ianuarie 2001 (inclusiv) și 31 decembrie 2001 (inclusiv), să aibă cetățenia unuia dintre statele membre UE la momentul deciziei de atribuire și să completeze corect formularul de înscriere online, indicând seria și numărul cărții de identitate sau numărul pașaportului.

Candidații selectați își pot planifica călătoria în perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2020 și pot vizita cel puțin o țară străină care este membră a Uniunii Europene.

Tinerii selectați să participe vor deveni ambasadori ai inițiativei DiscoverEU. Ei sunt invitați să vorbească despre experiențele lor de călătorie fie pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter) folosind hashtag-ul #DiscoverEU, fie prin intermediul unei prezentări în cadrul școlii sau al comunității lor locale.

Participanții se pot înscrie individual sau ca membri ai unui grup de maximum 5 persoane.

Selecția participanților va fi efectuată de o comisie de evaluare alcătuită din oficiali ai Comisiei Europene care se va reuni în decembrie 2019, iar câștigătorii vor fi anunțați în perioada 8 - 23 ianuarie 2020.

Alătură-te grupului #DiscoverEU pe Facebook pentru a afla mai multe despre aventurile trăite de participanți.

“In the hero stories, the call to go on a journey takes the form of a loss, an error, a wound, an unexplainable longing, or a sense of a mission. When any of these happens to us, we are being summoned to make a transition. It will always mean leaving something behind,...The paradox here is that loss is a path to gain.” ― David Richo, How to Be an Adult: A Handbook on Psychological and Spiritual Integration

Multilingv. Multicultural

I was interested in how we engage the world. How do we use our skin as our eyes? If you read a cityscape or a landscape with just your mind, and not your body, it becomes like a picture or representation, not something you really engage with. ------- Olafur Eliasson *)

*) Olafur Eliasson este un artist danezo-islandez foarte cunoscut pentru sculpturile și instalațiile de dimensiuni mari pe care le-a creat și care încorporează foarte multe elemente naturale cum ar fi lumina, apa și temperatura aerului pentru a crea o experiență inedită pentru spectator. În 1995, deschide Studio Olafur Eliasson în Berlin, un laborator care se ocupă și de cercetare spațială pe care îl puteți vizita pe internet.

European Language Label – 20 de ani de inovație și creativitate în educația lingvistică

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, a organizat pe 26 septembrie 2019, evenimentul LinguaFEST, Ediția a VIII-a, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor.

Constanţa a devenit astfel oraşul în care am sărbătorit 20 de ani de la lansarea oficială a Certificatului Lingvistic European (European Language Label) – distincția europeană prin care sunt recompensate cele mai inovatoare proiecte din domeniul predării și învățării limbilor străine. Acești 20 de ani au însemnat aproape 150 de proiecte lingvistice premiate în România și peste 2500, la nivel european. Inovația și creativitatea în domeniu s-a manifestat în cele mai diverse feluri incluzând metode care să-i poată ajuta pe cursanți să găsească învățarea mai atractivă și mai motivantă: platforme lingvistice, jocuri, multă interactivitate prin metode performative variate. Foarte multe aspecte noi au inclus și profesorii în activitățile lor de predare, iar cele mai semnificative noutăți au fost probabil elementele provenind din educația nonformală/informală - inclusiv în ceea ce privește modalitatea de evaluare a orelor de curs sau extinderea spațiului de învățare către curtea școlii, parc sau casă și includerea membrilor familiei în procesul de învățare. Merită menționat sprijinul oferit de tehnologiile informației și ale comunicațiilor prin multitudinea de produse care pot susține învățarea unei alte limbi: jocuri, aplicații, platforme care permit interacțiunea cu omologi aflați la distanță – elevi sau profesori – și crearea de produse audio-video prin colaborare online și multe altele.

În 2019, în competiția de atribuire a Certificatelor Lingvistice Europene au fost înscrise 29 de proiecte lingvistice, dintre care au fost selectați patru câștigători:

  1. Proiectul ZOE-Educație Online despre Zoonoze - Cursuri online pentru domeniul comunicării veterinare privind prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor transferabile de la animale la oameni – Fundația EuroEd (Iași). Proiectul ZOE are ca obiectiv facilitarea controlului zoonozelor și a integrat unitar componente din domeniile medicinei, practicii veterinare, comunicării lingvistice, tehnologiei IT și internaționalizării învățământului superior. ZOE urmărește conectarea teoriei, cercetării și a lumii muncii în contextul veterinar și al sănătății publice, armonizarea curriculumului transversal și încurajarea studenților de a dezvolta abilități aplicate, susținute academic de cunoștințele obținute prin progresul academic și anii de experiență clinică.
  2. Povestea noastră comună europeană – Colegiul Tehnic „Ana Aslan“ (Cluj-Napoca). Obiectivul principal al proiectului a fost reprezentat de valorificarea patrimoniilor literare populare din cele șase țări partenere: Ungaria (coordonator), România, Italia, Croația, Portugalia și Danemarca. Beneficiari direcți au fost un număr de aproximativ 140 de elevi, care au participat la punerea în scenă a șase piese de teatru, cărora li s-au adăugat alți 2.000 de elevi care au beneficiat de lecții bazate pe materialele didactice dezvoltate în proiect și implementate la orele de limbă engleză și la cele de literatură națională.
  3. Consolidarea multilingvismului în rândul tinerilor antreprenori 2 – Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab“ (Râmnicu Vâlcea). Proiectul, implementat de Turcia, Polonia, Portugalia, Olanda, Ungaria și România, reprezintă o continuare a unei inițiative anterioare, în urma căreia a fost dezvoltată aplicația „Emate Translator“, care include 438 de expresii uzuale în limbile inițiale ale proiectului (turcă, italiană, spaniolă, catalană, franceză și germană). În cadrul celei de al doilea proiect, alte cinci noi limbi au fost adăugate aplicației care este disponibilă gratuit pe Google Play Store și Apple Store.
  4. Patrimoniul Cultural: Conservarea trecutului, construirea viitorului – Școala Gimnazială „Sfântul Andrei“ (Brăila). Proiectul se desfășoară pe parcursul a 22 de luni (până în iunie 2020) și implică șase școli din Cipru, Italia, Lituania, Polonia, România și Spania. La activitățile proiectului participă cel puțin 150 de elevi, 15 profesori și 100 de părinți și minim 30 de reprezentanți ai instituțiilor locale din fiecare scoală parteneră. Pentru a asigura participarea tuturor elevilor, au fost planificate mai multe activități, inclusiv trei schimburi transnaționale de elevi.

La evenimentul organizat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanța au participat 500 de elevi din liceele centenare ale orașului: Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, dar și alte licee locale. Momentele artistice au fost susținute de Andrada Nedelcu și Sebastian Gheorghiță - clasa a XII-a (Colegiul Național Pedagogic), Vlad-Andrei Dogaru și Lucia Berechet, clasa a XII-a (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”) și Denisa Mocanu și Mihai Mirea, clasa a XII-a (Colegiul Național „Mihai Eminescu”). Ansamblul „ELPIS” al Comunității Elene din Constanța, înființat în 2001, la inițiativa asociației de tineret a încheiat evenimentul cu dansuri tradiționale din Grecia Centrală și Macedonia.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

The Structure of the European Education Systems 2019/20: Schematic Diagrams

Raportul furnizează informații referitoare la structura învățământului de masă din țările europene (de la educația timpurie până la nivelul învățământului superior) pentru anul școlar și academic 2019/20. Publicația conține diagrame schematice naționale, însoțite de un ghid explicativ și hărți care prezintă principalele modele de organizare ale învățământului preșcolar și obligatoriu. Informațiile sunt disponibile pentru 43 de sisteme de educație din Europa, care acoperă 38 de țări participante la programul UE, Erasmus +.

Structura sistemului de educație din România, 2019/2020

Publicația este redactată în limba engleză.

Rapoarte mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse și în limba română.

Compulsory Education in Europe – 2019/20

Publicația prezintă durata învățământului obligatoriu în Europa în anul școlar 2019/2020, cu menționarea vârstelor (de începere și de finalizare a învățământului obligatoriu).

Informațiile sunt disponibile pentru 43 de sisteme de educație din Europa, și au în vedere cele 38 de țări participante la programul UE, Erasmus +.

Publicația este redactată în limba engleză.

Rapoarte mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse în limba română.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Dacă doriți să nu mai primiți această publicație, va rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa unregistered@anpcdefp.ro.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Roman Kraft - "Bread Baker" • Ryoji Iwata - "cross" • Alexander Schimmeck - "The pink bycicle" • Brian - "untitled image" • Robfoto - "european union europe travel" • Didier Weemaels - "Five euro note close-up" • Mikita Karasiou - "untitled image" • Corry - "untitled image" • Alexander Andrews - "the heavens" • Joseph Gonzalez - "untitled image"