Velkommen til konferanse!
Etter halvannet år med pandemi og få fysiske møter, er det en glede å kunne samles til nasjonal konferanse. Fagpersoner og forskere vil med ulike innfallsvinkler belyse aspekter ved estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanningene, skole og relaterte praksisfelt.
Estetiske læringsprosesser vektlegges både i de nasjonale retningslinjene for grunnskolelærerutdanningene og i læreplanverket (LK20). Ett av konferansens hovedmål er derfor å åpne for diskusjoner som kan belyse hvilke konsekvenser dette har – og vil kunne få, for lærerutdanningene og for framtidens skole.
Vertskap for konferansen er Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen i samarbeid med Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet.
Vi håper programmet vil inspirere til videre innsats for å styrke arbeidet med estetiske læringsprosesser i skole og høyere utdanning.
Varmt velkommen!
PROGRAM DAG 1
TORSDAG 4.november.2021, Stormen konserthus, Bodø
08.30 – 09.00 Morgenkaffe og registrering
09.00 – 09.25 Velkommen!
Ann Karin Orset, leder ved Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (KKS) og Egil Solli, dekan ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag (FLU), Nord universitet
Presentasjon av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen
Ann Karin Orset, leder og Merete Hassel, seniorrådgiver
09.35 – 10.05
Estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanningene - helhetlig, integrert og forskningsbasert?
Ingvild Birkeland, førstelektor, Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
Førstelektor emerita Universitetet i Sørøst-Norge. Førstelektor i drama og teater ved Universitetet i Sørøst-Norge. Medlem i utvalget bak rapporten Estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanningene. Helhetlig, integrert og forskningsbasert? Rapport til Kunnskapsdepartementet, 24. juni 2020.
10.05 – 10.35 Pause
10.35 – 11.30
Jeg rører ved fremtiden, og den er estetisk - lærerutdanning, nomadisk dramaturgi og performativ didaktikk
Æreskeynote Anna-Lena Østern, professor emerita, NTNU/Åbo Akademi University
Anna-Lena Østern har arbeidet som lærerutdanner i Finland og Norge, først som lektor i muntlig kommunikasjon, deretter som professor i morsmålsdidaktikk i Finland og før hun ble professor i kunstfagdidaktikk ved NTNU. I disse posisjonene har hun fremmet estetiske, kunstneriske og performative tilnærminger til læring. Hun var 2010-2015 faglig leder for den nasjonale forskerskolen for lærerutdanning i Norge, NAFOL. Som professor emerita er hun aktiv som veileder og forsker, spesielt innenfor det nordiske nettverket «Røst, retorikk og relasjoner». Nylig publiserte hun boken Teaching and learning through dramaturgy Education as an artful engagement på Routledge (Østern, 2021).
11.30 – 12.30 Lunsj
12.30 – 13.00
Mellomrom – kreativ linjelek
Katarina B. Storalm, kunstner og kunst- og håndverkslærer
Katarina Storalm (37) er kunstner, politisk aktivist og utdannet faglærer i kunst- og håndverk. Storalm har jobbet flere år som faglærer i Osloskolen. For tiden er hun fulltidskunstner i Saltdal i Nordland, og sprer kreativ inspirasjon og skaperglede både i sosiale medier og der hun ellers ferdes.
13.00 – 13.15
Spenninger, motsetninger og forbindelser (digitalt) - lærerstudenters erfaringer og opplevelser med estetiske læreprosesser
Møller-Skau, stipendiat PhD, Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
Stipendiat ved doktorgradsprogrammet "Pedagogiske ressurser og læreprosesser" og tilhører forskningsprogrammet "Det er lærer du skal bli...". Har bakgrunn som allmennlærer og har tidligere jobbet som adjunkt/kontaktlærer. Doktorgradsprosjektet handler om estetiske læreprosesser i lærerutdanningen.
13.15 – 14.00
Skaperglede, engasjement og utforskertrang - estetiske læringsprosesser i grunnskolen
Anton Rygg, rektor, Smestad skole
Anton Rygg har jobbet som leder i Osloskolen siden 2000. I denne perioden har han vært med på å bygge opp skolene Bogstad, Grefsen og Munkerud, og er i dag rektor på Smestad skole. Han har vært opptatt av viktigheten av de kreative og estetiske fagene i skolen, og særlig har han bidratt til å sette drama på timeplanen på barnetrinnet på skolene han har jobbet ved. Han har vært aktiv i fagutvalg og komiteer innen Den kulturelle skolesekken i Oslo.
Audun Mathisen Anvik, lærer, Alstad ungdomsskole
Faglærer i musikk med master i pedagogikk.
Hilde Hermansen, seniorrådgiver, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen
Faglærer i formgiving. Studier i kunsthistorie, IKT og formgivingsfag, produktutvikling, foto og grafikk.Master i formgiving, kunst og håndverk. 30 års erfaring som faglærer i videregående skole.
14.00 – 14.30 Pause
14.45 – 15.30
Estetiske læringsprosesser - muligheter og utfordringer i grunnskolelærerutdanningene
Panelsamtale mellom Anna-Lena Østern, Ingvild Birkeland, Anton Rygg og Ilmi Willbergh, ledet av Ann Karin Orset.
15.30 – 15.45 Beinstrekk
15.45 – 16.00
Hvordan jobbe med demokrati og inkludering gjennom estetiske læringsformer?
Claudia Lenz, leder, Dembra for lærerutdanningen Aase-Hilde Brekke, rådgiver, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen
Claudia Lenz er professor i samfunnsfag med vekt på forebygging av rasisme og antisemittisme ved MF Vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn, og hun er ansatt som forsker I. ved Senter for Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Claudia Lenz leder Dembra for lærerutdanningen.
Aase-Hilde Brekke har faglig bakgrunn fra drama/teater, film og billedkunst. Omfattende erfaring som produsent, prosjektleder, kunstner, pedagog, formidler, kursholder, veileder, forfatter og forsker.
16.15 – 16.30
I NORD - DAVVELIS
Elisabeth Misvær, Trygve Misvær og Andrej Stepanov
Sangerne Elisabeth Misvær og Trygve Misvær er mor og sønn. Sammen med Andrej Stepanov på akkordeon har de gjort flere konserter sammen. Trygve har som sin mor også utdanning som klassisk utøvende sanger, og han har studert ved NTNU i Trondheim. Elisabeth Misvær og Andrej Stepanov på akkordeon, er begge bosatt i Bodø. De har hatt stor suksess med sine konserter og opptredener sammen i over 20 år. Programmet deres er satt sammen av russisk, europeisk og norsk og samisk musikk.
I sommer flyttet Trygve tilbake til Bodø, og siden da har mor og sønn samarbeidet om musikkproduksjonen «I NORD – DAVVELIS». Det er en samling med gamle sjøsamiske joiker, nordnorske viser oversatt til sjøsamisk dialekt, og nykomponert joik av Trygve.
19.00 Middag på Scandic Havet hotell
Bodø
Bodø har ca 52 000 innbyggere og ligger i Salten i Nordland fylke. Byen er fylkeshovedstaden i Nordland og er Nord-Norges nest største by. I Bodø finner du Nord universitet, hvor også Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen holder til. Konferansen vil foregå i sentrum i Stormen konserthus, med Stormen bibliotek og hotell Scandic Havet som nære naboer. Ta gjerne en tur på moloen eller i glasshuset. Du kan også bli her litt lenger og ta turen til en av verdens sterkeste malstrømmer Saltstraumen eller til Kjerringøy! Bodø er Europeisk kulturhovedstad i 2024. Les om Bodø2024 og prosjektet ARCTiculation. Sjekk ut hva byen ellers har å by på hos Visit Bodø, og se Bodøfilmen.
Om senteret
Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen (forkortet KKS) skal bidra til økt kvalitet i kunst- og kulturfagene i barnehagen og grunnopplæringen.
Senteret skal bidra til engasjement for fagene og for økt interesse for opplæring i kunst- og kulturfag, og til at barnehager og skoler får økt kompetanse til å tolke og operasjonalisere rammeplanen og læreplanverket. KKS skal videre støtte andre institusjoner og særlig lærerutdanningene i deres arbeid med kompetanseutvikling innenfor kunst- og kulturfag i skolene og barnehagene. Ved behov skal KKS også være rådgiver for nasjonale utdanningsmyndigheter innenfor dette fagfeltet.
Våre målgrupper:
- Lærerutdanningene
- skole- og barnehageeiere
- ledere og ansatte i barnehager og skoler
- PP-tjenesten
KKS har tidligere vært faglig underlagt Utdanningsdirektoratet, men er nå en del av Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet i Bodø.
Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet
Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ble opprettet 1. januar 2017. Fakultetet har 3350 studenter og 315 ansatte i Levanger, Bodø, Mo i Rana, Vesterålen og Nesna.
Den faglige aktiviteten er organisert i seks faggrupper, hver ledet av en faggruppeleder. Faggruppene har ansvar for forskning og utdanning på sitt område og sine studieprogram.
Fakultetet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag (FLU) det største av fakultetene ved Nord universitet, og har en utdanningsprofil med lærerutdanninger og kunst- og kulturfag i sentrum.
Fakultetet har 3350 studenter fordelt på flere studiesteder, hovedsaklig:
- Levanger
- Bodø
- Nesna
- Mo i Rana
- Vesterålen