De ce sunt importante ONG-urile? Scurt ghid pe intelesul tuturor
Inainte de toate insa, ce este acela un ONG pana la urma?
Ce este un ONG?
O organizatie neguvernamentala este formata printr-o asociere voluntara a unor cetateni, care isi propun un scop comun cu caracter non-profit. De regula, scopul unui ONG este in interesul dezvoltarii societatii. Un ONG este independent fata de autoritatile guvernamentale, fiind uneori o legatura intre comunitate si Guvern.
Fiecare ONG apare dintr-o nevoie a societatii, fie a cetatenilor care se asociaza. Astfel, pe cat de diverse sunt nevoile comunitatii, pe atat de diverse sunt si ONG-urile active de astazi.
Termenul de "organizatie non-guvernamentala" a aparut pentru prima oara in 1945, fiind folosit de catre ONU. Totusi, ONG-urile exista in forma organizata inca din secolul al XVII-lea, fiind catalizatori ai multor schimbari de-a lungul istoriei.
In Romania, legea defineste 3 tipuri principale de ONG-uri: asociatii, fundatii, federatii. In acest moment exista peste 90.000 de ONG-uri in Romania.
Ce roluri au ONG-urile in societate?
Pe scurt, ONG-urile au rolul de a contribui acolo unde exista o nevoie in societate, dar unde statul si alte institutii nu au suficiente resurse pentru a se ocupa de rezolvarea acesteia. Dar care sunt pilonii principali, rolurile punctuale majore ale sectorului ONG?
A. Sprijinirea Grupurilor Dezavantajate
Unul dintre rolurile critice ale sectorului ONG este sa sprijine grupurile mai putin avantajate pentru a se integra in societate. Unele ONG-uri adopta exclusiv acest rol, pe cand altele nu desfasoara deloc astfel de activitati, diversitatea fiind deosebit de vasta.
Exista astfel ONG-uri care sprijina copiii institutionalizati, persoanele apartinand anumitor minoritati (etnice, sexuale etc.), persoane aflate intr-un grad ridicat de saracie si multe altele.
Acest rol a aparut ca o nevoie in societate din cauza capacitatii slabe a autoritatilor guvernamentale de a oferi servicii corespunzatoare grupurilor vulnerabile, precum si din cauza interesului in general scazut al societatilor comerciale pentru aceste persoane, care nu prezinta putere de cumparare ridicata. Astfel, ONG-urile isi propun sa umple acest vid si sa ofere serviciile necesare, insa resursele sunt de regula foarte limitate, ceea ce afecteaza puternic capacitatea de a acoperi nevoile societatii in mod corespunzator.
Exemplu (Asociatia OvidiuRO)
Cum sta situatia ONG-urilor din Romania?
Mituri despre ONG-urile din Romania
Mit #1: ONG-urile spala bani
Daca in anii 1990 au aparut diverse organizatii care au avut un scop nu tocmai ortodox, situatia s-a schimbat radical in ultimii ani. Este insa important sa facem distinctia dintre "ONG-urile pe hartie" si organizatiile active, care aduc o schimbare importanta in comunitate. Mai mult decat atat, ONG-urile serioase depun eforturi consistente pentru a-si asigura fondurile care sa le asigure existenta, dar sufera puternic din cauza perceptiei publice negative generale ale populatiei Romaniei.
Acest mit este alimentat din cauza facilitatilor fiscale pe care ONG-urile le au, avand in vedere dificultatea asigurarii fondurilor. Astfel, un ONG este scutit de impozit pentru veniturile ce provin din activitati non-profit fara caracter economic si de asemenea poate primi sponsorizari, cu beneficii pentru firmele care fac acest lucru. Aceste masuri sprijina ONG-urile, insa in acelasi timp, exista organizatii "pe hartie" create doar pentru a beneficia de aceste facilitati, iar de aici poate aparea confuzia.
Cum poti sa te implici intr-un ONG?
Actiune de informare promovata de
Empowering people through education