View Static Version
Loading

Bett-messut 2020 Lontoo 21.1-25.1.2020

Lontoon BettShow.com on Euroopan suurin oppimisen teknologian messu- ja seminaaritapahtuma. Savon ammattiopistosta mukana messuilla olivat: Pirjo Malinen, Ilkka Kemppainen, Ari Nissinen, Ari-Pekka Raudaskoski, Pia Leppänen, Miina Morko, Tarja Tolonen, Hilma Leena Valkonen, Jaana Heiskanen, Jukka Puurunen, Eeva Haavisto, Varpu Hämäläinen, Tapio Varis ja Jukka Korhonen.

Dr. Wayne Holmesin puheenvuorossa käsiteltiin tekoälyn etiikkaa korkeakoulututkinnoissa.

Sakkyn koulutuksen digitalisaatioon liittyvät strategiset tavoitteet ”Osaamisen kehittämisessä hyödynnämme rohkeasti digitalisaatiota ja kehittyviä teknologioita” ja tuosta johdetut alateemat, joita vasten lähdimme messuille hakemaan uusia ideoita ja vahvistamaan aikaisempia käsityksiä:

  • Savilahti ja siellä olevat AV-ratkaisut/suunnitelmat/hankinnat
  • Uudenlainen ammatillinen opetus ja flippausta tukevat digityökalut
  • Etäopetukseen liittyvät ratkaisut. mm. satelliittikoulutusmalliin sopivat tekniset ratkaisut/työkalut
  • Opetusvideoiden tuottamiseen liittyvät ratkaisut
  • VR, AR, tekoäly, oppimisanalytiikka, robotiikka ja näiden uusien teknologioiden hyödyntäminen opetuksessa ja oppimisessa
  • Osaamismerkit (Open Badges)
  • Verkkokursseihin liittyvät ratkaisut

SUOMALAISET BETT -MESSUILLA

Illalla jännitystä ja innostusta ilmassa. Matkustajat maassa Gatwickin lentokentän bussipysäkillä. Matkanjohtajalla suu maireana. Sähköisen oppimisen kehityspäällikkö Ari-Pekka Raudaskoski mukanaan 13 muuta innokasta sakkylaista.
Mikäs se olikaan se meidän hotelli?
Jännitystä ilmassa konkreettisesti. Matkalla BETT2020 -opetusteknologiamessuille ExCeL -Arenalle Emirates AIR-LINE:n kyydillä with ILONA IT:n Risto Korhonen ja Savon ammattiopiston tulosaluejohtaja Pirjo Malinen. Ei liene vaikea huomata, kumpi matkustajista kärsii korkean paikan kammosta:)
Jalkapallopeliin ei päästy, mutta Pukin maali sentään nähtiin digitaalisen viestinnän ansiosta :)

ILONA IT:n seminaari, British Museum

Tutustumista British Museumin ihmeisiin ennen ILONA IT:n seminaaria.

Ilkka Halava, Next generation, new normal

Yksi mielenkiintoa ja ajatuksia herättänyt yksityiskohta messumatkalla oli tulevaisuustutkija Ilkka Halavan luento IlonaIT:n seminaarissa Brittish Museumissa. Jo pelkkä paikka tälle seminaarille oli vaikuttava, puhutteleva ja ajatuksia herättävä. Mielenkiintoinen valinta ajatellen Halavan luennon aihepiiriä tulevaisuutta.

Ilkka Halava on palkittu ja arvostettu tulevaisuustutkija, organisaatiokehittäjä ja luennoitsija. Yksi Halavan ajatuksista on se, että tulevaisuus levitettäisiin osaksi jokaista ainetta niin, että oppitunneilla voitaisiin keskustella kyseisestä teemasta ajassa edestakaisin liikkuen. Sangen mielenkiintoinen ajatus. Yksi tällainen meitä kaikkia koskeva teema voisi olla esimerkiksi kestävä kehitys ja ilmastonmuutos.

Halavan mukaan uudet opetusvälineet yleistyvät viiden vuoden sisällä. Ne eivät tule korvaamaan opettajia, mutta niistä tulee tärkeitä apuvälineitä heille ja ennen kaikkea oppijoille. Tämä vaatii meissä jo pitempään alalla olleille paitsi uuden oppimista myös asenteellista muutosta ja vanhasta pois oppimista. Mikäpä lie parempi paikka asennemuokkaukselle kuin yksi maailman suurimmista opetusteknologian tapahtumista! Tästä oli siis hyvä ponnistaa oppimaan uutta ja unohtamaan osa vanhasta.

Ilkka Halava, Prime Frontier:  Generation New Normal
  • Halavan esityksessä meitä puhutteli mm. työn muutos yhteiskunnassa ja sen vaatimukset oppimiselle ja sitä kautta koulutukselle. Kiinnostuimme katsomaan Ilkka Halavan verkkosivuja, joista löytyi monenlaisia kiinnostavia podcasteja ja videoita.
  • Alla yksi tulevaisuuden oppimiseen liittyvä video:

Ilonan uuden Emill palvelun julkistaminen, Risto & Christian

emill mobiilisovelluksen julkistaminen

Emill mobiilisovelluksen voit ladata itsellesi iPhonelle Appstoresta ja Android käyttöjärjestelmille Google kaupasta. Emillistä löytyy sekä ilmainen että maksullinen versio. Sovelluksella voit etsiä apua pulmatilanteissa, esim. miten käytät iMovie sovellusta tai kuinka otat valokuvan iPadilla. Vinkkejä sovelluksesta löytyy monipuolisesti käyttöjärjestelmästä riippumatta. Emill on jatkuvasti uudistuva ja laajeneva kirjasto josta löytyvät asiantuntijoiden selkeästi esitetyt vinkit.

Emill sovelluksen näkymä

Kiertotalous & yritysvastuu

Erkki Kondelin, 3StepIT ja Mika Arhi, HP

John Arboleda Adobe, Cooking for Creativity

John Arboleda Adobelta kertoi meille luennollaan Cooking for Creativity kertoi meille luovuuden merkityksestä ja kuinka luovuutta voidaan tuoda esille Adoben sovellusten avulla.

Adobelta löytyy runsaasti eri sovelluksia opetuskäyttöön

Mikäli et ole vielä tutustunut oppilaitoksemme käytössä oleviin Adobe sovelluksiin kirjaudu omilla oppilaitoksen tunnuksilla alla olevasta linkistä. Tämä esitys on tehty Adobe Spark sovelluksella, joka on käytössä koko koulumme henkilöstöllä.

John Arboleba keskittyi esityksessään luovuuteen, jonka hän oli pukenut kokkaamisen muotoon. Keskeiset asiat luovuuden kannalta olivat enablement, equipment, empowerment, excitement ja engagement.

Bett-messuilla saimme Adobelta myös tiedon, että Adoben kaikki luovat ohjelmat olisivat tarjolla oppilaitosasiakkaiden opiskelijoille hintaan 5€/opiskelija/vuosi (edellyttäen, että hankimme vähintään 500 lisenssiä). Tämä olisi jo varsin loistava tarjous ja laittaa selvittämään asiaa enemmän. :)

Adoben pisteellä tutustuttiin lisää Adoben tuotteisiin ja tietysti nähtiin tuttuja sekä verkostoiduttiin.

Vrkkmö, Sari Sälevä, Oulu, Yli-Ii

Teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kokeilukulttuuri, kestävä kehitys, oppijalähtöisyys, innovatiivisuus, osallisuus ja yhteisöllisyys ohjaavat teknologian soveltamista Yli-Iin peruskoulussa.

Sälevä esitteli samalla Värkkäämö-pedagogiikan mallia, myös konkreettisin tuotoksin. Tästä tuli myös mieleen, että kuinka me ottaisimme värkkäämö-pedagogiikan paremmin huomioon myös ammatillisessa koulutuksessa. Perusopetus on muuttumassa jatkuvasti enemmän ja enemmän STEAM-pedagogiikkaan, jossa tiede- ja taideaineet yhdistetään motivoivalla tavalla mielekkäiksi projekteiksi. Tämä voi olla ammatillisen koulutuksen osalta erittäin hyvä juttu, mutta edellyttää varmasti myös opetussuunnitelmien/sisältöjen tarkastelua.

DIGITAALISET OPPIMISYMPÄRISTÖT, OPPIMISANALYTIIKKA, VERKKOKURSSIT

Maalta ja ilmasta merelle, toki vain satamalaiturin suojissa olevaan Sunborn Yacht -hotellilaivaan itsLearningin järjestämään tapahtumaan.
Jarkko Elon antama its Learning -oppimisympäristön yksityinen esittely innoitti unelmoimaan "yhden luukun" palvelusta. Its Learning -oppimisympäristö toimii mm. opetuksen suunnittelussa kalenteritoimintoa ja suunnitelmaa käyttäen. Oppimisympäristöön voi tuoda materiaalit eri lähteistä ja editoida niitä on-line. Muiden valmistajien sisältöjä voi myös upottaa oppimisympäristöön helposti. Oppimisympäristö tukee viestintää, yhteisöllisyyttä ja yhteistoiminnallisuutta, koska siihen pystyy liittämään mm. Offise365 työkalut ja zoom -videoneuvottelupalvelun. Oppimisympäristöstä löytyy lisäksi keskustelualue sekä toiminnot chat-keskustelulle, projekteille ja ryhmätyötehtäville. Oppimisympäristö keskustelee opsikelijahallinnon kanssa ja mahdollistaa yhteydenpidon opiskelijan, opettajan, työpaikkojen ja huoltajien kanssa. Its Learning oppimisympäristö huolehtii myös oppimisanalytiikasta ja siellä onkin mahdollisuus saada erilaisia raportteja niin opettajan kuin hallinnonkin käyttöön. Opiskelijat näkevät oppimisympäristössä myös itse oman edistymisensä. Lue lisää: https://itslearning.com/fi/
Bravo Lesson, Online Tools to Improve Teaching and Learning

Messuilla esiteltiin myös muita oppimisalustoja. Osa näistä oli sidottu Iso-Britannian opetussuunnitelmiin ja nimenomaan peruskouluun. Yksi mielenkiintoinen sovellus on BravoLesson, on-line työkalu, jonka tarkoitus on kehittää yksittäisen opettajan opetusta ja sitä kautta koko koulun opettajien opetusta, työhyvinvointia, mentorointia, hyvien käytänteiden jakamista ja opiskelijoiden oppimistuloksia. BravoLesson keskittyy palautteen antoon, vertaisarviointiin, itsearviointiin ja opettajien yhteistoimintaan. Se sisältää erilaisia taulukoita ja lomakkeita, joita voi hyödyntää palautteen annossa ja arvioinnissa. Tämä ei ole uusi asia opetuksen maailmassa, mutta nyt se on ainakin helposti saatavilla. https://www.bravolesson.com/

KOULUVIERAILU HARLOW COLLEGE

Osa sakkylaisistakin pääsi mukaan sovituille kouluvierailuille. Torstai oli toivoa täynnä, kun kunnon "liikennehillon" jälkeen saavuimme kouluvierailulle Harlow Collegeen. Vanha sanonta kuuluu: matkailu ja sosiaaliset suhteet avartavat. Tämän vierailun anti osoitti sanonnan varsin osuvaksi.
Olimme oikein lämpimästi tervetulleita. :)

Innostuneet ja motivoituneet mm. Showbie-sovellusta käyttävät geography -opiskelijat hämmensivät ei-niin-diginatiivin valokuvaajan.

Performance -opiskelijat tutkivat iPadin avulla liikkeitä ja kuvakulman merkitystä musiikkivideon ilmaisussa. Peilisali on tärkeä opetuksessa ja oman oppimisen seuraamisessa, mutta videon avulla näihin asioihin voidaan palata uudelleen ja uudelleen.

Harlowissa opetuskeittiössä käytettiin neljää portaikkoa kuvaamaan, miten päästään onnistuneeseen suoritukseen. Näitä oli sijoiteltu keittiöön opiskelijoiden näkyville. Samalla opiskelija videoi aina oman suorituksensa, jota voitiin sitten tarkastella työvaiheittan jälkeenpäin. Digilaitteet ja erityisesti videointi oli tehokkaasti hyödynnetty.

Puuseppien oppitunnilla nähtyä.

Puuseppien ammattitaidon kehittymistä pystyi seuraamaan sekä opiskelija että opettaja käytössä olevien iPadien ja padlet-ohjelmiston avulla. Opettaja näkee kaikkien opiskelijoidensa tiedot koosteena ja siitä tarkemmalle tasolle kunkin yksittäisen opiskelijan opintojen etenemistilanteen. Opiskelija rakentaa omaa polkuaan portfolion tavoin padlettiin ja näkee tekemänsä työn ja kehittymisensä. Ensimmäinen käytännön työ on ollut telineen rakentaminen iPadille. Näin, miten telinettä myös hyödynnettiin, kun opiskelija kuvasi videota tehdessään yhden osan sahausta. Koulun linjaus oli, että kaikille opiskelijoille oli hankittu iPadit, joista opiskelijat maksoivat 50 punnan pantin ja sen sai takaisin laitteen palauttaessaan opintojen päättyessä. Sekä opiskelijat että opettajat vaikuttivat todella tyytyväisiltä ratkaisuun.

EU-rahalla rakennettu oppimisympäristö.

Ainoa kuulemani kannanotto Brexitiin liittyi EU-rahalla rakennettuun oppimisympäristöön, jota esitellyt laatupäällikkö totesi: "päätimme sitten leikata vasemman kätemme poikki; emmehän me sitä EU-rahaa olisi enää mihinkään tarvinneetkaan!" Oikealla olevassa kuvassa näkyvä ajorata liittyy F1 in Schools -formulakisoihin, joissa Harlow College sai menestystä viime vuonna voittaen nopeimman auton palkinnon (F1 in Schools is a STEM initiative that allows teams of young people aged 11 to 19 to effectively be a Formula 1 team, with the challenge to design, construct and race the fastest Formula 1 Car of the Future, powered by compressed air cylinders).

Opetuksessa käytettävien ohjelmistojen priorisointi.

Harlow Collegessa oli linjattu ne ohjelmistot, joiden käyttöön koko henkilöstö koulutetaan ja osaaminen varmistetaan. Ensin viisi tärkeintä, sitten viisi seuraavaa ja kun näiden osaaminen on varmistettu, voi lisänä olla erilaisia substanssiin liittyviä ohjelmia, joita ei kuitenkaan kaikkien tarvitse hallita.

Kahoot oli käytössä oppituntien aktivoinnissa. iPadia käytettiin muutenkin hyödyksi, esim. videoiden editoinnissa ja mm. dokumenttikameran korvaajanakin. :)
Harlow Collegessa panostettiin myös turvallisuuteen. Eri laitteet oli varustettu "varashälyttimillä" ja turvallisuudesta muistutettiin monella tapaa.
Harlow Collegen opiskelijapalvelut näytti toimivan myös mallikkaasti.

Robotiikka

Kuten esityksen alussa totesimme, Savon koulutuskuntayhtymän koulutuksen digitalisaatioon liittyvän strategisen tavoitteen ”Osaamisen kehittämisessä hyödynnämme rohkeasti digitalisaatiota ja kehittyviä teknologioita” yhtenä alateemana ovat VR, AR, tekoäly, oppimisanalytiikka, robotiikka ja näiden uusien teknologioiden hyödyntäminen opetuksessa ja oppimisessa.

Robotiikkaan törmäsimme jo ennen varsinaisille messuille menoa saapumisiltana hotellimme ala-aulassa. Ben&Jerry's-jäätelömyyntiä hoiti robotti.
Fischer technikin esimerkki tuotantosolusta, jolla voi simuloida erilaisia tuotantolaitoksia sekä ohjelmoida tätä laajennettavaa ympäristöä. Rakenne on legomainen, mutta toimiva ja aihealueen ymmärrystä laajentava.
Dobot-testirata, jossa pystyy opiskelemaan kappaleenkäsittelyä, sekä robottien ja vihivaunujen ohjelmointia. Koko tehdas työpöydän kokoisella alueella.
Atean workshopissa oli mahdollisuus testata kuvassa näkyvän robotin ohjelmointia kahdella tapaa.
Myös Lego oli näyttävästi esillä ja itse matkanjohtajakin pääsi rakentamaan kerrankin jotain konkreettista, ettei kaikki olisi pelkästään digitaalista. ;) Legon on vahvana brändinä helppo siirtyä STEAMin pariin ja tarjota sinne parastaan - samalla, kun vanhatkin osat ovat aina yhteensopivia.
Hanshin Groupin osastolla nämä kohteliaat, asiantuntevat ja kielitaitoiset nuoret herrat esittelivät meille robottien toimintaa, käyttöä ja ohjelmointia.

BETT-tapahtumassa ei varsinaisia teollisuusrobotteja ollut, enkä näin olettanutkaan. Pienempiä esikoulusta aina yliopisto-opiskeluun tarkoitettuja laitteita sitten sitäkin enemmän. Oli hämmentävää huomata, missä tällä alueella maailmalla ollaan jo nyt menossa. Hämmennystäni lisäsi nuo Hong Kongista tulleet pikkupojat, jotka puhuivat ja esittelivät pienoisrobotteja sekä niiden ohjelmointia meille vierailijoille täysin asiantuntevasti.

BETT-päivien aikana minulle heräsi tietoisuus siitä, kuinka robotiikka todellakin on tunkeutumassa kaikille aloille ja kuinka se tulee yhtäältä hävittämään osan nykyisitä ammateista, toisaalta saman aikaisesti luomaan lisää uusia. Kuinka me voimme vastata tähän tulevaisuudessa?

Kuten Hallava totesi luennossaan opetusteknologia ja -välineet tulevat muuttumaan seuraavien lähivuosien aikana radikaalisti, on myös meidän opetusta ja ohjausta antavien muututtava ja opittava uutta tekniikkaa. Robotiikka on yksi merkittävä osa-alue, jossa meidän on uudistauduttava.

Perinteiset teollisuusrobotit, joita Savon ammattiopistoonkin on vuosien varrella hankittu, ovat oman käsitykseni mukaan vaikeita - jopa pelottavia -lähestyttäviä ensikertalaiselle. Ne ovat kalliita ja fyysisiltä mitoiltaan suuria kapistuksia, joita asiaan vihkiytymätön voi korkeintaan katsella ja sitäkin mielellään turvallisen matkan päästä.

BETT-messuilla minulle heräsi ajatus matalan kynnyksen robotiikkakeskuksesta, joka voitaisiin rakentaa joko yhteen tai useampaan yksikköömme. Tällaisessa keskuksessa olisi edellä kuvattuja hankintahinnaltaan edullisia ja helposti lähestyttäviä laitteita, jossa niiden ohjelmointia ja käyttöä voisi oppia ja harjoitella. Keskuksessa voisi olla päiväaikaan mentoreita ja/tai tutoreita, jotka auttaisivat opiskelijoitamme ja henkilöstöämme robotiikan maailmaan. Tilaa olisi mahdollista käyttää myös iltaisin omaehtoiseen harjoitteluun. Myöhemmin, kun asia tulee tutummaksi, voisi sitten siirtyä alakohtaisiin ja järeämpiin laitteisiin.

Eikä tilan tekniikan tarvitsisi rajoittua pelkästään robotiikkaan. Siellä voisi hyvin olla myös esimerkiksi pienempiä 3D-tulostimia, joilla voisi opiskelaa ainetta lisäävää valmistusta alaan katsomatta.

3D-tulostimet tuovat värkkäämiseen ihan uudenlaisia ulottovuuksia.
Myös Minecraft oli näyttävästi esillä. Tiesitkö, että Minegraft-maailmassa luotuja rakennelmia voidaan myös 3D-tulostaa? Nyt tiedät.

Virtuaali- ja lisätty todellisuus

Immersive Reality

Immersiivinen virtuaalitodellisuus oli hyvin esillä messuilla. Immersiivisen todellisuuden avulla pystytään antamaan lähes autenttinen kokemus luodusta virtuaalitodrellisuudesta. Yllä olevassa videossa opiskelijat pystyvät matkustamaan Lontoon metrossa, avaamaan ovet ja kulkemaan rullaportaissa.

Opiskelijat voivat tehdä yhdessä turvallisesti interaktiivisia valintoja mitä immersiivisessä todellisuudessa tapahtuu. Tämä mahdollistaa erilaisissa vaarallisissakin ympäristöissä toimimisen ja niihin tutustumisen turvallisesti omassa luokassa.

Tilassa on mahdollista oppia toimimaan erilaisissa toimintaympäristöissä ja tila soveltuu erinomaisesti aistihuonekäyttöön. Tilaan saadaan tuotua helposti myös erilaisia kuvia, videoita, ääntä, tuoksuja yms. lisäämään kokemuksen autenttisuutta. Autenttisuus on tärkeää esim. muistioireisille ikäihmisille.

Valmiiden yrityksen tuottamien ympäristöjen lisäksi opettajat voivat tuottaa ympäristöön omia sisältöjä panoraamakuvin, 360 kuvin ja videoin. Mikäli niihin halutaan toiminnallisuutta tämä tulee toteuttaa esimerkiksi Unitylla tai ThingLinkin 360 editorilla.

Ympäristö voidaan toteuttaa n. 5 m x 5 m tilaan, kattoon asennetaan 4 lasertykkiä ja seinillä on myös kosketussensorit. Käyttöjärjestelmänä toimii Windows 10 ja pelimoottorina XBox360 järjestelmä. Alla yksi esimerkkivideo immersiivisen huoneen toteutuksesta.

ClassroomVR mahdollistaa nyt myös Thinglink videoiden lisäämisen.

ClassVR-laseihin saa myös ohjaimen, joka mahdollistaa entistä helpomman liikkumisen. Ohjaimen hinta n. 15 puntaa. Sakkylla on jo 10 kappaleen paketti ClassVR-laseista ja ko. ohjain varmasti laajentaisi lasien käyttömahdollisuuksia.
HP:n pisteellä oli esillä myös Mimbus, joka kehittää VR-sisältöjä eri koulutusaloille. Esittelyssä sähköalan opetukseen soveltuva virtuaaliympäristö. Mimbukselta ollaan hankkimassa maalaussimulaattoria, mutta valitettavasti juuri sitä ei ollut esillä.

Jalinga TouchBoard -on helppo tapa tehdä erittäin laadukkaita opetusvideoita ilman jälki editointia. Käyttö on helppoa -kuulemma oppii 10 minuutissa. Useat meistä pääsivät myös testaamaan Jalingaa käytännössä. Saimme omasta showstamme jälkikäteen myös videomateriaalin, jossa näkyy miten Jalinga toimii. Jalinga mahdollistaa varsin vakuuttavia opetusvideoita, mutta kuten kaikkien videoiden tekemisessä suunnittelu/käsikirjoituksen tekeminen korostuu.

Messuilla oli tarkoituksena myös löytää ratkaisuja siihen, että työsaliopetuksessa saataisiin ääni opiskelijoiden kuuluviin yli koneäänien. Tämä on ollut usein haastavaa ja monelta opiskelijalta on saattanut jäädä kuulematta tärkeitä turvallisuusohjeita. Messuilla tällaisia ratkaisuja ei itsessään esitelty, mutta niitä kyllä käytettiin eri pisteissä/esittelyissä.
HPE/Aruba esitteli langattoman verkon uusimpia ratkaisuja ja kertoi miksi digiloikka ei aina onnistu.

TÄÄ KANNATTAA TUTKIA -ETTEI TARVII HUTKIA

KYLLÄ - TÄÄ SUORISTAA MUTKIA

Tässä kaikille uusinta uutta Microsoftin ohjelmistoihin.. Uusimmat vinkit, word’iin, impressive reader'iin, Office lens'iin, Powerpoint live'een ja One note live'een

Robotiikka

Hello Albert! Koodauksen opetteluun kehitetty etana-ystävä.

PingPong Edu Series - Tiny smart real IoT Robots

Kasvojen ja ilmeiden tunnistamiseen kehiteltyjä robotteja oli tarjolla moneen makuun.

Sphero - Kestävä robotiikkaa opettava laite. Koodaamista voi toteuttaa Tab/iPad app' eillä eri tavoin eri koulutustasoilla. Kuvassa aloitelevan tason koodaamista (app -suomenkielinen)

TEKOÄLYN JÄLJILLÄ - uhka vai mahdollisuus?

Yksi näkökulma messuilla oli tekoälykkäiden ratkaisujen benchmarkkaus ammattiopiston digitalisoitumisen ja tekoälyn käyttöönoton tueksi. Kovin suurelta osin ei tekoälyä markkinoitu ennakkoon, eikä sen käyttö noussut tapahtumassa kovin suureen rooliin. Kenties opetusteknologia on vasta heräämässä tekoälyn hyödyntämiseen opetuksessa tai oppilaitosten arjen avittajana. Tohtori Wayne Holmes kertoi juuri julkaistun tutkimuksen mukaan opettajien olevan huolissaan tekoälyn tuomisesta koululuokkaan. Linkki tutkimuksen keskeisiin tuloksiin ja Holmesin esittelyn löytyy klikkamalla tästä.

Wayne Holmesin luento tekoälyn etiikasta oli ajatuksia nostattava. Hän toi esiin paljon hyviä käyttötarkoituksia korkeakoulujen arkeen esimerkkinä opiskelijoiden virtuaaliset assistentit, tai älykkäät tutorointi ohjelmistot. Samalla Holmes esitteli puheenvuorossaan, hieman ehkä provosoiden, kuinka tekoälyn avulla varustettuja turvakameroita on käytetty Kiinassa kasvojen tunnistuksen lisäksi mielen tunnistamiseen. Lisäksi opiskelijoiden itsensä asentamat turvakamerat kännyköissä seuraavat jatkuvasti tuhansia ihmisiä ympäri maapalloa. Uhkaksi voisi luokitella myös Smart Speaker -kaiuttimet, joiden kuunteluominaisuuden yksityisyyttä ei voida pitkän ajan kuluessa taata. Emme tiedä vielä, miten suuret yhtiöt kuten Amazon hyödyntävät tai käyttävät kuuntelemaansa dataa. Deep Fake - tekoälyn avulla manipulointi tulee korostumaan tulevaisuudessa. Tekniikan kehittyessä voidaan kaapata kenen tahansa henkilön persoona ja saada hänet esiintymään miten halutaan näyttäen esimerkiksi videolla lähes aidolta.

Provosoivankin, mutta uusia ajatuksia virittävän puheenvuoron päätteeksi Holmes kertoi myös tekoälyn hyödyistä, kuten automaattisesta esseiden arvioinnista, opintojen personalisoinnista ja siitä, kuinka opiskelijoilla ei tulisi olla vain yhtä valmistumisen tavoitetta, vaan tavoitteet tulisi personalisoida opiskelijan oman opintopolun mukaisiksi.

Sakkylla kehitettävän VETBot -hankkeen yhtenä tavoitteena on tarkastella jo olemassa olevaa tekniikkaa ja kuulla opiskelijoita, opettajia ja muuta henkilöstöä heidän tarpeissaan digitaalisuuden kehittämisessä. Seuraavan kahden vuoden ajan digitaalisuuden ja tekoälyn kiemuroihin pureudutaan urakalla ja kenties tulevaisuuden Bett-messuilla nähdään esittelyissäkin jo enemmän tekoälyä hyödyntävää opetusteknologiaa. Itse koen tekoälyn enemmän mahdollisuutena kuin uhkana, vielä tällä hetkellä en osaa tekoälyn käyttöä pelätä, vaan enemmänkin se voi mahdollistaa oppilaitokselle resurssien suuntaamista oikeaan suuntaan, kustannustehokkuutta tai vaikkapa virtuaalista työkaveria toimistoon?

KOULUVIERAILULLA BRIT SCHOOLISSA

Osa Sakkyn väestä osallistui kouluvierailulle 22.1.2020 The Brit School for Performing Arts and Technologyyn. Ilona IT:n johdattamana lähdimme aamuvarhain suunnistamaan toiselle puolelle Lontoon kaupunkia yhtenä ryhmänä. Tavoitteena kouluvierailulla oli tutustua kuinka teknologiaa käytetään media-alan opetuksessa, voisiko Sakkyllekin saada uusia ideoita opetusmenetelmiin, oppimisympäristöihin tai teknisiin ratkaisuihin.

Ensimmäisenä kiinnitimme huomioita siihen, kuinka oppimisympäristöjen avulla voidaan tukea oppimista ja opetustyötä sekä vertaisoppimista. Medialuokissa työpisteet oli sijoiteltu hevosenkengän muotoon niin, että opettaja näkee kätevästi työpisteille. Luokissa opiskelijat tukivat toinen toisiaan jakaen omaa osaamistaan ja tekivät yhteisprojekteja hyödyntäen eri alojen osaamista esimerkiksi audio, digitaide, graafinen suunnittelu, käsikirjoittaminen, ohjaustyö, editointi ja lisäksi he toimivat näyttelijöinä toistensa videoilla.

YouTube Studiossa opiskelijat pääsivät harjoittelemaan käytännössä uutis- ja live-podcastlähetysten tekemistä editoinnista, ohjaukseen ja kameratyöstä juontamiseen.

Opettajan roolina oli toimia enemmän fasilitaattorina, mahdollistajana. Opettajat kertoivat myös heidän oppivan jatkuvasti opiskelijoidensa kautta. Opinnoissa opiskelijat kokeilivat myös käytännössä esimerkiksi pimeässä huoneessa kuvan ottamista ja muodostamista. Myöhemmin opitaan samat ilmiöt digitaalisesti vaikkapa photoshopia käyttämällä.

Haastattelimme kahta opiskelijaa vierailun aikana. Ensimmäisen vuoden opiskelija Tea - Facebookissa Bluebellbubb 17 v. oli vierailumme aikana työstämässä Adobe Efects -ohjelmalla efektien tekemistä avaruuskuvaan maapallosta. Tea kertoi, että hänestä hakeutuminen oppilaitokseen oli vaikeaa, hakijoita on paljon ja nuorten on osattava ajatella luovasti. Opiskeluissa Tea kertoo oppivansa joka päivä uutta ja opiskelutovereiden auttavan toinen toisiaan todella paljon opinnoissa. Vertaisoppiminen korostui vierailun aikana useammassa eri yhteydessä. Opiskelijat olivat todella innostuneita ja halusivat mielellään kertoa projekteistaan. Opiskelijoiden brändäytyminen ja valmistautuminen työelämään sekä yrittäjyyteen nousi myös esille keskusteluissa.

Alexander Marcovich 17 v. näytti meille ohjaamansa lyhytelokuvan True Love. Hän oli innostunut jakamaan tietoa projektistaan. Alexander jakaa tekemänsä videot Vimeo -palveluun, mutta vaikka hän oli todella ylpeä True Love -elokuvastaan, hän ei lataa tätä omalle sivustolleen. Opiskelijoiden brändäytyminen näyttäytyy myös tätä kautta. Alexander on kirjoittanut ja työstänyt ystävänsä kanssa sarjakuvaan perustuvaa animaatiosarjaa ja kokee olevansa ensi sijaisesti mustan komedian kirjoittaja ja elokuvagenrenä koulutyö ei sovellu hänen brändiinsä.

Tunnelma koulussa oli opiskelijoita arvostava ja oppilaitoksessa oli käsinkosteltavissa vuorovaikutuksen ilmapiiri. Avoin ja innostunut yhteisö puhalsi aidosti yhteen hiileen.

Opiskelijoille oli tarjolla hyvät puitteet median tuottamiseen.

Ajatuksia uudenlaisesta oppimisesta ja kohtaamisia asian äärellä:

Cable cabinissa vaihdoimme ”ketteriä ajatuksia” Leena-Maija Otalan ja Soili Meklinin kanssa. Perehdyimme Leena- Maijan ajatuksiin oppimisesta.
Messuilla istahdimme kuulemaan myös eri asiantuntioita. Carolyn Roberts korosti esityksessään useaankin otteeseen sitä , että tärkeää on se mitä teemme, mutta vielä tärkeämpää on se miten sen teemme. Erityisen ilahduttavaa oli, että suomalainen nuori osaaja Linda Liukas oli esittelemässä koodisatukirjaansa "Hello Ruby". Tätä kautta pääsimme perehtymään, kuinka opettaa lapsille ohjelmoinnillisen ajattelun perusteita. Muutoinkin messuilla oli runsaasti esillä koodausopetukseen liittyviä materiaalia.

Smartin työpajassa Niina Halonen taustoitti älytaulun työskentelyä digipedagogisen osaamisen ”ajatuskehikolla”, jonka pohjalta osallistujat pystyivät asemoimaan itsensä suhteessa digipedagogiseen osaamiseen. Keskiössä ajatus siitä, kuinka siirtyä outsiderista (tiedon siirtoa digivälineitä käyttäen) digipedagogiseksi osaajaksi.

Näkökulmia tulevaisuudessa tarvittaviin taitoihin tuotiin esille useissa puheenvuoroissa.
Ian Bauckham, CEO, Tenax Schools Trust: Building Good Character and resilience among Students. What is character education and how can it be successfully integrated into the curriculum?

On tärkeää myös pysähtyä miettimään, miten tärkeitä digioppeja edistettäessä varmistetaan opiskelijoiden hyvinvointi. Erilaisissa tutkimuksissa on todettu, että jatkuva sähköinen verkostoituminen ja digitaalisessa maailmassa toimiminen tekee lapsista ja nuorista vähemmän kapinoivia, vähemmän muiden mielipiteitä kyseenalaistavia, onnettomia ja huonosti "aikuisten maailmaan" valmistautuneita. Miten lisätään digitalisaation keskellä kaikkien resilienssiä, muiden huomioon ottamista ja varmistetaan, että opiskelijat hyötyvät yhtä paljon tarjoamistamme ratkaisuista? Ian Bauckham sai varauksettoman huomioni luennollaan.

Savilahti ja aktiivinen sakky

Istahdimme torstai-aamupäivällä kuulemaan asiantuntija-alustusta siitä, kuinka rakentaa älykkäitä kampuksia huomioiden erilaisia näkökulmia – tukien opiskelijoiden osallisuutta ja osallistumista asioiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Messualueella kierrellessämme vastaamme tuli eri tyyppisiä ratkaisuja mm. opiskelijoiden liikunnallisen aktiivisuuden tukemiseen oppituntien, mutta myös taukojen ja välituntien aikana. Näistä allaolevissa kuvissa enemmän –olkaa hyvät:

Lokerikkolainaamoratkaisut

Esillä oli myös erityisen paljon erilaisia lokerikkolainaamoratkaisuja, joiden käyttöön tutustuttiin useammankin toimittajan pisteissä. Savilahteen on suunnitteilla erilaisia läppäri/pienlaitelainaamoja, jotka toimivat parhaimmillaan autonomisesti. Useisssa lokerikkoratkaisuissa opiskelijoiden tunnistaminen tapahtuu esim. opiskelijakortin tai vastaavan kulkukortilla tunnistautumisen avulla.

Vierailimme myös esittelypisteellä, jossa oli tarjolla ratkaisuja muuntuviin tiloihin. Esillä oli pöytä- ja penkkikokonaisuuksia, jotka oli nostettavissa kaappeihin (vrt. päiväkotien kaappiin nostettavat sängyt) silloin kun tila tarvitaan käyttöön, jossa pöydät ja penkit ovat vain tiellä ja tarpeettomia.

Uusien teknologioiden hyödyntäminen opetuksessa ja oppimisessa

Niina Halonen esitteli yhteisöllisellä Ed tech –kierroksella kaksisuuntaista, interaktiivista SMART –älytaulua. Erinomainen ratkaisu myös etäopetukseen, koska taulu mahdollistaa langattoman liittymisen erilaisilla välineillä, mm. puhelin, läppäri, Ipad. Messusuunnitelman mukaisesti halusimme paneutua tähän ratkaisuun perusteellisemmin, ja jatkoimme ihmettelyä asian äärellä vielä iltapäivällä SMARTin työpajassa.
Messusuunnitelman mukaisesti perehdyimme myös robotiikkaan ja VR-laseihin. LEGOlla oli laaja näyttelypiste sisältäen monenlaisia näkökulmia mm. robotiikkaan huomioiden kaikki koulutusasteet.Virtuaalitodellisuuteen pääsi uppoutumaan VR-lasien avulla. Osa ryhmästämme paneutui asiaan myös työpajoissa. Erityisesti kävimme keskustelua useammassakin yhteydessä virtuaalitodellisuuslasien käytöstä ja hyödyntämisestä simulaatio-opetuksessa – tilanteessa, jossa simulaatiokeskus on monien eri opetusalojen yhteinen.
  • TEAMSn pääsimme tutustumaan näytteilleasettajan perehdytyksessä. Erityisesti esittelyssä paneuduttiin niihin kaikkiin mahdollisuuksiin, joita Teams tarjoaa opiskelijoille. Jo esittelyn aikana ja erityisesti sen jälkeen käydyissä keskusteluissa totesimme, että meillä on teamsissa paljon erilaisia mahdollisuuksia, joihin on ehkä syytä perehtyä, ja pyrkiä ottamaan laajamittaisemmin käyttöön.
  • Harmiksemme meillä ei ole valokuvia teamsin esittelytilaisuudesta.
Saavutettavuuden varmistamiseksi paljon hyviä ominaisuuksia iPadissa.
Matkatessamme metrolla ExCeL London -messu- ja näyttelykeskukselle, näimme alla olevaa taidetta metrotunneleissa. Nämä kuvat ovat Tottenham Court Road –metroasemalta. Metromatka messukeskukselle kesti noin tunnin. Pääsimme siis tutustumaan Lontoon metroon ja sen eri linjoihin. Pääsääntöisesti metrot ovat täynnä sinne sulloutuneista ihmisistä, mutta pääsimme todistamaan myös harvinaista hetkeä, kun metrossa yhden pysäkin välin oli lisäksemme vain muutama muu matkustaja.
Messuilla kierrellessä saattoi todeta aika ajoin oman pienuutensa, mutta siitä huolimatta monia kokemuksia rikkaampina palasimme työn äärelle.
Kestävän tulevaisuuden tekijä -teeman mukaisti messuilla tehtiin myös loistavia hankintoja (omalla rahalla). Tässä kyseessä ns. sähköinen fläppipaperi (magic whiteboard sheet), joita voidaan käyttää esim. työpajoissa. Sähköinen fläppipaperi tarttuu seinään staattisen sähkön avulla ja näyttää pysyvän varsin hyvin. Fläppipaperi on korkealuokkaista muovia ja uudelleen pyyhittävä. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään staattinen sähkövaraus pysyy, mutta ehkäpä tämä oli ihan rahanarvoinen (20 punnan) hankinta, sisältäen 25 uudelleen käytettävää A1-kokoista arkkia. Toivottavasti tämä ei jäänyt Bett-messujen ainoaksi hankinnaksi. :D

Teknologian hyödyntäminen markkinoinnissa

DiVoomin pisteellä esiteltiin erilaisia pieniä ohjelmoitavia pikselinäyttöjä. Uusimpana innovaationa mielenkiintoinen pikselireppu, johon voidaan lisätä juoksevaa tekstiä ja vaikka logon. Tällainen reppu Sakky-logoilla varustettuna pitäisi olla kaikilla Sakkyn opiskelijoilla, jotka toimisivat liikkuvina mainostauluina. ;) Kuvissa myös Hypervsn-yrityksen kehittämä ratkaisu "läpinäkyvästä" näytöstä, joka on toteutettu pyörivistä propelleista, joissa on näytöt. Melkoisen näyttävä ja saa aikaan hologrammimaisen vaikutelman. Näyttävä vempain markkinointiin.
Messuilla tietysti pidettiin yllä Sakkyn lippua ja viriteltiin taas oma osasto BenQ:n pisteelle.

Lontoon Bettshow ja eri maiden omat maaedustukset laittoivat pohtimaan, että miksi Suomi näytti poissaolollaan!? 🤔 Itse suomalaisia oli kyllä edustamassa esim. ClassVR-pisteellä Thinglinkkiä (joka on siis suomalainen toimija), mutta ei meillä mitään maaedustusta ollut.👍 Pohdin, että voisiko Business Finland tms. riippumaton taho ottaa kopin ja tuoda Suomen ja siellä tapahtuvan opetusteknologiakoneiston esille Bettissä. Tällä voisi olla vientiä lisäävä vaikutus. Suomen maaständillä tietysti kerrottaisiin tarinaa maailman parhaasta koulujärjestelmästämme ja siihen yhdistettynä opetusteknologiakin näyttäytyisi varmasti ”myyvältä”.

Tähän liittyen toinen asia: Miksi Educa on juuri samaan aikaan!? 🙄 Voisiko tämän suhteen pohtia Educan siirtoa toiseen ajankohtaan? Bett-tapahtumassa oli tänäkin vuonna jo arviolta 1500 suomalaista (jos kuulin oikein) ja joukossa myös hyvin moni suomalainen yritysedustaja, joka haluaisi olla myös Educassa, mutta eivät voi jakaantua kahteen paikkaan.

Mm. Korea, Venäjä, Romania, Turkki, Saudi-arabia, Englanti, Espanja, Norja... maat, joilla oli oma maaedustus. Maaedustus jopa ruotsalaisilla ja sekös harmitti. :)

LONTOO

Muutama kuva myös itse Lontoosta, johon päästiin tutustumaan varhain aamulla ja iltaisin sekä n. tunnin matkalla hotellilta Excel-areenalle.

Mitä yhteistä on Lontoon metroverkostolla ja oppilaitoksella? Molemmissa on riski ohjautua väärille urille ja harhateille. Ohjauksen ja opastuksen merkitys korostuu!

Messut olivat varsin antoisat ja porukalla siitä sai huomattavasti enemmän ja eri näkökulmista, kuin mitä olisi ollut yksin liikenteessä. Messutarjonnan ohella saimme myös erittäin paljon uusia kontakteja ja verkostoja, joista on varmasti hyötyä jatkossa. Eri oppilaitokset näyttävät painivan varsin samanlaisten haasteiden kanssa.

NextPrevious