Jakobsstigen
Det ældste bevarede stykke julepynt, der findes i Danmark, er en Jakobsstige. I dag er Jakobsstigen næsten gået helt i glemmebogen, og der er ikke mange, der har sådan én på juletræet længere, men vi ved at Jakobsstiger og Engle var noget af det allerførste man pyntede juletræerne med i Tyskland, hvor juletræet stammer fra – og i Danmark.
Den ældste bevarede Jakobsstige stammer fra Århus, hvor den blev klippet i papir af premierløjtnant Tønne Bloch (1793-1837). Stigen henviser til fortællingen om Jakobs drøm i Betel i 1. Mosebog 28,12. I drømme så Jakob en stige, der stod på jorden og nåede helt op til himlen og han så Guds engle vandre op og ned ad stigen. Stigen symboliserer altså menneskets længsel efter det himmelske og en forbindelse mellem det jordiske og det himmelske, det menneskelige og det guddommelige. Samt troen og håbet om et liv efter døden.
I juleevangeliet bliver denne længsel opfyldt i et glimt, da Gud bøjer sig mod jorden og Guds søn fødes af en kvinde i menneskers verden. Det er også Jakobsstigen vi synger om i Grundtvigs julesalme ”Velkommen igen, Guds engle små”, hvor det lyder: Da vandre Guds engle op og ned på salmens tonestige.