Een enthousiaste redactieraad heeft input geleverd voor dit leertraject over omgaan met spanningsvol gedrag. Een belangrijk onderwerp, omdat bewustwording en preventief handelen essentieel is in het verminderen of voorkomen van opbouwende spanning.
Het tijdig herkennen van signalen en hiernaar handelen draagt bij aan betere zorg en een betere leefomgeving voor de cliënt.
Doel
De verschillende bouwstenen richten zich op het kennen en begrijpen van de verschillende spanningsniveaus en het bewustzijn van spanningsboog van de cliënt en van jezelf als begeleider. Het doel van dit onderwerp is de begeleider bewust te maken van zichzelf als instrument in én als onderdeel van de spanningsvolle situatie.
Spanningsfases herkennen
In deze bouwsteen doorloop je verschillende situaties bij verschillende cliënten. Signaleer gedrag en ontdek aan de hand van de spanningsbogen in welke spanningsfase iemand zit.
Elke spanningsboog is weer anders, gedrag uit fase 1 bij de een hoort misschien wel bij gedrag uit fase 3 bij de ander - Redactieraadlid
Casus 'De spanningsopbouw bij Kyan (LVB/MVB)'
In deze casus observeer je wat er gebeurt met de spanningsopbouw van Kyan en de begeleider. Bekijk de fragmenten en ontdek de signalen bij zowel Kyan als de begeleider binnen verschillende fases. Ontdek hoe het ook zou kunnen.
Casus 'Spanningen bij het 'Alliantiehuis' (LVB/MVB)
In deze casus loop je mee met Pim. Denk samen met hem na over hoe spanningsvol gedrag van invloed is op de interactie in verschillende situaties. Neem ook zijn spanningen onder de loep en geef hierover je eigen inbreng.
Praktijkopdrachten
Pas je kennis toe in de praktijk. Werk bijvoorbeeld samen met de cliënt aan de bewustwording van zijn spanningsboog. Welke zichtbare signalen uit de cliënt en hoe kun jij hier preventief naar handelen?
Reflectieopdrachten
Binnen de reflectieopdrachten is veel ruimte voor intervisie. Breng je eigen spanningsboog in kaart en reflecteer hierop. Hoe gaat jouw spanning omhoog, en hoe weer omlaag?
Reflectieopdracht 'Hoe kom ik over?'
Ontdek samen met collega's hoe jullie zouden reageren op verschillend spanningsvol gedrag bij cliënten. Welke inzichten heb je en wat ga je hiermee doen in de praktijk?
Reflectieopdracht 'Een diepteonderzoek'
Reflecteer op zowel jouw spanningsboog als die van de cliënt.
Welk spanningsveld ontstaat er?
Hoe ga je daarmee om?
Even 5 seconden rustig inademen door je neus en 5 seconden uit door je mond, laat vaak al veel spanning zakken. Moet je je wel bewust zijn van die spanning natuurlijk ... - Redactieraadlid
Dankwoord
Speciale dank gaat uit naar de leden van de redactieraad die enthousiast, actief en betrokken hebben meegewerkt aan deze module.
- Peter Beek - 's Heerenloo
- Wijnand Fletterman - Lunetzorg
- Stef Groot - De Hartekamp Groep
- Stefan Kappetein - Ipse de Bruggen
- Nienke Leemrijse-van Beek - OlmenEs
- Jaques van Roosmalen - Stichting Zuidweste
- Daniëlle Verschuren - Middin
Dit leertraject is ontwikkeld door Goudvisie in opdracht van de VGN Academie.
Credits:
VGN Academie