View Static Version
Loading

JURA melkschuimer dagelijks onderhoud

Een schone melkschuimer klinkt als een sprookje, maar als je daar serieus werk van wil maken moet je aan de slag. Goed gereedschap is het halve werk en derhalve heb je de moeite genomen om onze schoonmaakset te bestellen en deze pagina op te zoeken. Aan de hand van de diverse melkschuimers en met behulp van o.a. 3 kleine borsteltjes probeer ik je zo helder mogelijk uit te leggen wat je moet doen en wanneer. Alles met als doel (weer) een mooie volle en vooral goed warme melkschuim op je cappuccino of latte te krijgen en te houden.

Handig om vooraf te weten

De melk wordt niet opgepompt door de melkschuimer maar een en ander werkt volgens het 'venturi' principe. Simpel gezegd komt het er op neer dat door de snelheid waarmee stoom uit de stoomsproeier komt er een vacuüm ontstaat. Dit vacuüm staat in verbinding met lucht en melk. Beide worden gelijktijdig aangezogen. Als één van beide wordt geblokkeerd door vervuiling, zal er van de ander meer worden aangezogen om het vacuüm op te lossen.

Is het luchtaanzuigventiel of het schoorsteentje waar deze in zit vuil of zelfs verstopt? Dan zal er veel melk worden aangezogen. Ontbreekt het luchtaanzuigventiel of is het schoorsteentje bijvoorbeeld gescheurd? Dan zal er geen melk worden aangezogen aangezien het vacuüm al is opgelost met lucht. Dezelfde oorzaken en gevolgen zijn er in de toevoer van melk waarbij oorzaken zelfs in een vervuilde of slecht in elkaar gezette melkbeker zijn terug te vinden.

Welke temperatuur?

Melk heeft een lager kookpunt dan water en dat ligt zo rond de 70 graden. Wanneer de melk kookt verbreken vetten en eiwitten de verbinding en kan er geen schuim blijven staan. Dat moeten we dus zien te voorkomen. De stoom uit de machine zorgt voor de temperatuur, de lucht die aangezogen wordt via het luchtaanzuigventiel voor de schuim en melk voor de structuur. We gaan uit van een goed werkend toestel dat voldoende stoom produceert. Als dat laatste niet het geval is, kijk bij veel gestelde vragen onderaan deze pagina.

Welke melkschuimer heb je?

Er zijn verschillende Jura cappuccinatores (melkschuimers) op de markt die van elkaar verschillen maar ook allemaal op elkaar lijken en hun functie is hetzelfde: van koude melk naar hete, opgeschuimde melk door middel van stoom uit de machine. Sommige cappuccinatores hebben een draaiknop waarmee je de lucht en melkhoeveelheid kunt beïnvloeden. Hierdoor wijzigt de temperatuur van de opgeschuimde melk. Deze melkschuimers vallen onder de Profi cappuccinatores. Alle andere vallen onder de Easy cappuccinatores.

Easy (links) en Profi cappuccinatore met de nieuwste versie van de airsuction (luchtaanzuigventiel)

Hoe ga je te werk?

Zet de machine voor alle zekerheid uit. Zodoende is er geen kans om stoom of heet water over je handen te krijgen wanneer je werkt met de melkschuimer en de onderdelen ervan. Vergewis je ervan dat ook de stoompijp (indien aanwezig) nog heet kan zijn wanneer je er net een cappuccino uit hebt genomen. Alle onderdelen zouden met de hand los gemaakt moeten kunnen worden. Als dit NIET het geval is ook geen gereedschap gebruiken. Je forceert en beschadigt hier mogelijk onderdelen mee. Deze handleiding is slechts een gids, het gebruik er van is geheel op eigen risico.

De melkschuimer uit of van de machine halen

Voor externe melkschuimers:

De externe melkschuimer met al zijn onderdelen

Externe melkschuimers zijn middels een verchroomd stoompijpje dat uit het front steekt verbonden aan de machine.

  • Ondersteun de stoompijp/uitloop met de ene hand en trek de melkschuimer er met de andere hand af
  • Draai de stoomsproeier (zwart) met de klok mee van de stoompijp/uitloop
  • Maak de schroefdraad van de stoompijp schoon

De bekendste machines met een externe melkschuimer van Jura zijn de Jura Impressa E, C, F, S & Z-serie.

Voor interne melkschuimers:

De interne melkschuimer
  • Ontgrendel de kop van de uitloop
  • Trek de uitloop naar beneden
  • Druk de melkschuimer uit de kop
  • Het losmaken van de stoomproeier is hier lastig aangezien deze in de kop achterblijft en met gereedschap gedemonteerd dient te worden.

De bekendste machines met interne melkschuimers zijn de JURA Impressa A & F-serie (vanaf ca. 2012) en de JURA Ena 9 en JURA Ena Micro 9/90.

Complete sets ter vervanging

Om de complete interne melkschuimer te vervangen hebben we voor de verschillende modellen complete sets samengesteld.

Profi Cappuccinatore

De getoonde Profi cappuccinatore kan in maar liefst 8 onderdelen uit elkaar. Dat hoeft natuurlijk niet elke dag, maar als je nou toch aan de grote schoonmaak bezig bent...

Het grootste onderdeel noemen we het menghuis aangezien de magie hier plaatsvindt. Hier wordt stoom, lucht en melk met elkaar vermengd. Deze verschilt niet qua werking voor Easy of Profi modellen.

De draaiknop is er in veel uitvoeringen en alleen voor de Profi cappuccinatore. Die trek je rechtstandig uit het menghuis.

  • Trek het lucht aanzuigventiel naar boven uit de 'schoorsteen' (rechtop staande gedeelte)
  • Indien aanwezig: verchroomde schaalverdeling van het menghuis halen
  • De verchroomde uitloop van de melkschuimer halen
  • De in de verchroomde uitloop aanwezige zwart kunstof inhoud eruit drukken met stomp voorwerp

Met de lange dunne borstel maak je de melkslang schoon. Pas in dit geval eerst een nieuw stuk slang toe zodat je schoon begint. Gebruik de kleine korte borstel voor de 'schoorsteen' en de ingang waar de aanzuignippel in gaat. Gebruik de korte grotere borstel om de opening waar de stoomsproeier in gaat en de melk uitkomt te reinigen.

Melkreinigingset

Goed gereedschap is het halve werk: passende borstels voor de melkschuimer en melkslang

Voor klanten van The Coffee Factory & Jurashop.nl is deze beschrijving gemaakt. Zij hebben de melkreinigingsset besteld waarop deze beschrijving van toepassing is. Deze set is uiteraard te bestellen via www.jurashop.nl en voorziet in alle onderhoudsproducten en vervangende artikelen om het melkschuim uit je Jura volautomaat weer helemaal naar behoren te laten functioneren. Deze set bestaat uit:

  • Jura melkreinigingscontainer
  • 1 meter cappuccino aanzuigslang
  • Nieuw lucht aanzuigventiel (airsuction)
  • Set cappuccinoborstels (2)
  • Fles Jura cappuccinocleaner 100 ml (desinfecterend)
  • Slangborstel (extra lang voor in de melkslang)
  • 2 Jura nippels t.b.v. melkslang (nieuwe uitvoering)

De melkreinigingscontainer is ontworpen voor de machines met de melkschuimer in de uitloop. Jura Ena Micro 9, Impressa A-serie, Jura E-serie. Voor andere type machines kan de container onder de cappuccino uitloop geplaatst worden.

Veel gestelde vragen

Waarom valt de stoomdruk weg?

Als de stoomdruk wegvalt wordt niet al het water, dat wordt opgepompt naar het element, gebruikt. Een deel van het water loopt de lekbak in. Dat komt door kalk of vuilafzetting. Ontkalken via het ontkalkingsprogramma kan hier goed helpen.

Ontkalken? Maar ik gebruik filters

Precies. Daar zit vaak het probleem. Dus waterfilter uit de watertank, in het programma van de machine filter op 'NEE' zetten en dan het ontkalken opstarten. Volg de instructies van de display letterlijk op en GEEN water bijvullen tijdens het ontkalken als de machine er NIET om vraagt.

Mijn melk spettert

Als de melk spettert, dan is deze aan het koken. Er wordt geen schuim opgebouwd. De reden hiervoor is dat er te weinig melk in de melkschuimer komt. Vervang het luchtaanzuigventiel en controleer op een eventueel aanwezige draaiknop goed in het menghuis is gedrukt. Controleer bij gebruik van een melkbeker ook of deze goed in elkaar is gezet.

De melk wordt snel zuur

De melkbeker/houder is geinfecteerd. Was deze af met de cappuccinatorereiniger (zie verhouding op de verpakking) en spoel deze goed na.

Created By
The Coffee Factory B.V., Ron Hagestein
Appreciate

Credits:

Ron Hagestein, The Coffee Factory BV JURA Elektro Geräte AG

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.