Loading

Raport de activitate Iulian Bulai

Activitatea parlamentară

Sesiunea a III- a a activității mele parlamentare, aferentă perioadei ianuarie – iunie 2018, a început cu ultimele retușuri la proiectul de lege prin care intenționez să modific actuala lege care reglementează adopțiile în România. Am început să lucrez la acest proiect încă din iarna anului trecut și, din acel moment, am avut trei dezbateri publice și m-am consultat permanent cu reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului ONG de profil, ai mediului academic, dar și cu cetățeni. Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat cu numărul BP89/13.03.2018 și, recent, s-a decis amânarea dezbaterii până în sesiunea următoare.

Pentru a continua „tradiția” începută după prima sesiune parlamentară, voi publica detaliat informații privind principalii indicatori care, din punctul meu de vedere, definesc activitatea unui parlamentar. Am continuat să public în calendarul de pe site-ul meu, www.iulianbulai.ro, toate evenimentele publice la care am participat și întâlnirile pe care le-am avut în calitate de deputat, excepție făcând doar cele în care am fost rugat ca întâlnirea să aibă caracter privat. La finalul acestei sesiuni,după un an și jumătate ca parlamentar, calendarul conține circa 370 de evenimente.

De asemenea, în cele trei sesiuni parlamentare am semnat 68 de inițiative legislative, am adresat ministerelor și prim-ministrului României 87 de interpelări și întrebări și am avut 30 de declarații politice și luări de cuvânt în plen, urmând ca în raportul extins să găsiți informațiile concrete referitoare la sesiunea a III – a.

Activitatea parlamentară

În aceeași perioadă, pe lângă birourile parlamentare din Roman, Piatra Neamț și Suceava, am deschis un alt birou parlamentar în orașul Târgu Neamț și am închiriat un spațiu de la Primăria Tămășeni, unde voi deschide un cabinet parlamentar la sfârșitul lunii august. Totodată, trebuie menționat că am renunțat la vechiul sediu al cabinetului din Roman și am închiriat un spațiu mai încăpător și mai bine poziționat pentru cetățeni, pe strada Ștefan cel Mare, nr 224.

Adresele birourilor parlamentare

Legat de staff-ul cabinetului parlamentar, acesta este compus din următorii angajați: Paul Bălhuc, responsabil cu activitatea cabinetelor parlamentare din județul Neamț, Alexandra Buliga, consilier pentru activitatea din Parlament și Marian Avram, responsabil strict pentru activitatea din Comisia de Cultură, dat fiind faptul că ne aflăm în An Centenar. În perioada decembrie – iunie, la Cabinetul Parlamentar din Suceava a fost angajat, cu jumătate de normă, Vasile Boca. De la 1 septembrie, intenționez să angajez un consilier parlamentar pentru activitatea cabinetului din Piatra Neamț.

In opinia mea, un raport de activitate parlamentară trebuie să reprezinte o balanță între informații privind cantitatea și calitatea activității legislative. Acest raport parlamentar reprezintă atât cifre, cât și puncte cheie ale activității parlamentare din lunile februarie-iunie 2018.

Din punct de vedere al activității în comisiile parlamentare unde activez, respectiv Comisia pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă și Comisia pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați vă aduc la cunoștință faptul că în ultimele 6 luni am contribuit la a spori atât vizibilitatea, cât și activitatea acestor comisii.

Comisia de cultură își exercită atribuțiile de control parlamentar față de instituțiile de cultură subordonate Parlamentului, anume: SRTV, SRR, CNA, Ministerul Culturii etc. În calitatea mea de membru al acestei comisii am solicitat în nenumărate rânduri audierea doamnei Președinte - Director General al SRTV, doamna Doina Gradea cu privire la numeroase declarații sau abuzuri comise din această funcție. Am obținut această audiere, dar majoritatea PSD-ALDE, în cel mai comunist mod posibil, a împiedicat ca doamna Gradea să răspundă la întrebările formulate din partea membrilor comisiei. De asemenea, pentru prima dată în istoria parlamentarismului de dupa 1989, opoziția a inițiat o moțiune simplă împotriva Ministrului Culturii. Motivul acestei moțiuni a fost lipsa de strategie a MCIN cu privire la Anul Centenar și lipsa totală de comunicare din partea ministerului cu privire la proiectele dedicate acestui eveniment. Din partea USR, eu am contribuit la textul moțiunii simple și am scris, de asemenenea, și intervenția din partea USR în cadrul dezbaterii pe această moțiune simplă.

În calitate de membru al Comisiei de Egalitate de Șanse, în urma mai multor decizii controversate ale CNCD, l-am chemat la audiere în comisie pe președintele acestei instituții, domnul Asztalos Csaba. Concluzia mea în urma acestei audieri este că CNCD este o instituție profund politizată prin lipsa unor criterii clare de selecționare a membrilor Colegiului Director al acestei instituții. Președintele Csaba a acceptat această critică, el însuși opunându-se în mai multe rânduri anumitor voturi care au politizat în mod masiv această instituție. De asemenea, ca o premieră a ultimilor ani, directorul CNCD a prezentat raportul de activitate pe anul 2017 membrilor Comisiei, în anii trecuți parlamentarii neavând curiozitatea de a solicita acest lucru.

În această sesiune parlamentară am acordat o atenție sporită unor teme de interes major pentru cetățenii din județul Neamț, circumscripția electorală în care am fost ales:

1. Autostrada A8: Am contribuit la mobilizarea civică pe zona Neamt în sensul participării la marșul motorizat spre București de pe 19 mai. În plus, am participat în luna iunie la Bruxelles, însoțind societatea civilă din Moldova, la discuții cu reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene pe tema finanțării acestui proiect.Am fost singurul parlamentar român prezent la această întâlnire. Ulterior, la moțiunea simplă împotriva Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, am demontat toate minciunile acestuia privind imposibilitatea realizării proiectului autostrăzii A8: Iași-Târgu Neamț - Târgu Mureș.
2. Transparentizarea salariilor din primăriile nemțene – În luna ianuarie, am transmis primăriilor din județul Neamț care nu aveau publicată pe site lista cu salariile aferente funcțiilor publice din organigrama instituției să respecte legislația postând documentul și să ni-l transmită. În urma demersului, circa jumătate dintre primăriile județului a publicat această lista, permițând astfel cetățenilor care i-au ales să știe care le sunt veniturile. Toate aceste informații referitoare la demersul meu le-am făcut publice în cadrul unei conferințe de presă și le-am publicat pe site-ul personal sub forma unei hărți, cu scopul de a facilita accesul la informații pentru nemțeni. Harta o puteți consulta aici: http://iulianbulai.ro/harta/index.html
3 Muzeul Colectivizarii din Romania – În această sesiune parlamentară am reușit să înființez asociația prin care va funcționa muzeul și să obținem de la Primăria Tămășeni Certificatul de Urbanism. În prezent, suntem în curs de întocmire a documentației pentru a obține PUZ pentru proiect. Pentru activitatea curenta a muzeului intrati pe pagina de facebook "Muzeul Colectivizării din România"

Inițiative legislative

La sfârșitul celei de-a treia sesiuni parlamentare, mi-am arătat susținerea semnând 68 de proiecte legislative. În această sesiune parlamentară am semnat 43 de inițiative legislative și am introdus în circuitul legislativ proiectul meu de lege privind modificarea Legii Adopției.

Interpelări și întrebări

Din cele 87 de întrebări și interpelări adresate Guvernului României și Ministerelor din care este format de când sunt parlamentar, 20 au fost formulate în sesiunea ianuarie – iunie 2018.

Declarații politice și intervenții în plen

26-02-2018 - Omagierea filmului "Nu mă atinge-mă", câştigător al marelui premiu "Ursul de aur" la Berlin şi un apel către parlamentari pentru o mai bună finanţare a filmelor româneşti

07-03-2018 - Prezentarea unei Declaraţii cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii.

14-03-2018 - Anunțul moțiunii simple împotriva ministrului Culturii, care a refuzat în mod repetat invitațiile la ședințele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă.

13-06-2018 - Mesaj de susținere pentru proiectul de modificare a legii Audiovizualului, referitor la subtitrarea filmelor românești pentru persoanele cu deficiențe de auz.

25-06-2018 - Prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple "Ministerul Transporturilor sub PSD este Ministerul Anti-Autostrăzi", iniţiată de deputaţi membri ai grupurilor parlamentare ale USR, PMP şi neafiliaţi.

Alte activități în Parlament

07-03-2018 - Participare la ședința Comisiei Centenar

13-03-2018 - Audierea candidaților pentru pozițiile din Colegiul director al CNCD

13-03-2018 - Depunerea proiectului de lege pentru modificarea legii Adopției la Senat

15-03-2018 - Depunere solicitare de audiere a directorului SRTV, Doina Gradea, cu privire la difuzarea unui interviu cu fugarul Sebastian Ghiță în prime time, simultan cu unele televiziuni private

17-04-2018 - Întrunirea Consiliului General al Institutului Român pentru Drepturile Omului

20-04-2018 - Vizită la Parlament cu oaspeți francezi din Saint - Just – Saint – Rambert

23-04-2018 - Participare la dezbatere privind copiii din sistemul de protecție și tinerii post – instituționalizați

08-05-2018 - Audierea șefei SRTV, Doina Gradea, cu privire la limbajul nepotrivit față de angajați și posibile intervenții editoriale, la solicitarea mea și aici

08-05-2018 - Conferință de Ziua Internațională a Egalității de Șanse

15-05-2018 - Participare la eveniment ARFO: Conștientizarea nevoii modificărilor la legea adopției. Ziua internațională a familiei

15-05-2018 - Audierea jurnalistului TVR Dragoș Pătraru în cadrul Comisiei de Cultură și aici.

22-05-2018 - Audierea directorului CNCD, dl Csaba Asztalos, pe tema deciziilor controversate ale Colegiului din ultimele luni, la cererea mea. Premieră a ultimilor ani, CNCD și-a prezentat și raportul de activitate pe anul 2017, în legislatura anterioară nefiind solicitat acest lucru

23-05-2018 - Audierea șefului Societății Române de Radiodifuziune, dl Georgică Severin, în cadrul Comisiei de Cultură

05-06-2018 - Ședință a Comisiei pentru Egalitate de Șanse din Senat, în care s-a discutat propunerea mea de modificare a Legii Adopției

05-06-2018 - Vizită la Parlament și la Grupul Parlamentar USR a unui grup de simpatizanți USR Borca

08-06-2018 - Vizită a unui grup de 50 de persoane din Tămășeni la Parlament și la Grupul parlamentar USR

19-06-2018 - Prezentare raport privind propunerea de modificare a Legii Adopției în comisii

19-06-2018 Vizită a unui grup de copii și profesori din comuna Borca la Parlament

27-06-2018 - Sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la decizia Biroului Permanent al Camerei Deputaților și Senatului de a interzice doar grupului parlamentar USR de a primi vizitatori

Activitatea în circumscripție

Ianuarie - Iunie 2018: Peste 30 de audiențe la cabinetele parlamentare și în teritoriu + zeci de sesizări în online, prin intermediul paginii de Facebook și a email-ului.

Ianuarie - iunie 2018: Începerea demersurilor pentru înființarea Asociației Memorialul Colectivizării din România, prin care va funcționa viitorul Muzeu al Colectivizării de la Tămășeni. În luna aprilie, timp de două săptămâni, norvegianul Sigmund Pleym Hågensen a reparat voluntar tâmplăria exterioară a casei din 1906. Între timp asociația a fost înființată și am obținut certificatul de urbanism pentru muzeu, iar în prezent este în curs de completare dosarul necesar pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal

08-01-2018: Interpelare a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț pe tema licitației prin care au fost achiziționate pătuțuri la suprapreț

08-01-2018: Solicitarea suspendării efectelor hotărârii CL Roman prin care medicul Mihai Lucan a devenit cetățean de onoare al municipiului

25-01-2018: Transmitere cereri către 64 de primării privind publicarea pe site-ul propriu a listei cu salariile plătite din fonduri publice

12-02-2018: Denunț privind proiectul realizării Centurii ocolitoare a Romanului

21-02-2018: Comunicare publică pe tema raportului Curții de Conturi în urma controlului desfășurat la Primăria Roman

14 și 21-03-2018 Sesizare și solicitare informații privind sortarea neautorizată a gunoiului pe strada Ogoarelor de către Rossal, fapt sesizat în online de un romașcan. Primăria Roman și Rossal au fost sancționate de IPJ Neamț/Garda de Mediu și s-a interzis această practică

17-03-2018: Deschiderea cabinetului parlamentar de la Târgu Neamț

20-03-2018: Corespondență cu Primăria Săbăoani pe tema unui teren cu cișmele îngrădit de o societate privată și participare la dezbaterea publică organizată în Săbăoani pe acest subiect

14-04-2018: Publicarea hărții salariilor din primăriile județului Neamț și conferință de presă pe această temă și alte subiecte

15-04-2018: Întâlnire cu membrii USR Roman

17-04-2018: Solicitare și obținere documente publice pe care Primăria Săbăoani nu dorește să le comunica unui consilier local din opoziție

05-05-2018: Voluntariat campania „Fără penali în funcții publice”

05-05-2018: Întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț

11-05-2018: Întâlnire cu simpatizanți USR, Roman

12-05-2018: Lansarea filialei USR Secuieni

21 și 25-05-2018: Întâlniri cu cetățeni din Tămășeni, Doljești și Ruginoasa

22-05-2018: Participare la deschiderea Blecher Fest

22-05-2018: Participare la Caravana Centenarului Filmului Românesc, la Roman

27-05-2018: Lansarea filialei USR Borca

22-06-2018: Întâlnire cu președintele Colegiului Medicilor, la solicitarea unui grup de cetățeni din comuna Tămășeni, care solicită încă un medic de familie în localitate

23 și 24.06.2018: Strângere de semnături în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice” la Piatra Neamț

24.06.2018: Lansarea filialei USR Vânători – Neamț

24.06.2018: Întâlnire cu antreprenorul Ioan Balan, pe tema proiectului Muzeul Colectivizării din România.

01.07.2018: Inaugurarea noului sediu al cabinetului parlamentar din Roman, a sediului USR Roman și prezentarea raportului de activitate parlamentară în fața membrilor USR Neamț.

01.07.2018: Vizită la cetățenii din comuna Fărcașa, serios afectată de inundații. Am împărțit apă oamenilor nevoiași, iar copiilor din zonă le-am dăruit ciocolată și napolitane. Un ajutor mic din partea mea, pe care l-am oferit imediat după inundații, dar acești oameni au încă mare nevoie de ajutor in partea instituțiilor statului și a societății civile pentru a-și reveni.

Activitate internațională

23 – 25-03.2018: Vizită de lucru la Berlin. Studiu asupra bunelor practici în înființarea și întreținerea muzeelor cu tematici comuniste.

26-03-2018: Participare ca reprezentant al Camerei Deputaților la Plovdiv, la decernarea premiului Marca Memorială Europeană pentru Memorialul Comunismului de la Sighet.

14-06-2018: Participare, ca reprezentant al USR, la conferința „Cum implicăm cetățenii în procesul legislativ la nivel european?”, la Haga, Olanda. Evenimentul a fost organizat de Fundația Olanda – România

14-06-2018: Întâlnire cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos, Brândușa Ioana Predescu

20-21 – 06-2018: Vizită de lucru la Bruxelles, alături de reprezentanți ai societății civile susținătoare a proiectului construcției autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Neamț - Târgu Mureș. În cadrul vizitei au fost organizate întâlniri cu președinta comisiei de transport, cu doamna Corina Crețu, comisar european, europarlamentari români și membri ai comunității românești din capitala Blegiei. Video aici.

Activități generale

26 – 28.01.2018 - Participare la training USR, Sibiu

Ianuarie – iunie 2018 - Peste 100 de apariții în mass-media

10-03-2018 - Participare la Comitetul Politic al USR

20-03-2018 - Întâlnire cu conducerea „Salvați Copiii România”

27-03-2018 - Participare la Gala Gopo

20 – 21-04-2018 - Participare la lansare Memorialului Închisoarea Pitești

26-04-2018 - Prezentarea proiectului Muzeului Colectivizării din România studenților Facultății de Istorie a Universității București

02-05-2018 - Întâlnire cu reprezentanții Norwegian Helsinki Committee, București

03-05-2018 - Întâlnire cu reprezentanți ai grupului Rezistența

05-05-2018 - Întâlnire cu reprezentanți ai grupului de inițiativă „Împreună pentru autostrada Iași – Târgu Mureș”

07-05-2018 - Participare la funeraliile Doinei Cornea, Cluj

07-05-2018 - Participare la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, București

08-05-2018 - Recepție organizată de Administrația Prezidențială

26-05-2018 - Training pe comunicare publică, București

01 – 03-06.2018 Participare la TIFF, Cluj

29-06-2018 - Recepție a ambasadei Statelor Unite ale Americii cu ocazia celebrării Zilei Independenței

Informații financiare

Din punct de vedere financiar, situația prezentată în raportul anterior nu a suferit modificări majore. În afară de cota forfetară lunară de circa 22.500 lei destinată funcționării cabinetelor parlamentare, asemeni tuturor deputaților am mai primit lunar diurne pentru participarea la lucrările comisiilor din Parlament, 4.600 lei pentru chirie (cazul parlamentarilor care nu au domiciliu stabil în București), 1400 lei pentru transport în teritoriu și acces la călătorii cu avionul și trenul spre circumscripție. Însă, spre deosebire de precedenta sesiune parlamentară, din luna ianuarie au fost crescute indemnizațiile parlamentarilor cu 800 de lei, valoarea unei indemnizații ajungând astfel la aproximativ 10.000 lei.

Așa cum am anunțat public imediat după această nouă majorare salarială, am ales să donez unor organizații surplusul de 800 lei, după cum urmează:

Februarie- Comunitatea Sant Egidio

Martie- Teatrul Gong

Aprilie- Fundația Anton Durcovici,

Mai - Anima Intelligentia (organizator Blecher Fest)

Acest raport a fost prezentat în mod detaliat în fața membrilor filialei USR Neamț, pe data de 1 iulie, când a fost inaugurat noul sediu al cabinetului parlamentar de la Roman și a avut loc o ședință a Biroului Județean al USR Neamț.

În finalul acestui raport parlamentar, aș vrea să le mulțumesc membrilor și simpatizanților USR Neamț, în particular, dar și tuturor membrilor și simpatizanților USR, pentru încredere și sprijin. Au trecut trei sesiuni parlamentare în care simt că am învățat multe lucruri și am contribuit la multe proiecte.

Le transmit mulțumiri nemțenilor care mi-au arătat încrederea prin votul lor și mă bucur că suntem în continuare în dialog. Unii dintre ei își iau inima în dinți și vin să se implice alături de noi, dovadă fiind numărul de filiale USR din mediul rural care crește constant.

Cu ocazia publicării acestui raport, fac și un apel public către toți nemțenii care doresc audiențe prin care să sesizeze diferite probleme sau doar să discute pe anumite teme, să nu ezite să mă contacteze:

Facebook - https://www.facebook.com/bulaiiulian2016/

E-mail: iulian.bulai@cdep.ro

Telefon: 0771185224

NextPrevious

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.