II. Abordarea problemelor semnalate de cetateni sau prin autosesizare
II.1 Deșeuri
Mirosul și poluarea cauzate de depozitul de deșeuri din Chiajna
Problema sesizată: Poluarea și mirosul puternic de hidrogen sulfurat produse de groapa de gunoi din Chiajna, administrată de Iridex.
Cum am acționat:
1. Interpelare către Ministerul Mediului pentru a identifica sursele de poluare cu hidrogen sulfurat din Chiajna.
2. Solicitarea documentelor depuse până în septembrie 2017 la dosarul de reautorizare (atât de autoritățile române cât și de IRIDEX) - către Agenția pentru Protecția Mediului București.
3. Solicitarea măsurării oficiale a concentrației de hidrogen sulfurat.
4. Întrebare către APM București având ca obiect închiderea celulelor 1-5.
5. Interpelare către Ministerul Mediului prin care am solicitat rezultatele introducerii sistemului de monitorizare a emisiilor H2S la faclă și copii ale rapoartelor de monitorizare.
6. Întrebare către Ministerul Mediului prin care am solicitat rapoartele de monitorizare a hidrogenului sulfurat de către operatorul Iridex.
7. Interpelare către Ministerul Sănătății cu privire la efectele hidrogenului sulfurat asupra sănătății populației.
8. Solicitarea închiderii gropii de gunoi Chiajna.
9. Declarații politice susținute în plenul Camerei Deputaților.
10. Propunere legislativă pentru reglementarea disconfortului olfactiv (Legea mirosurilor).
11. Dezbateri și conferințe pe teme precum gropile de gunoi neconforme, efectele poluării atmosferice, deșeurile și economia circulară.
12. Atacarea în instanță a autorizației integrate de mediu pe care ANPM a reînnoit-o gropii de gunoi Chiajna în februarie 2018.
13. Legea privind distanţa minimă între depozitele de deşeuri şi locuinţe. Legea propune creşterea la 5.000 de metri a distanţei între gropile de gunoi şi aşezările umane pentru eliminarea riscurilor de sănătate și de mediu cauzate de proximitatea depozitelor de deșeuri şi pentru a asigura buna funcționare a depozitelor ecologice viitoare.
14. Solicitarea opiniei Ministerului Mediului cu privire la propunerea USR de a crește distanţele minime de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi perimetrul unităţilor care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei.
Groapa de gunoi de la Mestecăniș
Problema sesizată: Consiliul Județean Suceava a decis să construiască în vârful unui munte o groapă de gunoi, în ciuda unor decizii judecătorești definitive și împotriva voinței comunității locale.
Cum am acționat: Interpelare prin care am solicitat dispunerea unei anchete de către Corpul de Control al Guvernului.
Groapa de gunoi de la Glina
Problema sesizată: Poluarea pe care o produce depozitul de deșeuri, precum și o posibilă poluare cu iod radioactiv.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Comisariatul General - Garda Națională de Mediu, având ca obiect situația existentă la groapa de gunoi Glina.
2. Punct de vedere către Agenția Națională pentru Protecția Mediului prin care am motivat nevoia de a nu emite o nouă Autorizație Integrată de Mediu pentru depozitul de deșeuri.
3. Întrebare prin care am solicitat detalii cu privire la potențiala poluare cu iod radioactiv.
4. Vizită la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov pentru a analiza „Studiul privind activitatea depozitului de deșeuri municipale Glina asupra sănătății publice și a mediului înconjurător”.
5. Interpelare prin care am solicitat închiderea depozitului de deșeuri.
Poluarea produsă de groapa de gunoi de la Vidra
Problema sesizată: Poluarea bălții Vadul lui Moșu produsă de scurgerea de levigat de la depozitul Vidra, precum și nerespectarea autorizației de mediu.
Cum am acționat:
1. Interpelare către Ministerul Mediului având ca obiect gestionarea dezastrului ecologic produs în data de 22 august la Balta Vadul lui Moșu.
2. Sesizare către Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Ilfov.
3. Participare la protestul organizat împotriva administratorului gropii de gunoi Vidra din data de 9 septembrie 2018.
4. Punct de vedere adresat Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru a nu emite o nouă autorizație de mediu depozitului.
5. Articol prin care am explicat problema sesizată, consecințele și măsurile necesare.
Depozitare ilegală de deșeuri în comuna Vidra, județul Ilfov
Problema sesizată: Descărcarea de deșeuri de către un camion pe un teren din Vidra.
Cum am acționat: Sesizare către Comisariatul județean Ilfov - Garda Națională de Mediu pentru a efectua un control.
Depozitare ilegală de deșeuri în comuna Corbeanca, județul Ilfov
Problema sesizată: Potrivit cetățenilor, în noiembrie 2017 primăria Corbeanca nu a mai prelungit contract de salubritate cu REBU, iar ca urmare a acestui fapt, primăria colecta deșeurile de la locuitori și apoi le depozita pe câmp.
Cum am acționat: Interpelare către Ministerul Mediului prin care am solicitat ca autoritățile de mediu să ia măsuri de remediere a situației create.
Transportul deșeurilor periculoase provenite din activitatea medicală
Problema sesizată: Transportul deșeurilor periculoase provenite din activitatea medicală fără a respecta procedurile legale.
Cum am acționat:
1. Interpelare către Ministerul Mediului prin care am solicitat detalii cu privire la modul în care se transportă deșeurile periculoase provenite din activitatea medicală pe teritoriul României.
2. Întrebare către Ministrul Sănătății cu privire la trasabilitatea şi controlul deşeurilor cu potenţial radioactiv.
3. Întrebare către Ministerul Mediului pentru a solicita evidența depozitelor de deșeuri din România dotate cu portal de monitorizare radiologică și/sau monitor portabil pentru detecția radiațiilor.
Depozit de deșeuri în comuna Polovragi, județul Gorj
Problema sesizată: Existența unui depozit de deșeuri despre care se consideră că funcționează ilegal în comuna Polovragi, județul Gorj. Acesta reprezintă un pericol de poluare pentru cetățeni și pentru mediul înconjurător.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Mediului prin care am cerut efectuarea unui control.
Colectarea separată a deșeurilor în Ilfov și București
Problema sesizată: Neaplicarea legislației privind colectarea separată de către primării.
Cum am acționat:
1. Solicitare către toate primăriile din județul Ilfov și București pentru a afla care este situația privind colectarea deșeurilor, dacă operatorul realizează preluarea deșeurilor separat și care sunt măsurile adoptate pentru a se asigura că se respectă prevederile legale, precum și care sunt costurile stipulate în contract.
2. Analiza răspunsurilor primite.
Deșeuri din construcții depozitate ilegal în cartierul ANL Henri Coandă
Problema sesizată: Depozitarea ilegală a deșeurilor provenite din construcții.
Cum am acționat:
1. Am efectuat o vizită în cartierul ANL Henri Coandă unde am constatat neregulile.
2. Întrebare către Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Ilfov prin care am solicitat explicații și rezolvarea problemei.
Construirea unei hale de sortare și reciclare deșeuri în orașul Popești-Leordeni
Problema sesizată: Intenția de construire a unei stații de sortare a deșeurilor în orașul Popești-Leordeni, care le-ar afecta locuitorilor în mod negativ calitatea vieții.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Agenția Națională pentru Protecția Mediului având ca obiect construirea unei hale de sortare și reciclare deșeuri la adresa Splaiul Unirii și solicitarea documentelor depuse pentru construirea stației.
2. Solicitare către APM Ilfov cu privire la documentația depusă.
3. Solicitare către Primăria Popești-Leordeni a certificatelor de urbanism emise pentru cele două loturi de teren.
Șantier în localitatea Glina fără panou de identificare
Problema sesizată: Nu se cunoaște cu exactitate destinația și scopul construcției șantierului, acesta neavând panou de șantier conform Ordinului nr.63/1998 privind obligația afișării la loc vizibil a panoului de identificare a investiției. Totodată, un alt motiv pentru care cetățenii privesc cu suspiciune acest șantier este faptul că muncitorii susțin că s-ar construi o rampă de transfer deșeuri, iar utilajele care au creat acest șantier aparțin sectorului 3, acestea fiind inscripționate cu sloganul „I love S3”.
Cum am acționat:
1. Solicitare către Primăria Comunei Glina, județul Ilfov, prin care am solicitat o copie a Certificatului de Urbanism emis de către Primăria Comunei Glina pentru șantierul în construcție și o copie a Autorizației de Construire care are ca obiect depozitarea sării pentru depozitare.
2. Solicitare către Agenția pentru Protecția Mediului prin care am cerut să mi se comunice activitatea care urmează să se desfășoare în zona respectivă, dacă au fost întrepinse demersurile necesare pentru obținerea unei autorizații de mediu.
3. Cerere de informații de interes public către Primăria Sectorului 3, București, prin care am solicitat o copie a Certificatului de Urbanism emis de către Primăria Sectorului 3 și o copie a Autorizației de Construire care are ca obiect depozitarea sării pentru depozitare.
Depozitare ilegală de deșeuri în orașul Popești-Leordeni
Problema sesizată: Depozitarea ilegală a unor deșeuri din construcții și a altor tipuri de deșeuri.
Cum am acționat:
1. Sesizare către Comisariatul Județean Ilfov - Garda Națională de Mediu pentru realizarea unui control.
2. Sesizare către Primăria Popești-Leordeni pentru nerespectarea dispozițiilor Comisariatului județean Ilfov.
Depozitare ilegală de deșeuri în comuna Balotești
Problema sesizată: Existența unui teren cu deșeuri menajere abandonate pe malul lacului de lângă Complexul Turistic Laguna Verde.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Ministerul Mediului prin care am solicitat demararea unei anchete pentru identificarea responsabililor.
2. Sesizare către Comisariatul Județean Ilfov - Garda Națională de Mediu pentru a efectua un control.
Incendierea deșeurilor în cimitirul Ostratu, comuna Corbeanca
Problema sesizată: Depozitarea și incendierea deșeurilor în șantierul Ostratu, comuna Corbeanca.
Cum am acționat:
1. Solicitare către primăria Corbeanca pentru salubrizarea zonei în care se incendiau deșeuri.
2. Sesizare către Garda de mediu pentru a efectua un control în cimitirul Ostratu.
3. Întrebare către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin care am solicitat efectuarea unui nou control în zonă, detalii despre deșeurile depozitate, precum și o evaluare a modului în care incendierea deșeurilor afectează calitatea aerului.
Gestionarea deșeurilor în comuna Corbeanca
Problema sesizată: Management defectuos al deșeurilor în comuna Corbeanca.
Cum am acționat:
1. Vizită în teritoriu unde am surprins două mașini care descărcau deșeuri pe pământ lângă două containere.
2. Întrebare către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor având ca obiect gestionarea deșeurilor în comuna Corbeanca, județul Ilfov.
Depozitare ilegală a deșeurilor în comuna Mogoșoaia, județul Ilfov
Problema sesizată: Depozitarea necontrolată de deșeuri în comuna Mogoșoaia.
Cum am acționat:
1. Sesizări către Comisariatul Județean Ilfov - Garda Națională de Mediu pentru efectuarea unor controale.
2. Sesizări către Primăria Mogoșoaia prin care am solicitat salubrizarea zonei afectate de deșeuri, dacă au fost identificate resturi de animale, dacă au fost respectate măsurile impuse de Comisariatul Județean Ilfov.
Abandonarea deșeurilor în comuna Periș, județul Ilfov
Problema sesizată: Depozitarea necontrolată de deșeuri în comuna Periș.
Cum am acționat: Sesizare către Comisariatul Județean Ilfov - Garda Națională de Mediu pentru efectuarea unui control.
II.2 Poluarea apei
Calitatea apei potabile din orașul Buftea, județul Ilfov
Problema sesizată: Cetățenii din orașul Buftea s-au plâns de nenumărate ori că apa de la rețeaua orașului nu este potabilă.
Cum am acționat:
1. Interpelare către Ministerul Mediului având ca obiect situația rețelei de distribuție și canalizare a apei din orașul Buftea realizată prin cofinanțare POS Mediu.
2. Interpelare către Ministerul Sănătății având ca obiect calitatea apei potabile din orașul Buftea.
3. Prelevarea unor probe de apă de la robinet din locuințele cetățenilor și efectuarea unor analize asupra acestora de către un laborator acreditat RENAR.
4. Întrebare către Ministerul Sănătății având ca obiect interpretarea analizelor apei.
5. Lege pentru testarea gratuită a apei de la robinet.
Poluarea lacului Plumbuita, București
Problema sesizată: Existența unei cantități semnificative de deșeuri plastice pe suprafața și pe malurile acestui lac, administrarea dezastruoasă a acestui lac și pericolul ecologic la care sunt supuși cetățenii care vizitează zona respectivă.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Mediului având ca obiect administrarea dezastruoasă a lacului Plumbuita și poluarea semnificativă a acestuia.
Poluarea râului Dâmbovița
Problema sesizată: Poluarea râului Dâmbovița cu nămol provenit de la Stația de Epurare Ape Uzate Glina.
Cum am acționat:
1. Interpelare către Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor având ca obiect poluarea râului Dâmbovița de către Stația de Epurare Ape Uzate Glina.
2. Solicitare către Primăria Municipiului București cu privire la extinderea capacității Stației de Epurare Ape Uzate Glina.
3. Solicitare către Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea cu privire la controalele efectuate.
Micșorarea suprafeței lacului din Corbeanca
Cum am acționat:
1. Solicitare către Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea cu privire la modificarea suprafețelor de apă din comuna Corbeanca.
2. Solicitare către Primăria comunei Corbeanca privind gestionarea fondului funciar și a suprafețelor de apă din Corbeanca.
Poluarea Lacului Șaulei, orașul Voluntari, județul Ilfov
Problema sesizată: Modalitatea de eliminare a apelor menajere provenite de la blocurile de locuințe de pe strada Erou Niță Pintea, unde cetățenii au sesizat că apele uzate menajere sunt deversate direct în lac printr-o tubulatură îngropată în pământ.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Mediului pentru efectuarea unui control.
Micșorarea Lacului Șaulei din orașul Voluntari
Problema sesizată: Cetățenii au sesizat micșorarea suprafeței Lacului Șaulei în urma construcției blocurilor de pe strada Erou Niță Pintea din orașul Voluntari, modificarea formei malului realizându-se prin depozitarea molozului rezultat în urma activităților de construcție.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Apelor și Pădurilor având ca obiect micșorarea suprafeței Lacului Șaulei din orașul Voluntari, județul Ilfov.
Poluarea râului Pasărea
Problema sesizată: Poluarea mai multor canale colectoare care formează râul Pasărea.
Cum am acționat:
1. Vizită la fața locului pentru a constata poluarea.
2. Interpelare către Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor având ca obiect poluarea râului Pasărea din zona de nord a capitalei și a județului Ilfov.
3. Întrebare către Direcția de Sănătate Publică Ilfov având ca obiect aflarea principalelor pericole de sănătate publică la care sunt supuși cetățenii, efectuarea de analize asupra puțurilor, fântânilor din apropiere și pânzei freatice.
4. Solicitare către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov privind punctele de deversare în râul Pasărea.
5. Solicitare către Comisariatul Județean Ilfov - Garda Națională de Mediu cu privire la apele uzate provenite din cartierul Cosmopolis, Ștefăneștii de Jos.
6. Solicitare către Administrația Națională „Apele Române” cu privire la apele uzate provenite din cartierul Cosmopolis, Ștefăneștii de Jos.
7. Solicitare către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov cu privire la apele uzate provenite din cartierul Cosmopolis, Ștefăneștii de Jos.
8. Solicitare către primăria Otopeni pentru modernizarea stației de epurare de la Otopeni și crearea de noi stații de epurare.
9. Interpelare cu privire la dezvoltarea unui laborator naţional pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape.
Construcții pe malul lacurilor în județul Ilfov
Problema sesizată: Ne-au fost sesizate o serie de construcții pe malul lacurilor în județul Ilfov.
Cum am acționat: Interpelare către Ministerul Apelor și Pădurilor privind modul de preluare a apelor uzate de la activitățile economice în zona lacurilor din județul Ilfov, racordarea locuințelor la rețeaua de canalizare, calitatea apei în lacurile din județul Ilfov și impactul construcțiilor asupra biodiversității.
II.3 Poluarea aerului
Poluarea produsă de incinerarea deșeurilor
Problema sesizată: Activitatea incineratorului Stericycle din Chiajna afectează sănătatea cetățenilor. Cetățenii nu își doresc incineratoare de deșeuri în apropierea locuințelor lor.
Cum am acționat:
1. Întrebare prin care am solicitat poziția Institutului Național de Sănătate Publică față de incinerarea deșeurilor.
2. Întrebare prin care am solicitat Ministerului Mediului informații cu privire la stadiul construcției unui incinerator de deșeuri în București.
3. Solicitarea realizării unui studiu de către Institutul Național de Sănătate Publică cu privire la impactul incineratoarelor de deșeuri asupra populației.
4. Reiterarea solicitării de realizare a unui studiu de către Institutul Național de Sănătate Publică cu privire la impactul incineratoarelor de deșeuri asupra populației și solicitarea unei inspecții a Corpului de Control al Ministerului Sănătății.
5. Policy-brief cu studii de caz asupra impactului incineratoarelor de deșeuri asupra sănătății populației.
6. Participare la dezbaterea cu privire la Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în Ilfov și transmitere punct de vedere Consiliului Județean Ilfov prin care am solicitat eliminarea din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a variantei care cuprinde incinerarea deșeurilor.
7. Legea privind taxarea operatorilor economici utilizatori de instalații de incinerare. Perspectiva construcției de incineratoare ne obligă să luăm măsuri de minimizare a efectelor asupra mediului prin compensarea impactului – o taxă a activității de incinerare.
8. Solicitare către Agenția Națională pentru Protecția Mediului pentru eliberarea raportului la studiul de impact asupra mediului cu studiu de dispersie a poluanților pentru obiectivele cu grad crescut al posibilității de poluare a incineratorului Stericycle din Chiajna.
Monitorizarea indicilor calității aerului
Problema sesizată: Lipsa informațiilor privind calitatea aerului din România pe site-ul European Quality Index.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Ministerul Mediului pentru a explica motivele pentru care nu există informații pe platformă.
2. Întrebare pentru a verifica stadiul de îndeplinire a obligațiilor de a transmite raporturile de monitorizare a calității aerului.
Poluarea aerului în comuna Băcia, județul Hunedoara
Problema sesizată: Poluarea masivă a aerului de către o fabrică de făinuri proteice.
Cum am acționat: Întrebări către Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara și Agenția Națională pentru Protecția Mediului Hunedoara având ca obiect poluarea aerului, apei și solului în comuna Băcia, județul Hunedoara.
Șantiere în lucru din Municipiul București și Județul Ilfov
Problema sesizată: Poluarea produsă de șantierele din construcții.
Cum am acționat:
1. Interpelare către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice având ca obiect evidența șantierelor în lucru din Municipiul București și Județul Ilfov.
2. Sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții, Comisariatul Municipiului București - Garda Națională de Mediu și Poliția Locală Sector 2 cu privire la poluarea produsă de un șantier din Sectorul 2 al Municipiului București.
Miros insuportabil în comuna Dragomirești Vale
Problema sesizată: Existența unui miros insuportabil de putrefacție care se presupune că provine de la o fermă de animale.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului prin care am solicitat demararea unui control pentru aflarea sursei care cauzează mirosul de putrefacție, rezultatele controlului, dacă ferma deține toate autorizațiile necesare pentru funcționarea ei și dacă au fost incinerate carcase de animale și/sau alte deșeuri veterinare.
Monitorizarea calității aerului în județul Ilfov
Problema sesizată: Planul de Menținere a Calității Aerului pentru județul Ilfov 2019-2023 nu prevede instalarea de stații de monitorizare a calității aerului în toate comunele și orașele din județul Ilfov.
Cum am acționat:
1. Participarea la dezbatere și formularea unui punct de vedere cu privire la Planul de Menținere a Calității Aerului pentru județul Ilfov.
2. Sesizare către toate primăriile comunelor și orașelor din județul Ilfov prin care am cerut să mi se transmită dacă există un sistem de monitorizare a calității aerului în comuna/orașul respectiv. Dacă există, să mi se transmită un raport cu valorile înregistrate, iar dacă nu există, să se inițieze o dezbatere pentru implementarea unui astfel de sistem de monitorizare a calității aerului.
II.4 Păduri și spații verzi
Construcții pe platoul Bucegi
Problemă sesizată: Eliberarea unor autorizații de construire în zona Piatra Arsă a platoului Bucegilor.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Apelor și Pădurilor cu privire la construcțiile prevăzute pe platoul Bucegi, precum și solicitarea interzicerii prin planul de management a construcțiilor în această zonă.
Parc de agrement în Pădurea Roșu, Chiajna
Problemă sesizată: Primăria Chiajna dorea amenajarea unui parc de agrement în Pădurea Roșu care nu ar fi respectat cerințele de protecție a mediului.
Cum am acționat:
1. Participare la ședința de Consiliu Local unde s-a discutat proiectul de hotărâre pentru aprobarea studiului de fezabilitate.
2. Solicitarea documentației tehnice aferente obiectivului de investiţii „Parc agrement Pădurea Roșu, comuna Chiajna, județul Ilfov”.
Pădurea Topana
Problema sesizată: Au fost semnalate o serie de nereguli cu privire la defrișarea pădurii cu statut de rezervație naturală, declasificarea unei suprafețe din Pădurea Topana de la rangul de rezervație naturală la cel de pădure pentru cherestea, tăierea arborilor multiseculari, tăierea arborilor de gârniță.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate având ca obiect declasificarea Pădurii Topana de la Rangul de Rezervație Naturală și defrișarea unei suprafețe de pădure.
2. Întrebare către Ministerul Apelor și Pădurilor având ca obiect declasificarea Pădurii Topana de la Rangul de Rezervație Naturală la defrișarea unei suprafețe de pădure.
Tăieri de arbori în Pădurea Pantelimon
Problema sesizată: Tăieri de arbori suspecte de ilegalitate în pădurea Pantelimon.
Cum am acționat: Solicitare de informare către Direcția Silvică Ilfov cu privire la perimetrul forestier din zona localităților Cozieni și Pasărea, dar și solicitarea de a întreprinde verificări în vederea stabilirii legalității tăierilor de pădure efectuate în întreaga pădure Pantelimon.
Transporturi de materiale lemnoase în comuna Balotești, județul Ilfov
Problema sesizată: Au fost semnalate mai multe transporturi de materiale lemnoase, suspecte a fi ilegale, în comuna Balotești.
Cum am acționat:
1. Solicitare către Ocolul Silvic Snagov cu privire la autorizația de exploatare și controlul efectuat asupra transportului.
2. Sesizare către Direcția Silvică Ilfov - Regia Națională a Pădurilor Romsilva prin care am solicitat informații despre autorizația de exploatare și despre cantitatea exploatată conform autorizației.
3. Sesizare către Poliția Orașului Otopeni prin care am solicitat transmiterea unei copii a procesului-verbal întocmit de personalul Poliției Orașului Otopeni la problema sesizată de cetățeni.
Tăieri de arbori și depozitări de deșeuri în „Pădurea cercetașilor”, Popești-Leordeni
Problema sesizată: Distrugerea pădurii plantate de cercetași și abandonarea deșeurilor pe acel teren.
Cum am acționat: Sesizare către Primăria Popești-Leordeni pentru a igieniza și proteja zona.
Tăieri de arbori în stațiunea Stâna de Vale
Problema sesizată: Copaci doborâți, crengi rupte, rădăcini aruncate la poalele versanților, șanțuri făcute de urmele utilajelor, dar și deșeuri precum cauciucuri abandonate.
Cum am acționat:
1. Sesizare către Direcția Silvică Bihor pentru a cere detalii despre exploatarea forestieră din zonă.
2. Sesizare către Garda Forestieră Oradea pentru a cere detalii despre exploatarea forestieră din zonă și regenerarea suprafeței afectate.
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei
Problema sesizată: Defrișări în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Regia Națională a Pădurilor cu privire la exploatarea forestieră în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, prin care am cerut aflarea proprietarului pădurii, ce ocol silvic administrează suprafața de pădure menționată, dacă exploatarea a fost conformă cu Planul de Management al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, ce tip de lucrare a fost realizată, dacă au fost respectate normele de exploatare forestieră.
2. Interpelare cu privire la Programul Național de Împăduriri.
Rezervaţia Naţională Pietrosul Mare şi Parcul Naţional Retezat
Problema sesizată: Pierderea statutului de rezervație naturală de către Rezervaţia Naţională Pietrosul Mare şi Parcul Naţional Retezat.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Apelor și Pădurilor cu privire la stadiul documentației pentru cele două rezervații.
II.5 Infrastructură și transport
Amenajarea haltei Domnești, județul Ilfov
Problema sesizată: Transport cu trenul inaccesibil din cauza orarului inadecvat și a lipsei amenajării peronului.
Cum am acționat: Susținerea petiției pentru amenajarea haltei Domnești, completarea orarului de mers și respectarea lui și asigurarea unor condiții decente de călătorie.
Centura Municipiului București
Problema 1 sesizată: Extinderea circulației pe cele patru benzi ale Centurii Municipiului București a creat probleme locuitorilor din satul Rudeni, județul Ilfov, aceștia ajungând să fie aproape izolați, din cauza faptului că nu s-a luat în calcul niciun mijloc de traversare a Centurii Municipiului București.
Cum am acționat: Interpelare către Ministerul Transporturilor având ca obiect izolarea cetățenilor din Rudeni în urma deschiderii Centurii Municipiului București.
Problema 2 sesizată: Traficul din zona pasajului Chitila a ajuns să reprezinte pentru locuitorii capitalei, dar și pentru locuitorii județului Ilfov, un adevărat coșmar din cauza restrângerii circulației pe o singură bandă, ca urmare a lucrărilor de renovare interminabile efectuate la acest pasaj.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Transporturilor având ca obiect stadiul lucrărilor la pasajul Chitila - Centura Municipiului București.
Problema 3 sesizată: Restricția de circulație pe Drumul Județean 301 la intersecția cu Șoseaua de Centură îngreunează circulația.
Cum am acționat: Solicitare către IGPR și către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru analizarea posibilității de încetare a restricției.
Problema 4 sesizată: Lipsa avizelor necesare construirii pasajului Mogoșoaia.
Cum am acționat: Solicitare către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului București și Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov pentru a verifica stadiul de depunere a documentației pentru obținerea acordului de mediu de către constructorul pasajului.
Fluidizare trafic
Problema 1 sesizată: Problemele de infrastructură ale pasajului din Bragadiru care traversează Șoseaua de Centură, precum și căile reduse de acces la aceasta, creează aglomerație pe DN6 și probleme grave de siguranță a traficului auto în zonă.
Cum am acționat:
- Întrebare către Ministerul Transporturilor prin care am solicitat detalii despre modernizarea pasajului și un plan pentru deblocarea bretelei sudice, care să asigure accesul din Centură spre București și din Bragadiru spre Centură.
- Amendament la bugetul pentru 2020 pentru proiect tehnic și detalii de execuție pentru reabilitarea pasajului de pe DN6 peste Centura București și pentru deblocarea bretelei sudice.
- Întrebare către Minsterul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor privind Implementarea măsurilor privind DN2 şi DN6 din Planul de mobilitate urbană durabilă 2016-2030 pentru regiunea Bucureşti-Ilfov
Problema 2 sesizată: Traficul între comuna Mogoșoaia și Centura București a devenit o problemă reală pentru cetățenii din zonă.
Cum am acționat:
- Întrebare către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere având ca obiect extindere DN1A Lukoil Mogoșoaia-Centură București și termenul la care va fi scos la licitație proiectul.
- Întrebare către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere având ca obiect elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul „Măsuri de sporire și fluidizare a traficului pe Centura existentă a municipiului București”.
- Întrebare către Compania Naţională de Administrare a Infrstructurii Rutiere cu privire la Stadiul proiectului pasajului Mogoșoaia.
Problema 3 sesizată: Efectele pe care le poate avea o construcție care se află în desfășurare în județul Ilfov - depozitul eMAG de pe Autostrada București-Pitești.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Transporturilor având ca obiect măsurile de fluidizare a traficului pe autostrada București-Pitești.
Proiectul „Modernizare străzile Taberei, Islazului, Măceșului, Trandafirilor”, comuna Cornetu, județul Ilfov
Problema sesizată: Realizarea în mod defectuose de către Primăria Cornetu a proiectului „Modernizare străzile Taberei, Islazului, Măceșului, Trandafirilor”.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Guvernul României având ca obiect modalitatea de realizare de către Primăria Cornetu a proiectului „Modernizare străzile Taberei, Islazului, Măceșului, Trandafirilor” și dispunerea unui control de către instituțiile Guvernului.
2. Sesizare către Consiliul Județean Ilfov prin care am solicitat efectuarea unui control de către Direcția Lucrări Publice, direcția de specialitate a Consiliului Județean Ilfov pentru verificarea modului de implementare și realizare a proiectului.
Podul situat în comuna Ciorogârla, pe DJ601
Problema sesizată: Partea pietonală a podului situat în comuna Ciorogârla pe DJ601 reprezintă un pericol pentru cetățenii care îl parcurg, mai ales pentru copiii care merg la școală, din cauza faptului că aceasta se inundă pe timp de ploaie și nu se poate circula în condiții normale, ceea ce obligă cetățenii să meargă pe partea carosabilă a podului.
Cum am acționat: Solicitare către Consiliul Județean Ilfov, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care am solicitat care este administratorul podului situat în comuna Ciorogârla, pe DJ601.
Transportul public în județul Ilfov
Problema 1 sesizată: Calitatea slabă a serviciilor de transport pe rutele București-Ilfov.
Cum am acționat: Sesizare către Consiliul Județean Ilfov pentru a solicita explicații.
Problema 2 sesizată: Autobuzele pe traseul Ciorogârla-București circulă rar, se impune o suplimentare a numărului acestora.
Cum am acționat: Solicitare către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public București-Ilfov și Societatea de Transport București STB SA pentru suplimentarea autobuzelor.
Problema 3 sesizată: Lipsa serviciilor de transport public civilizat în orașul Chitila.
Cum am acționat: Solicitare informații de la Primăria Orașului Chitila privind serviciile de transport public local.
(foto Victor Silaghi)
Modernizarea străzilor în comuna Dragomirești Vale, județul Ilfov
Problema sesizată: Lipsa de transparență privind planul de modernizare a străzilor din comună și procedura de achiziție publică.
Cum am acționat: Solicitare către Primăria Dragomirești-Vale pentru a transmite planul și denumirea firmei care va executa lucrările.
Stadiul construcției pasajului Ciurel
Problema sesizată: Întârzierea construcției.
Cum am acționat: Solicitare către Primăria Municipiului București cu privire la stadiul construcției.
II.6 Altele
Combaterea ambroziei în Ilfov
Problema sesizată: Cetățeni alergici sau cu rude alergice la planta ambrozia, lipsa de reacție a autorităților.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Ministerul Sănătății prin care am solicitat statistici cu privire la numărul de persoane care suferă de alergie la ambrozie, incidența la copii și o evaluare a ministerului cu privire la amploarea fenomenului.
2. Prezentarea răspunsului Ministerului Sănătății.
3. Solicitări către primăriile din Ilfov (40) pentru a ne asigura că au întocmit centralizatoare cu terenurile infestate, conform legii.
4. Reiterarea solicitării către primăriile din Ilfov pentru a pune la dispoziție informații despre terenurile identificate.
5. Solicitare către Instituția Prefectului Ilfov pentru a obține centralizatoarele întocmite de primării, deoarece unele primării au refuzat să ne trimită informații concrete, dar și pentru a obține informații despre formarea Comisiei mixte care să verifice terenurile.
6. Articol informativ cu privire la combaterea buruienii ambrozia, în care am explicat pașii pe care trebuie să-i facă autoritățile, conform legii, și concluziile de la momentul respectiv.
7. Solicitare către Direcția pentru Agricultură Județeană Ilfov, care deține președinția Comisiei mixte, pentru a afla rezultatele controalelor efectuate, dar și eventualele dificultăți întâmpinate de comisie.
8. Solicitare către Direcția pentru Agricultură Județeană Ilfov, în atenția tuturor primăriilor din Județul Ilfov, pentru a afla rezultatele celui de-al doilea control care trebuie efectuat conform legii (16-30 iulie), dar și alte măsuri luate de autorități.
9. Analiza măsurilor luate și formulare propuneri de îmbunătățire a legislației.
10. Formarea unui grup de lucru pentru îmbunătățirea legislației de combatere a ambroziei.
Terenuri neîngrijite cu risc de a deveni focare de infecție
Problema sesizată: Există foarte multe terenuri neîngrijite pe care cel mai adesea se abandonează deșeuri.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Mediului având ca obiect aplicarea amenzilor pentru nerespectarea de către proprietarii și deținătorii de terenuri a obligației de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcțional.
Modernizarea Liceului Tehnologic „Doamna Chiajna”
Problema sesizată: Mediul neadecvat în care învață copiii, pereții sunt plini de mucegai, iar băile nu respectă normele de igienă.
Cum am acționat:
1. Participare la Ședința Consiliului Local Chiajna prin care am cerut să se aloce bani și pentru modernizarea Liceului Tehnologic „Doamna Chiajna”.
2. Vizită în teritoriu la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” pentru a constata neregulile sesizate de membrii USR-PLUS.
3. Amendament depus la bugetul de stat pentru anul 2020, în care am cerut alocare de fonduri pentru renovarea liceului.
Evidența hidranților în județul Ilfov
Problema semnalată: Lipsa hidranților funcționali.
Cum am acționat:
1. Interpelare către Ministerul Afacerilor Interne cu privire la evidența hidranților în județul Ilfov.
2. Articol prin care am prezentat situația existentă.
Regimul construcțiilor pe Strada Viilor, Chiajna
Problema sesizată: Calitatea construcțiilor pe Strada Viilor, Chiajna.
Cum am acționat:
1. Solicitare de informații către Primăria Chiajna privind regimul construcțiilor.
2. Solicitare către Inspectoratul Județean în Construcții în vederea întreprinderii verificărilor necesare pentru a clarifica dacă au fost respectate prevederile legale privind lucrările de construcții.
Câini fără stăpân
Problema sesizată: Gestionarea improprie de către autorități a câinilor fără stăpân în Ilfov.
Cum am acționat: Solicitare de prezentare a programelor de gestionare a câinilor fără stăpân trimisă tuturor primăriilor din județ.
Situația canalelor de desecare/irigații din comunele Ciorogârla și Tunari, județul Ilfov
Problema sesizată: Inundarea culturilor agricole din cauza ploilor torențiale.
Cum am acționat: Sesizări către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin care am solicitat situația amenajărilor de irigații din comunele Ciorogârla și Tunari, numărul de stațiile de irigații sunt funcționale, situația canalelor de desecare, numărul de canale de desecare compromise definitiv, care dintre canalele de desecare existente au fost decolmatate în ultimii 30 de ani, câte dintre canalele de desecare existente pot fi reabilitate.
Construcția defectuoasă a unei școli, comuna Ciorogârla
Problema sesizată: Stâlpii de susținere de la parter nu par a corespunde cu stâlpii de la etaj și baza clădirii, respectiv parterul, prezintă fisuri în beton.
Cum am acționat: Sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a afla dacă deține autorizație de construire clădirea respectivă, dacă sunt respectate prevederile legale și dacă a fost efectuată o expertiză tehnică a construcției.
Deversarea ilegală a apelor menajere uzate în comuna Corbeanca
Problema sesizată: Deversarea ilegală de către vidanje a apelor menajere uzate pe câmpuri în comuna Corbeanca.
Cum am acționat: Sesizări către Comisariatul Județean Ilfov - Garda Națională de Mediu.
Înființarea unei clase noi în Școala Gimnazială Numărul 1 din comuna Cornetu
Problema sesizată: Nevoia înființării unei noi clase, dat fiind numărul mare de elevi.
Cum am acționat: Scrisoare pentru susținerea Petiției pentru introducerea unei clase noi în cadrul Școlii Gimnaziale Numărul 1 din sat Cornetu, comuna Cornetu, județul Ilfov.
Situația unităților școlare din județul Ilfov
Problema sesizată: Unele unități școlare nu dețin autorizație de incendiu.
Cum am acționat:
1. Întrebare către Ministerul Educației pentru a verifica situația unităților școlare din Ilfov în anul 2017.
2. Întrebare către Ministerul Educației pentru a verifica situația unităților școlare din Ilfov în anul 2018.
Tipuri de produse comercializate în apropierea unităților de învățământ
Problema sesizată: Vânzarea de băuturi alcoolice și tutun în apropierea unităților de învățământ din Ilfov.
Cum am acționat: Solicitarea unui raport al controalelor efectuate de Ministerul Educației.
Ocuparea posturilor vacante din unităţile de învăţământ
Problema sesizată: Dificultatea de a obține un post de profesor în județul Ilfov.
Cum am acționat: Solicitare cu privire la modul de ocupare a posturilor vacante în unitățile de învățământ.
Oficiul Poștal Corbeanca, județul Ilfov
Problema sesizată: Oficiul Poștal Corbeanca a devenit o problemă pentru cetățeni din cauza faptului că acesta funcționa cu personal insuficient iar unii oameni nu primeau corespondența în timp util.
Cum am acționat: Interpelare către Ministerului Comunicațiilor și Societăților Informaționale având ca obiect situația Oficiului Poștal Corbeanca.
Lipsa factorului poștal în localitățile Popești-Leordeni și Dragomirești-Vale
Problema sesizată: În Popești-Leordeni, cetățenii mi-au semnalat că de mai bine de 4 luni nu mai primesc niciun fel de corespondență acasă după ce toți angajații oficiului poștal și-au prezentat demisia. În comuna Dragomirești-Vale 2 sate nu dispun de oficiu poștal de mai bine de 6 luni.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor prin care am solicitat confirmarea deficienței de personal din ambele localități, motivele care au dus la crearea acestor probleme, ce acțiuni vor fi dispuse pentru remedierea problemelor și dacă există soluții legale la nivelul administrațiilor publice locale pentru remedierea lipsei de personal.
Incendiile din Rezervația Biosferei „Delta Dunării”
Problema sesizată: Anual au loc incendii de suprafețe de vegetație care duc la distrugerea unei părți considerabile din stuful și vegetația uscată din zonă și sunt foarte periculoase pentru animalele sălbatice și mediul înconjurător.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Afacerilor Interne având ca obiect incendiile din Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.
Lipsa transparenței la primăria Voluntari
Problema sesizată: Primăria nu publica Hotărârile de Consiliu Local.
Cum am acționat: Solicitare către Primăria Voluntari pentru a publica Hotărârile de Consiliu Local pe site-ul propriu.
Lipsa unor toalete ecologice publice, a parcurilor și a spațiilor pentru tineri, comuna Balotești
Cum am acționat: Solicitare către Primăria Comunei Balotești pentru a verifica dacă există proiecte pentru rezolvarea acestor probleme.
Vibrațiile din comuna Cârcea, jud. Dolj
Problema sesizată: Societatea comercială SC Linex Wolf SRL ce are ca obiect de activitate producția de mașini electrice rotative, transformatoare electrice de distribuție, componente și confecții metalice pentru acestea, produce un disconfort semnificativ locuitorilor din apropiere și le pune în pericol sănătatea și siguranța locuitorilor.
Cum am acționat: Întrebare către Garda Națională de Mediu, Comisar General Bogdan Gheorghe Trif având ca obiect problema vibrațiilor din comuna Cârcea.
Incinerarea anvelopelor la un parc de dezmembrări de autocamioane
Problema sesizată: Incinerarea anvelopelor la un parc de dezmembrări de autocamioane în comuna Dragomirești Vale, fumul rezultat îngreunând traficul pe autostradă.
Cum am acționat: Interpelare către Ministerul Mediului având ca obiect verificarea unui parc de demembrări auto în comuna Dragomirești Vale.
Amplasarea unei sonde de foraj hidraulic în localitatea Berzunți, județul Bacău
Problema sesizată: Amplasarea unei sonde de foraj hidraulic în punctul Valea Neagră, localitatea Berzunți, județul Bacău, care ar putea avea consecințe asupra resurselor de apă naturală și vegetație.
Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Apelor și Pădurilor având ca obiect verificarea legalității unei sonde de foraj hidraulic în localitatea Berzunți, județul Bacău.
Risc seismic
Problema sesizată: Lipsa de transparență a autorităților cu privire la nivelul de pregătire în situația unui cutremur în zona București-Ilfov.
Cum am acționat:
1. Solicitare către toate primăriile din Ilfov a situației clădirilor expertizate tehnic.
2. Interpelare către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației publice cu privire la stadiul de realizare a programelor naționale de prevenire a riscului seismic.