Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 146, martie 2020

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Extinderea termenelor limită —— Informații privind activitatea ANPCDEFP —— Pactul Ecologic European —— InfoBREXIT —— #DiscoverEU – Ediția a V-a —— Codul PIC devine ID organizațional (OID) —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană ——////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: Lansarea apelului pentru acreditarea Cartei Universitare Erasmus (ECHE) 2021-2027 —— Incluziunea studenților din medii defavorizate în proiectele de mobilitate cu țările partenere —— Erasmus: Extinderea zonei de confort într-un mediu internațional ——////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Accesul elevilor cu dizabilități la croitoria de lux sau Ce este normalitatea? —— ////—— Educație școlară în Erasmus+: Smart School – A Step Closer with ICT ——////—— Tineret în Erasmus+: Evenimente internaționale cu participanți din România: Conferința Youth Work in the Digital Era —— ////—— Corpul European de Solidaritate: Scrierea unui proiect pentru Corpul European de Solidaritate - recomadări ale evaluatorilor ——////—— Eurodesk România te informează —////—Multilingv. Multicultural:VR School Laboratory - un proiect de parteneriat strategic Erasmus+ —— Cea de-a 18-a Olimpiadă Internațională de Lingvistică ——////Publicațiile Eurydice ——////—— Recomandările lunii martie——////—— Utile

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Extinderea termenelor limită

Comisia Europeană, Directoratul General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură, a emis o notă privind extinderea termenelor limită pentru depunerea candidaturilor Erasmus+.

Noile termene – influențate de dificultățile întâmpinate de solicitanți în urma extinderii epidemiei de coronavirus sunt:

23 aprilie 2020 (13:00 ora României) – termen de depunere a candidaturilor pentru:

  • Parteneriate strategice pentru educație în școli (KA201),
  • Parteneriate strategice pentru educație și formare profesională (KA202),
  • Parteneriate strategice pentru educație superioară (KA203),
  • Parteneriate strategice pentru educație în rândul adulților (KA204),
  • Parteneriate de schimb interșcolar (KA229)

7 mai 2020 (ora 13.00 ora României) – termen de depunere a candidaturilor pentru

  • Proiectele de mobilitate de tineret din cadrul acțiunii cheie 1 - Erasmus+
  • Proiectele de parteneriat strategic pentru tineret din cadrul acțiunii cheie 2 - Erasmus+
  • Proiectele de dialog cu tinerii din cadrul acțiunii cheie 3 - Erasmus+
  • Proiectele de voluntariat din Corpul European de Solidaritate
  • Proiectele de experiență profesională din Corpul European de Solidaritate
  • Proiectele de solidaritate din Corpul European de Solidaritate

21 aprilie 2020 – termen de depunere a candidaturilor pentru proiectele de parteneriat pentru colaborare și pentru evenimente europene sportive non-profit din cadrul acțiunilor centralizate (Sport)

26 mai 2020 – termen de depunere a candidaturilor – către Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură – pentru Carta Erasmus în Învățământul Superior (ECHE).

Comisia Europeană coordonează un răspuns comun la epidemia de COVID-19. Se iau măsuri ferme pentru a consolida sectoarele de sănătate publică și pentru a atenua impactul socioeconomic în țările UE. Sunt mobilizate toate mijloacele existente pentru a ajuta statele membre să își coordoneze răspunsurile naționale și sunt furnizate constant informații obiective cu privire la răspândirea virusului și la eforturile efective de a-l ține sub control.

Informații privind activitatea ANPCDEFP

Pentru prevenirea extinderii infecției cu noul coronavirus – Covid-19 – România a instituit starea de urgență începând cu 16 martie a.c. Vă recomandăm să vă informați cu privire la evoluția evenimentelor numai din surse oficiale și să respectați toate deciziile luate de autorități.

În contextul actual, toate mobilitățile și cursurile din cadrul programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate se suspendă. Același regim îl au și activitățile transnaționale derulate în proiectele finanțate prin Mecanismul financiar al Spațiului Economic European.

Perspective de învățare

Fitness distractiv cu primele dispozitive portabile pentru mișcare prin joc

OECD estimează că mai mult de unul din doi adulți și unul din șase copii sunt supraponderali. Proiectul „Atomic Bands“ – finanțat prin Programul Orizont 2020 și coordonat de FUNKY BOTS LIMITED din Marea Britanie – a pornit de la una dintre problemele care au determinat această criză în domeniul îngrijirii sănătății: timpul tot mai mare pe care, atât adulții cât și copiii, îl petrec în fața unui ecran, fie el al televizorului, al tabletei sau al telefonului personal – și transformat soluția într-un joc.

Benzile „atomice“ vin în perechi pentru încheieturile mâinilor și/sau ale gleznelor, generând date din două puncte de referință. Senzorii măsoară viteza bătăilor inimii, viteza respiratorie, numărul de pași parcurși, distanța acoperită și numărul de calorii arse. Comunicarea între benzi și smartphone se realizează printr-un cip Bluetooth.

Aplicația oferă activități concepute pentru a ajuta jucătorii să-și dezvolte aptitudini bazate pe mișcare și să joace jocuri axate pe fitness cu tabele de punctaj și clasamente, competiții și integrare în rețele sociale. Software-ul are un algoritm unic de „recunoaștere a gesturilor efectuate de o persoană” pentru a maximiza interacțiunea utilizatorilor cu diferitele jocuri dezvoltate în cadrul proiectului, oferind urmărire în timp real a mișcării, fără restricții în ceea ce privește câmpul de vizibilitate.

Aplicația are, de asemenea, o interfață care permite utilizatorilor să vizualizeze detalii legate de fitness, să-și analizeze mișcările și să beneficieze de sfaturile personalizate pe care le oferă sistemul. Algoritmul ajută utilizatorii să își angajeze întregul corp, arzând peste 600 cal/h (rivalizând cu alergarea pe o distanță de 10 km/h, în cadrul căreia se ard doar 590 cal/h).

#ErasmusDays2020

Ediția din 2019 a Zilelor Erasmus – #ErasmusDays – desfășurată între 10 – 12 octombrie, s-a bucurat de susținere din partea unui număr de 53 de țări, în care s-au organizat peste 4000 de evenimente. Varietatea tipurilor de activități și acțiuni organizate cu această ocazie precum și entuziasmul participanților pot fi urmărite cu ușurință în clipul de mai jos:

Ediția din anul curent se va desfășura pe 15, 16 și 17 octombrie. Puteți descărca deja sigla evenimentului, în două alternative cromatice, pentru a începe promovarea acestuia pe site-ul organizației sau al instituției pe care o reprezentați, precum și pe canalele de comunicare socială pe care le utilizați în relațiile cu partenerii și cu colaboratorii.

După cum subliniază Agenția Națională din Franța, inițiatoarea #ErasmusDays, cele două teme principale ale ediției din 2020 sunt direct legate de lansarea noului program Erasmus+ și se referă la aspecte legate de incluziune – prin Erasmus Alumni și la aspecte legate de ecologie și sustenabilitate – prin Green Erasmus. Beneficiarii de până acum ai Programului Erasmus+ au deplina libertate să își organizeze evenimentele cele mai potrivite, în funcție de propria lor strategie de promovare, informare și comunicare.

În 2020, Zilele Erasmus vor constitui o foarte bună ocazie de a sărbători și cei 5 ani ai rețelei europene pentru educația adulților – EPALE. Aniversarea va fi marcată și organizarea unei noi ediții a expoziției de fotografie prin care sunt promovate proiecte de success din domeniul educației adulților și rezultate ale acestora.

Vom reveni cu informații cu privire la înregistrarea evenimentelor #ErasmusDays locale, regionale și naționale în baza de date în care se vor centraliza toate acțiunile, la nivel european.

Pactul Ecologic European

Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru a reuși să facem acest lucru, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Susținut de investiții în tehnologii ecologice, soluții durabile și noi întreprinderi, Pactul ecologic poate fi o nouă strategie de creștere economică a Uniunii Europene. Succesul său depinde în mare măsură de implicarea și angajamentul publicului și al tuturor părților implicate.

Mai presus de toate, Pactul ecologic european stabilește o cale de tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social. El este conceput în așa fel încât marea transformare care ne așteaptă să nu lase în urmă pe nimeni – niciun om, nicio regiune.

InfoBREXIT

Perioada de tranziție

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a convenit asupra unui acord și a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020.

În temeiul Acordului de retragere negociat cu Uniunea Europeană, Regatul Unit va continua să participe la programele actuale (2014-2020) Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Aceasta înseamnă că proiectele propuse și acceptate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate vor continua să primească finanțare din partea UE, pentru întreaga lor durată de implementare, inclusiv cele în cazul cărora finanțarea depășește anul 2020 și perioada de tranziție.

Toate proiectele existente - coordonate de instituții din UK sau având parteneri din acest spațiu, și care au încheiat un contract pentru a furniza activități finanțate, vor continua să facă acest lucru. Organizațiile care intenționează să depună cereri de finanțare centralizate (gestionate de Comisia Europeană) și descentralizate (gestionate de Agenția Națională) ar trebui să continue să candideze conform planificărilor, în limita termenelor de finanțare publicate.

Participanții care studiază, se formează, participă la activități de voluntariat sau petrec o perioadă de mobilitate în străinătate printr-un grant Erasmus+ sau al Corpului European de Solidaritate vor fi în măsură să participe la activitățile în care s-au implicat pe toată durata sa. Aceasta acoperă atât participanții din Regatul Unit care se mută în străinătate, cât și participanții internaționali veniți în Regatul Unit.

Vă puteți adresa direct:

  • erasmus@britishcouncil.org – pentru întrebări referitoare la învățământul superior
  • erasmusplus.enquiries@britishcouncil.org – pentru întrebări referitoare la școlile din cadrul Acțiunilor-cheie 1 și 2 sau al proiectelor pentru tineret din cadrul Acțiunilor-cheie 2 și 3
  • erasmusplus@ecorys.com – pentru întrebări referitoare la învățământul profesional și tehnic (VET) și la educația adulților, în cadrul Acțiunilor-cheie 1 și 2, sau la proiectele pentru tineret din cadrul Acțiunii-cheie 1
  • eusolidaritycorps@ecorys.com – pentru întrebări despre Corpul European de Solidaritate

#DiscoverEU – Ediția a V-a

30.000 de tineri vor avea posibilitatea de a călători în Europa în cea de-a cincea rundă a inițiativei Uniunii Europene - DiscoverEU

Runda a cincea DiscoverEU a fost amânată până la o dată care urmează să fie anunțată pe Portalul european pentru tineret.

Din cauza restricțiilor de călătorie impuse în majoritatea țărilor UE pentru limitarea pandemiei COVID-19, participanții la runda a patra DiscoverEU trebuie să contacteze direct contractantul pentru următoarele situații:

1. Nu se pot face rezervări din cauza crizei legate de Covid-19/ participanții selectați trebuie să aștepte.

A fost extinsă perioada pentru rezervări premise de călătorie DiscoverEU până la data de 30 aprilie 2020.

2. Închiderea școlilor/decalarea perioadei de studiu în școli afectează datele de începere a călătoriei.

Tinerii pot contacta contractantul – acesta le va comunica că pot păstra permisele de călătorie, urmând să primească informații în următoarele săptămâni.

3. Călătoria începe în aprilie/vrei să schimbi permisul

Tinerii își pot schimba permisul de călătorie luând legătura cu contractantul, cu cel puțin 5 zile înainte de data de începere a valabilității. În caz contrar, vor pierde permisul.

Maja și povestea ei DiscoverEU în România la Festivalul “George Enescu”

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe Facebook, în care vă recomandăm să vă înscrieți pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători.

Codul PIC devine ID organizațional (OID)

ID-ul Organizațional (Organisation ID - OID) reprezintă un cod unic de înregistrare de care aveţi nevoie în toate etapele unui proiect Erasmus+ (de la selecţie până la raportare). Acest număr este necesar pentru interacţiunea cu bazele de date online folosite la nivel european pentru gestiunea programului de către Agenţiile Naţionale. În acest fel se evită solicitarea de informaţii în mod redundant şi datele pot fi actualizate automat.

Cum se obţine?

Prin intermediul unei baze de date online numită Sistemul de Înregistrare a Organizațiilor (Organisation Registration System - ORS). Odată înregistraţi nu mai este nevoie de completarea acestor date în formularul de candidatură şi codul poate fi folosit pentru orice proiect Erasmus+ sau ESC depus în sistem descentralizat – la o Agenție Națională – în care organizaţia va fi implicată indiferent dacă este coordonator sau partener. Aceeaşi bază de date se va folosi şi pentru actualizarea datelor (dacă este necesar).

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană

Dorești să urmezi un program de masterat în străinătate, dar te întrebi cum îți vei finanța taxele de studiu și cheltuielile zilnice? Programul Erasmus+ Master Loan a fost conceput pentru a te ajuta. Erasmus+ Master Loans sunt credite garantate de UE cu condiții de rambursare favorabile. Sunt concepute pentru a-i ajuta pe potențialii studenți să își finanțeze cursurile de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

  • Nu sunt necesare garanții.
  • Ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață.
  • Nu se solicită rambursarea pentru o perioadă de până la doi ani de la terminarea studiilor.

În urmă cu doar câteva luni, instituția financiară nebancară FINS a semnat cu Fondul European de Investiții primul acord de garantare Erasmus+ din România. Acesta va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru aproximativ 450 de studenți care doresc să își continue studiile de master în străinătate și pot beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.

Un program de masterat în străinătate poate fi un pas important pentru cariera ta. Pe site-ul Comisiei Europene găsești informații despre cum poți să îl finanțezi cu ajutorul împrumutului Erasmus+ pentru masterat!

Studenții trebuie să depună la FINS cererea de finanțare.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma

Învățământ universitar în Erasmus+

Lansarea apelului pentru acreditarea Cartei Universitare Erasmus (ECHE) 2021-2027

În data de 18 februarie 2020, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a deschis apelul pentru acreditarea Cartei Universitare Erasmus (ECHE) 2021-2027. Acest apel se adresează instituțiilor de învățământ superior din țările participante la programul Erasmus+ care doresc să participe la proiectele din cadrul viitorului program Erasmus în perioada 2021-2027.

Carta Universitară Erasmus oferă cadrul general de calitate pentru activitățile de cooperare europene și internaționale pe care ar putea să le desfășoare o instituție de învățământ superior în cadrul programului. Atribuirea ECHE este o condiție prealabilă necesară pentru toate instituțiile de învățământ superior stabilite într-o țară participantă la program care doresc să participe la acțiuni de mobilitate a persoanelor în scop educațional sau de cooperare pentru inovare și bune practici în cadrul programului. Prin semnarea Cartei Universitare Erasmus, instituțiile de învățământ superior se angajează să ofere tot sprijinul necesar participanților la acțiuni de mobilitate. Dacă este atribuită, ECHE este valabilă pentru întreaga durată a programului.

Apelul și formularele de candidatură pot fi accesate prin intermediul portalului Funding & tender opportunities al EACEA. Termenul pentru transmiterea formularelor electronice este 21 aprilie 2020 (ora 17:00 CET).

Incluziunea studenților din medii defavorizate în proiectele de mobilitate cu țările partenere

Vă invităm să consultați rezultatele unui studiu realizat pe tema incluziunii studenților din medii defavorizate în proiectele de mobilitate cu țările partenere (KA107):

Țările partenere implicate în acest studiu provin din regiunile aflate în vecinătatea UE, respectiv țările în care funcționează Oficii Naționale Erasmus+ (NEO). Studiul abordează subiecte precum definirea statutului de mediu dezavantajat în diferite țări, procedurile de selecție a participanților la mobilități, probleme întâlnite de participanți în desfășurarea mobilităților, precum și sprijinul financiar. Pe lângă concluzii și observații, se regăsesc și o serie de recomandări de care se va ține cont pe viitor. Totodată, în Anexa IV a studiului veți găsi un interviu realizat cu studenta Esma Gumberidze din Georgia care a depășit obstacole ridicate de dizabilitatea sa și a participat la două mobilități de studiu, dintre care una găzduită în România.

Studiul solicitat de Direcția Generală pentru Educație și Cultură (DG EAC) și Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a fost realizat în cadrul inițiativei “Support and Promotion of Higher Education Reform Experts (SPHERE)”.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Accesul elevilor cu dizabilități la croitoria de lux sau Ce este normalitatea?

La jumătatea lunii mai 2019, 23 de elevi speciali care se pregătesc să devină meseriași în industria textilă și a pielăriei, din diverse clase a X-a, a XI-a și a XII-a, porneau cu gândurile, emoțiile, temerile dar și cu speranțele lor spre sudul însorit al Italiei, în vârful „cizmei“, la eleganta firmă „Mondo Sposa“.

Este vorba despre ultimul proiect Erasmus+ încheiat de liceul nostru, Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ din Craiova ale cărui rezultate și experiențe vi le vom împărtăși în continuare.

Un grup de tineri cu dizabilități învățați să se bucure cu puțin, au călătorit pe parcursul a 5 săptămâni participând la o mobilitate de formare profesională, prin proiectul cu titlul “Accesul elevilor cu dizabilități la croitoria de lux” și au pătruns astfel într-o lume pe care ei au definit-o ca fiind a incluziunii, a semnificației și a contribuției. Cele trei cuvinte nu sunt tocmai cele folosite de elevii noștri speciali, însă acestea sintetizează astăzi, ceea ce ei au povestit că au simțit și au înțeles, pe parcursul unei experiențe fascinante de formare din care nu a lipsit munca.

Ne-am întrebat ce i-a fascinat atît de mult pe elevii noștri speciali. Este și una dintre întrebările care a apărut foarte frecvent, la multiplele evenimente de promovare și valorizare a proiectului, desfășurate ulterior plasamentului, fiind adresată de o bună parte dintre cei care au participat. Răspunsul l-am găsit printr-o analiză pas cu pas a acțiunilor desfășurate, raportate la rezultatele elevilor participanți la mobilitate. Mi s-a părut interesant să împărtășim cu ceilalți „colegi“ de Program Erasmus+ aceste concluzii, pornind de la filozofia acestuia care presupune ca toate succesele cuiva pot să ajute și să inspire o întreagă comunitate internațională.

Egalitatea, un concept atât de banal în societatea noastră contemporană, era pentru participanții noștri cu dizabilități nesesizată. Ce s-a schimbat? Zi după zi nu au mai auzit îndemnul să renunțe că ei nu pot, nu au mai rezolvat alți adulți diverse probleme în locul lor, gândindu-se că pentru ei ar fi prea greu și, fiecare în parte, a conștientizat că este o resursă și nu o povară.

Demnitatea umană, un alt concept despre care am fi foarte ușor tentați să spunem că este o parte a componentei sistemului educațional. Însă experiența mobilității europene ne-a arătat în frumoasele zile de practică, în care participanții noștri erau mulțumiți, fericiți, poate și obosiți, că demnitatea umană o simțim din lucruri mărunte: când erau încurajați, cînd exista toleranță și perseverență, când erau lăsați să ducă la bun sfârșit o sarcină/activitate, când le era evidențiată măcar o calitate pe care de altfel o și dovedeau prin acțiunea întreprinsă.

Egalitatea de șanse: jumătate dintre participanții la mobilitate și-au cumpărat pentru prima dată în viața lor o haină, plătind singuri cu banii lor, luând modelul care le-a plăcut. Până să plece de acasă, exista credința că ei nu pot trage la mașina de cusut, fiindcă este o operație prea dificilă pentru ei. Însă empatia, perseverența, grija și nu în ultimul rând profesionalismul d-lui Di Medis au făcut ca, la sfârșitul mobilității, elevii noștri speciali să poată prezenta profesorului lor o cămașă făcută pe măsura acestuia, ca semn de recunoștință pentru încurajarea de care beneficiaseră.

Prietenia și aprecierea sinceră a oamenilor simpli din micile comunități care au interacționat cu simpaticii și specialii noștri participanți au cântărit enorm pentru aceștia.

Întoarcerea acasă a fost plină de emoție, dor de cei dragi, însă cu o fărâmă de regret că lasă în urmă experiența cea mai semnificativă a vieții lor de până acum, chiar dacă diferită poate, pentru fiecare în parte.

Și totuși, fiindcă am tot spus că participanții noștri sunt speciali, iar egalitatea de șanse ne privește pe toți, cred acum, la final, că oricărui tânăr care participă la o mobilitate europeană i-ar plăcea să beneficieze de un altfel de plasament organizat conform nevoilor lui relevante și să simtă autentic că acestea au fost atinse.

Prof. Ionuț Smarandache, Liceul Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova

Educație școlară în Erasmus+

Smart School – A Step Closer with ICT

La baza strategiei de dezvoltare a şcolii este şi va rămâne raţiunea pentru care şcoala există: formarea elevilor, a tinerilor care vor construi viitorul. Îi pregătim pentru a se integra într-o lume al cărei ritm de schimbare îl depășește pe cel al sistemului de educație, de aici rezultând necesitatea unui efort continuu de adaptare a personalului didactic la noile cerinţe, la nevoile şi aşteptările beneficiarilor direcţi şi indirecţi ai serviciilor educaţionale.

Mai mult, într-o societate atât de dinamică, urmare a impactului transformativ al tehnologiilor digitale, apar numeroase profesii noi. Dacă în acest moment, integrarea eficientă a TIC în procesul instructiv-educativ este o necesitate pentru şcolile care investesc pricepere şi cunoaştere în elevii lor, în viitor tehnologiile vor depăși statutul de simple instrumente didactice.

Prin urmare, beneficiile investiţiei în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi, implicit, a elevilor, sunt premise ale dezvoltării strategice pe termen mediu şi lung, cu atât mai mult cu cât investiţia vizează sfera competenţelor digitale şi interculturale ale oamenilor care formează oameni.

Acestea au fost numai câteva dintre argumentele care ne-au determinat ca, timp de 24 de luni (din noiembrie 2017 și până la sfârșitul lui octombrie 2019), să implementăm în Colegiul Național „Constantin Carabella“, proiectul de mobilitate „Un pas înainte spre școala inteligentă cu TIC”, finanțat de Comisia Europeană.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea calității educației, prin asigurarea unui mediu educațional colaborativ, favorabil formării competențelor de bază și transversale/digitale necesare fiecărui tânăr, în vederea dezvoltării personale și a continuării studiilor și/sau a integrării pe o piață a muncii internaționalizată.

Proiectul a fost conceput ca o intervenție calitativă conjugată în didactica digitală și cooperarea intra și interinstituțională, prin dezvoltarea competențelor metodologice, digitale și manageriale ale profesorilor, în vederea transformării școlii într-un mediu educațional mai dinamic, mai interesant și motivant pentru elevi, prin valorificarea resurselor de calitate disponibile în mediul virtual, resurse relevante pentru nevoile și interesele elevilor.

Prin participarea activă la cursuri de formare la nivel european și prin activitățile de diseminare/ multiplicare a experienței de formare, cei zece profesori beneficiari direcți, au contribuit la flexibilizarea învățării, prin redimensionarea laturii educației nonformale și informale a elevilor, la eficientizarea învățării, prin integrarea creativă a TIC în activități didactice și educative.

Principalele categorii de activități ale proiectului au fost: pregătirea participanților (lingvistică, tehnică, culturală), comunicarea cu furnizorii de formare și pregătirea acordurilor tripartite, a Europass Mobility, activitățile de formare, activitățile de monitorizare, activitățile de diseminare și follow-up și, nu în ultimul rând, evaluarea proiectului, prin raportare la rezultate și impact.

Dintre rezultatele calitative aferente grupului țintă, în temeni de competențe dezvoltate, menționăm:

  • competențe digitale (de utilizare a TIC, de integrare a resurselor digitale în procesul de predare- învățare- evaluare);
  • competențe sociale (dezvoltarea abilitaților de a stabili relații interpersonale cu persoane ce aparțin altor culturi);
  • competențe lingvistice, în special în tematica stagiului de formare;
  • competențe de cooperare (dezvoltarea abilitaților de a utiliza team-building pentru îmbunătățirea performanțelor manageriale, în special de formare și coeziune a echipelor);
  • valori și atitudini precum: deschidere la diversitate socială, lingvistică și culturală, adaptabilitate la schimbare, flexibilitate în demersul didactic și educativ.

Prin implicarea activă în implementarea proiectului „Team-building 4 Carabella”, proiect implementat post-formare, prin valorificarea valențelor pozitive ale învățării digitale și a învățării reciproce, profesorii participanți la mobilități, alături de alți profesori, de elevi, părinți și alți factori educaționali, au contribuit la dezvoltarea strategică a școlii prin:

  • integrarea în activitățile educative a metodelor și instrumentelor digitale care facilitează interacțiunea în clasă, în scopul creșterii interesului elevilor pentru învățare și dezvoltare personală (ex: Flipped Classroom, Pearltrees, Padlet, Animoto, Yumpu, Pixlr, learning apps, Quizizz, Mentimeter);
  • îmbunătățirea climatului de lucru la nivelul școlii, prin practicarea unui management participativ, colaborativ și prin modernizarea bazei materiale (montarea de videoproiectoare în sălile de clasă);
  • dezvoltarea și utilizarea unor resurse digitale pliate pe nevoi identificate (ex: baze de itemi pentru pregătirea examenelor naționale, contribuind astfel la îmbunătățirea performanțelor şcolare);
  • îmbunătățirea interfeței școlii cu comunitatea educațională (prin îmbunătățirea paginii web, prin diversificarea materialelor și canalelor de promovare a ofertei educaționale).

Schimbările pozitive generate de profesorii participanți la mobilități în activitatea didactică și managerială ne încurajează să continuăm eforturile în direcția obținerii de finanțare prin Programul Erasmus+, pentru a continua procesul de dezvoltare instituțională în direcția consolidării dimensiunii europene a educației.

Nu-i ușor, dar e util, provocator și chiar generator de satisfacții acest proces, această cale Erasmus+! În 2016 am depus prima aplicație, în 2017 am îmbunătățit considerabil proiectul, ținând cont de fiecare recomandare primită de la evaluatori. Am primit finanțare și primul gând a fost: „abia acum începe munca”. Și așa a fost! Un iureș deloc ușor de gestionat, dar timpul estompează efortul depus și rămâne satisfacția și recunoștința reușitelor comune, beneficiarii principali fiind elevii care aleg să se descopere alături de noi, profesorii lor.

Teodora Popa - coordonator proiect, Niculina Simionescu - Responsabil cu promovarea și diseminarea proiectului, Colegiul Național „Constantin Carabella”, Târgoviște, Dâmbovița

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

Experiența VIP în programele Erasmus+

VIP - VALUES IN PEOPLE promovează valorile umane și europene, focusandu-și atenția asupra tinerilor, oferindu-le acestora o experiență de viață cât mai plăcută și constructivă, prin programele pe care le implementează, atât la nivel local cât și regional.

Pentru ca aceste facilitați să fie posibile, VIP accesează diferite surse de finanțare, una din acestea fiind programele dedicate tinerilor, Erasmus+. Încă de la înființare, organizația noastră a construit parteneriate viabile cu organizații internaționale, având același scop comun: dezvoltarea tinerilor pe diferite tematici, prin educația non-formală. Aceasta cuprinde mobilități de tineret, training course-uri, colaborarea sustenabilă cu organizații de tineret. Rezultatul final al acestor acțiuni a constat în implementarea diferitelor proiecte Erasmus+, atât ca parteni de trimitere cât și ca organizatori. Ca parteneri de trimitere, amintim: KA3 Emerging Leaders Conference - Meet the New European Parliament organizat la Comisia Europeană, KA1 Contact Making Seminar - Integration Network desfășurat în Italia, sau KA1 No More Silence to Violence din Adana, dar și multe altele, VIP fiind într-o continuă creștere.

Ca organizatori, prima noastră experiență Erasmus+ a fost implementarea proiectului de mobilitate pentru schimburi de tineri, Fighting Fake News, unde 35 de tineri din 6 țări europene, România, Ungaria, Grecia, Lituania și Italia, au aprofundat problema știrilor false, prin activități diverse, precum dezbateri, studii de caz, jocuri de rol, activități în echipă și evident, distracție din plin!

În cadrul proiectului au fost multe de învățat, într-un mediu plăcut și non-formal, începând de la sursa și istoria știrilor false, depistarea cât mai simplă a acestora prin dezvoltarea unei gândiri critice, dar și modalitatea de a acționa atunci când vedem știri false, și cum acestea pot fi eradicate. Am răspuns la întrebări importante precum: care sunt cele mai afectate categorii de persoane când vine vorba de știrile false și cum putem raspunde la acest fenomen. Am format o opinie comună despre situația știrilor false în fiecare țară participantă, rezultatul acestor acțiuni fiind făcute cunoscute la nivel global, prin website-ul dedicat. Toate acestea au fost posibile cu organizarea minuțioasă a tuturor detaliilor legate de proiect, dar și suportul necondiționat al Agenției Naționale.

La nivel local, Fighting Fake News a avut un impact pozitiv asupra comunității, tinerii fiind informați despre cum trebuie abordată situația știrilor false. S-au desfășurat activități de conștientizare în instituții publice locale și articole de presă, fiind totodată împărțite pliante cu conținut dedicat în cadrul comunității. La nivelul organizației și a participanților romani, informația cumulată din timpul mobilității a fost răspândită prin varii forme, impactul acestora fiind cel așteptat.

Diana, una din participantele din cadrul proiectului: „Inițiativa VIP de a organiza un proiect dedicate știrilor false m-a determinat să particip într-o astfel de mobilitate, iar rezultatul m-a surprins! Am descoperit lucruri noi, dar și oameni interesanți. Acum pot identifica cu ușurință știrile false și pot spune că același lucru îl pot face și prietenii cu care am interacționat pe această tematică. O experiență plăcută pe care o recomand tuturor!

Cu siguranță experiența Erasmus+ a fost de nedescris, de aceea încurajăm orice organizație de tineret să aplice în cadrul acestor programe. Astfel, contribuim activ la îmbunătățirea comunităților din care facem parte, avem oportunitatea de a adăuga valoare fiecărui participant și mediului din care provine, scopul final fiind tineri mai bine pregătiți, conștienți și informați. Dimensiunea interculturala vine la pachet cu această experiență extraordinară, denumita sugestiv Erasmus+.

Evenimente internaționale cu participanți din România: Conferința Youth Work in the Digital Era

Luxemburg, 14-17 ianuarie 2020 – prima mea experiență de învățare în context Erasmus: Conferința Internațională “Youth Work in the Digital Era”!

Participanți: 80 de participanți din 19 țări europene – traineri, profesori, reprezentanți ai unor organizații guvernamentale sau ai ONG-urilor, manageri de programe de tineret. Criteriile de selecție: experiența și competențele!

Patru zile de workshop-uri tematice și prezentări – alături de zece facilitatori experimentați din Austria, Finlanda, Polonia, Marea Britanie și Luxemburg – pe parcursul cărora profesioniștii din diverse arii ale educației au făcut schimb de bune practici și au testat împreună metode și instrumente noi de învățare nonformală. În plus, spațiul evenimentului a invitat și la dezbatere, cu scopul identificării unor soluții pentru provocările pe care le ridică lucrul cu tinerii în era digitală.

Youth work in the digital era INET © Marc Lazzarini (toate fotografiile care ilustrează acest articol)

Târgul de produse și servicii, unde am ales să expun câteva dintre instrumentele pe care le folosesc în activitatea curentă, ne-a reamintit faptul că tehnologia este doar un instrument cu ajutorul căruia ne îndeplinim obiectivele de învățare și nu un scop în sine! Sub deviza “Cine ești fără internet?”, standul meu – singurul din România și singurul non-tech, dintre cele 20 de standuri internaționale – a strâns în jurul său participanții din celelalte țări, intrigați și curioși să înțeleagă prezența atâtor obiecte neobișnuite la o conferință despre digital. Piese de construit, carduri cu imagini, zaruri pentru construit povești, întrebări de auto-reflecție, tehnici de gândire productivă sau tips&tricks despre cum se pot stabili obiective suficient de tentante astfel încât realizarea lor să devină foarte atractivă... toate acestea au făcut deliciul celor care au dat tehnologia pe relaționarea interumană! Am prezentat metodele de lucru pe care le aplic în cadrul workshop-urilor laterale pentru autonomie personală pe care le organizez: #EgoismulPozitiv®, iar la cerere am ținut și două sesiuni demonstrative de coaching #SchimbăFoaia®.

Pe parcursul evenimentului am vorbit despre importanța exemplului personal în relația cu tinerii și despre modul în care un simplu flipchart, de exemplu, îi poate transforma pe aceștia din consumatorii de programe TV, de jocuri și aplicații pe telefon sau tabletă în utilizatorii unui instrument de învățare care poate dezvolta multiple abilități, cum ar fi: capacitatea de organizare și sintetizare a informației, redarea unor conținuturi prin desen, exprimarea creativă dar și antrenarea capacității de prezentare fără trac, în fața unui public numeros.

În vizita de lucru la care am participat, organizată la School of Business and Management – Forum Geesseknappchen și care s-a axat pe tema scrierii de cod și pe securitatea cibernetică, am fost însoțiți de un trainer Kniwwelino care ne-a prezentat câteva dintre secretele acestui program de basic coding pentru copii. Mi s-a părut atunci extrem de important faptul că există disponibilitatea de a oferi celor mici experiențe cât mai diverse dar și faptul că adulții care îi însoțesc în aceste călătorii au astfel ocazia să își dezvolte competențe complementare formării lor inițiale!

Am vizitat apoi Maker Space, un spațiu alternativ de învățare unde copiii lucrează individual sau în grupuri foarte mici, alături de profesorii lor, descoperind domenii avansate ale științei și tehnologiei precum printarea 3D, mixajul audio, designul grafic, imprimarea și creația vestimentară cu ajutorul calculatorului etc. Mi-ar plăcea enorm să văd un astfel de spațiu de conexiune profesor-disciplină-elev și în școlile noastre!

Întorcându-ne apoi la rolurile noastre de adulți conectați cu procesele educaționale din zonele de activitate ale fiecăruia, ne-am aflat în poziția inedită de a ne testa cunoștințele privind securitatea online - phishing, cyber grooming, pranks, trolling, deep fake și am aflat cum putem să filtrăm informația de pe internet, alături de Chris Pinchen de la Bee Secure (Safer Internet Awareness Center din Luxembourg). Tot el ne-a prezentat și jocul Tubes creat de compania sa cu scopul de a-i ajuta pe copii să înțeleagă ce este internetul, cum funcționează și care sunt pericolele lui.

A doua zi a început cu două studii de caz. Primul a fost din Luxemburg, prezentat pe Jerome Mailliet (DLJ), din care am aflat că 98% dintre luxemburghezi folosesc internetul, 62% fiind activi pe rețelele de socializare. A doua prezentare a fost din Finlanda, în care expertul de tineret Juha Kiviniemi a vorbit despre internet ca generator de schimbări economice, sociale și politice la nivel mondial. Interesată de modul în care dezvoltarea internetului ne schimbă zi de zi modul de gândire și comportamentul, am lansat o întrebare despre care ar putea fi contribuțiile majore ale tinerilor în societate prin intermediul tehnologiei în următorii 5 ani. Am pornit de la exemplul Grethei Thunberg, activista de mediu în vârstă de 16 ani care s-a făcut auzită și a mobilizat comunități cu ajutorul rețelelor de socializare. Întrebarea rămâne încă deschisă.

În atelierul lui Piotr am făcut schimb de idei și de exerciții interactive, contribuția mea la exercițiul de grup fiind legată de folosirea mind-mapping-ului ca instrument pentru înțelegerea unor noțiuni complexe cum ar fi cele despre valori, însușiri sau abstractizări, cum ar fi: generozitate, bun, pace etc.

La cursul practic al lui John Mikton am conștientizat propriul comportament în mediul online. Am contribuit la învățarea de grup cu abordarea proprie din coaching, prin care ne chestionam valorile și comportamentul, în raport cu modul în care vedem lumea (holistic sau digital - analog), dar și cu modalitatea diferită în care facem alegeri pentru noi înșine prin comparație cu alegerile pe care le facem pentru alții.

Una dintre concluziile cele mai evidente ale conferinței a rămas aceea că omul caută conexiunea cu orice preț, iar tinerii cu atât mai mult! De aceea, pentru noi ca traineri, a fost încă o ocazie de a conștientiza responsabilitatea pe care o avem în a le crea spații sigure de învățare, concomitent cu a le oferi variante de răspuns pentru satisfacerea acestei nevoi.

Am dus aceasta concluzie mai departe, la Casa Corpului Didactic din Buzău, pe 6 februarie 2020, unde am organizat un eveniment de diseminare la care au participat 25 de profesori, lucrători de tineret și inspectori școlari.

Noela Zaharia

Youth Participation Forum, Tallinn, Estonia

Centrul de resurse SALTO Participation and Information (SALTO PI) vă invită la Forumul privind participarea tinerilor, care va avea loc la Tallinn (Estonia), în perioada 4-6 mai. Este locul în care trebuie să fii dacă îți place să întreprinzi acțiuni ambițioase, strategice și practice și dacă dorești să ai un impact asupra modului în care se implementează strategiile în țara ta și în Europa.

Prin organizarea acestui eveniment, SALTO PI dorește să realizeze:

  • O mai bună informare cu privire la participarea tinerilor și abordarea strategică a acestui domeniu.
  • Dezvoltarea unor idei noi și a unor trasee de implementare a strategiei privind participarea tinerilor.
  • Încurajarea dialogului constructiv și a cooperării între diverse părți interesate.
  • O mai bună recunoaștere a modalităților emergente de participare a tinerilor la diferite niveluri instituționale.
  • Comunicarea și consolidarea noii Strategii de participare a tinerilor.
  • Conectarea Strategiei de participare a tinerilor la viitoarele programe ale UE și explorarea potențialului evoluțiilor ulterioare.

Evenimentul este destinat lucrătorilor de tineret, formatorilor, liderilor de tineret, directorilor de proiecte pentru tineret, factorilor de decizie în materie de tineret, antrenorilor de tineret și cercetătorilor tineri.

Acest proiect este finanțat de agențiile naționale de tineret, participante la programul Erasmus+. ANPCDEFP susține participarea a 2 reprezentanți din România.

Scrierea unui proiect pentru Corpul European de Solidaritate - recomandări ale evaluatorilor

Corpul European de Solidaritate vs Erasmus+

Multe dintre candidaturile depuse pentru finanțarea prin Corpul European de Solidaritate conțin referiri la Erasmus+, desi nu este cazul . O perspectivă care ar putea fi mai bine exploatată de către candidați este aceea că, spre deosebire de Erasmus+, un program cu accent pe componenta educațională, Corpul European de Solidaritate reprezintă un pas înainte spre acțiune (voluntariat, solidaritate, impact în comunități). Astfel, se doresc rezultate clare / concrete, vizibile care să vizeze schimbări în comunitățile unde se desfășoară proiectele.

Metode și activități

Selectarea metodelor potrivite arată că solicitantul înțelege finalitatea procesului educațional pe care îl va desfășura. De exemplu, un program de activitate care folosește multiple metode asociate transferului de cunoștințe nu este credibil pentru formarea de atitudini și/sau abilități.

Diseminarea și exploatarea rezultatelor

Este necesar un plan coerent de diseminare și exploatare a rezultatelor, care să conțină referințe la un calendar de realizare a activităților, conținuturi promovate/diseminate, o adresabilitate clară către publicul țintă și organizațiile interesate, obiectivele urmărite și rezultatele previzionate. De asemenea, cuantificarea rezultatelor prin indicatori cantitativi și calitativi poate ridica numărul punctelor acordate capitolului privind diseminarea și exploatarea rezultatelor.

te informează...

Eurodesk împlinește 30 de ani

Eurodesk întâmpină 2020 și noul deceniu cu aniversarea celor 30 de ani de existență

Povestea Eurodesk a început în 1990 cu un mic proiect regional în Scoția, având ca scop dezvoltarea unui nou serviciu de informare privind schimburile europene de tineri. Cu misiunea “de a sensibiliza tinerii cu privire la oportunitățile de mobilitate și de a-i încuraja să devină cetățeni activi”, rețeaua Eurodesk numără acum 1100 de experți în domeniul tineretului, în 36 de țări.

Descoperirea propriilor puncte tari reprezintă un proces pe termen lung. Potențialul nostru este de a răspunde acestor noi dificultăți pe care fiecare decadă le aduce și de a ajuta tinerii la această vârstă fragedă să ia decizii mai ușor.”, a declarat președintele Eurodesk, Ingrida Jotkaitė.

2020 reprezintă un punct de reper pentru rețea, de aceea au fost planificate numeroase activități offline și online în acest an, care au început odată cu recepția Eurodesk 30, care a avut loc în data de 23 ianuarie la sediul Eurodesk Brussels Link.

Vor urma diferite activități dedicate acestei aniversări. Iunie va fi luna Eurodesk Awards, în timp ce luna octombrie va prezenta noua ediție a campaniei Time to Move – campanie emblematică a Eurodesk, care oferă șansa celebrării alături de tineri.

Cu scopul de a aduce un omagiu trecutului, adoptând în același timp schimbările necesare pentru viitor, publicația Green Eurodesk va fi lansată anul acesta, cu recomandări privind moduri în care munca de tineret poate fi mai duarbilă în Europa. Noul Portal european pentru tineret, a cărui restructurare a fost realizată în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, va fi, de asemenea, lansat în 2020.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 30 de ani. Istoria Eurodesk reflectă evoluția domeniului privind informarea tinerilor și a proiectului european. Stakeholderii și tinerii sunt invitați să parcurgă activitățile și evenimentele desfășurate conform cronologiei celor 30 de ani aniversari care dezvăluie punctele de transformare și realizările din istoria Eurodesk și a activităților din domeniul tineretului din Uniunea Europeană în ultimele trei decenii.

Eurodesk România s-a alăturat rețelei în 1998 odată cu Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Poate deveni „verde“ domeniul informării tinerilor?

Eurodesk informează tinerii despre oportunități de mobilitate și promovează conștiința europeană. La ultima reuniune a rețelei Eurodesk de la Bergen, din septembrie 2019, Eurodesk și-a propus să adopte schimbări astfel încât să urmărească tema “Green Eurodesk”, în lumina aniversării de 30 de ani.

Pentru început Eurodesk își propune să înțeleagă și să măsoare care este impactul activităților Eurodesk si la fel ca alte organizații ia măsuri pentru a deveni “verde”. Eurodesk optează pentru eco-publicații, reuniuni și cursuri de formare online, evitarea folosirii materialelor de plastic la evenimente, iar următorul pas este de a adopta o strategie „verde“ pentru rețea.

Eurodesk și Agenția Europeană de Informare și Consiliere pentru Tineret vor crea o publicație comună cu scopul de a ghida și informa tinerii. Aceasta va conține propuneri privind adoptarea unei strategii „verzi“ privind gestionarea serviciilor de informare (reducerea risipei, organizarea de evenimente “verzi”) și în același timp privind rolul nostru de furnizori de informații – informarea și împuternicirea tinerilor pentru a fi “cetățeni verzi”.

Tinerii au început să fie din ce în ce mai conștienti de protejarea mediului și de un stil de viață “verde”, iar Eurodesk urmărește politicile privind programe “verzi” ale UE.

Fiecare dintre noi este conștient de efectele schimbarilor climatice si de faptul ca trebuie să joace un rol pentru un model durabil de viață si al serviciilor de informare pentru tineri. Eurodesk și ERYICA vor lansa publicația comună pentru servicii “verzi” de informare a tinerilor de Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie.

Premiul UE pentru femei inovatoare 2020

Premiul pentru femei inovatoare urmărește atragerea atenției publicului privind nevoia de inovare și recunoaște rolul femeilor privind inovarea pe piață și se acordă pentru realizări remarcabile ale femeilor care conduc companii inovatoare. Comisia Europeană a creat Premiul pentru femei inovatoare în 2011 pentru a sensibiliza publicul și a încuraja femeile inovatoare să folosească oportunitățile comerciale și de business.

Se vor acorda până la patru premii pentru femei inovatoare (trei femei și o tânără inovatoare, numită “rising innovator”) care au creat cel mai mare impact în ecosistemul inovării prin transformarea ideilor în produse și/sau servicii noi sau avansate pentru bunăstarea cetățenilor europeni.

Concurentele trebuie să fie rezidente într-un stat membru UE sau într-o țară asociată pentru Programul Orizont 2020 și să fie fondatoare sau cofondatoare ale unei companii.

Vor fi acordate trei premii de 100.000 de euro pentru fiecare din cele 3 femei de la categoria “Femei inovatoare” și 50.000 de euro pentru categoria “Rising Innovator”.

Termen limită: 21 aprilie 2020, 17:00 CET

Galway and Rijeka: Capitale europene ale culturii 2020 - Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda).

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de capitale europene ale culturii pentru un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Având ca motto “Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural al orașului Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din întreaga lume. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține acest titlu, după Dublin în 1991 și Cork 2005. Motto-ul programului cultural Galway este “Lasă magia să intre/Let the Magic In” și urmărește să îmbine teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbătoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei. Programul cultural se va derula în jurul festivalurilor celtice Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Inițiativa capitale europene ale culturii a fost inaugurată în 1985 și urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturii din Europa, având un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii ci și din punct de vedere social și economic.

Amiens – Capitala europeană a tineretului 2020

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de Forumul European al Tineretului unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căreia orașul organizează evenimente și proiecte menite să demonstreze rolul activ și esențial jucat de tineri și organizații de tineret în societate.

În calitate de Capitală europeană a tineretului (EYC) 2020, Amiens își propune să împuternicească tinerii prin modelarea și transformarea orașului în mai multe moduri inovatoare.

Tema Capitalei europene a tineretului Amiens 2020 este “Amiens pentru tineri/Amiens for Youth”. Scopul este de a crea spații prietenoase și inovatoare pentru tineri. Amiens 2020 vrea ca tinerii să fie în centrul procesului de decizie în toate domeniile și la toate nivelurile. Amiens pentru tineri vrea să fie un facilitator pentru tineri și toți partenerii activi în domeniul tineretului, cum ar fi stakeholderi în domeniul economic, cultural și social pentru a pune în practică proiecte. Amiens EYC 2020 oferă, de asemenea, de-a lungul întregului an un program de evenimente culturale în domeniile muzică, cinema și teatru.

Multilingv. Multicultural

VR@School - Future schools using the power of Virtual and Augmented Reality for education and training in the classroom

Proiectul VR@School are drept scop introducerea Realității Virtuale ca metodologie de predare care oferă elevilor accesul la o experiență imersivă, le captează imaginația și stimulează gândirea în moduri care nu sunt posibile cu cărți tradiționale, imagini sau clipuri video, și facilitează un nivel mult mai ridicat de retenție a cunoștințelor.

Grupul țintă este format din profesori (inclusiv profesori de științe exacte), elevi de liceu și elevi cu oportunități scăzute, din zone/școli defavorizate, cu deficiențe, în situații de abandon școlar sau cu performanțe școlare slabe.

Printre rezultatele așteptate ale proiectului se numără:

  • Colecția online Teach@School – Resurse educaționale tehnice gratuite
  • Ghidul profesorilor privind realitatea virtuală în educația școlară
  • Resurse educaționale VR pentru disciplinele școlare științifice și transdisciplinare
  • Laborator Școlar VR (Ghid de Implementare VR în școli pentru directori și profesori și lecții de simulare folosind VR@School cu elevi și profesori)

Parteneriatul în cadrul căruia este implementat proiectului cuprinde următoarele instituții:

  1. Liceul Teoretic de Informatică "Grigore Moisil", Iași (România)
  2. Fundația EuroEd, Iași (România)
  3. Make up your business, Iași (România)
  4. Pixel Associazione, Florența (Italia)
  5. CIPAT, Florența (Italia)
  6. Instituto Politécnico de Bragança (Portugalia)
  7. Soros International House, Vilnius (Lituania)
  8. Vilniaus Karoliniskiu Gymnasium, Vilnius (Lituania)

Proiectul se află în plină desfășurare, a fost lansat pe 1 septembrie 2018 și se va finaliza pe 28 februarie 2021.

3 idei pe lună ...

  1. Every action is a vote for the type of person you wish to become.
  2. Your success depends on the risks you take. Your survival depends on the risks you avoid.
  3. The more you repeatedly deliver value, the more people seek you out for that value.

(...de la James Clear – autorul cărții Atomic Habits, antreprenor și fotograf)

Cea de-a 18-a Olimpiadă Internațională de Lingvistică (IOL) – Ventspils, Letonia, 20-24 iulie 2020

IOL este una dintre cele 13 olimpiade științifice internaționale pentru elevii din învățământul secundar și a fost organizată anual începând cu anul 2003. În fiecare an, echipe de tineri lingviști din întreaga lume se adună pentru a-și testa competențele lingvistice în descifrarea celor mai frumoase puzzle-uri din lume, atât în ceea ce privește limbajul, cât și domeniul lingvistic, în general.

Nu este necesară o cunoaștere prealabilă a unei limbi diferite de limba maternă. Chiar și cele mai dificile probleme impun doar utilizarea capacității de a gândi logic, răbdare și perseverență, precum și disponibilitatea de a aborda textele .... neconvențional.

Puteți încerca să rezolvați o parte dintre problemele propuse în concursurile din anii precedenți :)!

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Mobility Scoreboard: Higher Education Background Report – 2018/19

Publicația Eurydice „Tabela de marcaj a mobilității: Raport contextual pentru învățământul superior 2018-2019” vine în sprijinul tabelei de marcaj a mobilității a Comisiei Europene, elaborată ca urmare a recomandării Consiliului Uniunii Europene „Tineretul în mișcare” din 2011, care promovează mobilitatea tinerilor în scop educațional.

Scopul tabelei de marcaj este să ofere un cadru pentru monitorizarea progreselor țărilor europene în ceea ce privește promovarea și îndepărtarea obstacolelor din calea mobilității în scop educațional.

Tabela de marcaj a mobilității acoperă atât învățământul superior, cât și formarea profesională inițială, indicatorii fiind elaborați în cel de-al doilea caz de Cedefop.

Tabela de marcaj a mobilității în învățământul superior a fost publicată prima dată în anul 2016 și conține șase indicatori cu privire la:

  • (i) informare și consiliere;
  • (ii) pregătirea în domeniul limbilor străine;
  • (iii) transferabilitatea burselor și împrumuturilor;
  • (iv) participarea studenților din medii defavorizate;
  • (v) recunoașterea rezultatelor învățării și
  • (vi) recunoașterea automată a calificărilor.

Această a doua ediție oferă informații contextuale actualizate pentru cei șase indicatori prezentați, identificând schimbările din mediul de politici referitoare la mobilitatea internațională a studenților.

Informațiile au fost furnizate de unitățile naționale Eurydice și acoperă cele 28 de state membre UE, Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Toți indicatorii tabelei de marcaj a mobilității sunt publicați pe o platformă online, care prezintă hărți dinamice ce permit utilizatorului să înțeleagă cu ușurință mediul de politici referitoare la mobilitatea în scop educațional în Europa.

Versiunea tradusă în limba română va fi dispobilă pe site–ul Eurydice la începutul semestrului al doilea al acestui an.

Recomandările lunii martie:

UNICEF – Aplicația AURORA

Aurora susține „copiii invizibili”. Aurora este primul sistem de monitorizare și evaluare în timp real care permite lucrătorilor sociali să identifice copiii vulnerabili și să le ofere astfel un pachet minim de servicii sociale.

Ce trebuie să știm despre coronavirus

OpenWHO este noua platformă interactivă, prin care Organizația Mondială a Sănătății transferă cunoștințe, oferind cursuri online pentru îmbunătățirea răspunsului la situațiile de urgență care afectează sănătatea populației. OpenWHO permite Organizației și partenerilor săi cheie să transfere cunoștințe care pot salva viețile unui număr mare de respondenți care acționează în prima linie.

Pregătirea în timp real în timpul situațiilor de urgență globale este esențială pentru a avea o reacție eficientă. Canalul COVID-19 oferă resurse educaționale profesioniștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie și publicului pentru a face față epidemiei de coronavirus.

Pe măsură ce epidemia continuă să evolueze, se vor adăuga noi resurse și vor fi actualizate cursurile existente pentru a reflecta cel mai bine contextul în schimbare. Vă rugăm să vizitați și canalul de limbi naționale COVID-19 pentru a accesa cursurile în limbi suplimentare (limba română nu este disponibilă).

Vă recomandăm să vă informați numai din surse oficiale:

Utile

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Romain MATHON - "untitled image" • Luke Chesser - "Young Indian man wearing Apple Watch" • Jose Aragones - "Stop" • Curtis MacNewton - "untitled image" • Chang Qing - "Yangling grass" • Johannes Plenio - "untitled image" • Habib Ayoade - "untitled image" • Susan Yin - "untitled image" • Shane Aldendorff - "Amsterdam" • Marci Angeles - "golden keys with pink ribbon | for more free images please visit dragonflyave.com/free-goods" • Alina Grubnyak - "untitled image" • Markus Spiske - "A lot of cash EURO banknote money... € 10,- € 20,- and € 50,-. Made with Canon 5d Mark III and analog vintage lens, Leica APO Macro Elmarit-R 2.8 100mm (Year: 1993)" • Mikita Karasiou - "untitled image" • mostafa meraji - "استهلال تلاش برای رؤیت هلال ماه را گویند. این عمل دارای ارزش نجومی است، زیرا ماه قمری ممکن است ۲۹ یا ۳۰ روزه باشد و مشاهده ماه نو گاه کاری دشوار و نیازمند محاسبات نجومی است. از نظر اسلام نیز این کار مهم و مستحب محسوب می‌شود. زیرا مناسبت‌های دین اسلام بر مبنای گاه‌شمار قمری تنظیم شده‌است. در عکس فوق عده ای متخصص از یک موئسسه نجومی اسلامی در قم، در بلندی های بوستان علوی در حال استهلال ماه شوال هستند." • javier trueba - "untitled image" • Wynand van Poortvliet - "Strijp-S is a neighborhood and former industrial park in the Eindhoven distrtict of Strijp. The area belonged to electronics company Philips is one of my favourite spots for photography. Since 2000 creative companies and housing have been established in the former industrial buildings and make the area even more interesting." • Ashim D’Silva - "Philadelphia retail space" • Olav Ahrens Røtne - "Solved rubik’s cube / gan cube." • Clark Tibbs - "Do Something Great" • Toa Heftiba - "untitled image" • Clem Onojeghuo - "This couple share a moment together… are they trapped, calling for help or just enjoying each others company??? Hmmm! You decide" • Oladimeji Odunsi - "Lonely" • davisco - "Blorange" • Maxime Naillon - "untitled image" • Olga Guryanova - "THis is my own portrait =)))" • Uriel Soberanes - "untitled image" • Florian Klauer - "untitled image" • National Cancer Institute - "Couple Clasping Hands" • Hello I'm Nik 🎞 - "A quote that couldn’t be truer." • Caroline Selfors - "From a small exhibition in Norway. This photo makes me want to travel and learn more about life ✌️"