View Static Version
Loading

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2020 FUNDACIÓ LA MARATÓ DE TV3

La Fundació la Marató de TV3 presenta la memòria del 2020, on s’inclouen les activitats de sensibilització i d’impuls de la recerca biomèdica dutes a terme durant tot l’any, que han contribuït en l’èxit de participació, de mobilització i de recaptació d’aquesta edició.

LA MARATÓ 2020: COVID-19

EL PROGRAMA A LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ

Durant l’any 2020, marcat per la pandèmia de la Covid-19, tota l’activitat duta a terme per la Fundació La Marató de TV3 es va veure alterada i es va haver d’adaptar a la nova realitat. En primer lloc, la greu crisi sanitària i la necessitat urgent de trobar respostes al nou coronavirus van motivar el canvi de temàtica de l’edició del 2020 del programa, que s’havia de dedicar a la salut mental, per la Covid-19. En aquest sentit, i també de manera excepcional, la campanya de sensibilització es va avançar al mes de juny i va desplegar diferents accions fins al 20 de desembre, quan es van emetre 21 hores de programa en directe per ràdio i televisió.

Roger Escapa, Laura Rosel, Mònica Terribas, Raquel Sans i Jordi Basté, presentadors de La Marató a la ràdio i la televisió

El tret de sortida de la jornada solidària el va donar Roger Escapa amb una edició especial d’“El suplement” a Catalunya Ràdio, que durant cinc hores va oferir reportatges i entrevistes amb pacients i professionals de la salut. A quarts de deu del matí, s’hi sumava el programa televisiu de 16 hores de directe amb una posada en escena innovadora i dissenyada per complir les mesures de prevenció sanitària. Raquel Sans, Laura Rosel, Jordi Basté i Mònica Terribas van ser els encarregats de conduir aquest espai que, durant el matí, es va fer des de diversos centres sanitaris d’arreu del territori, amb la voluntat de retre homenatge a tots els col·lectius que han estat a primera línia de la pandèmia. A la tarda, el programa es va traslladar als estudis de TV3 per continuar amb seva fórmula única de sensibilització, divulgació i entreteniment.

En tot el procés d’elaboració de continguts per als programes, així com en la tria dels perfils dels testimonis, feta amb l’objectiu de representar el màxim de pacients possible, La Marató va implicar professionals de la salut de diferents àmbits, tots essencials en la gestió de la pandèmia. Així, hi van col·laborar experts i investigadors en malalties infeccioses i epidèmies, professionals de la psicologia, de la psiquiatria, de la infermeria, dels centres d’atenció primària, del Servei d’Emergències Mèdiques o de residències de gent gran, entre molts d’altres.

Milers de ciutadans, entitats, associacions, institucions i empreses van respondre al lema “Aquesta Marató toca a tothom” amb una recaptació final de 13.864.073 €, que contribuiran a avançar en la recerca biomèdica de la Covid-19. La xifra definitiva aconseguida en aquesta Marató es va fer pública el mes de juny del 2021, en una edició especial del programa “Al cotxe”, un cop finalitzat el període per fer donatius i la seva posterior auditoria.

El programa de televisió va tenir una quota de pantalla del 20,3% i una audiència acumulada de 2.293.000 espectadors. A això se sumen unes audiències digitals de rècord, amb les xifres més altes mai registrades: 204.000 usuaris únics van accedir durant el dia als continguts de La Marató des dels mitjans digitals de la CCMA i 90.000 usuaris únics van veure La Marató per internet, o bé en directe o a la carta.

Roger Escapa entrevista la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach, en el programa de ràdio

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL

ACTIVITATS POPULARS REINVENTADES

Amb molt d’enginy i capacitat d’adaptació, centenars d’entitats d’arreu de Catalunya van reinventar les seves activitats solidàries per continuar donant suport a La Marató en un context de limitacions i dificultats derivades de la pandèmia. Concerts amb aforament limitat, competicions esportives i sortejos virtuals, guardioles per recollir donatius en locals i establiments o elaboració i venda de productes artesanals són alguns exemples de les 1.793 activitats que es van desplegar seguint les mesures de seguretat sanitària per sumar fons al marcador de La Marató.

Una de les fórmules més seguides durant aquesta campanya per organitzar accions solidàries van ser els reptes personals que, per segon any consecutiu, es van poder fer a través de la plataforma de micromecenatge social Migranodearena. Així, els participants van poder convertir qualsevol iniciativa en un repte virtual per recaptar fons a favor de la sensibilització i la recerca de la Covid-19. L’èxit d’aquesta via de participació, amb 87 reptes i 1.400 donants, va convertir La Marató en “La causa del mes” del desembre del 2020, en ser la causa que va aconseguir mobilitzar més donants en aquesta plataforma de crowdfunding.

Novament, els carrers de les poblacions catalanes van tenir pancartes d’adhesió a La Marató penjades per iniciativa dels ajuntaments.

NOU SISTEMA DE RECOLLIDA DE DONATIUS

De manera excepcional, en aquesta edició de La Marató, la possibilitat de fer donatius a través del telèfon 900 21 50 50 es va avançar al dia del programa. Tots els dimecres d’octubre i novembre, durant dues hores al vespre, de 19.00 a 21.00, el telèfon solidari va rebre trucades de donatius que van ser ateses per professionals voluntaris de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals des dels seus domicilis, on feien teletreball.

El dia del programa, per preservar al màxim les garanties de salut de les persones implicades, les tradicionals quatre seus telefòniques de La Marató es van substituir per un sistema digital de recepció de trucades de donatius. Un gran repte tècnic, engegat per la Fundació i els col·laboradors institucionals CaixaBank, Movistar i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, en què els donatius telefònics es van fer, exclusivament, a través de butlletes electròniques gestionades per personal especialitzat en aquesta tasca.

A aquest nou desplegament adaptat a la pandèmia es va sumar prèviament una potent campanya de comunicació per incentivar els donatius sobretot a través dels altres canals disponibles - Bizum, internet, transferència bancària i caixers automàtics - i permetre, d’aquesta manera, que el telèfon pogués absorbir les trucades fetes per persones que no disposessin d’accés a internet i amb mobilitat reduïda.

Durant la jornada del 20 de desembre, el procés de recollida dels donatius a través de tots els canals va ser revisat per professionals de PricewaterhouseCoopers. En acabar el període de recepció de donacions d’aquesta edició, el 31 de març del 2021, l’entitat fa l’auditoria de tots els comptes de la Fundació.

Una vuitantena d'empreses i d'institucions d'arreu de Catalunya van donar desinteressadament suport logístic per fer possible l’operació.

CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ

"AQUESTA MARATÓ TOCA A TOTHOM"

En una Marató excepcional com la del 2020, la campanya de sensibilització es va avançar al mes de juny per convertir-se en l’eix vertebrador de tots els espais que TV3 i Catalunya Ràdio dedicaven a la informació, la sensibilització i la divulgació sobre la Covid-19. Fins al dia de La Marató, diferents accions als mitjans de comunicació de la CCMA i a les xarxes socials van difondre la imatge gràfica i l’eslògan “Aquesta Marató toca a tothom”, amb l’objectiu d’interpel·lar directament la societat i transmetre la necessitat de participar en aquesta edició.

Uns dies abans del programa es va engegar una acció a les xarxes socials per recordar la importància de l’ús de la mascareta per protegir-nos de la Covid-19 a nosaltres, però també els altres. A través de l’etiqueta #HoFemPerTothom, els seguidors de La Marató van compartir vídeos i fotografies amb la mascareta posada i el nom de la persona per qui la portaven escrit a sobre.

Tots els materials gràfics –cartells i fulls divulgatius en format digital, disponibles a la web– i les banderoles municipals que es van penjar a les principals ciutats catalanes a principis de desembre van compartir aquesta crida a la implicació col·lectiva, en una campanya creada per l’Àrea de Promoció i Estratègia de Marca de la CCMA, Ogilvy Barcelona i el creatiu Camil Roca.

L’espot d’aquesta edició va oferir un format innovador amb la música com a protagonista. El tema original “Serem més forts”, compost per Jordi Cubino, es va convertir en tot un himne interpretat de manera col·lectiva per 24 artistes i formacions d’estils i gèneres molt diferents del panorama musical català: Miki Núñez, Antonio Orozco, Suu, Elena Gadel, Lildami, Gemma Humet, Nina, Dyango, Marina Prades, Eduard Costa, Joan Garrido, Sicus Carbonell, Ferran Massaguer, Joan Rovira, Ju, Aiala, David Busquets i Sara Terraza; i els grups Buhos, Las Migas, Doctor Prats, La Follie, Maruja Limón i Els Catarres.

La cançó “Serem més forts” es va incloure també en el disc de La Marató 2020 i va ser tot un fenomen viral a les xarxes socials, ja que va superar de llarg el milió de visualitzacions.

L’espot, produït per Oxígeno, es va enregistrar al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, seguint totes les mesures vigents de seguretat sanitària.

CAMPANYA DE SESSIONS DIVULGATIVES ALS CENTRES EDUCATIUS

En el marc de la campanya de divulgació sobre la Covid-19 dirigida als centres educatius i realitzada, majoritàriament, de manera telemàtica, es van fer un total de 8.022 sessions, xifra que la converteix en la més participativa de la història de La Marató. Entre el 13 d’octubre i el 20 de desembre, prop de 400 professionals de la salut van explicar el vessant mèdic i humà de la Covid-19 a, aproximadament, 202.000 joves de secundària, batxillerat i cicles formatius, així com en biblioteques i en altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya.

Les sessions van comptar amb el suport d’un vídeo creat expressament per a aquesta campanya en què la cantant i compositora Judit Neddermann va guiar un recorregut per persones i famílies que han viscut molt de prop la Covid-19 i dos experts en aquesta malaltia, la doctora Magda Campins i el doctor Juanjo Garcia. L’actuació final dels Stay Homas va posar la nota musical a aquest reportatge.

Per primera vegada, les sessions divulgatives van comptar amb la col·laboració del Departament d’Educació a través dels seus centres de recursos pedagògics.

Els Stay Homas i Judit Neddermann interpretant la "Cançó de confinament número 6" al final del vídeo divulgatiu

22a EDICIÓ DEL CONCURS "PINTA LA MARATÓ"

Després de rebre una sessió divulgativa, les classes van poder participar en la 22a edició del concurs “Pinta La Marató”, tot plasmant de manera artística conceptes relacionats amb la solidaritat i la Covid-19. S’hi van presentar 381 cartells, procedents de 136 centres educatius de 77 poblacions de tot Catalunya. Aquestes xifres van convertir l’edició 2020 del concurs en la més exitosa dels seus 22 anys d’història. Totes les propostes es poden visitar en una galeria a la web de la Fundació. La classe de 2n d'ESO de l'Escola Cor de Maria, de Mataró, va resultar guanyadora del concurs, amb un cartell de gran contemporaneïtat inspirat en l'art urbà que proposa un missatge esperançador. Els cartells elaborats pels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Els Planells, d'Artesa de Segre, i de 3r d'ESO de l'Escola Creixen Povill, d'Olesa de Montserrat, en van ser els finalistes.

Cartell guanyador. Classe de 2n ESO B de Cor de Maria, de Mataró
Primer finalista. Classe de4t ESO A de l'Institut Els Planells, d'Artesa de Segre 
Segon finalista. Classe de 3r ESO A de l'Institut Creixen Povill, d'Olesa de Montserrat

El jurat del concurs "Pinta La Marató" del 2020 va estar format per Pilarín Bayés, il·lustradora; Pilar Giró, directora artística de l'Espai Carmen Thyssen; Jordi Labanda, dibuixant, il·lustrador i dissenyador de moda; Pepa Poch, artista, creadora i pintora; Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Àngels Molina, directora del programa "La Marató de TV3" del 2020; Àlex Marquina, director de l'Àrea de Promoció i Estratègia de Marca de la CCMA, i Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3.

El premi per a la classe autora del cartell guanyador i dels dos finalistes consisteix en una estada de cap de setmana a qualsevol alberg de la Xarxa Jove d'Albergs de Catalunya, finançat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

EL DISC DE LA MARATÓ 2020

Les 19 cançons incloses en el disc de La Marató 2020 són un reflex del paper que té i ha tingut la música durant la pandèmia i el confinament: protagonista del dia a dia i refugi d’emocions i de vivències. Amb un rècord de participació de 54 artistes –25 dels quals van interpretar la cançó col·lectiva que va protagonitzar l’espot– aquesta edició del disc es va elaborar i produir amb enregistraments telemàtics i estudis aïllats, seguint les directrius i els protocols marcats per les autoritats sanitàries.

Aquests són els artistes que hi van participar: Nil Moliner/ Sebastián Yatra / Beret / Dvicio / Nia, Anajú, Hugo, Flavio i Eva / Diana Navarro/ Rozalén i Escolania de Montserrat / Porto Bello / Ariadna Vieyra / Francisco / El Arrebato/ SAU30, Jackson Browne i Judit Neddermann / Roger Argemí i Maria Jacobs / David Otero i Sara Roy / La Plaga N11, Mar Fayos i Lia Kali / Ladilla Rusa / Miquel Moya i Intana / Black Music Big Band.

EL LLIBRE DE LA MARATÓ 2020

El llibre de La Marató 2020 va voler copsar la nova realitat generada per la pandèmia a través de la mirada profunda i personal de 17 fotògrafs de reconegut prestigi nacional i internacional. El nucli central d’instantànies, amb què els artistes gràfics van deixar constància d’un moment històric que afecta tothom, es va acompanyar de dues entrevistes a l’epidemiòleg Antoni Trilla i a la psicòloga Jenny Moix, que conviden a reflexionar i aprofundir en tots els àmbits de la malaltia. El llibre, amb un nou format horitzontal per potenciar la força de les imatges, va ser editat per Rosa dels Vents.

Aquests són els fotògrafs participants: Xavier Bertral, Cristina García Rodero, Emilio Morenatti, Donna Ferrato, Chema Madoz, Anna Surinyach, Oriol Alamany Sesé, Isabel Muñoz Vilallonga, Jordi Borràs, Noemí Elias Bascuñana, Gervasio Sánchez, Lua Ribeira, Ricard García-Vilanova, Ofelia de Pablo i Javier Zurita, Susana Vera, Tomeu Coll i Samuel Aranda.

“BYE, COVID", LA SAMARRETA SOLIDÀRIA DE LA MARATÓ

Cares conegudes de Catalunya Ràdio i TV3 llueixen la samarreta

La samarreta de La Marató va ser una novetat de l’edició 2020. “Bye, Covid” és el títol de la imatge que la il·lustra i mostra una partícula viral del SARS-CoV-2 en un pulmó, tal com és vista a través del microscopi. Els autors de la imatge són els doctors Santiago Ramón y Cajal i Jordi Temprana, d’Anatomia Patològica del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. “És fruit de la reflexió sobre l’impacte de la Covid-19 en la salut de les persones i l’afectació global que té a les nostres vides des de la seva aparició”, han explicat els investigadors.

La samarreta, disponible per a adults i infants, es va poder comprar a la botiga en línia de TV3 i Catalunya Ràdio. Els beneficis obtinguts s’han destinat al marcador de La Marató per la Covid-19.

COMUNICACIÓ

WEB, XARXES SOCIALS I INFORMACIONS DIGITALS

La pàgina web de la Fundació La Marató de TV3 va registrar, durant el 2020, 2.386.039 pàgines vistes amb una mitjana mensual de 74.116 usuaris únics. Només el dia del programa, el 20 de desembre, 162.000 usuaris únics van connectar-se a la web de La Marató.

La Fundació va enviar als més de 13.000 destinataris digitals un total de 14 comunicacions al llarg de l’any que repassa aquesta memòria. S’hi inclouen butlletins de notícies, píndoles audiovisuals, crides, invitacions i publicacions diverses.

Més de 301.000 usuaris segueixen l’actualitat del projecte de La Marató al llarg de tot l’any a través de les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram.

REVISTA “MÓNMARATÓ

La Fundació va editar, a principis de desembre, el número 32 de la revista MónMarató per avançar els principals continguts del programa, així com les diferents fórmules de participació. Se’n van distribuir 55.700 exemplars en format paper, a més de la difusió digital.

MITJANS DE COMUNICACIÓ

La Marató 2020 i totes les accions de la campanya es van reflectir a la premsa escrita i digital de Catalunya amb un resultat de 1.635 impactes. Les ràdios i televisions locals es van sumar també a la difusió de La Marató amb programes especials i entrevistes.

LES XIFRES DE LA MARATÓ 2020

Durant el 2020, la Fundació va administrar 14.485.619 €, procedents dels donatius recaptats en La Marató 2020, així com d'aportacions d'empreses col·laboradores, interessos bancaris i altres fonts d'ingressos.

Aquests recursos permetran impulsar la recerca biomèdica d'excel·lència a Catalunya sobre la Covid-19, així com també cobriran la campanya de sensibilització social prèvia al programa.

Els comptes de la Fundació van ser aprovats pel Patronat en la reunió del 27 de maig del 2021, després de ser auditats per PricewaterhouseCoopers Auditors.

IMPULS A LA RECERCA BIOMÈDICA

CONVOCATÒRIA D'AJUDES A LA RECERCA SOBRE LA COVID-19

L'emergència sanitària provocada per la pandèmia ha convertit en urgent tota l'activitat investigadora al voltant de la prevenció i els tractaments de la Covid-19. Per això, la Fundació La Marató de TV3, de manera excepcional, va avançar la convocatòria d'ajudes a la recerca i tot el procés d'adjudicació dels fons aconseguits en l’edició 2020. Així, des de l’endemà del programa, el 21 de desembre, i fins al 26 de gener del 2021, els equips de recerca van poder presentar els seus projectes sobre el SARS-CoV-2 per optar al finançament de La Marató.

S’hi van presentar 229 treballs, que es van revisar en un procés d'avaluació internacional, de contrastat rigor i transparència, per determinar quins seran finançats amb els recursos obtinguts al 2020. Els terminis d'aquest procés s'han adaptat per contribuir de manera immediata a la recerca de la Covid-19, i la resolució s'ha fet pública durant el primer semestre del 2021.

LLIURAMENT D'AJUDES DE LA MARATÓ 2019: MALALTIES MINORITÀRIES

Un total de 91 equips líders en la recerca sobre les malalties minoritàries rebran finançament de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio per dur a terme 41 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència. Amb els recursos recaptats en l'edició del 2019 de La Marató, durant els pròxims tres anys, els investigadors i investigadores premiats treballaran per aconseguir, entre molts altres objectius, proves per detectar aquestes malalties en el moment de néixer, fer disminuir el temps de diagnòstic i disposar de tractaments eficients, adequats i segurs, amb l'objectiu de millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones que hi conviuen.

Els treballs premiats per la Fundació La Marató de TV3 són els que han resultat més ben valorats dels 228 presentats a la convocatòria d'ajudes a la recerca en malalties minoritàries. Un total de 190 científics internacionals experts en aquest àmbit van revisar els treballs candidats en un procés d'avaluació coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut, en què es va valorar principalment i entre molts altres aspectes, la qualitat, la metodologia, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat. El 2025, la Fundació farà públics els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

El procés d'avaluació dels projectes es va haver de fer virtualment a causa de les limitacions per la pandèmia, que també va obligar a canviar la manera com es van fer públics els resultats. Així, la Fundació va substituir l'habitual acte acadèmic de lliurament d'ajudes als investigadors premiats per un vídeo conduït per Quim Masferrer, presentador de La Marató de l'any passat.

En aquesta peça, que es va difondre a través de la web i les xarxes socials de La Marató, Masferrer es retroba amb Bilal Sousan, un jove amb una patologia minoritària, la malaltia de Morquio, que va participar en l'edició del 2019. Junts, i des del Teatre l'Aliança del Poblenou, un dels escenaris principals del programa, recorden alguns moments d'aquella Marató, i expliquen com s'han distribuït els recursos a la investigació en malalties poc freqüents.

21è SIMPOSI: RESULTATS DE LA RECERCA EN MALALTIES DEL COR IMPULSATS PER L'EDICIÓ DEL 2014

Gràcies a La Marató del 2014, 70 equips investigadors van rebre finançament de la Fundació per dur a terme 43 projectes enfocats a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties del cor. El 18 de juny del 2020, la Fundació en va presentar els resultats en un simposi que, davant de l'alerta sanitària per la Covid-19, es va convertir en un webinari, conduït per les periodistes Mònica Terribas i Sílvia Cóppulo, presentadores de La Marató 2014 a la televisió i a la ràdio, respectivament. El webinari es va emetre simultàniament per YouTube i la web de La Marató i va tenir un gran seguiment.

Terribas va moderar una taula rodona en què van intervenir dos dels 43 investigadors principals que van rebre finançament de La Marató del 2014: Marta Sitges, de l'Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, i Toni Bayés, de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, que van valorar l'impacte en salut cardiovascular dels projectes realitzats. Sílvia Cóppulo va ser l’encarregada de presentar la segona part del webinari, en què es va fer un repàs del lloc del web de La Marató, on hi ha els resultats de tots els projectes finançats amb els donatius de La Marató 2014. Els músics Victòria Riba, Xavier Serrano (Palance) i Carles Gómez (Lexus) es van retrobar en aquest acte virtual per interpretar "Que boig el món", peça musical que formava part del disc de La Marató del 2014.

Per difondre més àmpliament els resultats d’aquesta investigació, TV3 va emetre el reportatge “La Marató dels investigadors”, en què Lluís Marquina es retroba amb alguns dels testimonis d’aquella edició i amb tres dels investigadors premiats.

RECONEIXEMENTS

PREMI PRAT DE LA RIBA DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS

La Fundació La Marató de TV3 va rebre aquest premi en reconeixement al seu impuls de la recerca biomèdica i la sensibilització i promoció dels valors humans de la solidaritat a Catalunya.

PREMI AUDIOVISUAL 1924 DE RÀDIO ASSOCIACIÓ DE CATALUNYA

Aquest premi reconeix els diferents èxits assolits amb l'edició 2019 del programa, dedicada a les malalties minoritàries. D'una banda, el canvi de format que, amb el suport de la Xarxa Audiovisual Local va permetre la descentralització del programa amb escenaris a Barcelona, Tàrrega, Reus i Olot. També reconeix l'èxit en la recaptació de fons i amb el disc de La Marató.

Fotografia de l'apartat "Participació ciutadana i empresarial": Associació de Dones de Quart

NextPrevious