View Static Version
Loading

Raport anual 2019

MESAJUL PRESEDINTELUI CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

Stimati parteneri,

Depozitarul Central a continuat si în 2019 seria proiectelor care inoveaza, adapteaza si implineste nevoile actorilor pietei de capital.

De la parteneriate strategice pe plan local si regional, la proiecte de promovare si de identitate sau demersuri de integrare a legislatiei europene, am continuat sa asiguram servicii competitive in domeniul post-tranzactionare al pietei financiare.

In contextul in care lumea financiara este supusa permanent transformarilor radicale, tot ceea ce pare un proiect obisnuit se transform intr-oprovocare. Si, in acest vartej al schimbarilor, Depozitarul Central ramane o componenta esentiala in ecosistemul financiar din Romania, asigurand o arhitectura post-tranzactionare eficienta, sigura si moderna.

Ramanem in continuare la fel de implicati, de profesionisti, de vizionari si inovatori. Ne angajam, in fata tuturor partenerilor nostri si in numele intregului Consiliu de Administratie al Depozitarului Central, sa mentinem serviciile oferite la standard ridicate si sa raspundem cu acelasi profesionalism si entuziasm tuturor asteptarilor.

Multumesc intregii echipe si tuturor partenerilor Depozitarului Central!

Dr. ec. Mihai FERCALA

Presedinte Depozitarul Central

MESAJUL DIRECTORULUI GENERAL

Stimati parteneri,

Anul 2019 a stat sub semnul consolidarii apartenentei pietei financiare romanesti la marea familie europeana.

A fost un an interesant, cu provocari puternice, in care piata romaneasca de capital a sustinut cel putin doua examene complexe de maturitate si dezvoltare, pe care le-a finalizat cu succes, dupa mai multi ani de pregatire intensa.

In primul rand, am fost onorati sa participam activ si sa sustinem demersurile Bursei de Valori Bucuresti de promovare a pietei de capital din Romania la statutul de Piata Emergenta de catre furnizorul global de indici FTSE Russel, realizare care a implinit asteptarile investitorilor, stakeholderilor si participantilor.

In al doilea rand, autorizarea Depozitarului Central conform Regulamentului European nr. 909/2014 privind imbunatatirea decontarii titlurilor de valoare in Uniunea Europeana si privind depozitarii centrali de titluri de valoare (CSDR), ale carui norme cresc transparenta, siguranta si eficienta operatiunilor de decontare si registru a insemnat confirmarea faptului ca serviciile post-tranzactionare furnizate de Depozitarul Central sunt aliniate perfect standardelor europene, sunt adaptate noilor cerinte si norme internationale si sunt sustinute de o infrastructura solida si fiabila.

Cooperarea internationala la nivelul asociatiilor in care Depozitarul Central este membru - ECSDA, ANNA, ISSA - pentru armonizarea propriei activitati cu noile tendinte de reglementare europene si organizarea la Bucuresti a Adunarii Generale Anuale ECSDA– sunt alte demersuri desfasurate de noi care converg spre consolidarea integrarii serviciilor financiare ale Depozitarului Central in piata financiara europeana.

2020 pare ca va fi anul in care vom patrunde cu adevarat sensul cuvintelor “solidaritate”, “echipa”, “impreuna”. Se prefigureaza a fi piatra de hotar ce va seta noi reguli, paradigme, sensuri, prioritati. Vorbim mereu despre provocari, fara sa ne imaginam cu exactitate cat de mari sau profunde pot fi acestea - 2020 va fi cu siguranta o lectie in acest sens. Dar eu stiu ca forta noastra, puterea de adaptabilitate, capacitatea de a transforma o situatie limita intr-o oportunitate – toate acestea, conjugate intr-un efort comun, de echipa, sunt o formula infailibila, care ne va duce mai departe, indiferent de context. Cred in oameni, in solidaritate, in energia noastra, in abilitatea de a depasi orice blocaj. Cred in profesionistii pietei de capital romanesti, in perspectivele sale, in echipa Depozitarului Central. Cred in NOI!

Silvia Buicanescu,

Director General, Depozitarul Central

Consiliul de Administratie - 31 decembrie 2019

Conducerea Executiva - 31 decembrie 2019

PRINCIPALELE REALIZARI ALE ANULUI 2019

Autorizarea Depozitarului Central conform Regulamentului European nr. 909/2014 privind imbunatatirea decontarii titlurilor de valoare in Uniunea Europeana si privind depozitarii centrali de titluri de valoare

Depozitarul Central a fost autorizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitate de autoritate competenta, Banca Nationala a Romaniei si Banca Centrala Europeana, in calitate de autoritati relevante, in conformitate cu Regulamentul UE nr. 909/2014 (CSDR), prin Autorizatia nr. 176/19.12.2019, fiind inscris in Registrul depozitarilor centrali tinut de Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (European Securities and Markets Authority – ESMA).

Autoritatile implicate in procesul de autorizare au confirmat ca Depozitarul Central indeplineste exigentele impuse de CSDR si regulamentele delegate emise in aplicarea acestuia.

Regulamentul 909/2014 (CSDR) este direct aplicabil tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeana, fara a fi necesara transpunerea acestuia in legislatia nationala. Regulamentul are un impact semnificativ in crearea unui cadru post-tranzactionare uniform in statele membre, prin introducerea unui set de reguli comune si diminuarea complexitatii in materie de reglementare la nivelul pietei financiare europene, cauzata de norme nationale diferite.

Beneficiile alinierii la reglementarile UE conduc la armonizarea activitatilor, procedurilor, practicilor si regulilor Depozitarului Central, ca infrastructura a pietei financiare, cu noul cadru de reglementare.

Noile reglementari europene cresc transparenta, siguranta si eficienta operatiunilor de decontare si a serviciilor de registru ale Depozitarului Central.

Cooperarea internationala

Pentru armonizarea propriei activitati cu noile tendinte de reglementare europene, Depozitarul Central a continuat colaborarea cu Asociatia Europeana a Depozitarilor Centrali (ECSDA). Prin intermediul Grupului de lucru pentru Politici Publice (Public Policy Working Group WG2), a Grupului de lucru pentru decontare (Settlement Working Group WG3), a Grupului de lucru pentru managementul riscului (Risk Management Working Group RMWG), a Grupului de lucru pentru conformitate (Compliance Working Group) precum si a Consiliului de Administratie al ECSDA, Depozitarul Central s-a implicat activ si in cursul anului 2019 in proiectele aflate in analiza ECSDA. Pentru a facilita adaptarea depozitarilor la noile cerinte de autorizare, reprezentantii Depozitarului Central au continuat activitatea in cadrul grupurilor de lucru ale ECSDA, participand activ atat la teleconferinte cat si la intalnirile membrilor acestora.

Dezvoltarea cooperarii internationale a fost sustinuta de asemenea prin activitatea Depozitarului Central in calitate de membru al ANNA (Association of National Numbering Agencies) - ca agentie nationala de numerotare precum si in calitate de membru al ISSA (International Securities Services Association).

Adunarea Generala Anuala ECSDA organizata la Bucuresti de catre Depozitarul Central

Depozitarul Central a organizat, in perioada 15-16 mai 2019, la Bucuresti, Adunarea Generala Anuala a membrilor Asociatiei Depozitarilor Centrali din Europa (ECSDA).

La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai depozitarilor centrali din Europa, printre care: ATHEXCSD (Grecia), Clearstream Banking AG (Germania), CDAD (Bulgaria), CRHoV (Serbia), CRHoV RS (Bosnia Hertegovina), CSD Prague (Republica Ceha), Iberclear (Spania), KDD (Slovenia), ID2S (Franta), Interbolsa (Portugalia), Keler Ltd (Ungaria), KDPW (Polonia), Nasdaq CSD SE (Letonia, Estonia, Lituania), NCSDI (Islanda), NSD (Rusia), OEKB CSD (Austria), RVP (Bosnia Hertegovina), SIX SIS Ltd (Elvetia) si Depozitarul Central (Romania).

Intalnirea membrilor ECSDA este un eveniment important, care reuneste depozitari centrali din Europa. Este un prilej de relationare si informare extrem de pretios, pe care Depozitarul Central a fost onorat sa il gazduiasca in Romania. Organizarea la Bucuresti a acestor intalniri arata implicarea Depozitarului Central in activitatea ECSDA si faptul ca apartenenta la aceasta asociatie reprezinta un reper esential pentru activitatea noastra, care asigura conectarea si evolutia pietei de capital romanesti la ritmul european, dar si recunoasterea standardelor inalte ale serviciilor oferite de catre Depozitarul Central clientilor sai.

Comunicarea si promovarea

Pe parcursul anului 2019, Depozitarul Central a participat in calitate de partener la evenimente importante ale comunitatii financiare, precum: CONFEAS – Federation of Euro-Asian Stock Exchanges, conferinta “Tendinte in piata de capital” organizata de ziarul Bursa si “Forumul pietei de capital” organizat de Financial Intelligence.

Depozitarul Central s-a alaturat initiativei Autoritatii de Supraveghere Financiara sustinand organizarea evenimentului “World Investor Week 2019” in Romania, prin oferirea gratuita a serviciului de inregistrare a codului IBAN, in perioada 30.09.2019 – 06.10.2019.

Implicarea Depozitarului Central in demersurile de promovare a Romaniei la statutul de Piata Emergenta

Depozitarul Central a sprijinit in mod activ initiativele pietei de capital in demersurile de promovare a Romaniei la statutul de Piata Emergenta. Ca urmare a acestor eforturi comune, in septembrie 2019, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera. Decizia a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie 2020.

Contributia semnificativa a Depozitarului Central la indeplinirea criteriilor calitative necesare pentru upgradarea la statutul Secondary Emerging a pietei de capital din Romania de catre FTSE Russel se explica prin faptul ca o treime din cele 9 criterii necesar a fi indeplinite pentru incadrarea in noul statut vizeaza exclusiv segmentul de post tranzactionare. De asemenea, luarea in considerare a valorilor decontate in sistemul Depozitarului Central aferente tranzactiilor desfasurate in afara sistemelor de tranzactionare de tip turnaround, conform regulilor si mecanismelor dezvoltate de Depozitarul Central, in calculul criteriilor cantitative referitoare la lichiditate a avut un impact important in ceea ce priveste indeplinirea acestor criterii necesare pentru reclasificarea pietei de capital romanesti.

Primul an de functionare a Depozitarului Central in calitate de LOU

In calitate de LOU, Depozitarul Central a desfasurat pe parcursul anului 2019 activitatea de emitere si administrare a codurilor LEI, fiind singura institutie din Romania autorizata sa realizeze acest tip de operatiuni. Depozitarul Central a fost autorizat in decembrie 2018 de catre Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) ca Unitate de Operare Locala (Local Operating Unit – LOU) pentru emiterea si administrarea codurilor LEI.

Codurile LEI sunt utilizate pentru identificarea entitatilor implicate in tranzactii realizate in pietele financiare: firme de investitii, institutii de credit, investitori avand personalitate juridica, emitenti ai instrumentelor financiare si ai activelor suport ale produselor derivate, contraparti financiare si nefinanciare, detinatori si operatori ai locurilor de tranzactionare etc.

ACTIVITATEA DEPOZITARULUI CENTRAL IN ANUL 2019

Activitatea de depozitare si registru

Emitenti

In cursul anului 2019 au fost incheiate 82 contracte noi de prestari de servicii de registru cu un numar de 19 emitenti. La sfarsitul anului 2019, Depozitarul Central gestiona registrele detinatorilor pentru un numar de 480 emitenti ale caror instrumente financiare erau tranzactionate pe piata reglementata si administrata de Bursa de Valori Bucuresti si 464 societati de tip inchis.

In cursul anului 2019 s-au realizat 108 operatiuni de retragere din baza de date a Depozitarului Central pentru emisiuni de instrumente financiare.

Detineri de instrumente financiare

Valoarea totala a detinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent precum si a instrumentelor financiare pentru care institutia este depozitar investitor, inregistrata la sfarsitul anului 2019, a fost de 136,14 miliarde RON (28,48 miliarde EUR) in crestere cu 26,4% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2018.

In ceea ce priveste valoarea totala a detinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent, in cuantum de 134.821,64 milioane lei, structurata pe tipuri de instrumente financiare, comparativ cu 2018, se prezinta astfel:

• 126.674,55 milioane RON – actiuni comune (+28,7%)

• 2.813,19 milioane RON – obligatiuni municipale (-3,2%)

• 5.115,54 milioane RON – obligatiuni corporative (+8%)

• 110,86 milioane RON – unitati de fond (+7,6%)

• 4,32 milioane RON – actiuni preferentiale

• 8,51 milioane RON – unitati de fond ETFs (+92,7%)

• 94,66 milioane RON – produse structurate (-12,4%)

Valoarea totala a detinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor, inregistrate la sfarsitul anului 2019 se prezinta astfel:

• 1.203,55 milioane RON (251,87 milioane EUR) – actiuni, obligatiuni, unitati de fond, certificate de depozit si produse structurate

• 115,54 milioane RON (24,17 milioane EUR) – titluri de stat

Valoarea totala a detinerilor investitorilor nerezidenti a avut in 2019 o pondere de 40% din valoarea detinerilor de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar emitent si a insumat 53,52 miliarde RON in crestere cu 21% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2018.

Valoarea totala a detinerilor investitorilor rezidenti a insumat 81,30 miliarde RON in 2019, in crestere cu 31% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2018.

Un clasament al primelor tari ca pondere a detinerilor nerezidentilor in total detineri, indica Austria pe primul loc cu 13,17 miliarde RON, urmata de Franta cu 6,7 miliarde RON si Statele Unite ale Americii cu 6,5 miliarde RON. Clasamentul continua cu Marea Britanie 5,9 miliarde RON, Olanda 4,4 miliarde RON si Luxemburg 3,7 miliarde RON. Celelate state, cu ponderi mai mici de 5%, au insumat 13,2 miliarde RON.

La sfarsitul anului 2019, Depozitarul Central avea in evidenta un numar total de 8.433.856 detinatori de instrumente financiare, dintre care 8.427.597 rezidenti si 6.259 nerezidenti.

Din totalul numarului detinatorilor, 8.427.884 erau persoane fizice iar restul persoane juridice (5.972).

In ceea ce priveste detinatorii rezidenti, 8.422.404 erau persoane fizice si 5.139 persoane juridice, iar detinatorii nerezidenti erau 5.480 persoane fizice si 779 persoane juridice.

Cei mai multi detinatori nerezidenti, din cele 90 de state prezente pe piata de capital din Romania, provin din Germania (1.207), Statele Unite ale Americii (830), Canada (616), Ungaria (500), Grecia (489), Italia (379), Franta (260), Austria (245), Marea Britanie (176) si Israel (137), restul de 1.420 detinatori provenind din alte state.

Pe parcursul anului 2019, Depozitarul Central a gestionat un numar de 163.432.742.634 instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor.

Operatiuni de registru

Numarul total de transferuri directe de instrumente financiare, realizate in perioada ianuarie - decembrie 2019, a fost de 31.790. In aceeasi perioada, au fost eliberate 15.034 extrase de cont, 12.555 sumare de cont, 1.787 istorice de cont si s-au efectuat 8.507 modificari de date de identificare ale detinatorilor de instrumente financiare.

In anul 2019, Depozitarul Central a inregistrat un numar de 2.021 operatiuni de restrictionare a conturilor de instrumente financiare, 22 operatiuni de inscriere de garantii, 634 operatiuni de ridicare a restrictiilor instituite asupra conturilor de instrumente financiare si 56 operatiuni de radiere a garantiilor inregistrate.

Pe parcursul anului 2019, prin intermediul conexiunii cu sistemul SaFIR, administrat de Banca Nationala a Romaniei, au fost efectuate un numar de 29 transferuri cu titluri de stat, avand la baza principiul livrare fara plata (FoP), fara schimbarea proprietatii.

In intervalul ianuarie – decembrie 2019, Depozitarul Central a realizat un numar de 4.689 operatiuni de consolidare a registrelor detinatorilor de instrumente financiare. In aceeasi perioada, Depozitarul Central a inregistrat un numar total de 521 (247 standardizate si 274 nestandardizate) operatiuni rezultate din evenimentele corporative ale emitentilor pentru care Depozitarul Central este depozitar al emitentului (49 modificari de capital social, 406 distribuiri de dividende si alte sume de bani, 52 rascumparari de produse structurate si 14 alte tipuri de evenimente corporative).

In scopul mentinerii unei accesibilitati ridicate pentru detinatorii de instrumente financiare, serviciul de eliberare a extraselor de cont a continuat sa fie realizat atat la sediul Depozitarului Central, cat si prin intermediul participantilor la sistemul RoClear (societati de servicii de investitii financiare, banci si agenti custode), pe baza de semnatura electronica.

De asemenea, pentru optimizarea serviciilor oferite si intampinarea nevoilor detinatorilor de instrumente financiare Depozitarul Central a continuat si in anul 2019 parteneriatul cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania in baza caruia, notarii publici au posibilitatea sa obtina sumare de cont care atesta toate detinerile de instrumente financiare ale persoanelor decedate, evidentiate in conturile individuale administrate de catre Depozitarul Central. Aceste documente sunt necesare la dezbaterea succesiunilor, pentru includerea in masa succesorala a instrumentelor financiare evidentiate in conturile titularilor decedati. Astfel, persoanele care detin calitatea de mostenitor sunt scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru a intra in posesia tuturor documentelor necesare dezbaterii succesiunii, respectiv pentru includerea in masa succesorala alaturi de celelalte titluri de proprietate si a celor asupra instrumentelor financiare detinute de defunct.

In ceea ce priveste activitatea de distribuire de dividende si alte sume de bani cuvenite detinatorilor de instrumente financiare, pe parcursul anului 2019, Depozitarul Central a distribuit sume de bani pentru un numar de 140 societati emitente pentru care Depozitarul Central este depozitar al emitentului, cuantumul total al acestora ajungand la suma de aproximativ 7,7 miliarde RON.

In anul 2019 Depozitarul Central a emis 189 coduri LEI si a reinnoit 441 coduri LEI. De asemenea 432 coduri LEI au fost transferate de la alte Unitati de Operare Locale. La 31 decembrie 2019 Depozitarul Central administra 630 coduri LEI.

Activitati efectuate in regim gratuit pentru autoritati si institutii ale statului

In anul 2019 Depozitarul Central a raspuns unui numar de 7.488 solicitari, dupa cum urmeaza:

• adrese catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala – 6.518;

• adrese catre executori judecatoresti – 452;

• adrese catre politie/instante de judecata – 205;

• adrese catre Agentia Nationala de Integritate – 143;

• adrese catre Autoritatea de Supraveghere Financiara – 162;

• adrese catre notari publici – 8.

Activitati efectuate in regim gratuit pentru detinatorii de instrumente financiare

In perioada 30.09.2019 – 06.10.2019, cu ocazia evenimentului “World Investor Week 2019”, detinatorii de instrumente financiatre (41 persoane) si-au inregistrat gratuit in baza de date a Depozitarului Central codului IBAN necesar pentru efectuarea platilor asociate evenimentelor corporative prin virament bancar.

Activitatea de decontare locala, in moneda nationala, a tranzactiilor inregistrate in sistemul Depozitarului Central

Decontarea pe baza neta

Pentru cele 12 luni ale anului 2019, numarul total al tranzactiilor decontate pe baza neta a fost de 598.986 dintre care 579.885 tranzactii incheiate in locuri de tranzactionare, 19.098 tranzactii de alocare si 3 tranzactii efectuate ca masura de management al riscului. Un maxim al acestora l-a reprezentat luna ianuarie, perioada in care au fost inregistrate 63.245 tranzactii decontate, la polul opus situandu-se luna aprilie, cu un volum de 34.229 tranzactii decontate.

Din numarul total al tranzactiilor decontate, 536.080 au fost tranzactii cu actiuni si unitati de fond, iar restul cu produse structurate si instrumente financiare cu venit fix, inclusiv titluri de stat.

In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor decontate, suma totala pentru anul 2019 s-a ridicat la 27.133.714 mii RON. Media lunara a valorii tranzactiilor decontate a fost de aproximativ 2,26 miliarde RON (2.261.143 mii RON), cea mai mare valoare decontata fiind inregistrata in luna decembrie, respectiv 3.836.175 mii RON.

Valoarea totala a tranzactiilor decontate dupa compensare s-a ridicat la 5.541.291 mii RON pe parcursul intregului an, in crestere cu 32,7% fata de anul 2018, media lunara fiind de 461.774 mii RON.

Repartizarea valorii tranzactiilor decontate in functie de tipul de instrumente financiare care au constituit obiectul respectivelor tranzactii este urmatoarea: actiunile (inclusiv unitati de fond) au reprezentat 84,85%, instrumentele cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat) au reprezentat 14,47% si produsele structurate 0,68% din total.

In anul 2019, valoarea decontata a tranzactiilor cu actiuni (inclusiv unitati de fond) a fost 23.020.946 mii RON, cea a tranzactiilor cu instrumente cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat) a fost 3.927.245 mii RON, iar valoarea decontata a tranzactiilor cu produse structurate a fost 185.522 mii RON.

In ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni (inclusiv unitati de fond), in luna iunie s-a inregistrat cea mai mare valoare decontata, respectiv 2.770.068 mii RON. In cazul tranzactiilor cu instrumente cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat), in luna decembrie s-a inregistrat cea mai mare valoare decontata, respectiv 2.647.281 mii RON. Pentru tranzactiile cu produse structurate, octombrie a fost cea mai semnificativa luna, inregistrandu-se o valoare decontata de 29.973 mii RON.

Pe tot parcursul anului 2019, gradul de compensare a avut o medie de 80,34%, valori mai ridicate consemnand lunile iunie (88,31%), ianuarie (85,15%) si aprilie (84,37%).

Decontarea pe baza bruta

In anul 2019, numarul total al tranzactiilor decontate pe baza bruta a fost de 3.792, dintre care o tranzactie de tip Deal incheiata la BVB si 3.791 tranzactii incheiate in afara locurilor de tranzactionare. Din totalul tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare, 3.730 tranzactii au fost de tip turnaround si 61 de tranzactii au fost incheiate in afara locurilor de tranzactionare, altele decat cele de tip turnaround, inclusiv tranzactii efectuate ca masura de management al riscului.

Valoarea totala a tranzactiilor decontate pe baza bruta a fost de 3.307.067 mii RON, dintre care 413 mii RON reprezinta valoarea decontata a tranzactiei de tip Deal incheiata la BVB si 3.306.654 mii RON reprezinta valoarea decontata a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare. Din valoarea totala a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare, 3.242.465 mii RON a reprezentat valoarea decontata a tranzactiilor de tip turnaround si 64.189 mii RON a reprezentat valoarea tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare, altele decat cele de tip turnaround, inclusiv tranzactii efectuate ca masura de management al riscului.

Activitatea de decontare pe Platforma TARGET2-Securities (T2S), in moneda euro, a tranzactiilor inregistrate in sistemul Depozitarului Central

In anul 2019 au fost decontate pe baza bruta, pe Platforma T2S, 534 tranzactii cu obligatiuni corporative denominate in euro, dintre care 480 tranzactii incheiate in locuri de tranzactionare, 50 tranzactii de alocare si 4 tranzactii incheiate in afara locurilor de tranzactionare, fara restrictii.

Valoarea totala a tranzactiilor decontate pe Platforma T2S in 2019 a fost de 116.306,21 mii EUR, din care valoarea decontata a tranzactiilor incheiate in locuri de tranzactionare a fost 70.902,81 mii EUR, cea a tranzactiilor de alocare a fost 44.290,73 mii EUR, iar valoarea decontata a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare a fost 1.112,67 mii EUR.

Operatiuni desfasurate prin intermediul interfetei SWIFT

In anul 2019, sistemul Depozitarului Central a generat 36.337 mesaje SWIFT asociate rapoartelor de portofoliu de instrumente financiare, rapoartelor cu tranzactiile decontate, mesajelor de informare asupra starii instructiunilor de decontare aferente unor operatiuni de transfer fara plata, a tranzactiilor incheiate in afara locurilor de tranzactionare si a tranzactiilor de alocare pe conturile agentilor custode precum si pentru procesarea evenimentelor corporative.

Managementul riscului asociat operatiunilor de decontare

In perioada analizata, decontarea tuturor tranzactiilor a fost finalizata cu succes cu exceptia evenimentului din data de 16 decembrie 2019, cand urmare a faptului ca un participant nu a asigurat necesarul de instrumente financiare pentru finalizarea decontarii tuturor tranzactiilor la data preconizata a decontarii acestora, Depozitarul Central a amanat decontarea a 48 tranzactii pentru urmatoarea zi de decontare. Dupa finalizarea operatiunilor necesare, tranzactiile respective au fost decontate in urmatoarea zi de decontare.

Nivelul resurselor financiare constituite in favoarea Depozitarului Central de catre participantii la sistemul Depozitarului Central sub forma de contributii la Fondul de Garantare si Marje in scopul asigurarii bunei functionari a mecanismului de decontare pe baza neta a tranzactiilor incheiate in locuri de tranzactionare precum si a tranzactiilor de alocare, inregistrate in sistemul Depozitarului Central, s-a situat, la sfarsitul anului 2019, la valoarea totala de aproximativ 3,1 mil. RON.

Operatiuni transfrontaliere

Numarul de emisiuni de instrumente financiare pentru care Depozitarul Central este depozitar investitor

Numarul de emisiuni de instrumente financiare mai sus mentionate, inregistrate in sistemul Depozitarului Central la data de 31.12.2019, a fost de 551, acestea fiind clasificate dupa cum urmeaza: 292 emisiuni de actiuni, 26 emisiuni de obligatiuni, 189 emisiuni de produse structurate, 21 emisiuni de certificate de depozit si 23 emisiuni de unitati de fond.

Numarul de operatiuni de decontare transfrontaliera

Au fost realizate 605 de operatiuni transfrontaliere fara schimbarea proprietatii avand la baza principiul livrare fara plata (FoP) cu depozitarii din Austria, Canada, Germania, Luxemburg, Olanda, Statele Unite ale Americii (SUA) si Suedia pentru instrumente financiare de tipul actiunilor, obligatiunilor si produselor structurate.

De asemenea, s-au efectuat 583 de operatiuni transfrontaliere avand la baza principiul livrare contra plata (DvP) pentru instrumente financiare de tipul actiunilor, obligatiunilor, produselor structurate, certificatelor de depozit si unitatilor de fond prin intermediul legaturilor transfrontaliere cu depozitarii din Austria, Belgia, Canada, Germania, Luxemburg, Polonia, SUA si Suedia, valoarea totala a acestora fiind de 171.830.197,86 RON (35.959.024,35 EUR).

Servicii aferente evenimentelor corporative transfrontaliere

Depozitarul Central a operat 297 evenimente corporative aferente emisiunilor de instrumente financiare pentru care Depozitarului Central este depozitar investitor, respectiv:

- 208 distribuiri de dividende in cash corespunzatoare exercitiilor financiare 2018 si 2019 desfasurate de catre emitenti straini inregistrati in 8 tari (Austria, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Olanda, Statele Unite ale Americii), pentru care valoarea dividendelor a fost incasata in 5 valute (CAD, CHF, CZK, EUR, USD). Valoarea totala a dividendelor (inclusiv dividendele cu optiuni) incasate in cursul anului 2019 prin intermediul Depozitarului Central este de 8.906.520,47 RON (1.863.873,70 EUR) aferenta unui numar total de 2.057.488 actiuni;

- 62 evenimente corporative de tipul rascumparare anticipata aferente unor produse structurate avand o valoare de totala de 42.175,15 RON (8.826,02 EUR) si fiind aferente unui numar total de 122.911 instrumente financiare;

- 8 evenimente corporative de tipul maturitate aferente unor produse structurate avand o valoare totala de 28.972,37 RON (6.063,07 EUR) si fiind aferente unui numar total de 5.405 instrumente financiare;

- o distribuire de dividende cu optiuni cu rezultat in instrumente financiare derulata de catre un emitent din Olanda pentru care s-au efectuat operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare;

- 2 operatiuni de plata de cupon pentru emisiuni de obligatiuni inregistrate in Statele Unite ale Americii avand o valoare totala de 5.548,99 RON (1.161,24 EUR);

- 3 oferte de schimb derulate de catre emitenti inregistrati in Canada si Germania;

- 3 evenimente de tip consolidare derulate de emitenti inregistrati in Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central;

- 2 operatiuni de fuziune derulate de emitenti inregistrati in Statele Unite ale Americii pentru care au fost efectuate operatiuni de creditare a conturilor de instrumente financiare ale participantilor Depozitarului Central;

- 8 operatiuni de conversie a certificatelor de depozit in actiuni suport emise de catre S.N.G.N. ROMGAZ SA si FONDUL PROPRIETATEA SA.

Participantii la sistemul Depozitarului Central

La sfarsitul anului 2019 erau inregistrati 38 de participanti la sistemul Depozitarului Central, dintre care 30 erau participanti care nu detin calitatea de agenti custode si 8 agenti custode.

In cursul anului 2019 a fost retrasa calitatea pentru un participant la sistemul Depozitarului Central.

Participanti compensatori (banci de decontare)

In cursul anului 2019, Depozitarul Central nu a acordat/retras calitatea de participant compensator pentru nicio institutie de credit, astfel incat, la sfarsitul anului 2019, 11 institutii de credit detineau calitatea de participant compensator in sistemul Depozitarului Central.

Alocarea codurilor ISIN, CFI si FISN pentru instrumente financiare

Depozitarul Central a alocat 149 coduri ISIN (inclusiv coduri CFI asociate acestora) in cursul anului 2019, acestea fiind repartizate pe tipuri de instrumente financiare dupa cum urmeaza:

In aceeasi perioada, Depozitarul Central a alocat 101 coduri FISN, acestea fiind repartizate pe tipuri de instrumente financiare dupa cum urmeaza:

Cursuri de pregatire

In cursul anului 2019 Depozitarul Central a organizat sesiuni de pregatire de specialitate si a acordat acces la sistemul RoClear persoanelor angajate in cadrul societatilor de servicii de investitii financiare si institutiilor de credit, cu respectarea dispozitiilor privind cerintele de segregare operationala impuse participantilor in ceea ce priveste desfasurarea de operatiuni in sistemul Depozitarului Central.

Astfel, la data de 31.12.2019, in evidentele Depozitarului Central erau inregistrati 133 de agenti autorizati sa acceseze sistemul RoClear, 53 de operatori participanti pentru eliberarea extraselor de cont si 61 de persoane cu atributii in ceea ce priveste activitatea de reconciliere zilnica.

Tehnologia informatiei

Sistemul RoClear al Depozitarului Central a functionat la parametri maximi de securitate, fiabilitate si disponibilitate pe toata perioada anului 2019.

Depozitarul Central are certificare tehnica din partea Bancii Nationale a Romaniei pana in anul 2021 in calitate de participant conectat direct la sistemele ReGIS si SaFIR.

Potrivit prevederilor Normei ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (care a inlocuit Norma ASF nr. 6/2015), Depozitarul Central se incadreaza in categoria entitatilor de “risc major”. Ca urmare, in conformitate cu cerintele prevazute de aceasta norma, Depozitarul Central are obligatia de a audita extern, cu periodicitate anuala, sistemul informatic utilizat.

Cel mai recent audit IT extern independent pentru conformitatea cu Norma ASF nr. 4/2018, aferent anului 2018, s-a desfasurat in perioada 18 februarie – 12 aprilie 2019 si s-a finalizat cu opinia pozitiva a auditorului extern independent, certificand faptul ca sistemele informatice ale Depozitarului Central se conformeaza, in toate aspectele semnificative, cu cerintele documentului sus-mentionat.

Auditul IT extern independent pentru conformitatea cu Norma ASF nr. 4/2018, aferent anului 2019, se va desfasura in semestrul I 2020.

Pentru asigurarea unei bune functionari in situatii deosebite, inclusiv in caz de dezastru, Depozitarul Central a actualizat si testat Planul de continuitate a activitatii si de reluare a activitatii in caz de dezastru in concordanta cu cerintele si practicile utilizate pe plan international, astfel incat sa poata reduce in mod eficient si rapid riscurile determinate de aceste evenimente, asigurand reluarea si restaurarea proceselor critice in intervale de timp definite pentru fiecare tip de proces. Asigurarea continuitatii activitatii Depozitarului Central reprezinta un factor cheie pentru stabilitatea pietei de capital, functionarea Depozitarului Central la parametri optimi si fara intreruperi accidentale fiind un element deosebit de important.

PRINCIPALELE COORDONATE ALE ACTIVITATII FINANCIARE

Exercitiul financiar al anului 2019 s-a încheiat cu un profit brut in suma de 1.808.418 RON obtinut în totalitate din activitatea curenta. Impozitul pe profit a fost de 217.583 RON, achitat la termenele legale, iar profitul net a atins valoarea de 1.590.835 RON.

Depozitarul Central a realizat, la sfarsitul anului 2019, o cifra de afaceri neta de 14,70 milioane RON. Cifra de afaceri a fost obtinuta pe baza veniturilor din tarifele si comisioanele aferente serviciilor efectuate pentru detinatorii de instrumente financiare, pentru emitentii de instrumente financiare si pentru participantii la sistemul de compensare-decontare si registru.

Situatiile financiare anuale ale Depozitarului Central au fost intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de Uniunea Europeana.

Situatiile financiare anuale, care cuprind contul de profit si pierdere si situatia rezultatului global la data de 31 decembrie 2019, situatia pozitiei financiare, situatia modificarilor capitalului propriu si situatia fluxurilor de trezorerie pentru exercitiul financiar incheiat la data specificata, au fost auditate de catre MAZARS ROMANIA S.R.L.

RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT

Raport de audit cu privire la situatiile financiare

Am auditat situatiile financiare anexate ale societatii Depozitarul Central S.A. („Societatea” sau „DC”), care cuprind situatia pozitiei financiare la data de 31.12.2019, contul de profit sau pierdere si situatia rezultatului global, situatia modificarilor capitalurilor proprii si situatia fluxurilor de trezorerie aferente exercitiului incheiat la data respectiva, si note la situatiile financiare, inclusiv un sumar al politicilor contabile semnificative, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, asa cum au fost adoptate de Uniunea Europeana („IFRS”) si in conformitate cu Norma 39/2015 a Autoritatii de Supraveghere Financiara („ASF”) pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de ASF din Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare, cu modificarile ulterioare („Norma ASF 39/2015”).

Responsabilitatea conducerii si a persoanelor responsabile cu guvernanta pentru situatiile financiare

Conducerea este responsabila pentru intocmirea si prezentarea fidela a situatiilor financiare in conformitate cu IFRS si Norma ASF 39/2015 si pentru acel control intern pe care conducerea il considera necesar pentru a permite intocmirea de situatii financiare lipsite de denaturari semnificative, cauzate fie de frauda, fie de eroare.

Persoanele responsabile cu guvernanta sunt responsabile pentru supravegherea procesului de raportare financiara al Societatii.

Responsabilitatea auditorului

Obiectivele noastre constau in obtinerea unei asigurari rezonabile privind masura in care situatiile financiare, in ansamblu, sunt lipsite de denaturari semnificative, cauzate fie de frauda, fie de eroare, precum si in emiterea unui raport al auditorului care include opinia noastra. Asigurarea rezonabila reprezinta un nivel ridicat de asigurare, dar nu este o garantie a faptului ca un audit desfasurat in conformitate cu Standardele Internationale de Audit va detecta intotdeauna o denaturare semnificativa, daca aceasta exista. Denaturarile pot fi cauzate fie de frauda, fie de eroare si sunt considerate semnificative daca se poate preconiza, in mod rezonabil, ca acestea, individual sau cumulat, vor influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate in baza acestor situatii financiare.

Opinia

In opinia noastra, situatiile financiare anexate prezinta fidel, sub toate aspectele semnificative, pozitia financiara a societatii la data de 31 decembrie 2019, si performanta sa financiara si fluxurile sale de trezorerie aferente exercitiului incheiat la data respectiva, in conformitate cu IFRS si Norma ASF 39/2015.

Raport asupra conformitatii raportului administratorilor cu situatiile financiare

Administratorii Societatii sunt responsabili pentru intocmirea si prezentarea, in conformitate cu cerintele articolelor 8 - 13 din Reglementarile contabile aprobate prin Norma ASF 39/2015, a unui raport al administratorilor care sa nu contina denaturari semnificative si pentru acel control intern pe care conducerea il considera necesar pentru a permite intocmirea raportului administratorilor care sa nu contina denaturari semnificative, datorate fraudei sau erorii.

LISTA ACTIONARILOR DEPOZITARULUI CENTRAL, LA DATA DE 31.12.2019

BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A.

S.I.F. MUNTENIA S.A.

S.I.F. TRANSILVANIA S.A.

S.I.F. BANAT-CRISANA S.A.

S.I.F. OLTENIA S.A.

S.I.F. MOLDOVA S.A.

BROADHURST INVESTMENTS LIMITED

RAIFFEISEN BANK S.A.

BANCA TRANSILVANIA S.A.

S.A.I SWISS CAPITAL ASSET MANAGEMENT S.A.

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.

FIRST BANK S.A.

CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI

SITI S.A.

ESTINVEST S.A.

CARPATICA INVEST S.A.

CONFIDENT INVEST S.A.

ELDAINVEST S.A.

FINACO SECURITIES S.A.

INTERFINBROK CORPORATION S.A.

INTERVAM S.A.

PRIME TRANSACTION S.A.

ROMCAPITAL S.A.

LISTA PARTICIPANTILOR LA SISTEMUL DE COMPENSARE-DECONTARE SI REGISTRU CARE NU DETIN CALITATEA DE AGENT CUSTODE, LA DATA DE 31.12.2019

ALPHA FINANCE ROMANIA SA

BALKAN ADVISORY COMPANY IP EAD

BANCA COMERCIALA ROMANA SA

BANCA NATIONALA A ROMANIEI

BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE SA

BT CAPITAL PARTNERS SA

BLUE ROCK FINANCIAL SERVICES SA

BRK FINANCIAL GROUP SA

BURSA ROMANA DE MARFURI SA

CONCORDE SECURITIES Ltd

CENTRAL DEPOSITORY AD, BULGARIA*

ERSTE GROUP BANK AG

ESTINVEST SA

FIRST BANK SA

FINACO SECURITIES SA

GOLDRING SA

IEBA TRUST SA

IFB FINWEST SA

ING BANK NV AMSTERDAM, SUC. BUCURESTI

INTERDEALER CAPITAL INVEST SA

INTERFINBROK CORPORATION SA

IPOPEMA SECURITIES SA

MUNTENIA GLOBAL INVEST SA

PRIME TRANSACTION SA

RAIFFEISEN CENTROBANK AG

SWISS CAPITAL SA

TRADEVILLE SA

VIENNA INVESTMENT TRUST SA

VOLTINVEST SA

WOOD & Company Financial Services a.s.

*participant inactiv

LISTA PARTICIPANTILOR LA SISTEMUL DE COMPENSARE-DECONTARE SI REGISTRU CARE DETIN CALITATEA DE AGENT CUSTODE, LA DATA DE 31.12.2019

BANCA COMERCIALA ROMANA SA

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE SA

CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN – Sucursala Romania

FIRST BANK SA

RAIFFEISEN BANK SA

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL AG

SWISS CAPITAL SA

UNICREDIT BANK SA

Lista participantilor compensatori la data de 31.12.2019

ALPHA BANK ROMANIA SA

BANCA COMERCIALA ROMANA SA

BANCA TRANSILVANIA SA

BRD GROUPE SOCIETE GENERALE SA

CEC BANK SA

CITIBANK EUROPE PLC, DUBLIN – Sucursala Romania

FIRST BANK SA

ING BANK NV AMSTERDAM – Sucursala Bucuresti

LIBRA INTERNET BANK SA

RAIFFEISEN BANK SA

UNICREDIT BANK SA

NextPrevious