Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 142, noiembrie 2019

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Codul PIC devine ID organizațional —— Ce se întâmplă cu grupurile de Yahoo? —— Gala VET 2019 —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană —— Premiile europene „Jan Amos Comenius“ ——////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Un nou apel la propuneri de proiecte pentru învățământul preuniversitar —— Ce am învățat din proiectul CHILD? ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: Conferința „Erasmus+ în învățământul superior: un pas dincolo de mobilitate” la Cluj-Napoca —— Erasmus+, experiența care schimbă vieți și deschide minți ——////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: START pentru formarea profesională! —— Nu accepta lumea pentru ceea ce pare a fi, îndrăznește să o vezi prin Erasmus+! —— ////—— Educație școlară în Erasmus+: Pe ON, cu „Robotics“ Erasmus+ Made —— Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați ——////—— Educația adulților în Erasmus+: PaRentsEdu – Rolul părinților în educația extrașcolară a copiilor lor ——////—— Tineret în Erasmus+: Evenimente organizate de Ziua Învățării Nonformale ——////—— Proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate: Youth Centres UP: Un pic de curaj, un pic de nebunie și dorință de schimbare (II) —////— Eurodesk România te informează—////—Multilingv. Multicultural: Conversațiile plurilingve pentru incluziune socială și cetățenie europeană ——////Publicațiile Eurydice

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Codul PIC devine ID organizațional

ID-ul Organizațional (Organisation ID - OID) reprezintă un cod unic de înregistrare de care aveţi nevoie în toate etapele unui proiect Erasmus+ (de la selecţie până la raportare). Acest număr este necesar pentru interacţiunea cu bazele de date online folosite la nivel european pentru gestiunea programului de către Agenţiile Naţionale. În acest fel se evită solicitarea de informaţii în mod redundant şi datele pot fi actualizate automat.

Cum se obţine?

Prin intermediul unei baze de date online numită Sistemul de Înregistrare a Organizațiilor (Organisation Registration System - ORS). Odată înregistraţi nu mai este nevoie de completarea acestor date în formularul de candidatură şi codul poate fi folosit pentru orice proiect Erasmus+ sau ESC depus în sistem descentralizat – la o Agenție Națională – în care organizaţia va fi implicată indiferent dacă este coordonator sau partener. Aceeaşi baza de date se va folosi şi pentru actualizarea datelor (dacă este necesar).

Ce se întâmplă cu grupurile de Yahoo?

De 18 ani, o foarte mare parte dintre beneficiarii programelor europene destinate educației, formării profesionale și tineretului comunică folosind o adresă de Yahoo mail și fac parte din cel puțin unul dintre cele peste 10 milioane de grupuri pe care comunitatea Yahoo le-a raportat, nu demult. De asemenea, în acești 18 ani, obiceiurile de comunicare ale oamenilor s-au schimbat foarte mult, iar preferințele în ceea ce privește schimbul de informații au pendulat periodic între discuțiile one-to-one și one-to-many.

În prezent, majoritatea activităților din grupurile Yahoo sunt mai degrabă de tip one-to-one și nu discuții în/de grup (one-to-many), deoarece oamenii doresc să aibă acces din ce în ce mai mult la conținuturi personalizate și la legături directe cu cei cărora li le adresează.

De aceea, Yahoo va continua să susțină Yahoo Mail — inclusiv prin recenta lansare a unei noi aplicații Yahoo Mail, disponibilă pentru dispozitivele mobile, iar grupurilor Yahoo li se recomandă migrarea către platforma Yahoo de e-mail.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să-și planifice din timp activitățile în grupurile Yahoo din care fac parte, iată care este calendarul de realizare a acestei tranziții.

Începând cu 28 octombrie 2019:

  1. Utilizatorii vor putea deveni membri ai unui grup Yahoo doar prin: intermediul unei invitații primită de la moderatorul grupului sau prin trimiterea unei cereri de aderare la grup, care va necesita apoi aprobarea moderatorului grupului.
  2. Postarea de mesaje pe grup va fi înlocuită de distribuirea mesajelor prin e-mail, de aceea încărcarea și găzduirea de conținuturi noi vor fi dezactivate pe site-ul web al grupurilor Yahoo.

Începând cu 14 decembrie 2019:

  • Toate grupurile vor deveni private și orice conținut care a fost încărcat anterior prin intermediul site-ului web va fi eliminat.
  • Conținuturile postate în trecut în cadrul grupului Yahoo se pot salva/descărca până în decembrie 14 accesând acest link.

De reținut:

  • Grupurile Yahoo vor continua să existe, doar abordarea funcțiilor lor se va schimba pentru a răspunde mai bine cerințelor curente legate de respectarea intimității și a protecției datelor personale.
  • Vor putea fi create în continuare grupuri noi pentru a permite utilizatorilor să se conecteze și să comunice pe temele intereselor și activităților comune.

Mai multe informații despre modificările viitoare pot fi găsite aici.

Gala VET 2019

„VET for ALL – Skills for Life”/ ”VET pentru toți - competențe pentru viață” – a fost deviza europeană sub care a debutat miercuri, 6 noiembrie 2019, la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă”din Iași cea de-a IV-a ediție a Galei proiectelor VET 2019, organizată ca în fiecare an, de Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Obiectiv: Obiectivul acțiunii a fost acela de a-i inspira pe elevi să descopere și să-și îmbunătățească talentele prin intermediul educației și formării profesionale iar pe profesori și părinți să conștientizeze că educația și formarea profesională reprezintă o alegere inteligentă și nu o a doua opțiune în carieră. Acțiunea își propune să schimbe această percepție atât în rândul potențialilor angajați, cât și în cel al angajatorilor.

Context: La eveniment au participat peste 100 de persoane, cu roluri diferite în spațiul educațional: elevi, directori, profesori, reprezentanți ai companiilor și ONG-urilor care au asistat la prezentarea unor inițiative de înaltă calitate și multe exemple de bune practică din școlile VET din Județul Iași, cu scopul de a oferi celor interesați opțiuni de dezvoltare a competențelor profesionale pe care le solicită piața muncii, în prezent. Acțiunea a debutat cu vizionarea expoziției de vitralii și sculpturi - produse realizate de elevii liceului gazdă în cadrul proiectului Erasmus+ Arts+, urmată de un miniconcert din arii clasice, realizat de participanții la cel de-al 3-lea flux din cadrul aceluiași proiect, împreună cu colegii lor.

Prezentări și rezultate: În cadrul evenimentului au fost prezentate 15 proiecte, exemple de bună practică din 4 programe cu finanțare externă: Erasmus+, Euroscola, ROSE, POCU precum și două inițiative din învățământul dual.

Toate aceste expuneri arată beneficiile domeniului VET asupra orientării în carieră și a dezvoltării personale și profesionale a participanților. Prin componențele profesionale și culturale dezvoltate la participanți, proiectele au reliefat încă o dată relația ce trebuie consolidată pe axa școală - individ - firmă, dar și faptul că în acest mod se pregătesc nu doar buni specialiști ci și buni cetățeni, adevărați ambasadori VET.

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Premiile europene „Jan Amos Comenius“.

De curând, a fost lansat apelul la candidaturi pentru prima ediție a Premiilor europene „Jan Amos Comenius“. Cele 28 de premii, în valoare de 8,000 EUR fiecare, vor fi distribuite școlilor gimnaziale câștigătoare, câte una din fiecare stat membru al UE, care vor reuși să demonstreze calitatea deosebită a predării tematicii legate de Uniunea Europeană.

Pentru a primi premiul, va fi nevoie ca școlile participante la concurs să demonstreze că utilizează metode de predare ce pot deveni surse de inspirație pentru instituțiile de același nivel și că îi angajează pe elevi într-o învățare active și creativă cu privire la Uniunea Europeană.

Termen-limită: 06 februarie 2020, 17: 00 (ora Bruxelles-ului)

Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană

Dorești să urmezi un program de masterat în străinătate, dar te întrebi cum îți vei finanța taxele de studiu și cheltuielile zilnice? Programul Erasmus+ Master Loan a fost conceput pentru a te ajuta. Erasmus+ Master Loans sunt credite garantate de UE cu condiții de rambursare favorabile. Sunt concepute pentru a-i ajuta pe potențialii studenți să își finanțeze cursurile de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

  • Nu sunt necesare garanții.
  • Ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață.
  • Nu se solicită rambursarea pentru o perioadă de până la doi ani de la terminarea studiilor.

În urmă cu doar câteva luni, instituția financiară nebancară FINS a semnat cu Fondul European de Investiții primul acord de garantare Erasmus+ din România. Acesta va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru aproximativ 450 de studenți care doresc să își continue studiile de master în străinătate și pot beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.

Un program de masterat în străinătate poate fi un pas important pentru cariera ta. Pe site-ul Comisiei Europene găsești informații despre cum poți să îl finanțezi cu ajutorul împrumutului Erasmus+ pentru masterat!

Studenții trebuie să depună la FINS cererea de finanțare.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Un nou apel deschis pentru proiecte în domeniul învățământului preuniversitar

Ce am învățat din proiectul CHILD?

Inspectoratul Școlar Județean Iași a coordonat proiectul “Citizenship, Human Rights, Inclusion and Leadership for Democratic Schools (CHILD)”, în cadrul căruia, în intervalul 23-29 septembrie 2018, un număr de cinci inspectori școlari au urmat un curs de formare în Islanda, cu titlul Diverse society - Diverse Classrooms. Student diversity benefiting social diversity. Living together, learning together, working together, iar o altă echipă, formată din patru inspectori şcolari, a participat, în perioada 15-19 octombrie 2019, la programul de formare The Teacher as a Change Agent, organizat la Oslo, în Norvegia.

Finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului „Educație, burse, ucenicie și antreprenoriatul tinerilor în România”, proiectul (2018-EY-PMIP-R1-0006) şi-a propus creșterea calității educației în școlile din județul Iași prin proiectarea profilului școlii democratice, bazat pe cetățenie, drepturile omului, incluziune și leadership.

Programele de formare au fost construite plecând de la premisa că accentul educaţiei trebuie mutat de la transmiterea de cunoştinţe spre formarea acelor abilităţi care îi permit individului să se orienteze într-o lume volatilă şi ambiguă, aflată într-o dinamică socială şi tehnologică continuă. Cursanți din România, Italia, Spania, Suedia și Germania au derulat activități menite să evidențieze necesitatea educației interculturale, beneficiile învățării în echipă, modul în care se poate crea o atmosferă de lucru plăcută în clasă sau complexitatea și utilitatea sarcinilor de lucru interdisciplinare la orele de curs.

În urma celor două experiențe profesionale deosebit de complexe și diverse, ies în evidență câteva idei ce trebuie aduse în atenția factorilor implicați în educație: schimbarea nu se poate produce prin individ, ci prin echipe care colaborează şi învaţă împreună. Care sunt sarcinile unui formator? Acesta are datoria să faciliteze cooperarea, autocunoaşterea, autoevaluarea, învăţarea experenţială, învăţarea pe bază de proiect şi, nu în ultimul rând, reflecţia asupra metodelor utilizate, instrumentelor şi modelelor de interacţiune.

Ne-am dat seama că informațiile deosebit de interesante, noutățile și schimburile de bune practici au avut loc nu doar în timpul cursurilor propriu-zise, ci și prin intermediul activităților derulate după orele de formare zilnice. Interacțiunea directă cu profesori, responsabili de proiecte sau directori din alte țări europene a fost unul din beneficiile de care s-a bucurat echipa de inspectori români participanți la cursuri.

Ne-am dat seama că toate clasele sunt multiculturale și solicită profesorul nu doar din punct de vedere științific, ci mai ales din punct de vedere pedagogic, din punctul de vedere al integrării tuturor elevilor în activitățile de la clasă, pentru o învățare activă și pentru un parcurs școlar care să se constituie într-o experiență pozitivă pentru copii și tineri.

Suntem cu toții conștienți că schimbarea în educație reprezintă o necesitate obiectivă, determinată de transformările care au loc în societate, la nivel cultural, politic, economic, comunitar, reflectate în plan pedagogic. Educația presupune schimbare, iar schimbarea nu poate exista fără educație. Tocmai de aceea experiențele de formare sunt imperios necesare, periodic, pentru toate cadrele didactice, astfel încât procesul de predare-învățare-evaluare să fie eficient, la standarde înalte, cu efecte pozitive pe termen lung.

Am observat că diversitatea culturală și socială sunt o sursă de învățare atunci când există respect, înțelegere și armonie în cadrul echipei, în cadrul clasei.

Toleranța, răbdarea, empatia se exersează și se învață în școală, nu doar în timpul orelor de dirigenție, ci și în timpul orelor de matematică, de istorie, sau dincolo de orar, în contexte nonformale, acolo unde granițele educației se contopesc cu bucuria cunoașterii, iar cataloagele dispar pentru a face loc unei atmosfere mai relaxante, mai creative.

Pentru toți cei ce își doresc să înțeleagă mai bine care sunt experiențele educaționale care ne-au impresionat, există ghidul publicat în cadrul proiectului, care poate fi accesat pe pagina web a Inspectoratului Școlar Județean Iași, la rubrica Proiecte europene.

De asemenea, broșura editată în cadrul proiectului aduce în prim plan poveștile de succes ale celor 10 agenți ai schimbării, cadre didactice pe care echipa de proiect i-a identificat în cadrul campaniei Profesorul, agent al schimbării. Broșura se găsește pe pagina web a Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Prof. Sabina Maria MANEA, Inspector școlar

Învățământ universitar în Erasmus+

Conferința „Erasmus+ în învățământul superior: un pas dincolo de mobilitate” la Cluj-Napoca

Cea de-a doua conferință de valorizare a rezultatelor proiectelor Erasmus+ dedicată învățământului superior, „Erasmus+ în învățământul superior: un pas dincolo de mobilitate”, a avut loc în perioada 10-11 octombrie 2019 în Cluj-Napoca, gazdă fiind Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Evenimentul organizat de Agenția Națională a reunit reprezentanți din partea a 60 de universități din România, respectiv prorectori de relații internaționale sau cu alte portofolii conexe, coordonatori instituționali Erasmus+, directori ai Departamentelor de Relații Internaționale, reprezentanți ai Birourilor Erasmus+, precum și membri responsabili de gestionarea proiectelor Erasmus+. Totodată, la conferință au fost prezente și câteva dintre instituțiile publice alături de care colaborăm activ: Ministerul Educației Naționale din România (MEN), Consiliul Național al Rectorilor (CNR) și Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Evenimentul a avut loc și în contextul ediției de anul acesta a Erasmus Days, în perioada 10-12 octombrie 2019.

În contextul unor discuții din ce în ce mai intense cu privire la viitorul program Erasmus și a noutăților pe care acesta le va aduce, anul acesta am continuat să valorizăm reușitele programului Erasmus+ și să întărim inițiativele de internaționalizare care s-au conturat de-a lungul ultimilor ani. Ne-am dorit să evidențiem experiențele de succes ale universităților și să oferim ocazia de a realiza un schimb de experiențe și bune practici.

Prima zi a conferinței a început cu mesajele de deschidere din partea invitaților: Călin Rus, Prorector pentru comunicare, imagine, relația cu presa, relații internaționale și Anna Soós, Prorector pe linia de studii în limba maghiară, curriculum, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; Ioan Ștefan Groza, Secretar de Stat în cadrul MEN; Ovidiu Folcuț, Vicepreședinte al CNR. Aceștia au fost urmați de Monica Calotă, Director ANPCDEFP, care a discutat pe scurt despre potențialele provocări pe care le poate genera intenția Comisiei Europene de a dubla sau chiar tripla bugetul alocat programului, în viitorul cadru financiar multianual 2021-2027.

Evenimentul a continuat cu prezentări referitoare la schimbările preconizate în cadrul viitorului program Erasmus 2021-2027 (Adrian Georgescu, ANPCDEFP) , precum și modalitatea în care mobilitățile vor fi gestionate într-un mediu digital prin Erasmus Without Paper și European Student Card Initiative (João Bacelar, European University Foundation). Au urmat prezentări susținute de reprezentanții a cinci universități din Cluj-Napoca despre activitățile de internaționalizare desfășurate la nivel instituțional.

Printre subiectele primei zile, s-a regăsit și participarea universităților la evenimente internaționale educaționale sub egida Study in Romania (Ovidiu Folcuț, Consiliul Național al Rectorilor și Mihai Sebea, Universitatea Româno-Americană). Participanții au avut oportunitatea de a afla mai multe și despre componenta de promovare a învățământului superior din cadrul proiectului “Calitate în învăţământul superior: internaţionalizare şi baze de date pentru dezvoltarea învăţământului românesc (POCU INTL)” și schimbările avute în vedere pentru îmbunătățirea platformei Study in Romania (Irina Geantă, UEFISCDI).

În cea de-a doua jumătate a zilei, participanții au asistat la prezentările unor exemple de bună practică din domeniul învățământului superior, proiecte care sunt finanțate fie de ANPCDEFP, fie de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) de la Bruxelles. Tipurile de proiecte selectate s-au încadrat în următoarele categorii: parteneriat strategic în domeniul învățământului superior; proiecte de cooperare în domeniul învățământului superior SEE; alianțe de universități europene; programe de masterat comun Erasmus Mundus; proiecte de consolidare a capacităților în domeniul învățământului superior; proiecte de alianțe ale cunoașterii; acțiuni Jean Monnet. Cele nouă proiecte selectate au fost prezentate în grupuri de lucru paralele. Printre aspectele avute în vedere pentru selectarea lor au fost rezultatele obținute la nivel instituțional sau al proiectului, diversitatea universităților implicate sau tematica proiectului.

Pe 11 octombrie, conferința a continuat cu o prezentare a rezultatelor studiului privind percepțiile studenților și cadrelor didactice referitoare la programele de mobilități internaționale, după care s-au dezbătut în plen concluziile, fiind realizat și un sondaj al participanților cu privire la măsurile de îmbunătățire ce pot fi luate de părțile implicate (universități, Agenția Națională, CE etc.). Printre acestea, au fost propuse diverse inițiative de promovare la nivel național sau local, suplimentarea granturilor din alte surse compatibile sau dezvoltarea relațiilor cu mediul privat.

În cadrul ultimei sesiuni, participanții au fost împărțiți în două grupuri de lucru cu tematici diferite. Prorectorii de relații internaționale din universitățile românești au discutat despre nevoile de cooperare la nivel național în ceea ce privește abordarea strategică a internaționalizării învățământului universitar și înființarea unei rețele naționale, PRI-România, care să stimuleze o mai bună comunicare între ei. Totodată, reprezentanții Birourilor Erasmus+ din universități au avut parte de prezentări a unor exemple de bună practică și discuții pe marginea a trei subiecte de interes pentru implementarea proiectelor de mobilitate: gestionarea mobilităților pentru studenții din medii dezavantajate, recunoașterea automată a mobilităților studențești și sistemul de mentorat pentru studenții incoming.

Evenimentul s-a încheiat cu câteva concluzii adunate pe durata celor două zile de conferință și anunțul referitor la organizarea următoarei conferințe în toamna anului 2020 într-un alt centru universitar din țară, respectiv Sibiu. S-au transmis încurajări privind continuitatea rezultatelor, respectiv dorința de a spori interesul universităților reprezentate în vederea următorului apel de finanțare din 2020 prin transmiterea informațiilor mai departe în cadrul universității proprii și susținerea colegilor care ar avea motivația, ideile și partenerii potențiali pentru a se implica în dezvoltarea unor noi proiecte Erasmus+.

Link-uri utile: www.erasmusdays.eu, www.erasmuswithoutpaper.eu, ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-student-card-initiative_en, www.pocu-intl.uefiscdi.ro, www.studyinromania.gov.ro

Erasmus+, experiența care schimbă vieți și deschide minți

Șansa de a participa în programul Erasmus + reprezintă, pentru orice student, o ocazie unică de a lua contact cu o altă cultură, de a cunoaște oameni noi și de a trăi experiențe inedite. Toate aceste aspecte capătă valențe noi atunci când nu ești doar fericitul câștigător al unei burse Erasmus+, ci și o persoană cu handicap locomotor.

Perioada petrecută în Spania a fost plină de ,,prima dată”: Prima dată într-un avion, prima ședere prelungită în străinătate, primul contract de închiriere, prima dată demonstrându-mi abilitățile de a vorbi în public, iar exemplele pot continua. În același timp, a fost prima dată când am putut constata că personalitatea mea este mai relevantă decât handicapul meu, iar calitățile mele au fost privite independent de potențialele obstacole care pot apărea atunci când suferi de o dizabilitate.

Totodată, această experiență mi-a reconfirmat, mai mult ca niciodată, capacitățile oamenilor de a coopera, de a depăși diferențele dintre ei și a empatiza cu ceilalți. Întâmplarea cea mai elocventă în acest sens s-a petrecut în timpul unei excursii la Barcelona organizată de Erasmus Student Network. Am vizitat Mirador-ul din Barcelona, un loc situat la înălțime, de unde se poate admira întregul oraș. Traseul care duce spre Mirador este foarte abrupt, iar colegii care au venit cu mine în excursie au făcut tot posibilul pentru ca eu să-l pot parcuge fără probleme. M-am bucurat cu atât mai mult să admir priveliștile mirifice ale Barcelonei avându-i alături pe tot parcursul excursiei.

Vreau să le mulțumesc tuturor pentru sprijin, sfaturi, pentru momentele frumoase care au făcut experiența mea Erasmus+ să fie cât mai plăcută. Nu mi-ar ajunge timpul și spațiul pentru a-i menționa pe toți și a povesti toate amintirile pe care le-am acumulat de la fiecare.

Recomand tuturor studenților să acceseze programul Erasmus+ chiar dacă au un handicap, deoarece, deși poate presupune provocări, merită să trăiască o experiență care schimbă vieți și deschide minți.

Maria-Sabina Bucovineanu, studentă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, participantă la o mobilitate de studiu la Universidad de Castilla - La Mancha – Ciudad Real, Spania.

Educație și formare profesională în Erasmus+

START pentru formarea profesională!

Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Iași are o tradiție de 50 de ani în pregătirea forței de muncă pentru domeniile electric și energetic, iar prin misiunea asumată se preocupă să ofere o pregătire profesională de calitate, în concordanță cu nevoile pieței actuale a muncii, celor 700 de elevi de liceu, învățământ profesional și învățământ postliceal. În ultimii 3 ani școlari, liceul a accesat consecutiv patru proiecte de mobilitate ERASMUS+, adresate pe rând domeniilor și calificărilor profesionale școlarizate.

Proiectul ”START pentru formarea profesională în domeniul electromecanic la nivelul cerințelor pieței muncii europene!” (2018-1-RO01-KA102-048343) se derulează pe o durată de 16 luni și se adresează domeniului electromecanic, care prezintă atractivitate pentru elevii noștri. Proiectul a vizat dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul electromecanic pentru un grup de 32 de elevi din clasa a X-a de liceu și școală profesională, prin exersarea cunoștințelor și abilităților practice, valorificarea oportunităților de colaborare și parteneriat transnațional cu firme de specialitate. Astfel, școala rămâne ancorată în realitățile pieței europene a muncii și contribuie la dezvoltarea stagiarilor, formându-le un comportament responsabil și îmbunătățindu-le abilitățile de comunicare în limba engleză.

Pe parcursul anului școlar trecut și la începutul acestui an școlar s-au derulat cele două fluxuri de mobilitate la Barcelos, Portugalia, și în Paphos, Cipru.

Participanții au desfășurat două săptămâni din stagiul de instruire practică a modulului CDL „Aplicații practice în domeniul electromecanic”, la firmele Ferreirolux - Comércio e Industria de Material Eléctrico, Lda din Barcelos, respectiv P. Kousios Electrical Ltd -Paphos, repartizați în mai multe puncte de lucru. Aceștia au parcurs întreg programul de învățare, atingând rezultatele preconizate care au fost certificate de tutorele organizației de primire, prin acordarea documentelor Europass.

În weekend, a fost completată pregătirea culturală a stagiarilor prin excursiile organizate în Barcelos, Braga, Ghimaraeș, Porto și Aveiro. În Braga elevii au admirat Sanctuarul Bom Jesus, loc de pelerinaj cu o arhitectură unică în stil baroc, iar în Porto, capitala regiunii, au vizitat gara construită de Gustave Eiffel, centrul istoric, turnul orașului, cramele Porto Cruz, admirând monumentele arhitectonice declarate patrimoniu UNESCO. În cadrul celei de-a doua mobilități, stagiarii au beneficiat de excursiile organizate la Limassol și în împrejurimile orașului Paphos, unde au vizitat Templul Kourion, Mormintele regilor, Stânca Afroditei și au făcut o croazieră pe Marea Mediterană.

Elevii și-au dezvoltat competențele lingvistice, prin comunicarea în limba engleză, competențele interculturale și sociale, au învățat să lucreze în echipă, să se adapteze la noi medii, au devenit mai responsabili și mai încrezători în forțele proprii.

Mobilitatea a avut rolul de a-i stimula pe participanți să se pregătească mai bine, să-și îmbunătățească rezultatele școlare, să-și contureze un plan de cariera – fiind la începutul liceului. În același timp, tinerii au realizat care sunt competențele cerute pe piața europeană a muncii, au învățat să respecte un program fix de lucru, să-și îndeplinească sarcinile la termenele și în condițiile cerute, să colaboreze cu ceilalți colegi de echipă. Pentru mulți dintre ei, plasamentul a fost primul contact cu un alt mediu sociocultural, în condițiile în care majoritatea elevilor provin din familii cu venituri mici și nu au călătorit în străinătate. Au învățat sa fie mai toleranți, mai interesați de cultura și obiceiurile unui alt popor.

Impresii ale participanților…

Sunt foarte fericit că mi s-a oferit această oportunitate, a fost o experiență de neuitat. Proiectul m-a ajutat să descopăr o cultură nouă, să îmi îmbunătățesc modul de comunicare, să socializez. Pentru asta mulțumesc tuturor celor care au făcut ca acest proiect să fie posibil și aș dori ca această oportunitate să poată fi oferită în continuare elevilor.“ (Tărsănaru Tudor Ionuț, clasa a X a C)

Mi-a plăcut foarte mult în Portugalia și cel mai mult mi-a plăcut orașul Aveiro. Situat pe malul Oceanului Atlantic, Aveiro este cunoscut în Portugalia pentru dulciurile sale tradiționale ovos-moles și trouxas de ovos, ambele făcute din ouă. Este denumit și „Veneția portugheză”, datorită canalelor și bărcilor care amintesc de orașul italian.“ (Vicol Dumitru, clasa a X a C)

Experiența oferită în cadrul proiecului Erasmus+ a fost, de departe, cea mai frumoasă de până acum! Mă bucur că am putut participa la proiect deoarece am învățat multe lucruri noi care mă vor ajuta mai departe, am lucrat într-un firmă bine dotată, am vizitat locuri frumoase și am descoperit tradiții și obiceiuri noi. Totodată, am cunoscut oameni deosebiți cu care păstrez legătura în continuare. Proiectul ne-a ajutat să fim mai uniți și să ne creăm amintiri de neuitat.“ (Tătărușanu Vicențiu Vasile, clasa a X a C)

Participarea la mobilitatea din Portugalia a venit cu foarte multe surprize pentru noi. Nu ne-am așteptat că vom vizita atâtea locuri frumoase, ca orașele Barcelos, Porto, Braga și Aveiro. Ne-am făcut prieteni noi cu care am rămas și acum în legătură. Cele două săptămâni mi-au adus experiențe noi și, cel mai important este că am învățat multe de la angajații firmei unde am făcut practică, am cunoscut tradițiile lor. Proiectul mi-a lăsat numai amintiri frumoase pe care mi le amintesc zi de zi!“ (Siminică Grigore, clasa a X a C)

Nu accepta lumea pentru ceea ce pare a fi, îndrăznește să o vezi prin Erasmus+!

Programul Erasmus+ oferă tinerilor și școlilor implicate oportunități și experiențe unice. Proiectul Erasmus+, ”Eurocompetențe pentru șanse sporite de competitivitate și o carieră de success” (2018-1-RO01-KA102-047535) al Colegiului Național ”Onisifor Ghibu”, Oradea, se adresează elevilor din clasa a XI-a profilul real, specializarea matematică-informatică, intensiv informatică, și are două fluxuri de mobilitate la care vor participa 32 de elevi. Celelalte organizații partenere sunt: organizațiile intermediare: Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade, Barcelos, Portugal și Organization for Promotion of European Issues, Paphos, Cipru și organizațiile de primire: PAQ-Equipamentos de escritório; Infcel, LDA; Factor X Telecomunicacoes, Electronica e Reparacoes; Digitelos Unipessoal, Lda; Vendo de Tudo – Barcelos, Portugal și Lda, L. Lazarou CTC- Paphos, Cipru. Este vizată adaptarea sistemului de educație la nevoile societății noastre moderne, educarea, instruirea, formarea multiculturală şi transmiterea valorilor şi modelelor europene elevilor.

Mobilitățile din proiect centrează demersurile CN ”O. Ghibu”, Oradea pe formarea competențelor cheie și abilităților de viață, pe stimularea și pe dezvoltarea creativității la elevi, toate acestea pe lângă dobândirea competențelor prevăzute în programa școlară a elementelor de bază ale programării orientate obiect, principiilor realizării aplicațiilor de gamming, coroborate cu o bună utilizare a limbii engleze. Stagiarii au devenit competenți în a deține și utiliza informația, deschiși spre schimbare și spre înțelegerea și respectarea valorilor socioculturale ale unei societăți europene prin contactul direct cu aceasta și realizarea sarcinilor zilnice în plasament la firmele unde au desfășurat activități. Pe plan profesional, prin mobilitate, stagiarii au experimentat un model de învățare, o practică inovatoare astfel că, la revenirea în țară, unii s-au înscris la stagii de practică, iar alții la cursurile gratuite oferite de firme specializate din zonă, prin proiecte locale. Toți elevii au revenit în țară cu aplicații de gamming care vor servi colegilor lor, chiar și din alte generații, pentru susținerea examenului de atestare profesională. Proiectul a adus schimbări și în ceea ce privește abordarea managerială a școlii, se acordă un sprijin sporit inițiatorilor de proiecte și găsirea partenerilor, stabilirii relațiilor cu școli din alte țări, drept urmare în școală sunt în derulare alte trei proiecte Erasmus+.

Cei 16 stagiari au concluzionat, la revenirea în țară: ”A fost o experiență de neuitat! Vrem să o repetăm!Hoszu Adryel, elev care vrea să urmeze o carieră în domeniul IT, spune: ”Proiectul Erasmus + s-a dovedit a fi benefic atât din punct de vedere profesional, am avut ocazia de a învăța și de a lucra la firme de IT, cât și din punct de vedere personal, prin întreaga experiență culturală portugheză. Organizarea a fost inedită, iar fiecare aspect al stagiului a fost bine gândit. Acum înțeleg mai bine ce înseamnă să lucrezi în domeniul IT!”. Alexandru Murg spune: ”Faptul că am avut ocazia să văd cum este să lucrezi într-o țară străină și într-un domeniu din ce în ce mai popular, reprezintă o experiență foarte valoroasă pentru mine. Un avantaj îl reprezintă primirea Certificatului de mobilitate Europass, un element foarte important pentru CV”.

Diana Ciarnău: „A fost o experiență unică! În primul rând, proiectul ne-a pus față în față cu condiții neobișnuite și ne-a obligat să fim mai responsabili. În Portugalia, pe lângă faptul ca am avut contact direct cu o nouă cultură, o limbă nouă și un stil nou de viață, am avut și oportunitatea de a învăța alături de profesioniști în domeniul IT. În plus, am avut ocazia să învățăm să lucrăm în echipă și să începem să cunoaștem cerințele pieței muncii, obișnuindu-ne astfel cu un program stabil și cu respectarea unor reguli importante. Am învățat și experimentat ce înseamnă să muncești într-o companie cu program bine stabilit. Am învățat ce înseamnă contactul cu o țară străină. Am văzut aspectele prin care România și Portugalia se aseamănă, dar și cele prin care se deosebesc. Am vizitat orașul Porto unde am admirat arhitectura și culorile specifice, am gustat din mâncăruri tradiționale, am asistat la procesul de fabricație a vinului de Porto, și nu în ultimul rând am intrat în contact cu oamenii țării, care sunt extrem de calzi și de prietenoși. Toate aceste experiențe profesionale îmbinate cu cele de natură culturală, au transformat această „călătorie Erasmus“ într-un timp de neuitat.

Educație școlară în Erasmus+

Pe ON, cu „Robotics“ Erasmus+ Made

Totul a început în ianuarie 2017, când doi profesori și un manager al unei companii din mediul privat au dat formă unei idei care să coaguleze energie și cunoaștere într-o abordare conjugată Project Management - Robotics & Programming. Ulterior, evaluatorii proiectului „Robotics ON”, simțind entuziasmul și determinarea noastră, au apăsat ei primii pe ON, acordând finanțare de la Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2.

Astfel, începând din 1 noiembrie 2017, pentru o perioada de 24 de luni, Colegiul Național „Constantin Carabella” a coordonat acest proiect de parteneriat strategic, care și-a propus să ofere celor 84 de elevi ai grupului țintă oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile STEM, de a deveni mai buni în domeniul roboticii și al tehnologiilor informaționale.

Pe termen lung, parteneriatul a vizat creșterea numărului de tineri programatori în comunitățile celor patru școli partenere (două licee filieră vocațională din Frosinone, Italia și Budapesta, Ungaria, respectiv două licee filieră teoretică din Anyksciai, Lituania și Târgoviște, România), prin funcționarea sustenabilă a unor cluburi de robotică, concepute ca medii de învățare motivaționale, provocatoare.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

  1. dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale relevante pentru dezvoltarea personală și pentru carieră (84 Europass Mobility);
  2. creșterea autonomiei în ce privește dezvoltarea personală și profesională a elevilor din cluburile de robotică, cel puțin 32 dintre aceștia fiind competitivi în programare/ robotică;
  3. dezvoltarea capacităților de adaptare, de promovare și de exploatare a tehnologiilor digitale prin crearea a cel puțin unui robot, în fiecare școală parteneră, contribuind la rezolvarea unei nevoi identificate la nivelul școlii/ comunității.

Fiind un proiect de parteneriat pentru susținerea inovării în educație, două produse intelectuale au fost elaborate, testate și îmbunătățite, în parteneriat cu ceilalți doi parteneri - SC SKANET SRL și SC 24Software SRL- societăți din mediul privat din România, societăți conectate la mediul de afaceri și provocările și nevoile pieței IT:

  • curricula modulară Robotics ON (Modulul 1: Project System Management; Modulul 2: Critical Thinking. Creative Problem Solving; Modulul 3: Robotics and Programming; Modulul 4: Robotics Coding and Driving);
  • aplicație web e-learning.

În fiecare școală, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, elevii au identificat și distribuit roluri și responsabilități, au dezvoltat și promovat idei și proiecte pentru școala/ comunitatea lor și au construit roboți, atât utilizând kitul LEGO Mindstorms EV3 Programming, cât și alte limbaje de programare (Java, Phyton).

Principalele categorii de activități desfășurate au fost:

  • pentru echipa de implementare a proiectului: trei întâlniri transnaționale de proiect și activități de elaborare/ dezvoltare a produselor intelectuale;
  • pentru elevii din grupul țintă: patru activități de învățare la nivel de parteneriat, în care au fost testate modulele curriculei Robotics ON, activități coordonate de formatori ai celor două companii private partenere; acestea au fost urmate de activități de implementare a curriculei la nivelul grupului țintă și au constat în activități de învățare de la egali, ceilalți 21 elevi fiind beneficiarii indirecți ai experienței de învățare a celor șapte colegi care participau la schimburile de elevi;
  • pentru persoane interesate din comunitățile școlilor partenere: activități de promovare, de diseminare și două evenimente de multiplicare, organizate în Anyksciai și Târgoviște.

Elevii implicați au fost îndrumați pentru a identifica puncte tari și puncte slabe, atât la nivel individual, cât mai ales la nivelul echipei, au învățat să prioritizeze, să caute soluții și să ia decizii bine fundamentate, au fost ajutați să înțeleagă că o idee/ un vis devine realitate printr-o identificare și alocare optimă a resurselor necesare, prin asumarea responsabilităților și printr-o colaborare eficientă la nivelul echipei. Un proiect despre proiecte, despre cum poți deveni mai bun pentru tine și pentru ceilalți! O experiență densă, cu multe provocări, dar cu rezultate sigure pe termen mediu și lung!

Ne apropiem de sfârșitul acestei călătorii Made Erasmus+ și vă asigurăm că am simțit pe pielea noastră de ce motto-ul programului este „Changing lives. Opening minds.” Și DA, exact așa este! Cu un consum imens de resurse de timp și energie, dar într-adevăr, acești pași mici realizați acum, împreună, sunt esențiali pentru împlinirea propriilor idealuri.

Iar noi încheiem povestea așa: am fost și continuăm să fim pe „ON”, cu și fără „Robotics”, pentru că Erasmus ne-a adus în plus (+) oportunitatea de a valoriza oamenii care au pus și suflet, alături de cunoaștere și pricepere.

Greu de exprimat în cuvinte o astfel de experiență, cu trăiri și emoții unice, cu amintiri de neuitat și, mai ales, cu contexte de învățare care m-au ajutat să progresez și m-au transformat în cel de astăzi. Tot ce am trăit și învățat, alături de prietenii mei din clubul de robotică, a contribuit esențial la formarea și dezvoltarea mea în domenii precum managementul de proiect, programare și robotică.” — Teodor Șerbănoiu, clasa a XII-a, C.N. „C. Carabella”, Târgoviște, Romania.

Pentru mine, activitatea în cadrul clubului de robotică a fost și rămâne cea mai importantă experiență de dezvoltare personală. Iar participarea mea la competiția First Tech Challenge, unde am luat contact cu cele mai bune echipe de robotică din țară și cu oameni de afaceri din piața IT, m-a motivat substanțial, astfel încât am reușit să îmi folosesc competențele de design 3D în promovarea echipei noastre și, mai mult, m-a ajutat să iau o decizie referitoare la viitorul meu.” — Cristian Dinu, clasa a XII-a, C.N. „C. Carabella”, Târgoviște, Romania.

Robotics ON a fost mai mult decât o nouă experiență de învățare; a fost cadrul în care mi-am descoperit vocația, în care am descoperit bucuria de a da mai departe cunoaștere (prin activități de tutoriat în cadrul clubului pentru juniori). Am convingerea că robotica este totul pentru mine și că acest domeniu reprezintă viitorul omenirii.” — Alexandra Ion, clasa a XII-a, C.N. „C. Carabella”, Târgoviște, Romania.

În acești ani, participând la competiții din domeniul roboticii, am întâlnit oameni pasionați de acest domeniu, care mi-au întărit convingerea că asta vreau să fac în viață. Deocamdată, până termin liceul, mi-am propus să îi ajut pe noii membri ai echipei să învețe mai ușor ce știu și pot face eu acum, pentru ca echipa noastră să fie și mai bună în viitor.” — Jay Kshirsagar, clasa a XII-a, C.N. „C. Carabella”, Târgoviște, Romania.

Coordonator parteneriat, Profesor Teodora Popa

Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați

Profesorii de la Liceul Tehnic Buzău implementează proiecte europene variate, astfel încât să poată face din predare un act interesant pentru elevi, să vină în întâmpinarea lor și să ,,construiască” împreună ,,școala ideală”, o școală în care ei să vină cu plăcere.

Recent s-a încheiat proiectul Erasmus+ de mobilitate a persoanelor în scopul învățării „Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați“ (2018-1-RO01-KA101-048278), cofinanțat de Uniunea Europeană . În perioada de implementare de 14 luni, 9 profesori ai liceului au beneficiat de cursuri de formare în trei țări europene: 3 profesori au participat la cursul ,,Flipped Classroom” (Dublin, Irlanda), al doilea flux a avut ca temă ,,Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullyng Prevention”, iar ultima deplasare a avut loc în Helsinki, Finlanda, la cursul cu tema: : ,,A school for tomorrow – how Finland is preparing for the future”.

Obiectivul principal al proiectului a fost implementarea unui set de instrumente și resurse inovative capabile să stimuleze creativitatea elevilor. Cursurile de formare au răspuns nevoii cadrelor didactice de a se familiariza cu metode inovative de predare, incluzând noile tehnologii, dar și de a descoperi strategii de combatere a bullyingului și de management al conflictului. Dincolo de conținuturile atractive ale activităților de formare, profesorii implicați în proiect au fost încântați de experiența interculturală pe care au trăit-o și de interacțiunea cu elevii și profesorii din școlile vizitate.

În ceea ce privește multiplicarea și exploatarea rezultatelor proiectului, experiența participării la cursurile de formare s-a concretizat în aplicarea, integrarea instrumentelor inovative în cadrul activităților didactice. În perioada de desfășurare a proiectului, aproximatix 72% dintre elevii Liceului Tehnic Buzău au avut ocazia să devină beneficiari indirecți ai proiectului. Dincolo de diversele aplicații pe care profesorii le folosesc deja la clasă, un element de noutate l-a constituit aplicarea metodei de predare de tipul team teaching, activitate didactică coordonată de către doamnele profesoare Anca Leonte și Andreia Rădulescu, al cărei rezultat a fost o carte digitală realizată cu ajutorul aplicației Book Creator. De asemenea, testele inițiale de la începutul acestui an școlar au fost date folosind platforme de testare online. Interesant de remarcat este faptul că, pe lângă cei 9 profesori direct implicați în proiect, alți cinci profesori au testat și folosit aceste instrumente de evaluare în testarea inițială, ajutați de către participanții la cursuri. Astfel 37% dintre testele inițiale date în acest an au folosit aceste instrumente.

Beneficiarii finali ai proiectului, elevii, au fost impresionați de noutatea activităților didactice și au manifestat un real interes pentru tehnicile inedite aplicate la clasă și pentru integrarea noilor tehnologii în procesul de predare-evaluare.

Ghidul de bune practici ce reunește rezultatele proiectului încununează munca unei echipe de profesori care situează mai presus de orice dezvoltarea competențelor digitale și interculturale ale elevilor, necesare pentru integrarea și adaptarea la cerințele societății secolului XXI.

Drumul nu se oprește aici. În urma derulării acestui proiect și a parteneriatelor create cu profesori din țări ale Uniunii Europene, coordonatorul proiectului va iniția un nou proiect KA1, în februarie 2020, care va cuprinde și o activitate de Job Shadowing la un liceu partener din Germania. De asemenea, tot ca rezultat al acestui proiect este realizarea, la termenul din martie 2020, a unui parteneriat strategic KA2 în domeniul electric și robotică.

Despre experiența trăită de participanții la proiect:

,,Ce a însemnat pentru mine, în calitate de coordonator de proiect? O provocare, o ieșire din zona de confort, o evoluție, o deschidere de noi orizonturi și oportunități, o șansă de a cunoaște oameni minunați, de a învăța metode moderne, digitale prin aplicarea cărora întreaga interacțiune dintre profesor și elevi este schimbată, printr-o raportare corectă la generațiile actuale de elevi. Orele creează o atmosferă mult mai relaxantă. Elevii sunt mult mai activi și dornici să cunoască, să învețe, datorită aplicațiilor de recapitulare, dar mai mult de testare, pentru că ei vor să vadă podiumul, vor să vadă răspunsul. Elevul actual nu mai vrea să aștepte două săptămâni până primește răspunsul la test.” (Anca Leonte, profesor de TIC)

“Experienţa Erasmus a însemnat interacţiunea cu ceilalţi profesori din Europa, oportunitatea de a cunoaşte cultura şi civilizaţia Irlandei într-un mod inedit, exersarea competenţelor lingvistice şi îmbunătăţirea calităţilor pedagogice. În prezent utilizez aplicaţiile Google cu care m-am împrietenit şi pe care le împărtăşesc cu drag elevilor mei.” (Cecilia Nicolae, profesor de geografie)

Cursul m-a ajutat foarte mult în lărgirea orizonturilor personale și profesionale. M-a învățat noi abordări în predare și evaluare, folosind tehnologia, ceea ce este un plus, ținând cont că noua generație o folosește din ce în ce mai mult. Materialele prezentate la curs au fost relevante și aplicabile în sala de clasă. De asemenea, cursul a contribuit la conturarea unei imagini mai clare asupra altor sisteme de educație din Europa, la curs fiind participanți din alte 6 țări europene cu care am avut discuții foarte interesante. Pentru mine acest curs a reprezentat o șansă educațională, o oportunitate de a avea acces la un spațiu cultural diferit. Cu siguranță aș repeta oricând o astfel de experiență.” (Silvia Mavrodin, profesor de matematică)

Participarea la acest curs m-a făcut să înțeleg mai bine fenomenul de bullying și cum poate fi el combătut. Într-o lume care este în continuă mișcare și noi, profesorii, trebuie să ținem pasul cu schimbările, să știm să facem față provocărilor. Cursul a avut și o dimensiune socială și culturală, am vizitat spectaculoasele opere de artă ale lui Antoni Gaudi. Acest curs mi-a format o atitudine pozitivă față de schimbare. Schimbarea nu trebuie așteptată, ci provocată.” ( Eduard Mavrodin, profesor de discipline tehnice)

,,Participarea la cursul „Flipped Classroom” în Dublin, Irlanda în cadrul Proiectului Erasmus+ ,,Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați”, a însemnat, pentru mine, pe lângă oportunitatea dezvoltării pe plan profesional, o adevărată experiență culturală. Mi-a oferit sentimentul că aparțin unei comunități mari și variate, unde toți putem învăța unii de la alții, ducând apoi, mai departe, în comunitățile noastre, exemple de bune practici, idei și abordări noi. Este o experiență pe care aș recomanda-o oricărui profesor și pe care aș repeta-o oricând.” (Mădălina Bușoi, profesor de limba engleză)

,,Participarea la cursul din Finlanda a însemnat pentru mine oportunitatea de a observa, din interior, unul dintre cele mai performante sisteme de invățământ din lume și posibilitatea de a lua contact cu metodele moderne care sunt folosite aici. Am avut privilegiul de a învăța de la profesori universitari doctori în educație, în tehnologia informației și am plecat din această țară cu dorința fierbinte de a adapta la posibilitățile din școala noastră tot ce am acumulat într-o săptămână. Sunt foarte mândră să văd felul în care acest curs a adus schimbări în modul de predare al colegilor, încântarea cu care doresc elevii să învețe folosind metodele moderne și dorința profesorilor de a colabora pentru a îmbunătăți performanțele acestora.” (Andreia Rădulescu, profesor de limba engleză)

„Am pus suflet în acest proiect, deoarece cred că noi, profesorii, avem datoria de a ne schimba, de a fi mereu în acord cu timpul elevilor noștri, de a face din școală o realitate firească a existenței lor, în care să vină cu plăcere, cu multă curiozitate, în care să se simtă în siguranță, și care să le ofere alternative viabile pentru viitorul lor profesional. Experiența cursului având ca tematică bullyingul, conflictul inteligența emoțională a însemnat foarte mult, deoarece am învățat să pun mai mult accentul pe starea de bine a elevilor mei, să mă aplec cu mai multă responsabilitate asupra nevoilor acestora, să-i îndrum înspre a descoperi unitatea în diversitate, să comunice și să se comunice. Este mereu timp să facem astfel de exerciții, indiferent de materia pe care o predăm. Dacă vrem să fim ascultați, este important să învățăm noi să-i ascultăm pe elevii noștri ce trăiesc într-o lume aglomerată în care se simt, de multe ori, singuri și fără repere.” (Adina Ionescu, profesor de limba și literatura română)

Echipa de proiect

Educația adulților în Erasmus+

PaRentsEdu – Rolul părinților în educația extrașcolară a copiilor lor

În sistemele tradiționale de învățare, elevii sunt participanți pasivi la toate nivelurile educaționale. Creativitatea lor personală nu este încurajată și nici nu sunt provocați să gândească critic și original. După finalizarea procesului de învățământ formal, aceștia sunt capabili să reproducă cu mai mult sau mai puțin succes informațiile pe care le-au învățat pe parcursul școlarizării lor. Cunoștințele pe care elevii le dobândesc pe parcursul procesului educațional, de cele mai multe ori, nu sunt cu adevărat aplicabile sau sunt mai degrabă inadecvate pentru a satisface cerințele mediului în care trăim.

Pentru a face față noilor provocări este nevoie de noi priorități în educație. Un stil interactiv și o educație bazată pe nevoile și abilitățile individuale ar trebui să ofere o dimensiune complet nouă a acumulării de cunoștințe și să facă din învățare un proces mai convenabil. Rolul crucial în educația copiilor îl joacă părinții. Ei sunt primii profesori ai copiilor lor. Există un număr tot mai mare de părinți care își doresc să își ajute copiii să fie mai educați și să aibă succes în viața lor.

Proiectul PaRentsEdu s-a bazat pe nevoile și recomandările prezentate de o serie de părinți, asociații de părinți și organizații publice și private care lucrează în domeniul educației adulților. Astfel, obiectivul principal al proiectului nostru este de a implica activ părinții în procesul educațional al copiilor lor.

Pentru a atinge acest obiectiv noi am realizat două produse intelectuale „Setul de instrumente pentru părinți”, cu scopul de a-i ajuta pe aceștia și pe cei interesați să organizeze numeroase activități extrașcolare pentru copii și „Platforma de învățare”, care poate fi folosită pentru a pregăti cursuri pentru părinți. Organizarea activităților extrașcolare pentru copii este investiția în viitorul generației următoare, performanța și eficiența acesteia.

Parteneriatul a reunit șapte parteneri: Krakowskie Centrum Zarzadzania i Administracji Sp. z o.o. - Kraków (Polonia) - coordonator, CAI - Conversas Associação Internacional - Lisbon (Portugalia), SOLIDARIDAD SIN FRONTERAS - Madrid (Spania), Center for Educational and Cultural Development "RACIO„ - Skopje (Macedonia), Intercultura - Dinan (Franța), Turgutlu Kaymakamligi - Manisa (Turcia), Asociația Școala Inovației - Târgu Jiu (România).

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

Evenimente organizate de Ziua Învățării Nonformale

Liceul Tehnologic „Toma Socolescu“ din Ploiești a sărbătorit Ziua Învățării Nonformale prin organizarea unei activități pe tema traficului de persoane, utilizând resursele puse la dispoziție de ERASMUS+ și Asociația eLiberare din București.

Am jucat „Prețul corect” (au fost estimate prețurile mai multor obiecte, cum ar fi mașini de lux, telefoane mobile performante, bijuterii, truse make-up etc.) Le-a fost propusă, de asemenea, estimarea „prețului” uneia dintre colege, iar ei înșiși au subliniat faptul că „Diana nu este de vânzare. Diana este o ființă umană. Prin urmare, nu este de vânzare, nu poate avea un preț.

Am organizat o sesiune de brainstorming și MindMapping pe tema formelor sub care se poate manifesta traficul de persoane.

Am văzut împreună filmul documentar  Speranțe la vânzare, iar elevii au discutat despre cazurile particulare ale fetelor-victime ale traficului de persoane, trăgând concluzia că cele mai multe au ajuns să fie traficate chiar de către rude sau apropiați.

La final, elevii au notat pe baloane 3 calități de care au nevoie pentru a lupta împotriva traficului de persoane, contribuind la reducerea fenomenului, prin multiplicarea informațiilor în propriile lor comunități

Alina Bălan, Profesor de Limba și literatura română

Pe 11 octombrie, începând cu orele 12:00, elevii din Clubul IMPACT Imbatabilii Picior de Munte, au devenit ZÎNi și ZÎNe de IMPACT. Și-au invitat colegii din Școala Gimnazială nr. 2 Picior de Munte să participe la ateliere de învățare experiențială în context nonformal. Comunicarea, prietenia, munca în echipă, încredrea în sine și în ceilalți, perseverență, curaj, inteligență socială, iată câteva dintre temele și valorile abordate în atelierele unde impacții au fost facilitatori de jocuri și povești cu tâlc.

"Mi-a plăcut foarte mult azi, fiindcă m-am jucat împreună cu colegi din mai multe clase. Și am aflat lucruri noi despre mine, dar și despre ei. Ar fi bine ca lecțiile de la școală să fie la fel de frumoase. " (Nicolas Badea, elev în clasa a II-a)

"Azi a fost o zi tare diferită: grea și frumoasă în același timp. Nu mi-a fost ușor să fiu facilitator pentru o grupă de 10 copii de vârste diferite. Dar a fost frumos să descopăr că îi pot face pe alții să învețe de plăcere și cu plăcere. " (Alexandra Mușat, membru IMPACT, elevă în clasa a V-a)

"M-am bucurat să particip alături de copii la activitățile de azi. Am redescoperit entuziasmul copilăriei și am înțeles de ce le plac copiilor mei activitățile organizate de cei din Clubul IMPACT: înveți jucându-te și socializând." (Laura Sandu, mama a doi elevi din școală)

IMPACT (acronim de la Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) înseamnă o reţea de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. Este un program al Fundației "Noi orizonturi".

Liliana Chivulescu, lider senior IMPACT

Proiecte finanțate prin CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE

Youth Centres UP: Un pic de curaj, un pic de nebunie și dorință de schimbare (II)

Youth Centres UP prin ochii participanților

În prima jumătate a lunii iulie, voluntarii începeau să se cunoască între ei, să se descopere ca echipă, să-și descopere potențialul și mai ales să cunoască orașul în care urmau să realizeze schimbarea, precum și clădirile vechi, pe care urmau să le transforme în centre de tineret. Cu imaginea de ansamblu în minte, au început să creeze, să imagineze și să schițeze cum vor arăta noile spații sigure pentru tineri, au plănuit și realizat întâlniri cu comunitatea, au găsit metode de a-i atrage pe timișoreni să se implice și apoi au pus totul în practică.

După multe zile de planificare, am ajuns să vedem centrul de tineret. Sentimentele au fost amestecate, va fi nevoie de multă muncă, multe ore și și poate un pic de dragoste pentru cauză, pentru ca vechea clădirea să devină un far pentru cultură. Lucrul ciudat este, însă, că nu am nicio îndoială că vom reuși, deoarece oamenii din echipa noastră sunt uimitor de inspirați și, totodată, buni și le pasă, încât nu există nici cea mai mică teamă că nu ne vom atinge obiectivul.”- Marietta Tselepi, Grecia

Primele interacțiuni cu membrii comunității i-au lăsat pe voluntarii schimbă-lume temători că timișorenii nu li se vor alătura, că nu vor înțelege scopul implicării lor și că nu vor fi parte din schimbare.

Astăzi am avut acțiunea în stradă, au apărut atâtea întrebări în mințile noastre: îi putem convinge să se alăture misiunii noastre? Am încercat să rămânem pozitivi.”– Danjela Jakaj, Albania

Aceasta nu avea să reprezinte, însă, decât un factor motivator, pentru ca următoarele interacțiuni dintre voluntari și membrii comunității, să le aducă timișoreni prietenoși, curioși, dornici de a ajuta și donații în obiecte pentru amenajare sau chiar mâncare și apă pentru voluntari.

Una dintre principalele surse ale motivației noastre a venit și din sprijinul comunității. Am asistat la mai multe exemple de bunătate din partea vecinilor. Într-o dimineață, încă nu primiserăm instrumentele de lucru și un om, care lucra în apropiere, a venit la noi cu trei unelte și ne-a bucurat ziua. De asemenea, alți vecini ne-au oferit apă și mâncare atunci când toți aveam nevoie de acestea, și, de asemenea ne-au primit cu brațele deschise și cu un zâmbet pe față.” – Echipa roșie (Centrul de tineret Lipovei)

Trei săptămâni de lucru efectiv în centre pentru amenajare au fost petrecute de tinerii voluntari. Starea inițială a clădirilor le-a provocat descurajare, dar lucrând umăr la umăr, spațiile începeau să prindă strălucire și culoare.

„În această săptămână am început să curățăm centrul de tineret. Prima dată când am văzut spațiul, m-am gândit că probabil că vor dura săptămâni pentru a fi curățat, dar acum mi-am dat seama că, prin muncă în echipă, totul este posibil. Simt că centrul nostru este într-adevăr frumos și are o mulțime de perspective pentru a deveni foarte grozav cu o curte frumoasă, sunt foarte mulțumită.” – Christina Fountou, Grecia

Lucrul în centre nu a fost treabă ușoară, dar dorința de a-și lăsa amprenta asupra unei comunități a fost motivația voluntarilor schimbă-lume de a duce la bun sfârșit amenajarea spațiilor.

Zilnic în această săptămână am ajuns acasă, murdari, obosiți, cu bucăți de tencuială în păr. Picioarele și mâinile noastre sunt acoperite de ciment. Sentimentul de oboseală este un pic copleșitor pentru toți, dar mândria și satisfacția sunt cu atât mai mari. Cum putem fi atât de obosiți, transpirați și totuși atât de fericiți? Poate despre asta este voluntariatul.” – Echipa roșie (Centrul de tineret Lipovei)

Cum se simte acum Youth Centres UP?

Era în jur de unsprezece noaptea când am ajuns în sfârșit la Timișoara după două zboruri, un timp de așteptare de trei ore pe aeroportul din Frankfurt și o călătorie cu mașina de patru ore. Eram atât de obosită și după ce colega mea de cameră m-a dus în camera noastră pentru următoarele 40 de zile, aveam în minte doar să-mi îmbrac pijamaua, să mă spăl pe dinți și să mă întind pe noul meu pat.

A doua zi a adus o dimineață caldă de vară însorită și o plimbare de o oră până la Casa Tineretului. Privind în urmă, eram atât de nervoasă și timidă, în prima zi, cu frică de a iniția conversații cu oameni care, la finalul proiectului, deveniseră atât de aproape de inima mea. În acea primă zi, ne-am pictat steagul și pentru că verde și roșu cu un cerc galben între ele a fost cam plictisitor, portughezii au decis să scrie „bun venit” în fiecare limbă care va fi vorbită în proiect. Când fetele s-au plimbat cu steagul nostru întrebând pe toată lumea „Apare limba vorbită de tine aici?”, a fost momentul în care am simțit că acest proiect poate fi un lucru cu adevărat minunat.

Trainingul a fost „ciudat” - din lipsa unui cuvânt mai bun. Echipa mea, despre care acum cred că a fost cea mai bună (s-ar putea să fiu părtinitoare ....) încă începea să se cunoască și să descopere cum să lucreze împreună. Cu toate acestea, când trainingul s-a încheiat, nu eram o echipă. Nu încă. Asta a venit mai târziu.

Primele două săptămâni au fost grele, emoțional, dacă nu fizic. Pe de o parte, clădirea noastră era într-o stare atât de degradată, încât nu ne puteam întreba decât dacă vom reuși să terminăm la timp. „Nu avem podea!” - asta a fost întotdeauna în mintea noastră și singurul subiect pe care îl puteam discuta. Conversațiile dintre noi și oamenii din alte echipe, de fiecare dată, s-au încheiat în același mod: „Trebuie să avem podea!”. Pe de altă parte, implicarea noastră în comunitate a fost foarte plină de satisfacții. Ne-am gândit că suntem într-un cartier căruia nu îi păsa de munca pe care o făceam și nu voia să ajute. În următoarele săptămâni, am aflat cât ne înșelam.

Echipa Roșie a muncit din greu, atât de mult. Am stat până târziu în mai multe rânduri. Am pictat pereți doar cu luminile aduse de FITT, care ne luminau munca. Am ajuns zilnic la cămin acoperiți cu vopsea și bucăți de tencuială. Am construit o podea. Am petrecut trei sau patru săptămâni lucrând exclusiv la pereți (acum urâm pereții). Și am dansat și am cântat în timp ce am făcut-o. Ne-am distrat. Și când a venit ziua pentru ceremonia de deschidere nu ne așteptam la mai mult de douăzeci de oameni și, dintr-o dată, eram șaptezeci înăuntru și în afara centrului nostru ... Ei bine, m-am simțit mândră.

Cu toate acestea, oricât de mândră sunt de munca noastră, ceea ce pretuiesc cel mai mult legat de timpul meu din Timișoara este viața noastră de zi cu zi. Căminul. Micile povești care ne-au făcut zilele mai luminoase. Întâlnirile comune petrecute râzând. Faptul că oamenii care sunt acum la sute de kilometri distanță de mine se aflau doar pe hol sau la etajul de sub sau de deasupra mea. Cina în bucătăria de la etajul doi. Poveștile cu ceea ce se întâmplase în fiecare zi în celelalte centre. Împărtășirea vieții noastre, astfel încât să putem compara diferențele și asemănările dintre toate țările. Nopțile petrecute în curte, dansând și cântând. Aș face totul din nou, munca grea și nenumăratele ore de reparare a pereților, doar să mai pot umbla încă o dată pe holurile acelea, spunând bună dimineața tuturor și participând la încă un morning spot.

Voi ține pentru totdeauna acest proiect în inima mea. Oamenii pe care i-am întâlnit sunt oameni care îmi lipsesc zilnic. Și nu pot fi decât recunoscătoare că am aplicat și am avut norocul să fiu acceptată. Și chiar dacă mi s-a rupt inima la plecarea din Timișoara, chiar dacă uneori mă trezesc așteptând să-mi văd colega de cameră pe pat lângă mine, mă liniștește să știu că o bucată din mine a rămas în spatele zidurilor unui centru de tineret din spatele bazarului și lângă școala din Lipovei, Timișoara.” – Beatriz Botequilha, Portugalia (text tradus din limba engleză)

(va urma)

te informează...

S-a încheiat campania Time to Move 2019

Anul acesta, în octombrie, la campania #TimetoMove2019 au participat 31 de țări și au fost organizate 1.103 de evenimente în care au fost implicate organizații din întreaga Europă.

Campania Time to Move, organizată de experții Eurodesk, a fost reprezentată de o serie de activități care au prezentat sute de posibilități prin care tinerii pot merge în străinătate și participa la proiecte internaționale, pot explora Europe și câștiga experiența de care vor avea nevoie în viitor. De la sesiuni de informare la concerte, de la evenimente online la evenimente offline au fost prezentate tinerilor programe de mobilitate pentru a studia, pentru a efectua un stagiu de voluntariat, pentru a călători sau pentru a efectua un stagiu de practică în străinătate.

Un element nou al campaniei a fost jocul de cărți Time to Move, o activitate distractivă și educativă folosită de multiplicatorii Eurpodesk în cadrul evenimentelor organizate. Tinerii s-au lăsat prinși de joc, descoperind astfel diversitatea culturală a Europei, dar și a oportunităților de învățare pe care le oferă Europa.

În cadrul campaniei a fost organizat Concursul de design de tricouri Time to Move la care au participat 327 de tineri în două categorii, 13 – 19 ani și 20 – 30 de ani, câștigătorii urmând să fie anunțați în săptămânile următoare.

Campania Time to Move 2019 a durat o lună de zile și a reușit prin intermediul activităților să sensibilizeze și să informeze tineri din întreaga Europă despre oportunități de mobilitate internațională. Lista evenimentelor încă o mai puteți găsi pe site-ul campaniei.

Este al patrulea an când Eurodesk România participă la campania Time to Move la care a contribuit cu 104 evenimente, cu peste 3 300 de tineri participanți.

Campania va continua și anul următor și va aduce o mulțime de evenimente în toată Europa.

DiscoverEU

Te-ai născut în 2001? Vrei să descoperi Europa? Atunci ești candidatul ideal pentru a participa la DiscoverEU, inițiativă a Uniunii Europene care oferă tinerilor oportunitatea de a călători în Europa.

A patra rundă de înscrieri începe în 7 noiembrie 2019, ora 12:00 (CET) și se încheie în 28 noiembrie, ora 12:00 (CET).

DiscoverEu le oferă tinerilor șansa de a călători în Europa, de a afla mai multe despre patrimoniul cultural și istoria Europei, de a-și face prieteni și, nu în ultimul rând, de a se descoperi pe ei înșiși.

Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie să se fi născut între 1 ianuarie 2001 (inclusiv) și 31 decembrie 2001 (inclusiv), să aibă cetățenia unuia dintre statele membre UE la momentul deciziei de atribuire și să completeze corect formularul de înscriere online, indicând seria și numărul cărții de identitate sau numărul pașaportului.

Candidații selectați își pot planifica călătoria în perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2020 și pot vizita cel puțin o țară străină care este membră a Uniunii Europene.

Tinerii selectați să participe vor deveni ambasadori ai inițiativei DiscoverEU. Ei sunt invitați să vorbească despre experiențele lor de călătorie fie pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter) folosind hashtag-ul #DiscoverEU, fie prin intermediul unei prezentări în cadrul școlii sau al comunității lor locale.

Participanții se pot înscrie individual sau ca membri ai unui grup de maximum 5 persoane.

Selecția participanților va fi efectuată de o comisie de evaluare alcătuită din oficiali ai Comisiei Europene care se va reuni în decembrie 2019, iar câștigătorii vor fi anunțați în ianuarie 2020.

Alătură-te grupului #DiscoverEU pe Facebook pentru a afla mai multe despre aventurile trăite de participanți.

“When were you born, who are your parents, where did you grow up? None of us earns these things. These things were given to us. So when we strip away all of our luck and our privilege, and we consider where we'd be without them, it becomes much easier to see someone who's poor and say, "That could be me." And that's empathy.” (Melinda Gates, Bill and Melinda Gates Foundation)

Bursele Google Europe pentru studenții cu dizabilități

Programul de burse se adresează studenților cu dizabilități care urmează studii universitare în domeniul informaticii la o universitate din Europa sau Israel.

Sunt eligibili să candideze pentru o bursa tinerii care au cel puțin 18 ani la data de 27 septembrie 2019 care sunt interesați de leadership și sunt pasionați de informatică și tehnologie.

Google, în parteneriat cu EmployAbility, oferă 10 burse în valoare de 7000 de euro studenților cu dizabilități înscriși la studii în anul universitar 2019-2020 sau care intenționează să se înscrie la studii în anul universitar 2020-2021.

Bursa poate fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor legate de taxa de școlarizare, achiziționarea de cărți, materiale și echipamente necesare.

Termen limită pentru trimiterea candidaturii: 5 decembrie 2019, 11:59 pm GMT

danceWEB

danceWEB - Programul european de burse pentru dans contemporan oferă unui număr de 65 de tineri dansatori şi coregrafi profesionişti, în principal din Europa, posibilitatea de a participa într-un program multinaţional de formare intensivă.

Programul se derulează sub forma unei rezidenţe de 5 săptămâni din 8 iulie în 12 august la Viena, în cadrul Festivalului internaţional de dans ImPulsTanz.

O bursă include participarea gratuită la proiectele de cercetare ImPulsTanz și la atelierele tehnice ale ImPulsTanz, intrarea liberă la toate spectacolele de la ImPulsTanz, asistență artistică din partea mentorilor artistici, prezentare într-o bază de date internațională danceWEB, cazare gratuită în Viena pentru perioada programului bursei.

Bursa în valoare de aproximativ 6450 de euro se acordă în urma depunerii candidaturii și unui proces de selecție, prin intermediul proiectului "Life Long Burning".

Termen limită pentru înscriere: 12 decembrie 2019, ora prânzului CET

Multilingv. Multicultural

Having an experience is taking part in the world. Taking part in the world is really about sharing responsibility. ------- Olafur Eliasson *)

*) Olafur Eliasson este un artist danezo-islandez foarte cunoscut pentru sculpturile și instalațiile de dimensiuni mari pe care le-a creat și care încorporează foarte multe elemente naturale cum ar fi lumina, apa și temperatura aerului pentru a crea o experiență inedită pentru spectator. În 1995, deschide Studio Olafur Eliasson în Berlin, un laborator care se ocupă și de cercetare spațială, pe care îl puteți vizita pe internet.

Conversațiile plurilingve pentru incluziune socială și cetățenie europeană

O echipă multiculturală de cetățeni europeni, profesioniști în domeniul tineretului, educația interculturală și pentru drepturile omului, s-a reunit și a pornit în cea mai creativă aventură de comunicare.

Intercomprehension for European Citizenship (IC EU), finanțat prin programului Erasmus+, a început în septembrie 2017. Acest parteneriat strategic între Enoa Linguistics (RO), IFOA (IT) și Asociația Intercultura (FR) are ca rezultat o colecție de materiale teoretice și activități de educație non-formală, utilizând intercomprehensiunea. Activitățile au fost concepute pentru a fi utilizate de către formatori, profesori de limbi străine, coordonatori de proiecte internaționale în educația tinerilor și au rolul de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă dimensiunea europeană - ce înseamnă să fii cetățean european? - și de a-i încuraja să participe la mobilități internaționale.

Ne-am propus să încurajăm includerea a cât mai multor persoane, fie că sunt formatori, organizatori sau participanții, în activități multiculturale, cum sunt mobilitățile internaționale.

Activitățile proiectului ICEU au vizat două categorii de beneficiari: membrii echipei de proiect implicați în educația tinerilor, livrarea de programe educaționale sau coordonatori de proiecte internaționale și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani. În categoria tineri, am urmărit să aducem împreună tineri adolescenți în risc de abandon școlar și tineri absolvenți de studii superioare, cu experiență profesională, astfel încât experiența de învățare să se extindă și în momentele informale petrecute împreună.

ICEU este despre cum să depășești granițele lingvistice comunicând în limba maternă, să conștientizezi și să îmbrățișezi diferențele culturale pentru a te face înțeles și pentru a-l înțelege pe celălalt.

Un dialog în care emițătorul și receptorul comunică fiecare într-o limbă diferită utilizează intercomprehensiunea. Acest exercițiu este la îndemâna oricui se încumetă să încerce, iar cheia succesului este atitudinea: deschidere către celălalt, curiozitate, atenție la context, gesturi, mimică, pronunție clară, disponibilitate de a încerca mai multe variante până se ajunge la înțelegere și dorința de a acorda timp interacțiunii cu celălalt. Ritmul dialogului poate fi mai lent la început, devenind firesc pe măsură ce interlocutorii se cunosc mai bine și au înțeles ce anume funcționează și ce nu.

Noi, am folosit intercomprehensiunea pentru incluziune socială și am extins cadrul conversației către persoane care “nu vorbesc o limbă străină, dar o înțeleg” sau ”nu pot participa, nu vorbesc engleză”. Adesea acestea sunt credințe limitative care înlătură orice posibilitate de a încerca să interacționezi cu vorbitori de limbi străine. Ori noi, prin activitățile propuse, am creat un cadru în care participanții s-au simțit confortabil să greșească. Este firesc să nu înțelegem fiecare cuvânt, important este să punem accentul pe transmiterea și înțelegerea mesajului.

“Ma l’intercomprensione funziona o non funziona?

Il fatto che si sia creato un dubbio è già importante di per sé per l’applicazione dell’intercomprensione. I nostri amici: Davide Orlandini con il Manifesto dell’Intercomprensione, Fabrice le Floch con la sua storia personale sull’Europa, Filomena Capucho con la sua teoria, Francois Guyot con i suoi giochi hanno aiutato la nascita di un dubbio, ovvero che non dobbiamo utilizzare necessariamente la lingua inglese per comunicare con gli altri popoli Europei.

Da qui in avanti l’esperimento sarete voi. Tutte le volte che incontrerete delle persone di altri paesi proverete a parlare nella vostra lingua materna o nella vostra lingua del cuore. Non sara facile all’inizio perchè l’obiettivo dell’intercomprensione sarà più lento da raggiungere proprio per farsi capire dagli altri. Ma dopo i primi tentativi, probabilmente raggiungerete i risultati più vicini alla vostra anima.” (Salvatore Giametta, IFOA prezentând concluziile conferinței finale IC EUrope)

Am încurajat conversații perfect imperfecte care sunt fundamentul învățării și care ne deschid orizontul asupra unor noi perspective. Am ajutat participanții să conștientizeze că pot cumpăra un bilet de autobuz în Franța, înainte de a memora terminațiile verbelor sau pot rezerva online o cameră de hotel în turcă înainte de a ști cum se spune ”bună ziua”. Până la urmă, când învățăm o limbă străină suntem motivați de un obiectiv: am întâlnit o persoană care ne place, începem un proiect nou sau poate ne dorim să lucrăm sau să studiem în străinătate.

Cei doi ani de IC EU, aventura noastră în comunicarea interculturală, au fost ca o conversație. La început fiecare vine cu propriile presupuneri, care se dezvăluie treptat, uneori chiar sub formă de neînțelegeri, clarificate pe măsură ce te așterni la vorbă, iar la final constați că privești oamenii din fața ta ca pe o descoperire valoroasă.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă încurajăm să invitați partenerii, colegii, studenții sau participanții la o conversație plurilingvă. Veți fi surprinși!

Monica Predatu, Coordonator Intercomprehension for European Citizenship (IC EU), Enoa Linguistics (iceu@enoalinguistics.com)

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Teachers' and School Heads' Salaries and Allowances in Europe 2017/18

Prezentul raport compară diferitele caracteristici ale salariilor cadrelor didactice și ale directorilor de școli din învățământul preuniversitar (de la învățământul preprimar până la învățământul secundar superior) și oferă de asemenea, date naționale comparabile privind remunerarea acestor categorii profesionale.

Raportul include fișe de date naționale, cu informații detaliate despre salariile, indemnizațiile și alte plăți suplimentare pe care le primesc profesorii și directorii de școli. Datele au fost colectate în comun de Eurydice și rețelele OCDE / NESLI.

Raportul oferă informații aferente anului școlar 2017/2018, din 42 de sisteme de educație europene.

Publicația este redactată în limba engleză.

Rapoartele mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse în limba română.

The Organisation of the Academic Year in Europe – 2019/20

Această publicație prezintă structura anului universitar pentru fiecare dintre cele 38 de țări membre ale rețelei Eurydice (începutul și sfârșitul anului, organizarea activității didactice, perioadele de vacanță și cele de examinare).

Publicația este redactată în limba engleză.

The Organisation of School Time in Europe. Primary and General Secondary Education – 2019/20

Publicația conține informații referitoare la structura anului școlar pentru cele 38 de țări participante în programul Erasmus+, membre ale rețelei Eurydice: începutul /sfârșitul anului, distribuția și durata vacanțelor în anul școlar 2019/2020. Variațiile regionale sunt de asemenea prezentate.

Publicația este redactată în limba engleză.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Dacă doriți să nu mai primiți această publicație, va rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa unregistered@anpcdefp.ro.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Jorge Fernández - "They took the colors" • Markus Spiske - "Made with Canon 5d Mark III and loved analog lens, Leica APO Macro Elmarit-R 2.8 / 100mm (Year: 1993)" • Patrick Amoy - "untitled image" • Clarisse Croset - "untitled image" • Josh Appel - "untitled image" • Bit Cloud - "Fishing In Tromso" • Vonecia Carswell - "I took this photograph of a group of ladies at a photo walk in NYC. It perfectly exemplified the unity that took place among photographers, models and creatives alike. Shout out to International Women’s Day." • Nils Stahl - "untitled image" • Ahmad Odeh - "Dyptik Company – France Dans L’engrenage. They perform in Ramallah Contemporary Dance Festival - Sareyyet Ramallah/Palestine. it was amazing show .." • Greg Rakozy - "untitled image" • James Wheeler - "Found this little waterfall near Algonquin park. The river shore was lined with leaves changing colours and a couple of cool little waterfalls like this one."