View Static Version
Loading

Aikamatka vanhojen karttojen parissa Maanmittauslaitoksen Vanhatkartat.fi-verkkopalvelu kertoo, miten maisema on vuosien saatossa muttunut.

Tutkitaan ensimmäisenä mitä Karvian taajamassa on tapahtunut

Ensimmäiset kolme karttaa ovat Karvian taajamasta: vuodelta1959, 1985 ja 1992.

Mikä ihmeen Vanhatkartat.fi?

Mitä Järvisuomentien kohdalla ennen sen rakentamista oli Kihniössä? Entä miten kulki Pori-Parkano-Haapamäki-rata ennen Parkanon uuden aseman rakentamista? Mistä Alkkianvuorelle kuljettiin sotien jälkeen?

Kukapa ei olisi joskus muistellut menneitä aikoja ja maisemien muuttumista. Maanmittauslaitoksen Vanhatkartat.fi-palvelu mahdollistaa aikamatkat näppärästi vanhojen karttojen parissa.

Parkanon, Karvian ja Kihniön alueelta palvelussa on tarjolla tarkimmalla tasolla kolme tai neljä karttalehteä. Vanhimmat ovat vuodelta 1959, sitten 1980-luvun puolivälistä ja tuoreimmat 1990-luvun alussa. Parkanojärven ympäristöstä löytyy kartta puolestaan vuodelta 1911.

Tässä vilahtivat nyt siis kuvat Karvian taajamasta vuosilta 1959, 1985 ja 1992. Karvian taajamassa merkittävimmät maisemaa jakavat tiet ovat pysyneet melko muuttumattomina, mutta mitä muutoksia huomasit vuosien saatossa tapahtuneen?

Jatketaan matkaa Kihniöön

Kihniön kartat ovat Karvian tapaan vuosilta 1959, 1985 ja 1992. Ensimmäisessä kartassa huomio kiinnittyy siihen, että Järvisuomentietä ei vielä ole.

Vuoden 1985 kartalla näkyy Järvisuomentien lisäksi myös muuta uutta tiestöä ja rakennuksia. Mitä kaikkea silmiisi osuu?

Parkanon, Karvian ja Kihniön alueelta karttoja on 3-4:ään

Parkanon, Karvian ja Kihniön alueelta palvelussa on tarjolla tarkimmalla tasolla kolme tai neljä karttalehteä. Vanhimmat ovat vuodelta 1959, sitten 1980-luvun puolivälistä ja tuoreimmat 1990-luvun alussa. Parkanojärven ympäristöstä löytyy kartta puolestaan vuodelta 1911.

Sivustolla on myös "Peittävyys"-niminen toiminto, jonka avulla vanhan kartan päälle saa häivytettyä viimeisintä mahdollista karttaa.

Viimeisenä matkaamme Parkanoon

Parkanon vuoden 1959 kartassa Vatusen ja Pentin alueet sekä Mäkiviinikka, Viinikanjoenrannat ja vanhan rautatieaseman seutu poikkeavat kovasti nykyisestä.

Vuoden 1984 kartassa uusia rakennuksia ja teitä on ilmestynyt paljonkin.

Mutta mitä eroa huomaat vuoden 1990 ja 1984 kartoilla?

Tutkitaan vielä, miten uusi rautatieasema muutti maisemaa

Vuoden 1959 kartassa Pori-Parkano-Haapamäki-rata kulkee vanhaa linjaustaan myöten, muun muassa pitkin Riuttasjärven rantaa.

Tampereen ja Seinäjoen välisen radan myötä Pori-Parkano-Haapamäki-radan linjaus muuttui uuden aseman vuoksi paljonkin.

Lopuksi vielä arvoitus

Minkä vuoden kartasta ja mistä tämä on?

Vanhat kartat kertovat myös Kihniön valtionpuistosta. Minkä vuoden kartasta ja mistä tämä on? Lähetä vastauksesi 17.1.2021 mennessä sähköpostitse osoitteeseen toimittajat@ylasatakunta.fi ja otsikolla "Vanhat kartat". Arvomme vastaajien kesken Ylä-Satakunta-pipoja.

Ylä-Satakunta 2021. Verkkotaitto ja tekstit: Jukka Huikko. Karttaotteet: Maanmittauslaitos, Vanhatkartat.fi-verkkopalvelu. Päätoimittaja: Jukka Huikko.
Created By
Jukka Huikko
Appreciate

Credits:

Maanmittauslaitos, Vanhatkartat.fi-verkkopalvelu