View Static Version
Loading

UPPVÄXT OCH LÄRANDE PÅ EN SPRÅKÖ Webbinarium 26.8.2020 kl 13-16

Ett webbinarium för dig som arbetar i daghem, skola och bibliotek på en språkö

Lärstigen på språköarna är en speciell och viktig del av utbildningen i Finland. Vi samlas till webbinarium för att begrunda lärandet i en flerspråkig miljö och hitta språkstärkande upplägg. Webbinariet i augusti följs upp av ett seminarium i Helsingfors 19.1.2021. Kom med för att få inspiration och stöd i ditt arbete på en språkö!!

Tid: Onsdag 26.8.2020 kl. 13.00—16.00

Plats: Webbinarium.Anmälan krävs! Länken till webbinariet skickas till de anmälda någon dag före tillfället.

Målgrupp: Personal i daghem, skola och på bibliotek på språköarna samt övriga intresserade

Anmälan: Anmäl dig senast 21.8.2020.

Program:

Bakgrund och fördjupning

Projekt: Case BSS

Projektet Forsknings– och utvecklingsinsatser vid Björneborgs svenska samskola eller ”Case BSS” är ett samarbete mellan Svenska Kulturfonden i Björneborg och Åbo Akademi. Projektet syftar till att utveckla en ny hållbar verksamhetskultur för småbarnspedagogiken och utbildningsverksamheten på en språkö. Projektets första fas pågick 2017—2019 och projektets andra fas pågår 2020—2022. Projektets kontaktpersoner är direktör Torbjörn Sandén och professor Ria Heilä-Ylikallio vid Åbo Akademi. Läs närmare om projektet på Åbo Akademis webbsida och på projektet Case BSS webbsida.

Bokprat på distans

Frej Feodoroff och Leena Pylkkö jobbar på Borgå respektive Åbo stadsbibliotek. Båda biblioteken har, liksom totalt nio bibliotek i landet, ett regionalt utvecklingsuppdrag från undervisnings- och kulturministeriet. Till uppdraget hör att stödja de lokala biblioteken på området att utveckla sina tjänster. Bokprat för barn och ungdomar är ett utmärkt sätt att väcka läslust och en mycket efterfrågad verksamhet. Det kan göras också på distans, till exempel om det i det lokala biblioteket behövs språkligt stöd för verksamheten. Frej och Leena kommer i sitt pass att bokprata och tipsa om böcker för hela lärstigen.

RFV och språköarna

Regionförvaltningsverkets (RFV) uppgift är att ordna fortbildning enligt uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet samt utgående från lokala behov. Vi har fått önskemål om fortbildning kring teman som berör språköarna. År 2018 besökte RFV flera daghem och skolor på språköarna för att samtala om läget och utvecklingsbehoven. År 2019 och 2020 har RFV deltagit i rundabordssamtal med Språkönätverket och olika aktörer inom bildningsfältet. I mars 2020 gjorde RFV en enkät om vilka fortbildningsteman språköarna önskar. Mest angeläget var temat ”Språköpedagogik: språköarnas identitetsfrågor och språkliga miljö kopplad till pedagogiska metoder”, på andra plats ”Utbyte av erfarenheter och tips mellan aktörerna”, och på delad tredje plats ”Språkstödande och läsfrämjande samarbete mellan skola/daghem och bibliotek” samt ”Språköskolan/-daghemmet i sitt lokalsamhälle och som kulturell institution.” Utgående från de resultaten ordnar vi språköwebbinariet 26.8.2020 kring språköpedagogik och språkstödande bibliotekssamarbete samt ett uppföljande seminarium i Helsingfors 19.1.2021 kring liknande och nya ämnen.

Varmt välkomna!

Webbinariets kontakter:

Om programmet: Disa Widell, överinspektör, fortbildning, disa.widell@avi.fi, tfn 0295 018 621, Susanne Ahlroth, överinspektör, bibliotek, susanne.ahlroth@avi.fi, tfn 0295 018 762, Malin Eriksson, överinspektör, småbarnspedagogik, malin.eriksson@avi.fi, tfn 0295 018 618

Frågor om anmälan och annullering: Cecilia Ekqvist, planerare, cecilia.ekqvist@avi.fi, tfn 0295 016 451

Frågor om anslutning och teknik: Fredrik Åman, IKT-pedagog, fredrik.aman@avi.fi, tfn 0295 018 619