View Static Version
Loading

Platform voor ParticipatieMakers Samen is leuker, samen doen we meer

Wij zijn De ParticipatieMakers. Wij brengen participatie op gang op een leuke en inspirerende manier. Live of online. In 3 uur tijd worden succesvolle projecten opgestart waarmee de betrokkenen zelf aan de slag gaan. En we leren hoe je zelf participatie kunt versnellen.

Doe je mee?

Maatschappelijke Context

Burgerparticipatie is de nieuwe sociale motor van onze samenleving. Waar de overheid vroeger voor ons zorgde, zullen we het steeds meer zelf moeten doen. Maar hoe dan? Talloze gemeenten en instellingen ontwikkelen allerlei initiatieven die ertoe moeten leiden dat ‘de burger zelf de regie gaat pakken over z’n eigen toekomst.’ Soms gaat dat goed. Maar vaak genoeg blijft het hangen in goede bedoelingen. Zou het niet mooi zijn als burgerparticipatie echt tot actie en resultaten leidt? En niet blijft hangen in goede bedoelingen? Waarbij burgers daadwerkelijk aan de slag gaan met die vraagstukken die alleen zij kunnen oplossen? En waarin zij geïnspireerd zijn en langdurige effecten teweegbrengen?

Te mooi om waar te zijn?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn wij ervan overtuigd dat het kan. Door een kleine ingreep in de werkwijze die tot nu toe wordt gehanteerd. We laten het aan de burger zelf over. Want als we het hebben over regie bij de mensen zelf, en dan vervolgens plannen voor ze gaan bedenken, stralen we niet het vertrouwen uit dat nodig is om tot succes te komen. Wel nemen we heel strak de regie op het proces.

Regie en eigen kracht. Hoe werkt dat dan?

De initiatiefnemer – dat kan de gemeente zijn - houdt regie op de richting, het proces en de voortgang. Zij zorgt ook voor het bij elkaar brengen van en verbinding houden tussen mensen. De deelnemers – of participanten – bepalen zelf wat ze gaan doen. En hoe ze dat gaan doen. Daarmee wordt het van hunzelf, en wordt de kans op succes groter. Zelforganisatie stimuleren noemen we dat in managementtermen. Daarbij gaan we uit van eigen kracht. De zakelijke regie ligt bij de initiatiefnemer (vaak de overheid), zodat een doelmatige besteding van middelen gewaarborgd blijft.

Vertrouwen is de basis

Als je geen vertrouwen hebt in burgers, hoef je ook niet te beginnen aan burgerparticipatie. Natuurlijk begrijpen we de reserve die er leeft waar het gaat om de vraag of burgers in staat zijn hun eigen oplossingen te realiseren. Past het binnen de kaders die de gemeente hanteert? Mag het van de wet? Past het binnen de plannen van de gemeente? Is het financieel verantwoord? Als partner in het proces mag de gemeente kritische vragen stellen en ook mee de richting bepalen. Zo wordt de gemeente niet alleen verantwoordelijk voor het succes, maar ook partner in het succes. De gemeente gaat een partnerschap aan met initiatiefrijke mensen in de samenleving. Daarmee is de toekomst niet van de gemeente, maar van ons allemaal.

Vrijheid in gebondenheid

De initiatieven vinden plaats in een situatie van vrijheid in gebondenheid. De kaders worden vooraf gesteld. De uitkomsten worden daaraan getoetst. Dit zorgt voor een beheersbare experimenteerruimte zonder afbreuk te doen aan de bestuurlijke rol van de gemeente. En wordt ook het mogelijk het succes direct te beoordelen.

Hoe werkt dat:

Simpele stappen om je eigen participatieproces te ontwerpen

1) Van tevoren maken we de kaders helder: probleem, speelruimte en de richting waarin we denken met een positieve richtinggevende vraag

2) We gaan op zoek naar koplopers en dwarsdenkers in de samenleving

3) We vragen van iedere deelnemer wat hij of zij kan inbrengen om realisatie van de richtinggevende vraag dichter bij te brengen

4) Door de inbreng van deelnemers te combineren ontstaan kansen

5) Deelnemers kiezen zelf voor de kans die ze als eerste willen oppakken en uitvoeren. Dus alleen waar ze zin in hebben. Waar de energie zit. Waar de impact groot is. En waarvan we vrijwel zeker weten dat het ons gaat lukken binnen een overzichtelijke termijn. Dat zorgt voor succeservaringen. En die geven vertrouwen om samen grotere projecten aan te pakken.

6) Deelnemers maken afspraken over welke stappen er gezet moeten worden en wie wat doet

7) Deelnemers spreken een tijdpad af waarbinnen het project moet zijn afgerond en wanneer ze daartoe bij elkaar moeten komen om de voortgang erin te houden.

In 3 uur tijd!

Tot dusver klinkt het niet baanbrekend. Maar wat als we u vertellen dat we al deze stappen doorlopen in één sessie van drie uur tijd? Met daarna nog een klein beetje ondersteuning bij het bewaken van de voortgang. Wij brengen samen met de gemeente het vliegwiel op gang. Het enige wat we daarna hoeven te doen is met beperkte inspanning het vliegwiel draaiend te houden. Uiteraard doelmatig, effectief, kostenefficiënt. Maar vooral erg leuk om te doen!

Projectorganisatie

De ParticipatieMakers combineren ruimte om innovatieve projecten te ontwikkelen met een strakke organisatie. Niets is zo frustrerend als een project dat met veel energie wordt opgezet en dat door slecht projectmanagement nooit echt van de grond komt. In het proces hanteren we 10 simpele regels, waarvan de laatste drie betrekking hebben op de organisatie.

Wie doet wat?

Als je met een team van 6 mensen aan het werk bent, is het niet zo ingewikkeld om overzicht te houden. Wanneer je werkt met 50 of 180 mensen is het zaak dat je dat goed organiseert.

De ParticipatieMakers werken in teams van 8 – 10 personen aan baanbreker projecten. Dat zijn de innovatieve projecten die ontstaan door het combineren van de inbreng van de teamleden. Van elk baanbrekerteam is een vertegenwoordiger aanwezig in een strategisch focusteam. Die teams bestaan ook weer uit maximaal 8 personen. Uiteindelijk komen alle lijntjes samen in een kernteam. Door deze opbouw is er altijd een directe lijn van het kernteam naar elk individueel project.

Wanneer en hoe snel?

Het kernteam hanteert de overall planning. Per project wordt een eigen planning aangehouden. De strategische focusteams vormen de verbinding tussen het kernteam en de projecten.

In de regel heeft een baanbrekersproject kans van slagen als het binnen 6 tot 9 maanden kan worden gerealiseerd. Duurt het langer? Dan is het zaak om het project op te splitsen in deelprojecten. Deze baanbreker project teams komen regelmatig bij elkaar. Bijvoorbeeld elke week of elke maand.

Na elke 3 bijeenkomsten is er ook een focusteambijeenkomst. In de regel komt het kernteam na elke 6e bijeenkomst bij elkaar om vinger aan de pols te houden. Indien nodig kan dit natuurlijk vaker, maar over het algemeen proberen de overleggen zo efficient mogelijk te houden.

Van sympathiek idee naar van manier van leven

Zoals gezegd leidt ons werk tot concrete resultaten. Daarmee vergroten we het succesgevoel van burgers en de ervaring dat zij grip hebben op hun eigen situatie. Daarmee wordt de emotionele verbondenheid vergroot en de deelnemers ervaren het als leuk en inspirerend. Dat zijn de succesingrediënten om participatie op gang te brengen en duurzaam te veranderen. Daarmee komen er steeds meer ambassadeurs voor burgerparticipatie. En wordt het voor burgers steeds meer een manier van leven om zelf de regie te nemen op de eigen toekomst. We ontwikkelen samen nieuwe gewoontes die aansluiten bij de snel veranderende maatschappij. Zo wordt participatie het feestje van de burger, en niet alleen van de overheid.

Wereldwijde werkwijze

Het tot stand brengen van burgerparticipatie is een wereldwijd thema. In steeds meer landen wordt gewerkt aan zelfredzaamheid ván én regie door burgers. Onze aanpak komt vanuit jarenlange praktijkervaring en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met universiteiten. Onze werkwijze wordt wereldwijd toegepast onder de naam "StrategicDoing" (www.strategicdoing.net). Neem gerust contact op voor meer informatie. Zie hieronder onze contactgegevens.

Word zelf ook ParticipatieMaker

En als je nou eenmaal zo’n traject hebt doorlopen, ben je enthousiast geworden… dan wil je misschien zelf wel participatiemaker worden. Dat kan! We hebben een trainingen waarin jij leert zo’n traject te begeleiden. Ons doel is namelijk om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zélf van participatie een succes te maken. Los van externe adviseurs. Denk daarbij aan uitwisseling, intervisie en seminars.

Je kunt een 'interne' ParticipatieMaker worden waarbij je in jouw organisatie participatie projecten vormgeeft en uitvoert. En je kunt ook een 'externe' ParticipatieMaker worden waarbij je als externe participatieprocessen ondersteunt.

We organiseren bijeenkomsten en je kunt zelf allerlei contacten leggen en vragen stellen. Hou je kennis up to date, ontmoet gelijkgestemden en deel ervaringen om participatie nog succesvoller te maken.

Initiatiefnemers van dit platform: Reinder Schonewille, Jacco Dros, José van Nieuwpoort, Wim Luteijn en André Brode

Contact

Wil je meer weten?

Bel Reinder, Jacco, José, Wim of André gerust via 030 - 267 4320

Of mail naar info@departicipatiemakers.nl

Credits:

Created with images by geralt - "photomontage faces photo album" • geralt - "faces social play" • geralt - "hands businessmen team" • geralt - "books question mark student" • AlLes - "hands the hand of the boxer boxing" • stokpic - "hands world map"