Tusenfryd (Bellis perennis) er kommuneblomst i Randaberg.
Kåringen av tusenfryd som offisiell kommuneblomst i Randabert kommune skjedde under Høstmarken 20. september 2008.
Det måtte loddtrekning til for å kåre den offisielle kommuneblomsten, siden både tusenfryd og strandnellik hadde like mange stemmer før kåringen.
På nettsiden til Randaberg kommune kunne innbyggere og andre i forkant stemme på fire ulike arter. Vi mottok i alt 63 stemmer under denne stemmegivningen. Etter at stemmene var talt opp hadde tusenfryd og strandnellik fått 26 stemmer hver, mens løvetann fikk 8 stemmer og rosenrot 3 stemmer.
Utbredelse
Tusenfryd er hjemmehørende i Europa og Vest-Asia, men er blitt spredd med mennesker over store deler av verden.
I Norge regnes ikke arten som opprinnelige viltvoksende, men har vært dyrket som hageplante i lang tid og har spredt seg til omkringliggende åpen grasmark der konkurransen om lyset er liten. Bestandene er ofte varige, da de nedtrykte bladrosettene i bare liten grad ødelegges av plenklipping. Planten er særlig vanlig i de ytre strøkene av Vestlandet. Tusenfryd foretrekker fuktig, frisk og næringsrik jord, og vokser gjerne i plener, parker og beitemark, og i tillegg på strandenger, veikanter og kirkegårder. Mange opplever tusenfryd som et problematisk ugras i plenen.
Fra gammelt av var planten også egnet som medisinplante.
Bruk av planten har vært kjent i middelalderen. En tysk lege (Fuchs) skrev at blomsten er bra for behandling av gikt, og han anbefalte derfor å koke blomsten i vin og kjøttkraft og drikke dette før sengetid. Planten var også tidligere mye brukt ved behandling av hudsykdommer og behandling av små sår.