LA MARATÓ 2016: ICTUS I LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS TRAUMÀTIQUES
PROGRAMA
21 hores d'emissió en directe
El 18 de desembre del 2016 La Marató va celebrar la 25a edició amb un programa de 6 hores a Catalunya Ràdio i 15 a TV3. Ricard Ustrell, des del mitjà radiofònic, i Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer, des del televisiu, van estar al capdavant d’un espai d’entreteniment que va fixar l’atenció a sensibilitzar i impulsar avenços científics per prevenir, tractar i millorar la qualitat i esperança de vida de les persones que tenen un ictus o una lesió medul·lar o cerebral traumàtica.
La divulgació, amb entrevistes als experts i accions en directe al plató i el testimoni de persones afectades, que van oferir la cara més propera de les malalties tractades, es va combinar al llarg de tota l’emissió amb una gran dosi de música, entreteniment, sorpreses i moments emotius per celebrar els 25 anys de la iniciativa. L’emissió televisiva va ser seguida per una mitjana de 290.000 espectadors, amb una quota del 14%.
La intensa mobilització social, els milers de donatius i les diferents fórmules de participació van sumar 11.384.148 €, que permetran impulsar la investigació sobre l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.
L'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques
L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys.
Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat.
PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL
3.592 ACTIVITATS POPULARS
Més d’un milió de persones van participar en les 3.592 activitats que centenars d’associacions, entitats de lleure, ajuntaments i escoles van organitzar per donar suport a La Marató 2016. L’esport, la música, la gastronomia i les tradicions es van tornar a combinar per sumar participació i fons al marcador del programa. Tot un moviment humà que implica diferents generacions i que traspassa fronteres: en les últimes edicions, les activitats arriben també de ciutats europees on viuen comunitats de catalans que no deixen passar l’oportunitat d’involucrar-se en el projecte.
3.415 VOLUNTARIS
Els voluntaris són un dels eixos essencials de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. El seu temps i dedicació al llarg de la jornada fan possible la rebuda dels milers de donatius i el funcionament de les quatre seus telefòniques del programa. Al 2016, van formar part d’aquest nombrós col·lectiu membres procedents de 26 entitats de voluntariat, així com persones a títol individual, cares conegudes dels àmbits cultural, polític, esportiu i científic catalans i professionals dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
AJUNTAMENTS I TEATRES AMB LA MARATÓ
Els ajuntaments dels municipis catalans van renovar el seu suport a La Marató amb la penjada de pancartes als carrers les setmanes prèvies al programa. També les sales i companyies teatrals es van adherir a l’edició 2015 amb la lectura d’un manifest el cap de setmana de l’emissió.
4 SEUS TELEFÒNIQUES
La Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, el Port de Tarragona i la Universitat de Lleida van funcionar durant el 18 de desembre com a centres de recollida de la solidaritat. Un total de 1.001 línies telefòniques, ateses per 3.415 voluntaris, van rebre 58.898 trucades de donatius al 905 11 50 50.
La Marató va comptar novament amb el suport dels col·laboradors institucionals en l’organització i funcionament de les seus telefòniques: el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Grup “la Caixa” i Movistar. El procés de recollida d’aquestes donacions i de les que arriben per la resta de canals són auditats durant tota la jornada i des de les quatre seus telefòniques per més de 50 professionals de PricewaterhouseCoopers. Al final del període de recepció de donatius, el 31 de març de l’any següent, aquesta entitat fa l’auditoria de tots els comptes de la Fundació La Marató de TV3.
Un total de 33 institucions i empreses es van adherir a La Marató 2016 mitjançant l’aportació de fons. També s’hi van sumar 92 empreses, que van subministrar productes i serveis per fer possible el cost zero del desplegament de les seus telefòniques.
CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ
la CAMPANYA GRÀFICA i l'espot
La imatge de La Marató 2016 va fer servir com a recurs el fet que una persona afectada per l'ictus o una lesió traumàtica acostuma a tenir paralitzat un costat del cos. Això, sumat a aquell costat més generós que tots podem treure, va donar com a resultat una proposta que planteja un doble joc i un concepte creatiu interessant: dos costats simètrics, de colors ben diferenciats, que identifiquen La Marató i un missatge que apel·la al nostre costat solidari, el que trucarà per fer-hi un donatiu.
Aquesta imatge gràfica es va distribuir per tot Catalunya mitjançant 800.000 díptics informatius, 35.000 cartells i 5.130 banderoles municipals.
Protagonitzat per un nen que se solidaritza amb la seva mare, que ha tingut un ictus, l'espot va aconseguir unir la divulgació sobre els efectes de les malalties tractades amb el valor de la solidaritat que tant caracteritza La Marató de TV3. Ramon Mirabet i Paula Valls van posar veu al tema musical que acompanyava l’espot, una versió en català de “Don’t give up”, de Peter Gabriel, i que es podia trobar com a “bonus track” al disc de La Marató.
L’espot es va emetre per TV3 i es distribuir per internet i xarxes socials tot superant el milió de visualitzacions.
230.000 joves reben una conferència
Acostar la realitat de l’ictus i les lesions cerebrals i medul·lars traumàtiques als joves va ser l’objectiu principal de la campanya de conferències divulgatives organitzada per la Fundació les setmanes prèvies al programa. Al voltant de 230.000 joves van ser els receptors de les 5.290 sessions divulgatives que van impartir 437 professionals de la salut en un total de 1.282 centres educatius de secundària, centres cívics i biblioteques, que per primera vegada se sumaven a la campanya de divulgació. I ho van fer des del vessant científic, però també des de l’humà i el social, i amb aquesta finalitat van comptar amb el suport d’un vídeo que incloïa el testimoni directe de persones que han tingut un ictus o una lesió traumàtica a la medul·la o al cervell.
18A EDICIÓ DEL CONCURS "PINTA LA MARATÓ"
Després d'assistir a les conferències, un total de 348 classes de 153 centres educatius van participar en el concurs "Pinta La Marató", tot plasmant en un mural la seva particular visió l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. El premi per a la classe autora del cartell guanyador i dels dos finalistes és un cap de setmana en un alberg de Catalunya, sufragat per la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
EL DISC DE LA MARATÓ
Per celebrar els 25 anys de La Marató, el disc va ser doble i va presentar 25 temes: un primer amb els 14 nous editats per a La Marató 2016 i un segon amb un recopilatori de les cançons que més han agradat de les 11 edicions anteriors. La tria es va fer durant l’estiu del 2016, mitjançant una campanya de votacions populars.
De la primera cançó del disc inèdit del 2016, una versió d’“Amazing Grace”, titulada “Vull agrair" i interpretada per Mónica Naranjo amb la Polifònica de Puig-reig, la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona i la Banda de Gaitas Xuntanza de Catalunya, se’n va fer un videoclip a la Sagrada Família. La difusió de la peça per les xarxes socials va sumar més de 320.000 visualitzacions.
EL LLIBRE DE LA MARATÓ
El llibre de La Marató també va presentar una edició especial amb motiu de l’aniversari del projecte, amb un format més gran i a tot color, que va unir la creació literària, basada en experiències personals de 9 escriptors amb el dibuix de 9 il·lustradors. Va completar el llibre un relat coral amb els records més personals dels presentadors de La Marató al llarg dels seus 25 anys.
COMUNICACIÓ
TV3.CAT/MARATO
El mes d’octubre, la pàgina web de La Marató es va renovar per oferir una nova organització dels continguts i un disseny adaptatiu i funcional que facilita l’accés des de qualsevol dispositiu. S’hi va estrenar un espai dedicat als 25 anys de La Marató des del qual es podia accedir a diversos materials, com els cartells i els espots de cada edició. També es va crear un apartat amb entrevistes a diversos personatges vinculats al projecte, titulat “Una estona amb”.
Coincidint amb l’estrena de la web, durant l’últim trimestre de l’any el nombre d’usuaris únics es va incrementar un 71,5% respecte del 2015 i les pàgines vistes, un 46%.
Al llarg del 2016, 29.493 usuaris únics de mitjana mensual van connectar amb la web de La Marató i es van veure 1.152.432 pàgines. Només el dia del programa, es van registrar 83.436 usuaris únics i 232.172 pàgines vistes, xifres que suposen un 60% d’increment respecte del mateix dia del 2015.
XARXES SOCIALS
Els seguidors de La Marató a les xarxes socials van continuar creixent durant el 2016. 204.912 usuaris van seguir l’actualitat del projecte a través de Facebook, 47.500 a través de Twitter i 6.380 a Instagram.
El dia de La Marató, durant l’última franja d’emissió del programa, TV3 va oferir una realització en 360º en directe amb tres càmeres –a l’escenari, al set d’entrevistes i al control de realització– en un experiment audiovisual que es feia per primera vegada al món. L’emissió en 360º a través de YouTube va tenir més de 14.000 reproduccions.
REVISTA "MÓNMARATÓ" i ESPECIAL "25 ANYS"
Unes setmanes abans del programa, la revista “MónMarató” número 28 va presentar alguns dels continguts mèdics, testimonials i participatius de l’edició 2016 del programa. Se’n van distribuir 69.800 exemplars en format paper i es va enviar a 11.475 usuaris digitals.
La revista va incloure un suplement especial amb les fites científiques i socials que la solidaritat dipositada en La Marató ha aconseguit al llarg de 25 anys, amb testimonis de persones implicades en totes les àrees del projecte.
INFORMACIONS DIGITALS
Durant l’any, es van enviar un total de 21 comunicacions digitals –butlletins de notícies, píndoles audiovisuals, crides, invitacions i publicacions– a 11.475 destinataris per cada enviament. A banda de les comunicacions anuals de la Fundació sobre la recaptació final del programa, el lliurament d’ajudes o el simpòsium, entre d’altres, el 2016 va estar especialment marcat per les comunicacions relacionades amb l’impacte social i científic dels 25 anys de La Marató i amb les iniciatives engegades per celebrar aquest aniversari
IMPACTE ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ
La Marató 2016 va tenir 1.837 impactes en la premsa escrita i digital de Catalunya. Les ràdios i televisions locals van contribuir també a sensibilitzar sobre l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques i a estimular la participació en el programa per mitjà de l’emissió de programes especials i entrevistes.
LES XIFRES DE LA MARATÓ 2016
Durant el 2016, la Fundació va administrar 11.568.404 €, procedents dels donatius recaptats en La Marató 2016, així com d'aportacions d'empreses col·laboradores, interessos bancaris i altres fonts d'ingressos.
Aquests recursos permetran impulsar la recerca biomèdica d'excel·lència a Catalunya sobre l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, així com també cobriran la campanya de sensibilització social prèvia al programa.
Els comptes de la Fundació van ser aprovats pel Patronat en la reunió del 18 de maig del 2017, després de ser auditats per PricewaterhouseCoopers Auditors.
25 ANYS DE LA MARATÓ DE TV3
2016: accions especials per celebrar l'aniversari
Amb motiu dels 25 anys de La Marató de TV3, durant el 2016 es van fer diverses accions d'homenatge, agraïment i retorn als milions de persones que des del 1992 s’hi han implicat de manera extraordinària, i han convertit el projecte en la gran festa de la solidaritat a Catalunya.
CREACIÓ D'UN LOGOTIP COMMEMORATIU
CAMPANYA DE COMUNICACIÓ "25 ANYS DE LA MARATÓ DIUEN MOLT DE TU"
Les xifres de l'impacte científic i social que han suposat els 25 anys del projecte es va comunicar als grups vinculats a La Marató mitjançant enviaments digitals i un espot que es va difondre per diferents plataformes.
IMATGE DE MIQUEL BARCELÓ
L’artista internacional va donar a la Fundació la imatge que fa de fons d'aquest apartat de la Memòria. Es tracta d'una imatge dedicada, datada i firmada per ell, reproduïda mitjançant impressió digital amb tintes pigmentades. Els colors de la imatge, de mida 70 x 105 cm, corresponen a part de la paleta que està utilitzant Barceló al llarg de l’any 2016. La imatge va ser la portada del suplement especial inclòs en la revista "MónMarató", així com també del recopilatori del disc.
SITE ESPECIAL "25 ANYS"
La web va acollir un recorregut virtual per diferents àmbits de La Marató de TV3 al llarg dels seus 25 anys i per algunes de les propostes especials pensades per a celebrar l'aniversari.
PIROMUSICAL DE LA MERCÈ
L'espectacle de foc, llum i música que tanca les festes de la Mercè de Barcelona va homenatjar La Marató dedicant un bloc als temes més coneguts de les onze edicions del disc.
ELS TEATRES REGALEN CULTURA
L'aniversari de La Marató també va celebrar-se als centres culturals de les arts escèniques catalanes, que van ampliar la seva habitual col·laboració amb el projecte obsequiant els ciutadans amb entrades per a espectacles.
VÍDEOS I PROGRAMES ESPECIALS
El programa “Sense ficció” va dedicar un capítol a recordar i valorar l'impacte social de La Marató de TV3 al llarg de 25 anys. El programa es va emetre el 9 de desembre a les 21.55.
A més, es van emetre 5 vídeos monogràfics després del “Telenotícies vespre” dedicats a les àrees més representatives del projecte: les històries humanes, la investigació, la campanya, la mobilització ciutadana i el disc i el llibre.
L' ARBRE DE LA MARATÓ
A les quatre seus telefòniques, a TV3 i a Catalunya Ràdio es van "plantar" escultures en forma d’arbre on centenars de voluntaris, visitants i professionals van penjar missatges responent a la pregunta "Què és per a tu La Marató". La iniciativa també es va fer en versió digital a través de la web del programa.
impuls a la RECERCA BIOMÈDICA
LLIURAMENT D'AJUDES a la recerca en diabetis I OBESITAT gràcies a LA MARATÓ 2015
Els fons recaptats en La Marató 2015 permetran dur a terme 34 projectes de recerca biomèdica que avançaran en el coneixement de les causes, els tractaments, la prevenció i la curació de la diabetis i l’obesitat, les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya.
La Fundació va lliurar els premis als 57 investigadors que els duran a terme en un acte celebrat el 3 de novembre a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, que va estar conduït per Toni Cruanyes i Ana Boadas, presentadors de l’edició 2015 del programa.
Els treballs premiats, 18 d’unitaris i 16 de coordinats, es desenvoluparan en 40 centres d’investigació de primera línia, i establiran xarxes de recerca entre equips catalans, d’Espanya i internacionals.
La selecció dels projectes es va fer amb el màxim rigor i amb indicadors que marquen l’excel·lència a partir dels 136 treballs presentats a la convocatòria d’ajudes, i van ser aprovats pel Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica. Tots els projectes candidats van ser revisats per 65 experts en diabetis i obesitat d’àmbit internacional en un sistema d’avaluació per consemblants, coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS). En aquesta revisió es va valorar la viabilitat de cada projecte, la qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i el valor innovador, així com l’experiència de l’equip investigador en el camp proposat.
L’any 2021 la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.
17è SIMPÒSIUM: RESULTATS DE LA RECERCA EN LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS ADQUIRIDES
El 16 de juny, la Fundació va tancar l’edició 2010 de La Marató amb la celebració del 17è Simpòsium, on es van presentar els resultats de la recerca en lesions medul·lars i cerebrals adquirides finançats amb aquella edició.
Els 55 investigadors que van dur a terme els 30 projectes premiats es van donar cita a l'Institut d'Estudis Catalans per presentar els avenços assolits en el coneixement, tractament i pronòstic de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, concretats en noves teràpies i abordatges per regenerar els teixits danyats, recuperar les capacitats deteriorades o perdudes i millorar la qualitat de vida de les persones que les han patit. La jornada var comptar amb la participació de la comunitat científica i també de ciutadans, membres d'associacions de malalts i voluntaris de La Marató.
TV3 va emetre el programa especial “La Marató dels investigadors”, on Albert Om parla dels avenços aconseguits amb alguns dels científics premiats i es retroba amb diversos testimonis que van passar per La Marató 2010 per saber com és la seva vida ara i com la recerca ha contribuït a millorar-la. El programa especial es va emetre el 16 de juny del 2016, a les 23.50.
visita la recerca de la marató
Entre els mesos de març i juny, la Fundació va organitzar una sèrie de visites en 10 centres de recerca punters a Catalunya per donar a conèixer alguns dels projectes impulsats per La Marató. Les més de 500 persones que van participar en la iniciativa van recórrer els laboratoris i les diferents àrees de les institucions científiques on treballen els investigadors premiats per veure en directe la recerca que fan i com han avançat en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties estudiades.
Els centres de recerca que van participar en les visites, tots amb una intensa activitat investigadora impulsada per La Marató, van ser l’Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, el Vall d’Hebron Institut de Recerca, l’Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta i la Corporació Sanitària Hospital Parc Taulí.
RECONEIXEMENTs
Creu de Sant Jordi
La Fundació La Marató de TV3 va rebre la Creu de Sant Jordi com a reconeixement a la seva tasca solidària durant 25 anys en l’impuls de la recerca biomèdica, que ha permès avançar en el coneixement de nombroses malalties, i en la sensibilització social i de difusió sobre la salut.
Premi Eficàcia
El Marketing Leaders Awards i el Club Marketing Barcelona van concedir el Premi Eficàcia a la Fundació La Marató de TV3 per l’excel·lència en la seva trajectòria i per considerar que la seva estratègia de màrqueting va ser la més destacada del 2015 en temes d’eficiència.
Premi Impacte Social
La Marató de TV3 va ser reconeguda amb la tercera edició del Premi Impacte Social, atorgat pel Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, per la seva trajectòria al llarg de 25 anys i per l’impacte exercit sobre la societat catalana amb el programa i les campanyes de divulgació i sensibilització.
Premi ASPID a la Solidaritat
La Fundació La Marató de TV3 va rebre el Premi ASPID a la Solidaritat per la seva trajectòria en l’impuls de la recerca biomèdica i la sensibilització social sobre les malalties tractades en el programa. Els premis ASPID, organitzats per l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida, tenen com a objectiu donar suport i fer visible la tasca d’entitats, institucions o persones que s’han distingit per afavorir la normalització social de les persones amb discapacitat.
Premi Fundació Ictus
La Fundació Ictus va reconèixer amb aquest guardó la tasca de la Fundació La Marató de TV3 en la difusió i coneixement d'aquesta malaltia.
Premi Aster
La campanya de comunicació de "La Marató, 25 anys" va ser reconeguda amb el Premi Aster de Comunicació Empresarial de l'Escola de Negocis ESIC de Barcelona.