Tervetuloa tutustumaan projektiviikon kurssivalikoimaan.
Seuraavilla sivuilla esitellään lyhyesti tarjolla olevat projektit. Jokaisen esittelyn lopussa on linkki projektikorttiin, jossa on kuvailtu tarkemmin viikon sisältöä. Jos sinulle jää jotain kysyttävää, voit ottaa yhteyttä projektin vastuuhenkilöön. Otathan huomioon, että vastuuhenkilö ei välttämättä toimi projektin ohjaajana. Viimeiseltä sivulta löytyy projektiviikkoon liittyvää tietoa usein kysyttyjen kysymysten muodossa.
Joistakin projekteista tulee kustannuksia opiskelijoille. Mahdolliset kustannukset on mainittu kunkin kurssin esittelyssa. Otathan tämän huomioon ilmoittautuessasi kurssille!
Jokainen opiskelija osallistuu projektiviikon aikana yhteen projektiin. Valitse kaksi mieleisintä projektia (1. + 2. toive) ja ilmoittaudu niihin tämän linkin kautta.
Nautinnollista matkaa projektien maailmaan!
Projektit
- Anatomiaa ja fysiologiaa laboratoriossa
- Elämän vesi
- EXPLORING THE EMERALD ISLE
- Globaali maailma
- Keskiaika tieteessä ja taiteessa
- Kesän asiakaspalveluun valmistautuminen ja hygienia-/anniskelupassi
- Kieltä ja kulttuuria Viipurissa ja Pietarissa
- Kiertotalous
- Klassisen hieronnan perusteet & EA1-koulutus
- Korsettipaja
- Kuvataiteen paja
- Maailman synty
- Mielenterveyden Ensiapu® 1
- Molekyyligastronomia
- Moon Camp
- Nuoren kansalaisen turvallisuuskurssi
- Oi Åland
- Pakohuone
- Pelillisen tarinankerronnan workshop
- Puunjalostuksen tutkimus
- Speakers' Corner
- Technology 101
- Työnhaku ja työelämätaidot
- Uskonto tieteessä, taiteessa ja populaarikulttuurissa
- Urheiluleiri
- Vapaaehtoistyö tutuksi
- Verkkokaupan perusteet
- Ylen uutisluokka
- 4H-yrittäjyys
Anatomiaa ja fysiologiaa laboratoriossa
Labratyöskentelystä intoa opiskeluun!
Projektin aikana syvennetään biologian ja terveystiedon sisältöjen ymmärrystä käytännön laboratorioharjoituksilla. Eläinten ja kasvien anatomiaa ja fysiologiaa tutkitaan mm. mikroskoopin, mikropreparaattien ja kasvatuskokeiden kautta.
- Vastuuhenkilö: Jarmo Hyvönen
- Projektikortti
Elämän vesi
Miksi vesi on elämän neste? Mistä juomavesi on peräisin? Miten vettä käytetään ja kulutetaan maailmassa?
Projektissa käsitellään veteen liittyviä teemoja oppiainerajoja ylittäen. Biologian, maantieteen, kemian, fysiikan ja terveystiedon näkökulmat veteen ja sen merkitykseen tulevat esille teorian ja labratyöskentelyn avulla. Viikon aikana vieraillaan mahdollisuuksien mukaan vedenpuhdistamoilla ja paikallisissa yrityksissä.
- Vastuuhenkilö: Jarmo Hyvönen
- Projektikortti
EXPLORING THE EMERALD ISLE
Linnat, puutarhat, rannikon kalliot, laaksot...
Tervetuloa suorittamaan ainerajat ylittävää projektia englannin kielen opiskelun sekä Irlannin maantieteen ja biologian merkeissä, Dubliniin, Irlantiin. Viikon aikana saat mahdollisuuden syventää englannin kielen osaamistasi kielikurssilla sekä tutustua Irlannin kulttuuriin ja historiaan. Kokonaisuuteen sisältyy runsas retkiohjelma, jonka avulla pääset tutustumaan muun muassa Irlannin maantieteeseen.
HUOM! Ilmoittautuminen tähän projektiin on päättynyt!
- Vastuuhenkilö: Tuija Anttila
- Projektikortti
Globaali maailma
Millaisista ongelmista maailmamme kärsii? Voisimmeko löytää ratkaisuja niihin?
Projektissa tutustutaan globaaleihin ilmiöihin ja ongelmiin mutta myös niiden ratkaisuihin. Aihepiirejä voidaan valita osallistujien toiveiden mukaan esimerkiksi seuraavista: ilmasto ja ympäristö ja niiden suojeleminen; väestö ja muuttoliike; köyhyys, rikkaus ja kansainvälinen talous; sota, konfliktit ja rauhantyö; ihmisoikeudet ja ihmisoikeusrikkomukset sekä kansainvälinen rikollisuus; kestävä kehitys ja kehitysyhteistyö; uskonnot ja niiden rooli kansainvälisissä kysymyksissä sekä uskonnonvapaus; terveys ja sairaus; kansainvälinen viihdekulttuuri sekä media.
Projektissa työskennellään pienryhmissä, mutta yksilötyöskentelykään ei ole pois suljettu. Viikon päätteeksi sen aikana opitut asiat esitellään koko ryhmälle.
- Vastuuhenkilö: Virpi Loikkanen
- Projektikortti
Keskiaika tieteessä ja taiteessa
Tutkitaan elämää keskiajalla (myöhäiskeskiajalla n. 1400-1500-luvuilla).
Opiskelijat tutustuvat keskiajan elämään Olavinlinnan historiallisessa ympäristössä. Viikon aikana päästään käsikirjoittamaan ja esittämään draaman keinoin erilaisten keskiaikaisten henkilöiden rooleja. Näitä rooleja ovat mm. keskiaikainen trubaduuri, tiedemies, kuvataiteilija ja katolinen pappi. Jokainen rooli käsikirjoitetaan niin, että tuodaan esille henkilön tehtävää ja maailmankuvaa.
Esitykset kuvataan Olavinlinnan tiloissa ja roolihahmosta toiseen siirryttäessä kerrotaan seuraavaan roolihenkilöön liittyvä kehystarina. Videot editoidaan ja esitetään myöhemmin koko koululle. Videota voidaan hyödyntää myös opetusmateriaalina. Prosessin etenemisestä kerrotaan sosiaalisessa mediassa.
- Vastuuhenkilö: Harri Riikilä
- Projektikortti
Kesän asiakaspalveluun valmistautuminen ja hygienia-/anniskelupassi
Lisää osaamista kesätyömarkkinoille! Asiakkaan kohtaaminen on monessa kesätyössä tärkeä taito. Myös passit auttavat nuoria työllistymään.
Projektissa perehdytään asiakaspalveluun ja erityisesti palvelutapahtuman vaiheisiin, ulkoiseen ja sisäiseen asiakkuuteen, asiakkaan kohtaamiseen sekä ja erilaisiin asiakkaisiin. Asioihin paneudutaan ryhmätöiden avulla ja viikko päättyy ryhmätenttiin. Projektin aikana on mahdollista suorittaa hygieniapassi tai anniskelupassi tai molemmat passit (huom. anniskelupassin suorittamiseen vaaditaan 18-vuoden ikä kahden kuukauden sisällä projektista, testimaksut 15 euroa/testi).
- Vastuuhenkilö: Xamk, Sara Jakonen
- Projektikortti 1
- Projektikortti 2
Kieltä ja kulttuuria Viipurissa ja Pietarissa
Tutustumismatka Venäjälle
Opiskelija harjoittelee ennen matkaa eri kielenkäyttötilanteita. Matkalla hän pääsee käytännössä kokeilemaan kielitaitoaan ja selviytymistään vieraassa ympäristössä ja kulttuurissa: selviytymään venäjän kielellä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa, kuten kaupassa, kahvilassa ja ravintolassa sekä kysymään ja neuvomaan tietä.
Ennen matkaa kootaan aineisto Pietarin ja Viipurin tärkeimmistä nähtävyyksistä ja valmistellaan pienet venäjänkieliset esitykset Viipuri Gymnasiumissa pidettäväksi. Ohjelmaan kuuluu vierailu Viipuri Gymnasiumissa ja tärkeimpiin nähtävyyksiin tutustuminen Viipurissa ja Pietarissa.
Projekti kestää poikkeuksellisesti koko viikon (ma-su). Tutustumismatka toteutetaan to-su 11.-14.4.2019. Opiskelijakohtaiset kustannukset n. 110 - 150 euroa. Huom. hintaan sisältyy ryhmäviisumi. Tutustuthan huolella projektikorttiin! Projektiin osallistuminen vaatii aiempia venäjän kielen opintoja.
- Vastuuhenkilö: Suvi Salmenkivi
- Projektikortti
Kiertotalous
Kiertotalous on jakamista ja uudenlaista ajattelua. Sinä voit omalla toiminnallasi vaikuttaa maapallon kantokykyyn!
Tarvitseeko kaikkea tulevaisuudessa omistaa itse? Voisitko jakaa kaverisi kanssa polkupyörän, vaatteita tai vähentää suihkussa käymistä? Tiedätkö mikä on kierrätyksen ja kiertotalouden ero?
Me tarvitsemme tulevaisuudessa uudenlaista ajattelua. Vastuullinen toiminta on kaikille elinehto. Projektin aikana tutustutaan kiertotalouteen ilmiönä ja toteutetaan jokin konkreettinen kiertotalouteen liittyvä tuote tai toiminta koulullemme opiskelijoiden ideoiden pohjalta.
- Vastuuhenkilö: Henna-Mari Pelvo
- Projektikortti
Klassisen hieronnan perusteet & EA1-koulutus
Osaatko toimia onnettomuustilanteessa? Pystytkö auttamaan tajutonta henkilöä? ...
Klassisen hieronnan perusteissa perehdyt hieronnan perusotteisiin ja tekniikoihin sekä harjoittelet hieronnan toteutusta käytännössä pareittain. EA1 – koulutuksen jälkeen osaat ehkäistä tapaturmia ja aloittaa ensiavun antamisen tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa sekä haasteellisemmissa ensiapua vaativissa tilanteissa.
Kokonaisuus sisältää SPR:n EA1 – koulutuksen (2 lähipäivää) sekä perehtymisen klassisen hieronnan perusteisiin (3 lähipäivää).
- Vastuuhenkilö: Xamk, Sara Jakonen
- Projektikortti
Korsettipaja
Suunnittele ja ompele kaunis korsetti omien mittojesi mukaan!
Pajassa opettaja piirtää sinulle korsetin kaavat omien mittojesi mukaan, ja saat ohjauksessa toteuttaa oman suunnitelmasi mukaisen päällyskorsetin. Korsetti toimii erilaisten alaosien kanssa eri juhla-asujen yläosana: voit käyttää korsettiasi vanhojen tansseissa, muissa juhlissa tai jopa häissäsi. Voit tehdä korsettisi myös epookkiasun osaksi ja osallistua näin vaikka keskiaikapajaan.
Opiskelija tekee materiaalihankinnat itse opettajan ohjeen mukaan. Kustannukset noin 50 euroa riippuen materiaalivalinnoista.
- Vastuuhenkilö: Annikka Koivuniemi
- Projektikortti
Kuvataiteen paja
Toteuta oma teos valitsemallasi menetelmällä.
Projektin aikana toteutetaan työ, joka voi olla esimerkiksi piirros, maalaus, pienoismalli tai muu rakennelma, veistos, keramiikkaa, tilataideteos, seinämaalaus tms. Erilaiset kovat ja pehmeät materiaalit ovat valittavissa oman kiinnostuksesi mukaan.
- Vastuuhenkilö: Titta Välimaa
- Projektikortti
Maailman synty
Alkuräjähdys vai linnunmuna? Vai jotain ihan muuta?
Projektissa perehdytään maailmankaikkeuden syntyyn tieteen, uskontojen, kuvataiteen, musiikin, kirjallisuuden ja populaarikulttuurin näkökulmista.
Projektiin osallistuvat valitsevat haluamansa näkökulman painopisteeksi omalle projektilleen ja tekevät kartoitusta maailman synnystä valitsemastaan näkökulmasta. Projektin päätteeksi tuotokset esitellään ja käydään eri näkökulmien välistä vuoropuhelua. Tuotos voi olla kirjallinen tai kuvallinen selonteko aiheesta, tai vaikkapa itse suunniteltu taiteellinen tuotos.
- Vastuuhenkilö: Jouni Ursin
- Projektikortti
Mielenterveyden Ensiapu® 1
Rohkaistu huolehtimaan omasta ja läheistesi mielenterveydestä!
Projektin aikana tutustutaan mm. tunnetaitoihin, stressinsäätelyyn ja vuorovaikutustaitoihin, joiden avulla voit vahvistaa omia mielenterveystaitojasi sekä edistää omaa ja läheistesi mielenterveyttä. Aiheiden monipuolinen käsittely antaa sinulle valmiuksia selvitä paremmin elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Päivän aluksi käsiteltyjä teemoja syvennetään iltapäivisin luovan työskentelyn avulla.
Kurssin materiaalina käytetään Suomen Mielenterveysseuran kurssille laatimaa käsikirjaa, jonka Savonlinnan seudun Mielenterveysseura tarjoaa osallistujille.
- Vastuuhenkilö: Pia Riekkinen
- Projektikortti
Molekyyligastronomia
Mistä maut syntyvät? Miten ruoan rakenne muuttuu sitä käsiteltäessä?
Projektin aikana tutustutaan ruoanlaittoon kemian ja fysiikan näkökulmista. Teoriaan tutustumisen lisäksi testataan mm. sokerin ja suklaan käyttäytymistä eri lämpötiloissa ja kokeilemme erilaisia hyytelöitymismenetelmiä. Viikon aikana tehdään kokeellisia töitä labrassa sekä valmistetaan oikeita ruokia opetuskeittiössä.
- Vastuuhenkilö: Ville Holopainen
- Projektikortti
Moon Camp
"That's one small step for man, one giant leap for mankind." -Neil Armstrong 1969
Edellisestä miehitetystä kuulennosta on kulunut jo 46 vuotta. Nyt avaruusjärjestöt ja monet muut tahot ympäri maailmaa suunnittelevat palaavansa Kuuhun tutkimuksen, luonnonvarojen ja turismin vuoksi.
Moon Camp - projektissa tutustutaan Kuuhun matkustamisen mahdollisuuksiin, haasteisiin ja riskeihin. Projektin aikana mm. suunnitellaan matka Kuuhun, mallinnetaan Kuuhun rakennettavaa suojaa 3D-tulostuksen avulla ja rakennetaan ohjelmoitavia tutkimusvälineitä.
- Vastuuhenkilö: Henna-Mari Pelvo
- Projektikortti
Nuoren kansalaisen turvallisuuskurssi
Maanpuolustuskoulutus ry:n ja savonlinnalaisten reserviläisjärjestöjen kanssa toteutettava projekti.
Viikon aikana perehdytään perusturvallisuusasioihin ja perustaitoihin, kuten pelastus- ja ensiaputaidot sekä kadonneen etsintä. Maastossa liikkuminen ja majoittuminen tulee tutuksi kolmen päivän maastoharjoituksen aikana. Toiminta tapahtuu leiriolosuhteissa ja majoittuminen puolijoukkueteltoissa. Maastokelpoiset varusteet saadaan MPK ry:ltä.
Harjoitus alkaa ma 8.4. Lyseon lukion väestösuojasta ja siirtymiset leiriin tapahtuvat MPK:n linja-autoilla. Harjoitus päättyy ke 10.4. Torstai ja perjantai käytetään raportointiin.
- Vastuuhenkilö: Reima Härkönen
- Projektikortti
Oi Åland!
Opintomatka Ahvenanmaalle
Tutustumme Ahvenanmaahan sekä suomenruotsalaiseen kulttuuriin ja identiteettiin. Matkan aikana tutustumme Maarianhaminassa Ålands Lyceum –lukion toimintaan ja opiskelijoihin. Tavoitteena on perehtyä Ahvenanmaan erityiseen asemaan.
Opintomatka on maksullinen. Arvio hinnasta on 380 euroa (hinta määräytyy osallistujamäärän mukaan, arvio annettu 20 osallistujasta).
- Vastuuhenkilö: Anu Partanen
- Projektikortti
Pakohuone
Nautitko pulmien ratkaisemisesta? Koukuttaako koodien keksiminen?
Projektiviikon aluksi päästään tutustumaan oikeaan pakohuoneeseen Activity Maker:in tiloihin, jonka lisäksi pakohuonepelejä pelataan lautapeleinä ja HTC Vivellä. Pelien dynamiikka ja erilaiset tehtävätyypit tulevat tutuiksi ensimmäisten päivien aikana. Opitun perusteella ideoidaan konkreettisia tehtäviä ja teemoja. Viikko huipentuu kahden pakohuoneen rakentamiseen ja pelaamiseen.
Kustannukset max. 20 euroa/osallistuja.
- Vastuuhenkilö: Ville Holopainen
- Projektikortti
Pelillisen tarinankerronnan workshop
Pidätkö tarinoista? Haluatko kokeilla digitaalisen pelin tekemistä?
Projektissa opiskelijat pääsevät miettimään miten oikeilla päätöksillä voi vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Tätä tutkitaan tarinankerronnan ja erityisesti pelillisen tarinankerronnan avulla. Opiskelijat tutustuvat helppokäyttöiseen tietokoneohjelmaan, jolla voi laatia pelattavia tarinoita. Aiempaa kokemusta pelien tekemisestä ei tarvita ja normaali tietokoneenkäyttötaito riittää.
Tuotoksena osallistujat laativat netissä toimivan tekstipelin, joka voidaan jakaa kenen tahansa pelattavaksi. Projekti liittyy Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa tehtävään väitöstutkimukseen, jossa tutkitaan kuinka pelillinen tarinankerronta kehittää ajattelua.
- Vastuuhenkilö: Xamk, Sara Jakonen
- Projektikortti
Puunjalostuksen tutkimus
Biotuotteet ja teollinen puurakentaminen
Opiskelijat tutustuvat biotuoteteollisuuden tuotteisiin ja valmistusprosesseihin, sekä teollisen puurakentamisen materiaaleihin ja lopputuotteisiin käytännön laboratoriotöitä tehden
Projektiviikosta opiskelija laatii oppimispäiväkirjan, jonka liitteenä on viikon aikana tuotetut mittaus- ja muut raportit. Hyväksytysti suoritetusta työskentelystä opiskelija saa 3 opintopistettä, jotka ovat sisällytettävissä Xamkin tekniikan alan valinnaisiin opintoihin.
- Vastuuhenkilö: Xamk, Sara Jakonen
- Projektikortti
Speakers' Corner – nuorten ääniä
Oletko kiinnostunut videokuvaamisesta tai ilmaisutaidosta? Tule mukaan toteuttamaan Speakers' Corner -projektia!
Speakers' Corner on alun perin Hyde Parkissa sijaitseva julkisten puheiden esityspaikka. Ensimmäiset julkiset puheet Hyde Parkin speakers cornerissa pidettiin 1800-luvun lopulla. Speakers' Corner viittaa alueeseen, johon kuka tahansa voi mennä vapaasti pitämään puheen jostakin itselleen merkityksellisestä asiasta. Speakers' Cornereita on pystytetty eri puolille maailmaa. Puheita eri maista on videoitu ja levitetty internetissä. Nyt sinulla on mahdollisuus tulla kuuntelemaan ihmisten ainutlaatuisia tarinoita omasta elämästään ja kertomaan oma tarinasi.
Projektissa otetaan haltuun speakers' corner -idea. Jokainen valmistelee oman puheen, joka esitetään ja videoidaan. Pääset kertomaan itsellesi tärkeästä aiheesta lukiolaisten muodostamalle kuulijakunnalle.
- Vastuuhenkilö: Xamk, Sara Jakonen
- Projektikortti
Technology 101
Projektin aikana tutustutaan teknologian käyttöön käytännöllisestä näkökulmasta. Teemoina ovat automaatioasennukset, robotiikka sekä 3D-mallinnus ja -tulostus.
- Vastuuhenkilö: Samiedu, Satu Silvennoinen
- Projektikortti
Työnhaku- ja työelämätaidot
Syvennä tietojasi työelämästä ja opi uusia taitoja, jotka auttavat sinua tulevaisuudessa!
Projektin aikana opiskelijat syventävät osaamistaan työelämään ja työnhakuun liittyen. Työnhakutaitoja harjoitellaan käytännössä tekemällä video CV ja osallistumalla demohaastatteluihin. Projekti tehdään yhdessä työelämän edustajien ja asiantuntijoiden kanssa. Viikon aikana pääset kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja työelämän edustajilta sekä tapaamaan alueen työllistäjiä.
- Vastuuhenkilö: Sara Jakonen
- Projektikortti
Uskonto tieteessä, taiteessa ja populaarikulttuurissa
Mitä käärme merkitsee eri kulttuureissa? Miksi Elastinen ja Cheek kutsuvat itseään Profeetoiksi? Onko Harry Potter messias?
Kurssilla pääsevät tarkasteluun mm. kuvat, musiikki, kirjallisuus, ilmaisutaide, pelit ja symbolit. Siinä tarkastellaan ja analysoidaan uskonnon näkymistä eri taiteenlajeissa ja populaarikulttuurissa sekä sitä, kuinka tiede tutkii uskonto-ilmiötä ja uskontoja.
Kurssin aikana opiskelija tekee perehtymistyön valitsemastaan aihepiiristä. Tulos voi olla muussakin muodossa kuin tekstinä, esim. videona. Kurssiin voi sisältyä vierailuja kulttuurikohteisiin, mikäli lähiseudulta löytyy sopivia kohteita. Kurssi on hyödyllinen niille, jotka aikovat kirjoittaa uskonnon ylioppilaskirjoituksissa.
Kustannukset: Tabletkoulun oppimateriaali 13 € sekä mahdollisiin vierailuihin liittyvät matka- ja pääsymaksukulut.
- Vastuuhenkilö: Virpi Loikkanen
- Projektikortti
Urheiluleiri
Urheilijaksi kasvamisen polkuopinnot
Leirin aikana tutustutaan nopeus-, voima- ja kestävyysharjoitteluun luentojen ja harjoitusten avulla. Leiriviikko järjestetään Tanhuvaarassa ja se on tarkoitettu valittavaksi urheilulinjan (LL18d) opiskelijoille.
Hinta: n. 200 euroa (sisältää majoituksen, ruokailut, luennot ja ohjatut harjoitukset)
- Vastuuhenkilö: Hannu Soini
- Aikataulu
Vapaaehtoistyö tutuksi
Hyviä tekoja ja hyvää mieltä Savonlinnan kaupunkiin!
Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta? Haluaisitko auttaa apua tarvitsevia? Toivoisitko voivasi tehdä hyvää yhdessä muiden lukiolaisten kanssa? Tule mukaan vapaaehtoistyön projektiin tutustumaan vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin ja muotoihin sekä tekemään vapaaehtoistyötä käytännössä.
Projektin aikana saat käsityksen ja kokemuksia vapaaehtoistyöstä sekä mahdollisuuden olla jatkossakin innostunut vapaaehtoistyön tehtävistä.
- Vastuuhenkilö: Xamk, Sara Jakonen
- Projektikortti
Verkkokaupan perusteet
Miten asiakkaita palvellaan verkossa ja millaiset lait säätelevät verkkokauppaa?
Verkkokaupan perusteissa perehdyt verkkokaupan liiketoiminnallisiin periaatteisiin ja keskeisiin toimintamalleihin. Projektin aikana analysoidaan valittujen verkkokauppojen toiminnallisuutta ja käytettävyyttä. Projektin jälkeen opiskelijalla on käsitys verkkokaupan toiminnasta ja mahdollisuuksista osana liiketoimintaa sekä oman yrittäjyyden näkökulmasta. Projekti antaa myös valmiuksia työskennellä esimerkiksi kesätyössä verkkokauppayrityksessä sekä hyödyttää opiskelijoita myös kuluttajina. Opiskelu alkaa ja päättyy lähiopetukseen, mutta valtaosa projektista tehdään itsenäisinä verkko-opintoina.
- Vastuuhenkilö: Xamk, Sara Jakonen
- Projektikortti
Ylen uutisluokka
Tule tekemään vuoden uutispommi Lyseolta!
Valtakunnallisen Ylen Uutisluokka –viikon aikana tuotetaan uutisia kirjoittaen ja videoiden. Uutiset ovat opiskelijoiden itsensä suunnittelemia ja toteuttamia. Yle julkaisee lasten ja nuorten tekemiä uutisia nettisivuillaan ja uutislähetyksissään Uutisluokkapäivänä, joka on 25.4.2019, Helsingin Pasilasta käsin.
- Vastuuhenkilö: Anu Partanen
- Projektikortti
4H-yrittäjyys
Omista vahvuuksista yritysideaksi!
Projektin aikana tutustutaan mm. yrityksen perustamiseen, toimintaan ja markkinointiin. Omien vahvuuksien ja taitojen kautta lähdetään miettimään ja jalostamaan omaa yritysideaa, joka esitellään viikon lopuksi.
Projekti antaa sinulle perustiedot yrittäjyydestä ja valmiudet perustaa 4H-yritys.
- Vastuuhenkilö: 4H-yhdistys ry, Sara Jakonen
- Projektikortti
UKK
Onko projektiviikolle pakko osallistua? Projektiviikko kuuluu normaaliin opiskeluun. Se sisältyy lain määräämiin koulupäiviin. Jatkaville abeille osallistuminen on vapaaehtoista. Hekin voivat osallistua, mikäli kiinnostusta löytyy ja on tarvetta kursseille.
Saako projektiviikosta kurssisuorituksen? Projektiviikosta saa kurssisuorituksen (S) teemaopintoihin, joka on valtakunnallinen syventävä kurssi.
Mitä kurssisuorituksen saaminen edellyttää opiskelijalta? Aktiivista osallistumista projektiviikon toimintaan ja kurssitöiden tekemistä.
Voinko vaihtaa projektia ilmoittautumisen jälkeen? Pääsääntöisesti ei, sillä projektit perustetaan kysynnän mukaan. Projektiin ilmoittautuminen on sitova, sillä muuten projektien tarjoaminen ja käytännön järjestelyt kävisivät mahdottomiksi.
Kuka toimii projektien vetäjänä? Osassa projekteja vetäjinä toimii järjestävän oppilaitoksen henkilökunta, osalla Lyseon henkilökunta. Projektikorttiin nimetty vastuuhenkilö ei välttämättä vedä itse projektia.
Missä projektit järjestetään? Valtaosa projekteista on Lyseolla, osa on Xamkin Savonniemen kampuksella, Samiedussa, Tanhuvaarassa, Olavinlinnassa ja Lustossa. Lisäksi tarjolla on muutama Savonlinnan ulkopuolelle sijoittuva projekti.
Järjestääkö koulu kuljetuksen muiden oppilaitosten tarjoamiin projekteihin? Jokainen opiskelija järjestää itsensä omalla kustannuksellaan projektipaikalle.
Miten ruokailut järjestetään, jos projekti suoritetaan muualla kuin koululla? Lyseolla ja Xamkilla järjestettävien projektien osallistujat ruokailevat Lyseolla, Tanhuvaarassa järjestettävän projektin osallistujat Tanhuvaarassa ja Samiedun projektin osallistuja Samilla.
Aiheutuuko projektiviikosta kustannuksia? Osasta projektiviikon kurssitarjonnasta tulee kustannuksia, mutta tarjolla on myös täysin ilmaisia vaihtoehtoja.
Miksi osa projekteista on maksullisia? Koska niistä aiheutuu ylimääräisiä, koulun budjetin ulkopuolisia kuluja. Esim. ulkomaille suuntautuvat opinto- ja kulttuurimatkat ovat aina olleet omarahoitteisia.
Mikä on minulle hyödyllisin projekti? Jokaisen on pohdittava mikä on itseä kiinnostava aihepiiri. Tämä on tilaisuus tehdä opintoja perinteisestä poikkeavalla tavalla ja tutustua uusiin asioihin ja ilmiöihin.
Saako Xamkin kursseista useampia kurssimerkintöjä? Teemaopintoja lukiolainen voi saada projektiviikosta yhden kurssin verran. On mahdollista, että järjestävä taho voi antaa projektiviikosta erillisen todistuksen, jota mahdollisesti voi käyttää hyödyksi, jos lähtee opiskelemaan kyseisistä alaa. Tämä on kuitenkin järjestävän tahon harkittavissa.
Entä jos sairastun? Ilmoita projektin vetäjälle asiasta. Mikäli olet sairaana koko tai lähes koko projektin ajan, et välttämättä saa kurssisuoritusta.
Credits:
Created with images by qimono - "doors choices choose" • Zoltan Kovacs - "untitled image" • Pexels - "woman umbrella floating" • PublicDomainPictures - "biology research laboratory" • Quadronet_Webdesign - "drop of water water liquid" • Click and Learn Photography - "A Dawn Breaks" • Fernando @cferdo - "untitled image" • cocoparisienne - "background texture castle" • LuckyLife11 - "waitress the waiter restaurant" • jackmac34 - "matryoshka russian dolls nesting" • Michał Wichrzyński - "untitled image" • Toa Heftiba - "Body Care" • Fancycrave - "Custom Tailor" • Taelynn Christopher - "Mural mess" • Jeremy Thomas - "Stars Galaxy Rocky Mountain" • TanteTati - "stones meditation balance" • ThiloBecker - "gastronomy molecular air" • Andrea Sonda - "Moon" • Patrick Hendry - "Patrick Hendry - Camp Plan" • Finmiki - "ahvenanmaa åland island" • James Sutton - "untitled image" • Maik Jonietz - "Hearthstone, Victory or Death!" • PublicDomainPictures - "lumber wood background" • lograstudio - "public speaking mic microphone" • jarmoluk - "robot arm technology" • StartupStockPhotos - "student typing keyboard" • Artem Bali - "Hindu god lord Ganesha statue on the street" • 5132824 - "sport push-up strength training" • rawpixel - "untitled image" • athree23 - "buy shopping cart keyboard" • Matthew Guay - "Tablet on a newspaper" • picjumbo_com - "office desk smartphone" • Joanna Kosinska - "Minimal pencils on yellow"