View Static Version
Loading

DLA Pipers skattenytt statsbudsjettet 2021

Av Preben Aas, Jonas Aartun og Astrid Jogerud

Regjeringen har i dag fremlagt forslag til statsbudsjett for 2021. Nedenfor belyser vi de viktigste endringsforslagene på skatte- og avgiftsområdet.

Statsbudsjettets to viktigste tekniske endringer er innføring av kildeskatt på renter- og royaltybetalinger til nærstående i lavskatteland, samt verdsettelsesreglene på både aksjer og fast eiendom ved beregning av formuesskatt.

Dagens regjering er en mindretallsregjering, og fra flere politiske partier er det allerede varslet krav om justeringer for at fremlagt budsjett skal få tilslutning. Man må derfor ikke se bort fra at de forslag som er fremmet kan bli endret eller justert ved endelig behandling av budsjettet.

Innhold

  1. Kildeskatt på renter og royalty
  2. Tidsbegrenset unntak for begrenset skatteplikt til Norge
  3. Grunnrenteskatt (mindre grunnrenteskatt)
  4. Midlertidig forhøyet avskrivningssats videreføres ikke
  5. Ytelser til ansatte og aksjonærer
  6. Formuesskatt
  7. Merverdiavgift
  8. Personbeskatning

Kildeskatt på renter og royalty

Regjeringen foreslår som ventet å innføre en kildeskatt på 15 % på renter og royalty (vederlag for bruk av immaterielle rettigheter) samt leiebetalinger for visse fysiske eiendeler. De nye reglene skal hindre overskuddsflytting fra Norge til lavskatteland, slike regler er nokså vanlig internasjonalt.

Kildeskatteplikten skal imidlertid være begrenset til betalinger til nærstående selskaper mv. i lavskatteland. Videre skal betalinger til selskaper mv. innenfor EU/EØS - som er reelt etablert og driver reell økonomisk aktivitet der - være unntatt fra slik kildeskatt. I tillegg kan adgangen til å ilegge kildeskatt være begrenset i henhold til gjeldende skatteavtale mellom Norge og motpartens hjemstat.

Kildeskatt på renter skal ilegges uavhengig av om betaleren har fradragsrett for rentene, eller om fradragsretten er avskåret etter rentebegrensningsreglene.

Begrepene renter og royalty (immaterielle rettigheter) skal i hovedsak følge samme avgrensninger som i gjeldende norsk skatterett. Det samme gjelder begrepet lavskatteland, der den generelle terskelen er 2/3 av norsk skattenivå (generelt cirka 14,7 %).

De fysiske eiendelene som skal omfattes av kildeskatten er skip, fartøy, rigger mv., fly og helikopter. Det er imidlertid unntak for leiebetalinger for slike eiendeler fra selskaper innenfor rederibeskatningsordningen, siden rederibeskattede selskaper er fritatt fra inntektsskatt på kvalifiserende virksomhet.

Med «nærstående selskap mv.» menes selskap mv. som direkte eller indirekte eier eller kontrollerer et annet selskap mv. med minst 50 %.

Den norske betaleren må sørge for at kildeskatten trekkes og innbetales til Skatteetaten, og kan holdes ansvarlig av Skatteetatens for manglende skattetrekk, selv om det er det utenlandske selskapet mv. som er subjekt for skatten. Det er derfor meget viktig at den norske betaleren håndterer kildeskatten korrekt.

Eventuell regulering av kildeskatt i avtaler bør gjennomgås nøye, og avhengig av omstendighetene eventuelt reforhandles om mulig.

Regjeringen foreslår at reglene skal tre i kraft 1. juli 2021. Det betyr i praksis at alle betalinger som omfattes av de nye reglene, og som er opptjent (innvunnet) etter dette, skal ilegges kildeskatt.

Tidsbegrenset unntak for begrenset skatteplikt til Norge

Regjeringen foreslår at virksomheter hvor ansatte utøver arbeid i Norge i 2020 (f.eks. på hjemmekontor) som følge av Covid-19-pandemien, ikke skal bli begrenset skattepliktige til Norge.

Regelen er foreslått å bare gjelde for arbeid utøvet i 2020 med mulighet for forlengelse av ordningen også i 2021.

Grunnrenteskatt (mindre grunnrenteskatt)

Regjeringen foreslår at nye investeringer skal kunne fradragsføres umiddelbart i grunnrenteinntekten, i stedet for at beløpene aktiveres og avskrives over tid. Forslaget er anslått å gi en skattelette til eiere av kraftverk over 10 000 kVA på 800 millioner kroner i 2021.

Som et alternativ er det foreslått at det i stedet for direkte utgiftsføring, gis en høyere friinntektsrente på nye investeringer på 4 %.

Midlertidig forhøyet avskrivningssats videreføres ikke

Regjeringen foreslår å ikke videreføre den midlertidige forhøyede avskrivningssatsen på 10% i saldogruppe d for 2021, det innebærer at ordningen opphører 31. desember 2020.

Ytelser til ansatte og aksjonærer

Ansattes kjøp av aksjer

Skattefritaket for ansatte som kjøper aksjer i arbeidsgiverselskapet foreslås økt fra 20 % av markedsverdien av aksjene til 25 %. Maksimal skattefri fordel per ansatt per inntektsår foreslås hevet fra 5 000 kroner til 7 500 kroner. Dersom de foreslåtte endringene gjennomføres betyr det at selskapet kan tilby aksjer verdt 30 000 kroner til hver ansatt for 22 500 kroner uten at dette utløser skatt.

Naturalytelser

Regjeringen foreslår følgende endringer i reglene om skattlegging av naturalytelser:

  • Årlig beløpsgrense for skattefrie gaver til ansatte heves fra 2 000 kroner til 5 000 kroner. Sammen med grensen for maksimal verdi av skattefrie personalrabatter (8 000 kroner), vil ansatte i virksomheter som omsetter varer og tjenester kunne motta rabatterte varer og tjenester for inntil 13 000 kroner i året.
  • Særskilt skattefritak for influensavaksine finansiert av arbeidsgiver (verdien vil dermed ikke lenger inngå i den årlige beløpsgrensen for skattefrie gaver).

Økt beskatning av renteinntekter ved lån fra aksjonær til selskap

Regjeringen har foreslått at beregningsgrunnlaget for renteinntekter på lån fra aksjonær til selskap som ekstrabeskattes skal oppjusteres med den samme faktoren som for utbytte som per tid er på 1,44. Forslaget innebærer at et skattehull som enkelte har benyttet seg av nå er tettet.

Rapportering av opsjoner

Det er foreslått innført rapporteringsplikt for opsjoner i små oppstartsselskap.

Departementet tar sikte på å sende ut et høringsnotat om kildeskatt på renter og royalty i 2019 og fremme et lovforslag i 2020. Dette innebærer cirka ett års utsettelse, og skyldes at utredningen har tatt lenger tid enn ventet.

Rapporteringsplikter i a-meldingen:

  • I forbindelse med forslag om endring av tilsynsmyndighet for OTP fra Finanstilsynet til Skatteetaten er det foreslått at arbeidsgiver pålegges i a-meldingen å rapportere om hvilken pensjonsinnretning det er inngått avtale med.
  • Forslag om at arbeidsgiver skal rapportere utleggstrekk i a-meldingen.

Formueskatt

Formuesverdi aksjer

I tråd med det som regjeringen fastsatte i «Granavolden-plattformen» ønsker man å redusere formuesverdien på arbeidende kapital ytterligere. Dette omfatter rabatt på formuesverdiene for aksjer og driftsmidler mv.. Rabatten er foreslått øket til 45 % i 2021 (ned fra hhv 35 % i 2020 og 25 % i 2019). Forslaget er også ment å bidra til å stimulere investeringer i eksisterende og nye arbeidsplasser nå under Covid-19-epidemien.

Formuesverdi næringseiendom

Formuesverdi av næringseiendom settes i dag til 65% av en beregnet utleieverdi. Etter gjeldende regler kan man få justert denne, forutsatt at avviket er av en viss størrelse. Det foreslås å oppheve kravet om et gitt avvik slik at skattyter kan kreve næringseiendom fastsatt til den laveste av enten beregnet utleie verdi eller dokumentert omsetningsverdi.

Tidligere ville en justering av formuesskattegrunnlaget kun gjelde for ett år ad gangen. Det foreslås at dersom man får verdien justert vil dette gjelde også for påfølgende 4 år, dog slik at verdien justeres fortløpende med prisutviklingen.

Formuesverdi boliger

Verdsettelsesrabatten for boliger er i dag i utgangspunktet på 75 %. Dette har medført at mange har sett incentivet i å investere i dyre boliger. For å redusere dette incentivet foreslås verdsettelsesrabatten for primærboliger redusert til 50% av den delen av verdien som overstiger 15 millioner kroner.

Formuesverdi hytter og fritidsboliger

Formuesverdien av hytter og fritidsboliger skal maksimalt utgjøre 30 % av eiendommens dokumenterte omsetningsverdi inkl. tomt. Frem til 2014 ble det foretatt årlige justeringer av disse verdsettelsesbeløp med ca. 10 % årlig, senere er verdsettelsene ikke justert. Det foreslås derfor at formuesverdiene for fritidsboliger justeres opp med 20 %, dog slik at maksimalgrensen på 30 % av omsetningsverdi fortsatt skal gjelde.

Maksimal eiendomsskattesats

Det foreslås at maksimal eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger reduseres fra 5 til 4 promille i 2021. Det er ikke foreslått tilsvarende endringer for næringseiendommer.

Merverdiavgift

Utsatt tidfesting av merverdiavgift ved bygge- og anleggsvirksomhet

For bygge- og anleggsindustrien er foreslått en endring av praktisk betydning.

Gjeldende regel er at salgsdokument og faktura skal utstedes i samsvar med arbeidets fremdrift, uavhengig av om beløpet er omtvistet. Dette kan ha store likviditetsmessige konsekvenser.

Det åpnes nå for at entreprenører kan utsette utstedelse av salgsdokument og faktura til arbeidet er fullført. Den likviditetsmessige belastningen med å innbetale mva. for omtvistede beløp kan derved utsettes. Rett til utsettelse gjelder selvsagt ikke dersom entreprenør mottar betaling av omtvistet beløp underveis.

Forslag om å innføre merverdiavgift på alternativ behandling

Omsetning og formidling av alternative helsetjenester, samt kosmetisk kirurgi, har hittil vært unntatt fra mva. Det foreslås at slike tjenester skal være mva.-pliktige, dog med unntak av behandlinger og inngrep som er rettsmedisinsk begrunnet og helt eller delvis er betalt av det offentlige. På tannhelseområdet er det likevel ikke krav om offentlig finansiering.

Personbeskatning

Boligsparing for ungdom (BSU)

Regjeringen foreslår at fradrag i skatt etter BSU-ordningen fra og med 2021 ikke lenger gis til personer som allerede eier bolig, samtidig som maksimalt årlig sparebeløp økes fra 25 000 kroner til 27 500 kroner.

Regelen er foreslått å gjelde også for eiere av sekundærbolig (men ikke fritidseiendom) samt boliger som eies indirekte gjennom for eksempel aksjeselskap eller borettslag. Vurderingen av om vilkårene er oppfylt gjøres den 31. desember i inntektsåret.

Satser, grenser og fradrag

Følgende satser holdes uendret og innebærer dermed en skatteskjerpelse:

  • Fradrag for innbetalt fagforeningskontingent
  • Maksimalt foreldrefradrag
  • Særskilte fradrag i deler av Troms og Finnmark
  • Kilometersatsene i reisefradraget
  • Maksimalt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner
  • Særfradrag for enslige forsørgere
  • Fiskerfradraget
  • Sjømannsfradraget
  • Bunnbeløpet i formuesskatten
  • Maksimal samlet sparing i BSU
NextPrevious

Anchor link copied.

Report Abuse

If you feel that the content of this page violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.