View Static Version
Loading

GAMMPLATSEN - LYCKSELE Där dåtid, nutid och framtid möts

GAMMPLATSEN - en del av Gold of Lapland

Det som idag går under namnet Gammplatsen var under lång tid en viktig skogssamisk samlingsplats. I början av 1600-talet anlades därför en kyrk- och marknadsplats för södra lappmarken just här på Öhn i Umeälven.

Omringad av vatten

Gammplatsen på en halvö i Umeälven är en plats där natur, kultur, historia och framtid förenas. En plats där man kan vandra runt naturreservatet, fika, lära sig om skogen eller bara vara.

Gammplatsen är en plats för kunskap, kulturarv och rekreation. En plats för samverkan där Skogsmuseet, Lycksele Hembygdsgille och Lycksele Sameförening verkar sida vid sida med sina verksamheter.

Gammplatsen har blivit hållbarhetsgranskade och godkända utifrån GSTC-metoden (The Global Sustainable Tourism Council) - en global basnivå för hållbarhet inom besöksnäringen. Västerbotten arbetar hårt för att erbjuda våra gäster en ansvarsfull destination, både för människor och miljö!

Friluftsmuseum

På Gammplatsen finns det ett stort antal byggnader som ger en bild av hur livet i södra Lappland har sett ut. Det är ett friluftsmuseum som lever upp främst under somrarna.

På café Ruselegården finns möjlighet till en bit mat eller fika. Under covid19´s framfart läggs extra vikt vid hygien och avstånd.

En natt på museét?

Från och med sommaren 2020 finns det möjlighet att övernatta i ett par av de historiska byggnaderna på Gammplatsen. Kontakta Skogsmuseet för att veta mer!

Få en känsla av hur de hade det förr i tiden

Skogsbruket - från yxa till skördare

Skogsmuseet är ett helårsöppet och interaktivt museum för hela familjen. Lär er mer om skogsbruk och testa era egna kunskaper. Kanske till och med köra skogsmaskin?

Lek & lär på museét
Brukshästen - en trogen vän i skogen

Kockorna i skogen hade en mycket viktig roll i skogsbrukets historia, om det, och mer därtill kan man lära sig mer om på kunskapswebben Visa Skogen. klicka på knappen nedan för att ta dig dit.

Samiska skatter

Se den unika utställningen Vuömien sámieh/Samer i skog på Skogsmuseet. Utställningen utgörs av en samling samiska föremål som visar skogens betydelse – för boplatsen, renbetet, maten, hantverket, själen och symbolerna.

En unik samling av samiskt hantverk

Sápmi

Samerna är Sveriges urfolk som fortfarande bor och verkar här. Lycksele ingår i Sápmi, samernas landområde som sträcker sig över delar av Ryssland, Finland, Norge och Sverige. 

En kart över Sápmi - samernas landområde

För att lära dig mer om samer och samisk kultur, besök gärna Samiskt informationscentrums, som har i uppdrag att öka människors kunskaper om samer och samisk kultur.

Baka i bagarstuga

På Gammplatsen kan man hyra bagarstuga för att själva, eller med hjälp av en erfaren följeslagare baka sitt eget bröd på traditionellt sätt.

En lokal delikatess
Att få till den perfekta värmen är en kosnt i sig!

Ruselegården

Alldeles vid den vackra Margaretakyrkan ligger Ruselegården som gärna välkomnar cafégäster och sällskap som både vill fika eller äta gott. Hembakt och med lokala råvaror.

För lagad mat, baserad på lokala råvaror - boka ditt besök i förväg!

Naturreservat & fornlämningsområde

Tillgänglig för både barnvagnar och rullstolsburna är den korta slingan runt naturreservatet lämpad för kortare utflykter

Credits:

Skogsmuseet

NextPrevious