Beachhåndball spilles i hovedsak utendørs på sommerhalvåret, fra mai til slutten av september. NM i beachhåndball arrangeres hvert år i juli, og har siden 2001 blitt avholdt i Sandefjord. I tillegg arrangerer regionene ulike beachhåndballaktiviteter i løpet av sommerhalvåret.
På nettopp dette området er det ingen hemmelighet at NHF Region Nord har mye å gå på. Vi har hatt besøk av Norges Håndballforbunds nye beachansvarlig, Marte Smistad, på vårt regionskontor. I strategiplanen til NHF er et av de strategiske målene at «beachhåndballen øker sin oppslutning og omfang i alle regioner», og dette er en av bakgrunnene for besøket; Hvordan få til dette i Region Nord?
- Jeg ønsker veldig gjerne at Region Nord skal få opp beachaktiviteten sin. Kanskje er det noen som ønsker å delta i NM som ikke har gjort det enda, eller som har et ønske om å bygge bane?, undrer Smistad.
Per dags dato kan vi kun skimte fem beachhåndballbaner i våre systemer, der alle er plassert i Møre og Romsdal.
- Regionen har i kommende tingperioden (2018-2020) et todelt mål, der vi på den ene siden ønsker å bygge flere baner og på den andre siden ønsker å få enda mer aktivitet der vi har baner allerede, forteller seksjonsleder for regionens Spill og Trening, Inger Bakke.
Verken Marte eller Inger legger skjul på at det er naturlig at beachhåndballen har størst oppslutning i de sørlige regionene, der det går igjen med temaene «sol, sommer og sand». I vår utstrakte region er det heller ingen selvfølge at snøen har sluppet seg fra veiene når vi får tilsendt invitasjonen til NM i Sandefjord:
- Men det er ikke sånn at beachhåndball MÅ ikke arrangeres kun når det er sol og varme. Under samlinger og mesterskap har spillerne på seg «hele» dresser, med tights og langarma trøyer under draktene. Man kan spille beachhåndball i ull også, hvis man vil det, forteller Marte.
Været er en ting – men hva med disse banene?
- Det er ingen tvil om at vi mangler baner. Jeg er overbevist om at mange klubber i regionen kunne blitt både veldig aktive og veldig gode i beachhåndball, om det hadde vært baner tilgjengelig, legger Inger til.
Marte er helt enig i denne påstanden, og pepeker;
Det er vanskelig å drive aktivitet uten anlegg. Så vi er nødt til å se på aktuelle klubber i regionen, for å se om det er muligheter til å bygge beachhåndballbaner der. Og det er de klubbene vi nå prøver å nå ut til.
Vi trenger noen ildsjeler som ønsker å sette i gang beachhåndball i sine klubber. For eksempel har Melhus/Gimse G16 vist at det er fullt mulig å skape gode opplevelser og sportslige resultater, uten gode beachferdigheter på forhånd, sier Inger Bakke.
- Bare det er engasjerte folk i en klubb, så får de det til! Vi har mange flinke klubber, som kan få til utrolige gode beachmiljøer hvis de ønsker. Det er jeg helt sikker på, fortsetter hun.
Beachhåndball er morsom og alternativ trening - men hvorfor og hvordan?
Kamilla Brøste spiller håndball på parketten i studentklubben NTNUI, men deltar i beach-NM for Toten. Vi har hørt med henne hvorfor hun prioriterer å delta i NM, selv om hun bor langt unna laget sitt;
- Beachhåndball er utrolig gøy, og man får leke litt mer enn man gjør i vanlig håndball. Det er utfordrende og en variasjon til den vanlige håndballen med tanke på at spillet er litt annerledes og man kan gjøre triks for å få 2-poeng (f.eks. piruetter). Jeg er veldig glad i håndball, så da passer det perfekt å kunne få spille håndball om sommeren også, samtidig som man får litt variasjon fra vanlig håndball.
- I tillegg til at jeg liker veldig godt å spille beachhåndball, så er det også gunstig med tanke på håndballsesongen som kommer. Det er slitsomt å løpe i sanda og det er derfor bra trening, samt at det blir en litt annen belastning enn kun å drive inne på et hardt gulv. Det er også veldig bra for å trene på å flytte beina i forsvar, da det ikke er lov å takle eller bruke hender. Når det er sommer, du kan spille håndball og leke deg i sanda med venner, så kan man ikke ha det så mye bedre, forteller hun videre.
Så, hvis man i en klubb ønsker å starte med beachhåndball - hva trenger man for å spille?
Man trenger en beachhåndballbane (evt. omgjort volleyballbane) og beachhåndball eller annen myk ball. Streetballer kan brukes for yngre spillere. Det er 4 utespillere og 1 målvakt/spesialist på banen til enhver tid. I tillegg er det lov med inntil 3 innbyttere.
Lyst til å starte med beachhåndball i DIN klubb?
- Vi trenger litt mer «fart» på beachhåndball i regionen. Vi har spillere rundt om i sonene våre, men som søker andre beachmiljøer sørover. Både fordi det er naturlig for de, men også fordi vi ikke kan tilby et godt nok tilbud slik ståa er her nå, - og det ønsker vi å gjøre noe med, kommenterer Inger Bakke.
Melhus/Gimse gikk til topps i G16-klassen da de deltok på NM for beachhåndball tidligere i sommer. Håndballguttene fra Melhus IL bebudet før de dro at de først og fremst dro som en «sosial happening» for laget. Resultatet ble altså seier i klassen.
- Det er mulig å starte med beachhåndball som en sosial «greie», men dermed innse at det er noe man bør prioritere i den sportslige planen. Det er en god utviklingsarena, der flere topphåndballspillere deltar på beachlag, forteller Marte Smistad.
Vi ønsker gjerne å ta en helt uforpliktende prat med klubber som ønsker mer beachaktivitet i klubben sin. Er det klubber som ønsker å være med på på å utvikle beachhåndballtilbudet i sitt nærmiljø og i regionen? Eller klubber som ønsker å melde på lag i NM, som ønsker å bygge bane eller bare ønsker mer informasjon om beachhåndball?
Vi vil gjerne høre fra dere. Vennligst ta kontakt!
Inger Johanne Bakke, Seksjonsleder Spill og Trening
E-post: ingerjohanne.bakke@handball.no // Telefon: 918 05 206
Monica Ibsen, Administrasjonsmedarbeider
E-post: monica.ibsen@handball.no // Telefon: 902 23 843
Lyst til å lære mer?