Loading

Review Bravilor Esprecious The Black Edition

Professioneel uitgevoerd

De Esprecious is een bijzondere espressomachine. Deze machine is bedoeld voor bedrijven waar goede koffie belangrijk is, maar de machine flexibel moet zijn en weinig onderhoud vergt. Qua styling is de Esprecious bijzonder geslaagd (zeker in het zwart), het touchscreen werkt perfect en van binnen treffen we een aantal zaken die best even uitgelicht mogen worden.

Rotatiepomp

Vaak alleen te vinden in professionele horeca apparatuur (halfautomaten) en zelden in volautomatische machines. Een rotatiepomp heeft een breder bereik en draait z'n rondjes op het gemak. Heerlijk stil dus in tegenstelling tot de vaak gebruikte en veel voordeligere vibratiepompjes.

Explosietekening van de professionele componenten

Warmtewisselaar

Ook hier is Bravilor wellicht geïnspireerd door de grote horeca-machines: een geïsoleerde RVS boiler met warmtewisselaar zorgt voor de warmwaterhuishouding. Het hete water voor thee, melk en chocoladedrank komt uit de boiler en het water voor de espresso & koffie wordt verhit met een aparte spiraal die door de boiler heen loopt en zich verwarmt aan dat water in de boiler. Dat is een slimme en compacte oplossing voor de koffie. Vaak zie je dat dit soort machines 1 temperatuur voor alle producten afgeeft, dan is je koffie te heet of je theewater te koud.

Voorverwarmde zetgroep

De zetgroep is ook bijzonder. Hij ligt horizontaal in de machine, is compact uitgevoerd en goed bereikbaar voor het schoonmaken. Belangrijker is dat hij stevig gebouwd is met RVS componenten en nauwelijks beweegt wanneer hij onder druk komt te staan. In het verleden zijn er door bepaalde fabrikanten variaties gemaakt op de horizontale zetgroep die zovér uitsloegen dat je het kon zien en horen. Een enorme slijtageslag...

De Bravilor zetgroep in de Esprecious is voorverwarmd. Dat kan je, mocht je alleen gewone koffie en geen espresso gebruiken, ook uitzetten om energie te besparen. De zetgroep is voor een deel uitneembaar om handmatig te reinigen, hiervoor hoef je alleen een lipje weg te duwen.

Professionele Ditting molen(s)

In de Esprecisous zit een fantastisch snelle molen met platte maalschijven. Deze molen maalt zeer snel de dosering koffie die je nodig hebt en heeft een mooi consistente maalgraad. De geharde harde maalschijven zullen niet snel beschadigd of bot geraken. Naar keuze is de Esprecious uit te voeren met een 2e molen voor bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie of een andere melange of branding.

DITTING PROFESSIONELE MOLEN

In de serieuze horeca zie je ook altijd 2 molens staan. Een staat er afgesteld op espressomaling (fijn) en de ander voor koffie (grover). Dat kan in de Esprecious dus ook als deze is uitgevoerd met 2 molens. Je kiest in het menu dan welke molen je wenst te gebruiken voor een product.

Traploos instelbare maalgraad

De maalgraad is traploos instelbaar. Met een apart sleuteltje verstel je de maalgraad makkelijk. Fijner voor sterkere, intensere smaak (espresso) en grover voor een grotere, minder intense koffie. Voor cappuccino kies je de espressokoffie als basis. Die keuze hoef je slechts een keer in het menu aan te geven.

Verstelling van de maalgraad met sleutel

Cacao en...droge melk?

Ja! Droge melk in poedervorm. Veel gebruikt zijn toppings, maar je ziet de trend verschuiven naar melkgranulaat. Dat smaakt naar echte melk maar dan met het voordeel dat je er niet dagelijks aandacht aan hoeft te geven in verband met bacterievorming die in verse, vloeibare melk voorkomt. En in de modellen met 2 canisters kun je ook cacao vullen. Dan maak je in combinatie met topping of melkgranulaat dus warme chocolademelk, cappuccino, latte of wienermélange.

Het onderhoud van de productcanisters is minimaal, zeker ten opzichte van verse melk. De canisters dienen uiteraard bijgevuld te worden en wanneer ze leeg zijn verdient het de aanbeveling ze met een droge 'canisterborstel' even uit te borstelen voor ze weer gevuld en teruggeplaatst worden.

Dat bijvullen doe je buiten de machine om eventueel geknoei niet in de machine te laten belanden. Mocht dat wel gebeuren, dan zit er in de machine een handig kwastje waarmee je dat schoon kan maken. De canisters zijn voor het bijvullen makkelijk af te sluiten met een schuifje.

Producten instellen

Alle producten zijn naar wens in te stellen. De sterkte en het volume van koffie (waarbij de maalgraad ook nog eens instelbaar is) en natuurlijk voor cappuccino de verhouding met een hoeveelheid melk. Voor warme chocoladedrank kun je zelfs kiezen uit een variant met een klein beetje melk, zo krijg je een volle, romige chocolademelk 'deluxe'.

Het instellen van de koffieproducten vergt wat oefening. Uiteraard hebben we daar ervaring mee en hebben wij de instellingen zoals wij die hebben bedacht opgeslagen op een SD-kaart. Die kunnen we dus als beginpunt gebruiken bij het afstellen van nieuwe machines. Handig ook om bij plaatsing van meerdere toestellen op 1 locatie door te kopiëren.

The Black Edition

Eerst was er...de standaard Esprecious in wit, gecombineerd met geborsteld RVS zij- en achterpanelen. En sinds 2017 in Nederland is er ook de Black Edition: helemaal mat zwart. Een beauty!

Het glazen bedieningspaneel heeft rondom LED verlichting die je in alle kleuren van de regenboog kunt instellen. Zo kan je de machine onderdeel maken van elk interieur.

Bravilor Esprecious Black Edition in actie

De Black Edition was eigenlijk alleen voor de Franse markt bestemd. Maar toen ik deze machine zag, wist ik op voorhand dat het een succesnummer zou worden.

Digitale gebruiksaanwijzing

De gebruiksaanwijzing zit ingebakken in de Esprecious. Alle handelingen worden met tekst en beeld aangeduid. Zo kan iedereen de machine bedienen en onderhouden. Handig als je collega op vakantie is.

Door toepassing van het scherm kan er ook makkelijk gepersonaliseerd worden. Een logo als screensaver, maar ook geluid. Daar moet je wat terughoudend mee te werk gaan, want in een loop is steeds hetzelfde geluid niet wenselijk voor de mensen die in die ruimte werken. Maar voor beurzen is het een echte lokker.

Dubbele uitloop

De eerste versies van de Esprecious hadden slechts een enkele uitloop. Dus producten konden slechts per stuk afgenomen worden. In de huidige serie zit een dubbele uitloop, zo kan er dus van alle producten (met uitzondering van heet water voor thee) 2 kopjes tegelijkertijd worden afgenomen. De machine regelt zelf de doseringen.

Op het machtig mooie display kies je makkelijk voor 2 kopjes en vervolgens het product. Door het product aan te tikken dat je wenst, gaat de machine ook gelijk aan de slag, dus niet ook nog eens een bevestiging van je keuze. Lekker snel.

Kannen

De Esprecious is ook in staat om een kan koffie te maken. Ook hier tik je dat aan op de display en kun je producten die geschikt zijn om per kan te zetten (koffie, chocoladedrank etc.) afnemen. De hoogte van de uitloop beperkt de inhoud van de kan tot ca. 1 liter (ca. 6 kopjes)

De moeilijkheid bij het zetten per kan is de verdeling van de cremelaag bij koffie. De eerste kopjes worden rijkelijk bedeeld, de laatste moet het zonder stellen. De smaak blijft wel overeind, maar het oog wil ook wat.

Het dagelijkse onderhoud

Natuurlijk heeft de koffiemachine onderhoud nodig. Er zijn kleine dagelijkse handelingen die uitgevoerd moeten worden om het goed functioneren van de machine te borgen. Dat omvat het legen van de residubak (waar de gebruikte koffie in valt) en de lekbak (waar spoelwater en druppels in opgevangen worden) die je natuurlijk gelijk even afwast.

Dan is er nog de mengbeker van de instantproducten die je (afhankelijk van het gebruik) dagelijks even afwast. Een werkje van niets.

Automatisch reinigingsprogramma

Voor het reinigen van de zetgroep (of brewer) gebruik je het reinigingsprogramma. Dat is een geautomatiseerd proces dat ook nog eens stap voor stap uitlegt wat het aan het doen is.

Stap voor stap laat de machine zien wat hij aan het doen is

Het reinigen van de brewer is nodig om de etherische oliën die van nature in koffie voorkomen te verwijderen uit de machine. Dat werkt dan voor de zetgroep en de slangen die in de uitloop uitkomen. Dit moet regelmatig gebeuren om alles schoon te houden. De Esprecious houdt dat reinigen helemaal zelf bij en voert het ook voor je uit.

Lang zullen ze leven

Zakelijk wordt een machine in 5 jaar afgeschreven. Hoe mooi zou het zijn wanneer een machine langer dan 5 jaar meegaat zonder noemenswaardige onderhoudskosten? Dat kan een doel op zich worden.

Een belangrijk, maar vaak onderschat item, is de hoeveelheid kalk die de machine binnenkomt. Bij een machine die is aangesloten op de waterleiding is het moeilijk om de machine handmatig te ontkalken. Om te voorkomen dat de machine verkalkt en allerlei storingen zou gaan vertonen is een professioneel waterfilter een zeer aan te bevelen bijproduct.

Nou is kalk slechts een verzamelnaam voor allerlei stoffen die de machine binnenkomen. Wij drukken ze uit in Dh (Duitse hardheid), maar eigenlijk is de totale waterhardheid minstens zo belangrijk, om maar te zwijgen over de Ph-waarde van het water (zuurgraad). Om dat allemaal in balas te krijgen en te houden, is een goed filter essentieel. Wij gebruiken al jaren de filters van BRITA, een gerenomeerd wereldbedrijf, en daar hebben wij en onze gebruikers profijt van.

Wanneer er teveel kalk in de machine komt, zal de machine last krijgen van een ophoping van kalk in de boiler, maar ook in kleppen en ventielen. Dit zal lekkages tot gevolg hebben en neemt vaak kostbare reparaties met zich mee.

De Bravilor Esprecious is al een tijdje op de markt. Van de eerste versies hebben we er een aantal in de markt staan en die, niet geheel tegen de verwachting in, draaien zonder problemen. Van Bravilor verwachten we eigenlijk niet anders.

Wie ik ben? Mijn naam is Ron Hagestein en ik ben eigenaar van The Coffee Factory B.V. Een gespecialiseerde groothandel in o.a. Bravilor, Jura, Rheavendors en Rocket. Deze merken voeren we in een compleet concept, dus niet alleen de machines, maar ook de service, ingrediënten en onderdelen. Wij plaatsen en onderhouden de door ons geplaatste machines zelf.

Vind jij dit een waardevolle review? Klik dan onderaan op 'appreciate'. Alvast bedankt!

Created By
Ron Hagestein, The Coffee Factory
Appreciate

Credits:

Bravilor.com

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.