Nederlands Openlucht Museum Arhem winter in het openlucht museum

Schaatspret

Tijdens het winterseizoen dat in 2016-2017 van 3 december tot 15 januari duurde, is het openlucht museum vooral in de omgeving bekend vanwege haar fraai gesitueerde schaatsbaan. Velen gaan zodra het kan even er naar toe om een beetje te schaatsen en zo de sfeer van met elkaar op de ijsbaan te herbeleven. Gezien de fraaie ligging voor mij als fotograaf een 'kleurrijk feest' om vast te leggen.

rondom de schaatsbaan is genoeg te zien......

Molens

Prominent in beeld als je het openlucht museum inloopt zijn de twee windkorenmolens. Links de gele windkorenmolen Huizen (N.H.). En rechts de windkorenmolen Delft (Z.H.) Deze laatste molen is een stellingmolen en vind je vaak in dorpen en steden. Door hun hoogte komen ze boven de huizen uit, waardoor ze toch nog genoeg wind vangen. De gele windkorenmolen is een zgh. standenmolen.

Koog aan de Zaan
Windkorenmolen
Winterlicht
Winterpret, 'sleetje rijden'
Nederlands diorama

Sfeer in het museum

Als fotograaf is het er heerlijk spelen met licht en sfeer. In dit geval heb ik wel mijn 'grote Canon 5DMKiii + 24-70 mm. f/2.8 L USM lens meegenomen. Had ook de kleine compacte Canon G7X in mijn jaszak, maar de 24-70 en zijn grote lensopening f/2.8 geven dan veel 'speelplezier'. Ik ben ook nog van de generatie dat ik een 'stevige' body lekkerder in de hand vind liggen dan een klein compact cameraatje als de G7X.

Stilleven in de Brabantse boerderij
spelen met scherpte diepte
fijne details en onscherpte
Kerst stukje
Harmonica

Tram

Het leuke aan zo'n middagje openlucht museum is dat je telkens weer nieuwe dingen ontdekt. Precies een jaar geleden waren we er ook. Toen ontdekte ik de remise en het oude van Gend en Loos gedeelte. Dit keer werd mijn aandacht volop getrokken door de twee trams die je comfortabel en snel door het park brengen. Nog leuker zijn ze om te fotograferen. Klein detail, het zou voor mij helemaal af zijn als de heren tram machinisten hun pet in de cabine zouden dragen ;-)

De tram in het openlucht museum, deze keer een eyecatcher voor me

Stuitermomentje

Als dan langzaam de dag op zijn einde loopt, het rond vijven begint te schemeren, er mist op komt en de zon even haar kleuren aan de aanwezige wolken geeft. Ja dan ontstaat er in combinatie met de klassieke gebouwen in het openlucht museum een ongekende sfeer. Voor mij als fotograaf, 'sluitermomenten'.

Zicht vanaf scheepswerf, Marken (N.H.) op poldermolen Noordlaren (GR.) en boerderij Zuid-Schardwoude (N.H.)
poldermolen Noordlaren, 8-kantige rietgedekte bovenkruier van grenenhout
zicht op de dubbele ophaalbrug, Oudekerk a/d Amstel
Doorkijkje op de Noord-Larense poldermolen
Dubbele ophaalbrug die toegang geeft tot het gezellige Zaanse buurtje.
vlnr. poldermolen, kasteelboerderij Oud-Beijerland (Z.H.) en windhoutzaagmolen Numansdorp (Z.H.) gezien vanaf de dubbele ophaalbrug

Openlucht museum fotocollage

alle foto's zijn genomen met de Canon 5DMKIII + Canon 24-70 f/2.8 L USM lens. Nabewerking in Lightroom CC en via Lightroom Mobile gecombineerd in deze Adobe Spark story.

Bedankt voor het kijken
Created By
Dave Zuuring
Appreciate

Credits:

© nldazuu.com 2017

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.