Loading

JAGT NYE FÆRDIGHEDER nYJÆGERARRANGEMENTER I dj'S KREDSE

Danmarks Jægerforbund tilbyder i flere kredse lokale arrangementer, som henvender sig specifikt mod nyjægere. I denne reportage besøger vi Hunting Skills nær Herfølge på Sjælland.

Tekst og foto: Thomas Lindy Nissen

Danmarks Jægerforbunds nyjægerudvalg afholder nyjægerarrangementer over hele landet, for at landets mange nye jægere på den måde kan få mulighed for at komme godt i gang med jagten. I kreds 6 og 7 (de to sjællandske kredse) havde man i 2021 valgt at afholde et stort fællesarrangement på Køge-Herfølge Jagtforenings flugtskydningsbane lige udenfor Herfølge.

På trods af et flot fremmøde var der god plads på plænen, skydebanen og ved opvisningsområdet. Mange deltagere ytrede efter besøget tilfredshed med den afslappede atmosfære og de fine muligheder for at få en snak med de mange branchefolk.

Jagt er håndværk

Hunting Skills er i bund og grund en lokal jagt- og naturmesse, der viser noget af det, Danmarks Jægerforbund (DJ) og jagtbranchen generelt har at tilbyde jagttegnsaspiranter og nye jægere.

– I dag er nye jægere ikke alle unge. Faktisk er gennemsnitsalderen næsten 40 år, så en del nye jægere, typisk i den lidt høje alder, er ikke så glade for betegnelsen nyjæger. Derfor kalder vi arrangementerne for Hunting Skills, da jagt er et håndværk. Det engelske udtryk "skills", altså håndværk, anvendes for at skabe parallellen til de arrangementer, hvor landets bedste håndværkere mødes og dyster på baggrund af deres faglige formåen. Vi jægere skal også vise vores håndværksmæssige formåen og med stolthed vise de typer af naturhåndværk, som vi praktiserer, sagde formand for Danmarks Jægerforbunds nyjægerudvalg Finn Hvid Bertelsen.

Fornem stemningen ved Hunting Skills:

På messen var det muligt at møde repræsentanter fra Danmarks Jægerforbund samt influencere som Stefanie Paulsen og repræsentanter fra Bliv NaturligVis. Derudover gav jagtforretningen Jagtuniverset gode råd om beklædning og grej til stort set alle typer af jagt, ligesom virksomheden Jagt-Jakt havde en stand med termisk udstyr til mårhunderegulering og vildsvinejagt i udlandet.

Det var ligeledes muligt at få gode råd om kragejagt fra TDA Calls & Decoys eller se og prøve udstyr til gåsejagt hos DKWAI Hunting Gear. På strand- og havjagtstanden fremviste man blandt andet pramme og lokkeænder, alt imens Aurora Jagtrejser åbnede nyjægernes øjne for mulige jagtoplevelser i udlandet.

Humøret var højt, da den 21-årige jagttegnsaspirant Christian Moos Risager prøvede gåseskjul hos DK WAI.

Mad af vildt

Messen blev besøgt af unge og gamle, af nye jægere og jagttegnsaspiranter og af deres familier og venner. Man kunne dagen igennem opleve et virvar af både hunde og børn mellem de stande, hvor kompetente branchefolk og jagtforeningsfrivillige øste af deres viden. Bag skydebanens støjvolde hørtes svage knald fra de mange skud, der gennem dagen blev afgivet til side- og bagduer.

– Vi fandt arrangementet via jægerforbundets hjemmeside og syntes, det kunne være meget interessant at komme ned og se det, fortalte 21-årige Christian Moos Risager fra Melby.

Han besøgte messen sammen med kæresten, Frida, der ikke selv vil være jæger, men som dog syntes forgabt i de mange jagthunde, der var på pladsen.

Jagthorn og jagthunde er indbegrebet af jagttradition. Dagen igennem blev der blæst smukke stykker over pladsen, alt imens jagthundene løste apporteringsopgaver mellem publikum.

– Det er et imponerende og godt arrangement med et stort udbud af boder og god plads til, at man kan nå at tale med de forskellige udstillere. Jeg synes faktisk, det hele var spændende, men specielt gåsejagtstanden og den med jagtrejser var interessante og så selvfølgelig prøvesmagningerne af grillet dåvildt, for vildtretter er jo altid godt, sluttede den unge jagttegnsaspirant, der – som mange før ham – fangede interessen for jagt via DR’s succesprogram Nak & Æd.

Kok og jæger Andreas Bjerrum brillierede i køkkenteltet, hvor han lavede delikate smagsprøver af grillet rygfilet med svampesauce og persilleolie.

Benyt mulighederne

Direktør for Danmarks Jægerforbund Karen Friis havde taget turen over Storebælt for at opleve arrangementet og møde de mange nye og kommende jægere, der var mødt frem. Og hun var meget tilfreds med, hvad hun så:

– En stor del af et arrangement som dette er, at det viser, hvad Foreningsdanmark – i dette tilfælde jagtforeningerne – kan i forhold til at servicere medlemmerne og sætte arrangementer op. Der sker bare noget, når frivillig møder frivillig eller som i dette tilfælde, når jæger møder jæger. Der opstår bare en fin dialog og respekt, konstaterede hun.

Både schweisshundeopvisningen, demonstrationen af forlægning af vildt og apporteringsopvisningen på pladsen mellem udstillerne gav publikum noget at snakke om.

Og når hundene indbød til det – et smil på læben.

– Det er utroligt vigtigt for et forbund som Danmarks Jægerforbund, at vi engagerer os i uddannelse såvel som dannelse af nye jægere. Og så synes jeg, det er vigtigt, at nye jægere oplever, hvor meget frivillige gør for, at den enkelte kan få en god jagtoplevelse. Her er schweisshundekorpset et godt eksempel på, at nogle gør noget for andre uden at få noget for det, sagde hun.

Inden hun begav sig mod opvisningen af et schweisshundeeftersøg, understregede hun, at man som medlem af DJ – udover mange organisationsmæssige fordele – også får værktøjer til at blive en bedre jæger.

27-årige Ida Christine Jacobsen var ikke sen til at tage mod tilbuddet om at hjælpe Christian Vincents Iuel med at forlægge spidshjorten. Hun begyndte sin ”karriere” i naturen som fuglekigger, men besluttede sig så for også at tage jagttegn.

Kød til grillen

To gange i løbet af dagen var der opvisning i udredning af schweissspor ved Kim Lindgren, og begge gange trak den mange publikummer. Efter at spidshjorten var fundet, skulle den bjærges til forlægningspladsen, hvor dyret blev forlagt med hjælp fra dem, der havde lyst til at prøve. Det havde blandt andre Ida Christine Jacobsen, der netop er blevet færdig med den teoretiske del af jagttegnsundervisningen.

– Tidligere var jeg fuglekigger, men nu vil jeg altså ud at jage nogle dyr, og jeg synes, det var fedt at prøve at hjælpe med at ordne dyret. Det er noget, jeg aldrig har prøvet før, sagde den 27-årige københavner med et stort smil på læben.
De delikate smagsprøver var et stort hit.

Og hun syntes bestemt ikke nervøs for at tage fat i den praktiske og mere ”blodige” del af jagten.

Mange af nutidens nye jægere begynder faktisk på jagtens stier med anker i ”fra jord til bord-tanken” og med drømmen om selv at nedlægge det kød, der skal på spisebordet. Denne del af jagten blev der også taget højde for på Hunting Skills, hvor kødet efter forlægningen endte hos kokken Andreas Bjerrum, der lavede delikate smagsprøver af grillet rygfilet med svampesauce og persilleolie.

Schweisshundefører Kim Lindgren demonstrerede praktisk schweissarbejdet et par gange i løbet af dagen.

Interessen var stor.

Jagthornssignaler er en traditionel og stemningsfuld del af forårets bukkeparader og efterårets selskabsjagter. I løbet af dagen viste jagthornblæsere fra Næstved Jagtforening og Ballerup Jagtforening, hvordan det skulle gøres, ved at blæse en række smukke stykker.

En lige så vigtig del af jagten er jagthunden, og der blev givet mange gode råd om, hvilke hunderacer der eksempelvis passer til familieliv eller specifikke jagtformer. I den forbindelse blev der også vist imponerende apporteringsøvelser på pladsen mellem besøgende og udstillere.

Der var også mulighed for at træne til haglskydeprøven, skyde med bue, gå en natursti med spændende opgaver og medaljer til børnene eller afprøve skydeevnerne på lærredet hos SimWay Hunt i klubhuset. Selvom SimWay udstillede bag tillukkede gardiner i klubhuset, var skydesimulatoren meget besøgt dagen igennem og helt klart en succes.

På Hunting Skills var det muligt at skyde i simulator, med haglbøsse og som her med bue. Flere af DJ’s dygtige bueskydningsinstruktører stillede sig dagen igennem til rådighed for de besøgende.

Positiv oplevelse

– Der var supergod stemning fra første øjeblik, og jeg blev taget så godt imod. Instruktørerne er åbne, imødekommende og lyttende, og de vil meget gerne lære fra sig, sagde 46-årige Helena Nielsen fra Vordingborg.

46-årige Helena Nielsen fra Vordingborg gav arrangementet store roser med på vejen. Her er hun i gang med at løse en natursti lavet af en af DJ’s kapaciteter på dette område, Jens K. Jensen.

– Nu gælder det bare om at få det jagttegn, så jeg igen kan opleve at gå på jagt med min far, ligesom da jeg var barn, men altså nu selv som jæger, sluttede hun.

De deltagere, som netop havde bestået prøven, eller som var ved at tage jagttegn, kunne træne til haglskydeprøven under vejledning af en dygtig flugtskydningsinstruktør. Skydningen bar som det meste andet ved arrangementet præg af DJ’s grønne profil, idet deltagerne fik udleveret 18 haglpatroner af mærket Green Shot. Eneste udgift, deltagerne selv måtte afholde i forbindelse med skydningen, var 25 kr. for lerduerne.

Deltagerne fik udleveret 18 haglpatroner af mærket Green Shots, hvorfor den eneste udgift, de selv måtte afholde i forbindelse med skydningen, var 25 kroner for lerduerne.

Livslang læringsproces

– Der har været en rigtig god stemning hele dagen, og det har været en fornøjelse for de frivillige at møde så mange positive og glade mennesker i alle aldre og køn. For mig er der ingen tvivl om, at de frivilliges eget engagement har smittet af og bidraget til formidling af budskabet om, hvad naturen kan give af gode jagtoplevelser, sagde nyjægerudvalgsformanden efter eventet.

At være jæger er en livslang læringsproces, hvor man hele tiden har mulighed for at udvikle sig og bygge på. Man bliver aldrig færdig, og man kan alt efter interesse, erfaring og økonomi specialisere sig inden for hagl-, riffel- og/eller buejagt, ligesom der er et hav af jagtformer og vildtarter, som kræver uddannelse og viden – og her er arrangementer som Hunting Skills med til at hjælpe både unge og ældre nyjægere godt på vej.

tln@jagtrejsefeber.dk

Nyjægerarrangementer

I mange jagtforeninger under Danmarks Jægerforbund (DJ) har man et nyjægerudvalg, som på det helt lokale plan sikrer jagttegnsundervisning, afholder nyjægerjagter og laver mindre uddannelsesarrangementer. Jagtforeningerne er alle underlagt en lokal kreds med hver sin nyjægerkoordinator. Der findes otte kredse i DJ-regi. Mange kredse afholder større arrangementer i stil med arrangementet Hunting Skills, der er beskrevet i denne artikel. Find det nærmeste arrangement her:

Find din nyjægerkoordinator

Søger du en nyjægerkoordinator, kan du finde kontaktoplysninger på de otte koordinatorer her:

Mød to nyjægerkoordinatorer her:

Created By
Thomas Lindy Nissen
Appreciate