Loading

Slik beskytter du krukkeplantene mot vinterkulden Tekst: Janne Vibeke Rosenberg | Foto: ThinkStock

Vinteren nærmer seg med stormskritt, og det kan se mørkt ut for balkongplantene. Men med disse tipsene kan plantene klare seg gjennom vinteren og få en ny vår.

– Vintergrønne vekster, stauder, urter, små balkong-fruktre, bærbusker og roser er bare noen eksempler på planter som kan overvintre utendørs i potter, sier Torhild Vikebø Søderstrøm, daglig leder ved Hageland Knarvik.

God drenering

Men det er viktig at pottene er store og har god drenering.

– Vi erfarer ofte at det blir kjøpt for små krukker til vinterherdige større vekster, så her er det viktig å lytte til de anbefalingene man får på hagesenteret, sier hun.

For å få god drenering, må du legge et 10 cm tykt lag med lecakuler, så fiberduk før du heller i jord. Da hindrer man røtter og jord i å tette til mellom lecakulene.

– Krukkene bør også stå på krukkeføtter eller annet som løfter de fra bakken slik at vannet har fritt utløp. Det hindrer også at potten fryser fast i bakken eller sprekker på grunn av is, sier Vikebø Søderstrøm.

Frostsikre potter

Potteplanter er sårbare for frost fordi røttene er over bakkenivå, og sidene på potten isolerer ikke alltid så godt. En potte som er frostsikker kan derfor være en god løsning.

– Frostsikre potter er gjerne laget av høybrent keramikk, mens glassfiber, lettbetong og ulike typer plast til rimelig pris, ikke har samme holdbarhet. Lettbetongpotter kan ha en varighet på fem år, sier hun.

Potter som ikke skal brukes om vinteren, bør oppbevares opp ned, under tak.

Vinterherdige planter som står ute må sprayes med kaldt vann når det er sol, kaldt og tørt. Tildekking er ikke er god løsning, ifølge Vikebø Søderstrøm.

– På Vestlandet hvor vi har så mye nedbør og fuktig vær er dette ikke heldig. Da bør man heller trekke de inntil vegg om mulig slik at de er mer beskyttet mot elementene, sier hun.

Noen planter må overvintre inne

De minst hardføre plantene som potteroser, fuchsia, solanum, brugmansia og mandelvilla bør overvintre inne på en kjølig og luftig plass med temperatur på 4-5 grader. Dersom man har drivhus kan dette også brukes til overvintring.

– Fjerne rene blad og blomster når man tar de i hus. Klipping og pussing tar man på nyåret. Allerede i månedsskiftet januar/februar tar man de fram og starter med stell og gjødsling. Ta bort alle blomster som kommer fra februar og fram til begynnelsen av april. Da blir planten kraftig og flott. Husk å vanne planter som overvintrer slik at roten ikke tørker ut, påpeker Vikebø Søderstrøm.

Klar for en ny vår

I februar/mars bør man begynne å vekke balkongplantene fra vinterdvalen. Start vårsesongen med pussing, beskjæring og gjødsling.

– Ta gjerne stikling av plantene i februar/tidlig mars og sett de i svakt gjødslet jord. Husk å knipe av toppen på disse når de har festet seg slik at planten busker seg og blir frodig. Gjødsling starter straks planten har festet seg, sier Vikebø Søderstrøm.

Ved å gi plantene gradvis tilvenning med mer lys og mer vann, vil de snart begynne å spire på nytt og være klare for en ny sesong.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.