Vogue van weekblad tot stijlbijbel

Vogue begon in eerste instantie als een Amerikaans weekblad. Het werd opgericht in 1892 en in 1906 nam Condé Nast het over en maakte er een tweewekelijks blad van. Dat bleef het tot 1973. Toen werd het - onder het bewind van Grace Mirabella - een maandelijks tijdschrift. Vanaf 1916 bestaat er al een Vogue UK en inmiddels heeft elk land haast en eigen Vogue. Die zijn allemaal heel wisselend van kwaliteit. De belangrijkste zijn ongetwijfeld Vogue US, Vogue France en Vogue Italia. Die hebben alledrie hun eigen signatuur. Vogue UK en Vogue Nippon zijn ook belangrijk. Sinds 2011 hebben we hier in Nederland ook een eigen Vogue met Karin Swerink als hoofdredacteur.

Karin Swerink
Diana Vreeland omringt door haar favoriete kleur: rood.

Een van de meest iconische hoofdredactrices van de Amerikaanse Vogue is ongetwijfeld Diana Vreeland. Zij was eerst hoofdredactrice van Harper's Bazaar en daarna van 1960-1971 van de Vogue. Behalve dat ze een kleurrijk persoon was, had ze ook zeer bizarre en extravagante ideeën. En die liet ze allemaal uitvoeren. Onder haar bewind werd de Vogue een zeer inspirerend tijdschrift met prachtige fotoreportages.

In the snow country, fotoreportage gemaakt in Japan 1966

In 1973 kwam Grace Mirabella als hoofdredactrice aan de macht en liet direct haar kantoor beige schilderen én maakte van de Vogue een maandblad. De periode dat zij hoofdredactrice was werden later de "beige jaren" genoemd.

Anna Wintour

In 1991 wordt Anna Wintour de nieuwe hoofdredactrice, ze is dan 38 jaar. Inmiddels is ze 67 jaar. Ze staat niet bekend als de meest aardige persoon, maar als zij je goedkeurt en kledingstukken van jou in haar blad zet dan zit je op rozen. Ze kan spijkerhard zijn (kijk maar eens naar The September Issue - ook te vinden op Youtube), maar heeft ongetwijfeld een enorm inzicht in mode en de tijdsgeest.

Gehuld in Prada met custom made schoenen van Manolo Blahnik

Lauren Weisberger schreef een boek over haar belevenissen als assistente van de hoofdredactrice van het fictieve modeblad Runway. "The devil wears Prada". Met Meryl Streep en Anne Hathaway als hoofdrolspelers. Iedereen wees uiteraard naar Anna Wintour maar die hield wijselijk haar mond.

Cover's van Vogue US

Deze bovenstaande Vogue covers zijn gefotografeerd door Mario Testino. Steeds staan er beroemde of bijzondere vrouwen op de cover zoals hier Penélope Cruz in 2011 en Blake Lively in 2016. Michelle Obama heeft al eens op de cover gestaan en ook Oprah Winfrey. De cover van een magazine kan zorgen voor enorme verkoopcijfers, vandaar dat daar veel aandacht aan wordt besteed.

Anna Wintour

Ze is uit te tekenen in jurkjes tot net over de knie, dikwijls van Prada, het haar in een messcherpe bob geknipt en een grote zonnebril. Ze is bijzonder invloedrijk maar er zijn anderen die misschien nog wel invloedrijker zijn.

Grace Coddington

Bij de Amerikaanse Vogue én bij Anna Wintour hoort Grace Coddington. Afgelopen jaar is ze gestopt creative director van de Vogue. Zij heeft de styling gedaan van de meest prachtige shoots. Zeer fantasievol, groots en vooral verhalend.

thema Alice in Wonderland met onze eigen Viktor en Rolf (2003)
verhalende shoot gestyled door Grace Coddington
Carine Roitfeld

Carine Roitfeld is een totaal ander type dan de keurige Anna Wintour. Met het uiterlijk van een "tanige oude rocker" en met een gezicht wat er continu uitziet alsof ze met make-up in bed is gerold na nachtenlang te hebben doorgehaald. Zo is ze iemand aan het andere eind van het spectrum van de Vogue. Ze is inmiddels 62 jaar oud en nog volop bezig met styling. Ze begon als schijfster bij de Franse Elle en werd kort daarna stylist voor hetzelfde blad. Ze werkte freelance voor de Franse Glamour, de Amerikaanse Vogue en was van 2001 tot 2011 hoofdredacteur van de Franse Vogue. Zij bleef altijd ook zelf stylen, zeker grote fotoreportages. Onder haar bewind kwamen er totaal andere foto's in het blad.

De G van Gucci

Ze heeft veel samengewerkt met Mario Testino en in één van die fotoshoots maakt ze gebruik van loafers van Gucci. Niet echt een sexy merk op dat moment. De net aan het werk zijnde ontwerper van Gucci - Tom Ford - neemt contact met haar op en door zijn mooie kleding en haar oog voor styling werd het merk binnen no-time weer hot. In haar bizarre styling is veel seks te vinden, bloed en bondage. Haar stijl wordt wel porno-chique of erotic-chique genoemd. Niet iedereen was zo gecharmeerd van haar styling en ook lezers liepen weg. Het schijnt dat ze daarom werd ontslagen bij Vogue. Stylen doet ze nog steeds.

Ondanks haar uiterlijk en haar heftige styling is ze een keurige getrouwde vrouw, moeder en oma...

Inmiddels is er een 'koffietafelboek' verschenen met foto's van haar werk. Het heet "Irreverent" (Oneerbiedig). Ze is mateloos populair, zozeer zelfs dat een fan een website heeft gemaakt over haar. http://www.iwanttobearoitfeld.com

Anna Dello Russo

Anna Dello Russo is 'fashion maniac' en editor at large bij Vogue Nippon. (Japanse Vogue). Zij is 52 jaar. Ze mist de rauwe styling van Carine Roitfeld en heeft ook niet het keurige van Anna Wintour. Ze is zelf dikwijls heel kleurrijk gekleed in één merk. Het kleurrijke zie je ook duidelijk terug in het blad.

Vogue Nippon.
Miranda Kerr in de Japanse Vogue november 2014
Anna Dello Russo, dikwijls gekleed in alles van één merk.
Franca Sozzani

Hoofdredactrice van de Italiaanse Vogue is Franca Sozzani. Van 1988-2016. In december 2016 is ze overleden op 66 jarige leeftijd. Zij zei "Wie leest de Italiaanse Vogue? De Italianen! De rest kan het niet lezen, dus beeld is belangrijk. "

Audrey Marney gefotografeerd Steven Meisel
Katy Perry in de Italiaanse Vogue

De Italiaanse Vogue staat bekend om z'n editorial styling. Met bijzondere fotoreportages. Dikwijls zijn de modellen ook apart, met bijvoorbeeld gekke oren of een speciale neus.

In deze tijd waarin beeld zo belangrijk is maar die beelden ook op andere manieren verkregen kunnen worden (Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Google, Youtube) hebben de modebladen het zwaar. De concurrentie met het internet is haast niet te winnen, dus wordt het belangrijk een eigen identiteit te ontwikkelen die past bij het blad en bij de tijdsgeest. En om mode uit te leggen, te laten zien als een tijdsbeeld, een cultuurbeeld dat iets zegt over de tijd waarin wij leven.

Beeld uit "The devil wears Prada".

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.