Loading

Gyerekek a képernyő előtt

Jelenleg a gyerekek rengeteg időt töltenek médiaeszközeik használatával. A bezártság miatt sok esetben tévéznek, videojátékoznak és interneteznek, néha akár mindhármat egyszerre. Teljesen természetes számukra, hogy bárhol, bármikor elérhetőek, és ők is elérnek bárkit és bármilyen információt.

Így felmerülhet bennünk, hogy mit tehetünk szülőként a gyermekeink egészséges médiafogyasztásának érdekében?

MÉDIAÉRTÉS

Mit jelent?

A média tudatos használatát és a médiaüzenetek megfelelő értelmezését jelenti.

Miért fontos?

Nélkülözhetetlen, hogy gyermekeinket is médiatudatosságra neveljük, hogy megtanulhassák kritikusan szemlélni, értelmezni és akár értékelni is azt az információhalmazt, amely a médián keresztül – vagyis a tévéből, a rádióból, az internetről vagy a sajtóból – eljut hozzájuk.

A MÉRTÉKTELEN KÜTYüZÉS HATÁSAI az elemis korosztályra

 • Bármennyit ül a gép előtt, annyival kevesebb ideje marad kreativitását fejleszteni, szociális készségeit csiszolni, a reális élet tevékenységeit tanulni, gyakorolni (szerelés, főzés stb.).
 • 6-10 év között még igen fontos szakaszban van a mozgásfejlődés, a számítógép előtt ennek fejlesztésére nincsen elég lehetősége.
 • A számítógépes, telefonos játékok világában sokkal gyorsabban jönnek a színes, mozgalmas képek, információk, így a gyermek ehhez szokik és nem fogja már lekötni a való világ, unalmasnak, érdektelennek talál mindent, ami a digitális világnál lassúbb, kevésbé irányítható.
 • Függőség alakulhat ki, amikor már semmi sem érdekli a környezetéből, annyira bevonódott egy játék világába (igen nehezen kezelhető addikció).
 • Kiberbűnözők rosszindulatú, traumatizáló támadásainak lehet kitéve a gyermek (a trágár megnyilvánulásoktól, fenyegetésektől, a pornográfián keresztül az öngyikosságra bíztató „kék bálnáig”).
 • Könnyen, kritikus gondolkozás hiányában átveheti a valóságtól elrugaszkodott információkat.
 • Olyan virtuális közösségekhez csatlakozhat, amelyek igen extrém gondolatokat, tetteket eredményezhetnek.
 • Online térben lazulnak a szociális szabályok: az ismerősök, osztálytársak, barátok is egyre többet megengednek maguknak egymással szemben, hiszen nincsen ott az azonnali reakciója a másiknak, így gyakran eljutnak sértegetésig, kiközösítésig.
 • A számítógépes játékok gyakran agresszívek, ami könnyen áttevődhet a gyermek viselkedésére a valóságban.

Célunk a tudatosságra nevelés, és ne a tiltás legyen. Legfontosabb irányt mutatnunk, hogy hogyan tudják megfelelően értelmezni, használni vagy felhasználni azokat a tartalmakat, amelyekkel internetezés közben találkoznak, és szükség esetén miként védelmezzék magukat ártalmatlannak tűnő, de baljós tartalmaktól és virtuális helyzetektől.

Segítő tippek elemis gyerekek szülei számára

A videó kattintással indul el:

Érdemes a számítógép mellé egy jól látható helyre kiírni az alapszabályokat, például:

 • az interneten is tisztelettudónak kell lenni,
 • nem szabad kiadni a személyes adatokat (teljes név, telefonszám, lakcím, iskola, életkor, e-mailcím),
 • nem szabad idegenektől kapott üzeneteket megnyitni,
 • a jelszót csak a szülők tudhatják, másnak nem szabad kiadni,
 • rögtön szólni kell a szülőknek vagy bármely más megbízható felnőttnek, ha félelemkeltő képet, videót vagy szöveget látunk, sértő vagy zaklató üzenet jut el hozzánk,
 • este 8 után a kütyük kikerülnek a szobából.
Nyújtsunk jó példát! Ha a gyermeknek korlátozzuk, mi se használjuk korlátlanul az online világot vagy tévét.

Ajánljunk alternatívát!

 • A napi rutin betartásával( reggelizés, tisztálkodás, ágyvetés, tanulás stb.) sok idejét lekötjük, így nem csúszik bele a számítógép, telefon korlátlan használatába.
 • Kínáljunk fel más, konkrét tevékenységeket, érdeklődésétől függően: mozgásosat (együtt tornászás, házimunka), kézműves, alkotó tevékenységet, egy jó könyvet, társasjátékot, legót stb.
 • Kössünk kompromisszumot: engedjünk meg olyasmit, amit eddig tiltottunk. Pl.: átrendezheti a szobáját, kifestheti a falát, kísérletezhet a konyhában, szabhat, varrhat, szerelhet az apa szerszámaival stb.

VIDEÓ-ÉS SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOK

A videójátékok kiemelkedő helyet foglalnak el a gyerekek szabadidős tevékenységei között, ezért a játékok kiválasztásánál ugyanolyan körültekintőnek kell lennünk, mint a tévéműsorok esetében vagy az internethasználat szabályainak megalkotásakor. A szülő feladata, hogy segítsen a gyermeknek az érdeklődésének és a korának megfelelő játék kiválasztásában.

A videójátékok általánosan ismert negatív hatásai mellett (erőszakos magatartás, függőség, elszigetelődés, a valóság és képzelet összemosása, helytelen értékek átadása) fontos kiemelni a pozitív tapasztalatokat is: a jó videójátékok fejlesztik a memóriát, a logikát, a problémamegoldó képességet.

MIRE FIGYELJÜNK?

A videó kattintással indul el:

Az elektronikus játékokhoz használt korhatár- és tartalombesorolási rendszer Európában az úgynevezett Egységes Európai Játékinformációs Rendszer, azaz a PEGI (Pan European Game Information). A PEGI-jelölésrendszer két részből áll: egy korhatár- és egy tartalom-jelölőből. A PEGI-korhatárcímkéket a csomagolás elülső és hátoldalán vagy a doboz gerincén keressük. A korhatárcímke arra utal (csakúgy, mint a tévénél vagy a moziban), hogy a játék milyen életkor felett ajánlott.

Kiskamaszkortól használható online oldalak

A segítő technikai eszközök megkönnyítik a teljesítményt, az új dolgok elsajátítására, a tanulásra is lehetőséget adnak. Alább következzen néhány példa, a teljesség igénye nélkül, arra hogyan lehet a digitális eszközöket hatékonyan használni:

A linkek a tevékenységekre kattintva érhetőek el!

Mozgás:

Szenzomotoros fejlesztés 8 éves korig (szülőknek):

Logikai játékok, bűvésztrükkök:

Zene és hangszertanulás:

Tanulás segítő oldalak:

Egyéb:

Készítették

 • Baxter-Dáné Gabriella - Nevelési szakpszichológus, tréner: gabrielladane@gmail.com
 • Keresztesi Polixéna - Nevelési szakpszichológus: kpolixena@yahoo.com
 • Mészáros Anna - Pszichológus: meszaros.annakitti@gmail.com
 • Nagy-Wolf Ildikó - Nevelési szakpszichológus: nagywolfildiko@gmail.com
 • Román Mónika - Gyermekpszichodráma csoportvezető: romanmoni@ymail.com
 • Vincze Tünde - Pszichológus, egyéni fejlesztő: vincze_tunde@yahoo.com