Marrakech april 2017

Een vijfdaagse trip naar Marrakech in Marokko in het voorjaar van 2017. In de tijd dat het in Nederland nog wat koel voorjaar weer is, is de overgang naar Marokko met een temperatuur van rond 25 graden heerlijk. We verblijven met een groep van ongeveer 10 personen in het Opera Plaza hotel vlakbij het nieuwe station. Lopend vanuit het hotel naar de oude stad (Medina) bedraagt 40 min. Deze route zullen we de komende dagen met een busje, lopend of met een taxi afleggen.

Hotel Opera Plaza
Ligging van ons hotel

Na aankomst in Marrakech zijn we direct nadat we onze spullen in het hotel hebben gebracht doorgereden naar de Medina om te lunchen. In het restaurant wordt ons een authentieke marokkaanse maaltijd geserveerd.

Onze 'reisleider' Johan Hermse die zowel in Spanje als Marokko werkt
Koutoubia Moskee

Leerlooierij

Na de kennismaking tijdens de lunch zijn we een leerlooierij gaan bezoeken. Dit plein bevat een groot aantal putten die gehuurd kunnen worden voor het bewerken van de huiden. De stank hierbij is vrij intens

Leerlooierij in de Medina

Dwalend door de straatjes van de Medina kom je fotogenieke plekjes tegen

Fotografie museum

Verder hebben we in de Medina een kort bezoek gebracht aan het fotografie museum. Een indrukwekkende collectie met oude foto's van Marakech. Deze grofkorrelige monochrome foto's geven een geweldig sfeerbeeld van het oude Marrakech en haar inwoners

Ben Youssef koranschool

Na de leerlooierij vervolgen we onze weg door de souks naar de Ben Youssef Medarsa koran school. Dit was een van de belangrijkste scholen in de islamitische wereld. Op het hoogtepunt waren hier 900 studenten. Het gebouw is van 1570 en is in 1950 gerestaureerd.

Ben Youssef koranschool
Djemaa-el-fna plein in Marrakech

Souks

Een wirrewar van kleine steegjes met allerhande koopwaar primair gericht op touristen. Naarmate je verder van het plein komt wordt het authentieker en meer voor de locale inwoners. Een handelsysteem van bieden en afdingen zoals te doen gebruikelijk is in de arabische wereld. Van dit spel hou je of je hebt er een hekel aan. De onzekerheid van de absolute waarde in dit land ervaar ik in begin als ongemakkelijk. Naarmate je langer bent ontstaat er een beter gevoel. Veel ambachtswerk maakt deel uit van dit straat beeld. Pieter gaf aan dat dit veel indruk op hem had gemaakt. Iets wat bij ons inmiddels tot het verleden behoort.

Ook tijd is in Marokko een rekbaar begrip. Onze westerse punctualiteit heeft ons ver gebracht maar de keerzijde is een gehaaste maatschappij iets wat je in Marrakech niet ervaart.

Marokkaans koken

Frouke en ik hadden van de groep als enige ons inschreven voor het Marokkaans koken. We werden die ochtend, nadat een alternatief was geregeld voor een niet verschijnende bus, afgeleverd op het Djamee-el-fna plein waar we met een groep van 8 engeltalige en 7 nederlandstalige deelnemers onder leiding van Gemma van den Burgt in 2 groepen voorzien van tassen en lijstje boodschappen gingen doen voor de cursus. De complexiteit van sommige producten zoals bijvoorbeeld een bepaalde ingemaakt citroenen, samen met een taalbarriere maakte het op gezette tijden lastig. Hoogtepunt van de inkopen was het laten slachten van een kip; verser krijg je het niet ;-)

Boodschappen voor de kookcursus

In de keuken

Eerst al het snijwerk

Er waren verschillende 'stations' gemaakt voor het bereiden van de gerechten. In totaal ruim 10 verschillende recepten. Het snijwerk werd in ploegen buiten gedaan.

Naar de bakkerij voor bakken van koekjes en brood
Sardientjes

Ourikavallei

Op dag drie van onze trip zijn we naar de Ourikavallei geweest. Gelegen op ongeveer 30km buiten Marrakech. Een traditioneel berber gebied aan de voet van de Atlas. Hier zijn verschillende safraantuinen waarvan we een zullen bezoeken.

Op weg naar de Ourikavallei
Speciaal voor Erik

Safraantuin

Na de tuin nog even marokkaanse thee

Berberhuis

Hond op het dak
Tajine

Wandeling

Ourikavallei

Animatuin van Andre Heller

Tuin van de hand van de oostenrijkse kunstenaar André Heller. Een botanische tuin met cactussen, varens, rozen, etc, maar vooral met opvallende kunstwerken. Volgens de kunstenaar zelf is het een van de mooiste tuinen ter wereld.

Djemaa-el-fna bij avond

Op voorstel van Johan zijn we die avond naar het djemaa-el-fna plein geweest. Een enorme drukte met locals en touristen die vermaak op het plein zoeken. Talloze standjes met slangenbezweerders, koopwaar, gokken verleiden de touristen.

Afsluitend diner op dakterras

Saadische graven

Vandaag bezoeken we de necropolis met de saadische graven. Deze dodenstad is gebouwd door sultan Ahmed el Mansour voor hem en zijn opvolgers. In totaal zijn hier 156 graftombes

Bahiapaleis

Prachtig paleis gebouwd in 1894-1900 in opdracht van grootvizier Ba Ahmed Ben Moussa zei Hmad. Volop ruimte voor concubines. Het paleis wordt vandaag de dag tevens gebruikt als ontvangst en verblijfsruimte voor hoogwaardigheidsbekleders.

bevooraading van winkeltjes in de souks

Dar si Said museum

Tot slot hebben we een bezoek gebracht aan het dar si said museum met marokkaans (berber) kunst. Een museum vol met kleding, sieraden, tapijten en meubels.

Kleurstoffen

Diner

Op onze laatste avond is er een gezamenlijk diner in een sfeervol restaurant in de medina voorzien van muziek en een heuse buikdanseres. Tijdens dit diner trakteert Ton ons op een prachtig florentijns schelmenverhaal over de kraanvogel. Hiermee geeft hij uiting aan de voor de groep zijn onbekende talent van verteller.

Laatste dag

De laatste dag waren er geen bezoeken gepland. Deel van de groep bleef lekker in het hotel bij het zwembad een ander deel is op eigen gelegenheid naar de medina gegaan

De groep met van links naar rechts: Rob, Ton, Pieter, Nora, Joma, Erik, Jet, Tina, Frouke, Johan en Do

Credits:

Created with images by stefan_bernsmann - "marrakech morocco oriental"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.