Loading

Slår fra seg både verbalt og fysisk Lea Berggren Hagberg (19) avliver myter om ”blærumsossen” samtidig som hun lærer kickboxing.

19-åringen fra Asker er godt i gang med et år utenom det vanlige som elev på Skogn Folkehøgskole. Skolen ligger i en liten bygd i Nord-Trøndelag med umiddelbar nærhet til både fjord og fjell, cirka sju mil nord for Trondheim. Her går hun på kickboxing, linja for de ekstra tøffe jentene.

- Jeg hadde egentlig ingen planer for hva jeg skulle gjøre dette året. En venninne av meg fant hjemmesiden til folkehøgskolene i landet og så søkte jeg etter linjer med kampsport. Det fantes både kickboxing og taekwondo-linjer, men valget falt til slutt på Skogn og det har jeg ikke angret et sekund på, sier hun.

- At linjelæreren Vidar tok kontakt og holdt av en plass, var selvsagt også et pluss.

Slipper hierarkiet på folkhøgskole

Overgang fra storbylivet på Østlandet til den første perioden som folkehøgskoleelev på internat ble ikke så vanskelig som hun hadde forventet.

- Jeg har inntrykk av at alle elevene her føler seg godt ivaretatt av lærerne og medelever. Man kan åpne seg om ting som er vanskelig om man har en dårlig dag. Man slipper hierarkiet som det tradisjonelt er på andre skoler. Her er alle er venner, og jeg ble overrasket over hvor godt alle går overens.

Lea B. Hagberg (19), Asker

Blir kjent med nye mennesker

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 19-åringen.

- Jeg har selv et mål om å bli kjent med nye typer mennesker. Elever på jakt og fiske-linja er tradisjonelt ikke type folk jeg omgås med, men her på folkehøgskolen blir det naturlig. Jeg får stadig vekk Asker og Bærum-spørsmål jeg må svare på, klassiske ”pappa betaler-oppfatninger” av oss som kommer derifra, men det er bare moro.

Utfordrer seg selv hver dag

Jenta fra Østlandet er klar på hva hun vil få ut av dette året på folkehøgskole.

- Rent sportslig er målet er å utvikle meg til å bli sterkere fysisk og mentalt. Ved å velge en kampsportlinje utfordrer man seg selv. Jeg har ikke drevet med kampsport tidligere, så det ble en helt ny utfordring for meg. Samtidig som jeg må presse meg litt på den sosiale fronten, skal jeg prøve nye ting som for eksempel skyting i valgfag.

Strikkhopp, daglig trening og studietur til Thailand er noe av det elevene på kickboxelinja får oppleve.

Felles studietur til Thailand

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på kickboxing på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til Thailand.

- Vi er 16 elever fra skolen, kickboxing og livslinja, som reiser til Thailand i april, og det ser jeg virkelig fram til. Her skal vi også prøve oss på Muay thai og andre kampsporter i verdens største kampsportcamp. Slik jeg ser det er hver dag egentlig noe å glede seg til. Om man ikke har lyst til å til time, og heller sove, ender man opp med å ha lyst til å gå uansett, for man vet at det vil bli kjempegøy,

På spørsmål om hun kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole, er hun ikke i tvil.

- Absolutt! Hvor ellers kan du prøve ut skyting, tegning og maling, musikk og scene, klatring, kickboxing, ja for å nevne noe. Om du har lyst på et år med masse opplevelser og møte nye folk, er folkehøgskole helt klart noe å anbefale.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.