Loading

SÅ HÄR ARBETAR VI MED HÅLLBARA MATERIAL

Våra hållbarhetsmål gäller alla material – från råvaror, ytbehandling av luckor till inredning av köksskåp och lådor. Och inom varje område har vi satt upp ambitiösa mål.

RÅMATERIAL – FÖR SKÅP

Skåpen i ett kök står för en mycket stor del av materialförbrukningen.

När vi tillverkar dem använder vi därför en ny typ av spånskivor som endast innehåller hälften av de skadliga ämnen som finns i vanliga spånskivor. Samtidigt är upp till 80 procent av materialet i skivorna återvunnet material.

DESIGNER/YTOR – AV SKÅPFRONTER

På våra skåpfronter använder vi linoleum som är ett koldioxidpositivt material från produktion till leverans. Linoleum är till största delen tillverkat av växtmaterial som tar upp stora mängder koldioxid under sin livstid. I bearbetningsprocessen släpps koldioxid ut, men koldioxidutsläppen från produktionen är mindre än den mängd koldioxid som råmaterialen tar upp under sin livslängd. Därför blir det ett plus i kanten vid koldioxidredovisningen.

Dessutom använder vi på våra skåpfronter ekträ som kommer från hållbara, europeiska plantager som främjar hållbart skogsbruk, vilket bland annat innebär att skogen måste reproducera sig själv.

När det gäller våra luckor tillverkar vi inte längre folieluckor (PVC) eftersom de är tillverkade av plast som inte kan återanvändas. Vi vill inte belasta planeten med ny, icke-återanvändbar plast och har därför ersatt PVC-folieluckor med Svanenmärkta fronter. Miljömärkningen omfattar produktens hela värdekedja och de miljöutmaningar som uppstår längs vägen – till nytta för människor, miljön och jordens resurser.

Alla våra fronter och skåp är godkända för Svanenmärkta byggprojekt.

YTBEHANDLING

Vi har bytt ut vårt lack eftersom de miljövänliga lackprodukterna numera är så bra att det inte påverkar vår kvalitet negativt att byta ut det traditionella lacket. Därför var det också meningsfullt att investera i en ny lackeringsanläggning, så att vi kan använda ett nytt, miljövänligt lack som är nästan helt fritt från lösningsmedel.

Det har stort inflytande på vår övergripande hållbarhet eftersom väldigt många av våra produkter genomgår en lackbehandling.

Den vattenbaserade lacken har en 90 procent lägre lösningsmedelshalt, vilket innebär att halten av flyktiga organiska föreningar (VOC) i de klara och färgpigmenterade lackerna i dag är lägre än fyra procent.

INSATSER I SKÅP/LÅDOR

I våra skåp har vi en rad olika insatser för till exempel bestick och avfall. All plast i insatserna är tillverkad av PET-plast, som är en återvinningsbar plasttyp som bland annat även används för läskflaskor.

I vårt arbete med att ta ett hållbart steg varje dag fokuserar vi också på att hitta andra och mer hållbara material för våra insatser. Exempelvis för våra besticklådor som kan fås i det miljövänliga materialet Organiq som är tillverkat av 78 procent naturliga växtfibrer och 22 procent vattenbaserat helt giftfritt bindemedel. Växtfibrerna består av lika delar hampa och kenaf. Hampa som traditionellt har använts för att tillverka tågvirke och textilier har en imponerande lång livslängd, och kenaf som är en snabbväxande hibiskus har elastiska fibrer och goda stärkelseegenskaper. När de kombineras blir resultatet ett mycket hållbart och miljövänligt material.