Loading

De Aanzet NieuwsBrief knon hondenschool borger jaargang 23, nr. 2

Voorwoord

De digitale nieuwsbrief verschijnt tweemaal per jaar, voor de zomervakantie en voor de winterstop. Het hele jaar door informeren we onze cursisten, leden en donateurs via onze website en Facebook, maar in deze alweer zevende editie van de digitale Aanzet zetten we alles van het afgelopen half jaar nog eens op een rij. En we blikken vast een klein beetje vooruit naar de periode na de kerstvakantie. Het geheel is weer doorspekt met tal van foto's. Snel geschoten kiekjes uit de telefoon, maar ook heel veel prachtige foto's van Janine, Rolf en anderen. Veel lees- en kijkplezier!

——————————————————————————————————

Fotoshoot

Op de laatste clubavond voor de zomerstop had KNON Hondenschool Borger een heuse fotoshoot georganiseerd. En dat initiatief vond zoveel bijval dat Dagmar en en Laurens van Famous Pets Pictures het er ongelooflijk druk mee hadden. 34 bazen kwamen met ruim 40 honden. Het was een komen en gaan in het tot fotostudio omgetoverde clubhuis.

Sommige honden bleken ware fotomodellen, andere hadden een piepspeeltje of een idioot doende baas nodig om tot hun mooiste pose te komen. Hoe dan ook wist Dagmar ze allemaal prachtig op de gevoelige plaat vast te leggen. Hieronder een selectie van haar favoriete foto’s.

Dagmar, bedankt. Wat ons betreft volgend jaar weer!

——————————————————————————————————

Hoezo vakantie?

Je zou denken dat het een dooie boel is bij de Hondenschool in de zomervakantie. Niks is echter minder waar.

Zo proberen we altijd door te trainen met de pups. Die zijn immers op een leeftijd die enorm belangrijk is voor de socialisatie. Een leeftijd waarop ze onbevangen kunnen leren. Het zou zonde zijn om die waardevolle periode in hun leven niet te benutten en daarom zijn we heel blij met instructeurs die op dat moment niet op vakantie zijn en om de week de pups en baasjes kunnen begeleiden.

Onze bouw-en onderhoudsploeg profiteerde van het zomerweer om een belangrijke klus op te pakken. De voorgevel van het clubhuis was danig aangetast door weer en wind. Het hout van het voorhuis is vervangen en zal komend voorjaar in de verf worden gezet. Daarnaast heeft Oetse ook de zijgevels geschilderd.

Ook werkte bouwmeester Anneke hard verder aan de voltooiing van de overlegruimte. Er werd een kast gebouwd, verwarming en elektra werden aangelegd en Johanna, Petra en Marjan kwamen helpen schilderen.

En het resultaat van al dat harde werken mag er zijn! Waar eerst achter de kantineruimte een half open, tochtige schuur was, heeft Anneke een prachtig achterhuis gecreëerd. Een via vlizotrap bereikbare bergzolder overkapt een overzichtelijke, geïsoleerde bergruimte en een knusse, praktische overlegruimte met grote inbouwkast. We zijn er hartstikke blij mee, Anneke!!

Het bestuur van de RHGD ziet vergaderen hier ook wel zitten.

En natuurlijk werden deze zomer de voorbereidingen getroffen voor de 17e Survival voor Baas en Hond. Albert maakte de wal achterin het grote veld klaar voor het kruip-door-sluip-door-parcours en Rieks en Rolf bogen zich over een spannende bandenhindernis achterin het kleine veld. En verder werkten Esther en Annemiek de routes uit, die vervolgens grondig werden gecontroleerd door Wiesje. Verder werden sponsorspullen geregeld en vooral heel veel organisatorische taken verricht door Corina en Janine.

——————————————————————————————————

Huisregels

De afgelopen tijd is het huishoudelijk reglement herzien. Deze regels worden door de instructeurs verspreid onder de cursisten. We zetten ze hier nog even op een rij.

——————————————————————————————————

Survival voor Baas en Hond

Op 1 juni werd de inschrijving geopend voor de Survival en op 1 juni zaten we vol! Ruim 100 aanmeldingen binnen een paar uur. De eerste kwamen binnen om 00.01 uur en we konden direct beginnen met het aanleggen van een reservelijst. Dit geeft wel aan dat de Survival, inmiddels de 17e editie, nog altijd een populair evenement is.

Ooit kwam de KNON met de primeur. Nog nooit eerder was er in Nederland een survival met honden georganiseerd. In de loop der jaren zagen ook elders in Nederland survivals het licht. Toch hadden en hebben die allemaal een ander karakter. Veelal gaat het om wedstrijden, waarbij op tijd wordt gelopen.

Onze Survival voor Baas en Hond onderscheidt zich al jaren door de gezelligheid en gemoedelijkheid. Het is een wandeling, geen hardloopwedstrijd. Over een parcours met tal van niet alleen avontuurlijke en sportieve, maar ook ludieke opdrachten, allemaal uitdagingen voor de honden én de bazen. Bij ons ligt de nadruk echt op samen. Alles moet worden gedaan samen met je hond, maar ook samen met je groep. En samenwerken schept een band. Met je hond en met je groep. Niet voor niets hebben we deelnemers die al jaren meedoen met hetzelfde groepje mensen.

Toch slagen we er elk jaar weer in nieuwe deelnemers te trekken. Door mond-tot-mondreclame, maar ook Facebook blijkt daar een geweldig middel voor. Dit jaar hadden we 125 deelnemers. Een absoluut maximum, meer kunnen we op één dag niet aan.

Met ‘we’ bedoel ik de ruim 20 vrijwilligers die we elk jaar nodig hebben om dit mooie evenement te kunnen organiseren. Zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Die voorbereiding begint al in maart met helpers vragen. In april wordt de routes bepaald en begint, ook samen met Scouting Stadskanaal, het brainstormen over opdrachten en hindernissen. In mei worden sponsors benaderd. In juni start de inschrijving en begint het grote werk voor de secretaris en de penningmeester. Inmiddels is dan ook bedacht wat voor soort routebeschrijvingen we de deelnemers dit jaar weer gaan voorzetten, worden de routes uitgelopen, op papier gezet en nagelopen ter controle. En ondertussen wordt ook op de club al gewerkt aan het maken van hindernissen, zoals dit jaar de kruip-door-sluip-door-hindernis en het bandenrek.

En na de zomerstop komt het ineens dichtbij. De sponsorspullen worden geleverd of opgehaald, de certificaten worden gedrukt en geseald, de goodie bags worden ingepakt, er worden spullen voor de verlotingstafel ingezameld en alle inkopen worden gedaan voor de koffie en thee, lunchpakketten, de barbecue en de drankjes.

Op de dag voor de Survival worden de hindernissen op het veld in gereedheid gebracht en worden o.a. de grote tent, de partytenten en de stoelen neergezet. En na een gezamenlijk patatje volgt de mini-survival, waarbij de helpers diverse opdrachten testen met hun eigen hond. Ze kunnen immers helaas niet zelf meedoen op de grote dag.

Op zaterdag is het dan om half acht verzamelen op de club, want de deelnemers melden zich vanaf 9 uur en om 10 uur gaat de dag van start.

En hoe de dag verliep? Helaas bleef het niet droog, maar op de foto’s is te zien dat dat de pret niet mocht drukken! Natuurlijk loopt er wel eens een groep verkeerd en moet er achter de schermen soms druk worden geïmproviseerd, maar gelukkig merken de meeste deelnemers hier niks van. Er werd weer volop genoten op de tokkelbaan, in de kano’s, op de mooie wiebelbrug en spannende veerpont die de scouts hadden gemaakt, en van de vele andere opdrachten. We kregen tenminste heel veel enthousiaste reacties.

Het was weer een geslaagde dag, ook financieel. De winst wordt gedeeld door beide organiserende verenigingen, KNON Hondenschool Borger en Reddingshonden Groep Drenthe. Ze konden weer een mooi bedrag op de rekening bijschrijven.

En één ding staat vast: we kunnen dit mooie evenement niet organiseren zonder de inzet van al die vrijwilligers. Mensen: jullie zijn geweldig. Bedankt!!

——————————————————————————————————

Najaarsenting

Twee keer per jaar bieden we onze leden en cursisten de mogelijkheid om hun hond(en) te laten vaccineren tegen gereduceerd tarief. Hiervoor komt dierenarts Henry Nielen van diergeneeskundige Praktijk 'De Melkweg' in Klijndijk in het voor- en naar naar onze club. Dit wordt steeds aangekondigd via de mail en een inschrijflijst in het clubhuis.

KNON - Hondenschool Borger hanteert het standpunt dat alleen (cocktail-)gevaccineerde honden kunnen deelnemen aan onze cursussen.

Hieronder volgt een toelichting op het vaccinatiebeleid binnen de hondenschool.

Pups:

Zoals algemeen bekend, is het noodzakelijk om vanaf pup de weerstand op te bouwen. De pup krijgt hiervoor een ‘cocktail’ van entstoffen tegen verschillende ziektes tegelijk.

Om een goede weerstand op te bouwen, zijn meerdere vaccinaties nodig.

Bij pups gebeurt dit meestal op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken en daarna weer op 1 jarige leeftijd. De meervoudige vaccinatie van pups is noodzakelijk, omdat we niet precies weten wanneer de afweerstoffen die de pups van de moeder hebben gekregen gaan dalen. Door op tijd te beginnen met vaccineren en deze vaccinatie te herhalen, worden de pups zo optimaal mogelijk beschermd.

Voldoende weerstand:

Bovengenoemde 4 vaccinaties zijn basisvaccinaties. Om de weerstand te behouden, is het belangrijk bij volwassen honden de vaccinaties te herhalen.

Vaccinatie tegen Leptospirose (Ziekte van Weil) zou ieder jaar herhaald moeten worden. Vaccinatie tegen Parvo en besmettelijke hondenziekte eens in de drie jaar. Of wellicht op een later moment, afhankelijk van een titerbepaling.

Vaccinatie tegen kennelhoest stellen wij niet verplicht. Dit is aan een ieder om zelf te bepalen, maar wordt zeker geadviseerd indien de hond in een hondenpension gaat. Indien de hond kennelhoest heeft, is het niet toegestaan om de hond mee te nemen naar het trainingsveld.

Bescherming voor hond en mens:

Vaccinaties zijn niet alleen bedoeld om de hond te beschermen, maar ook om mensen te beschermen. De ziekte van Weil bijvoorbeeld is besmettelijk voor mensen en kan leiden tot een heftige nier- en leverontsteking. Reden te meer om niet zomaar te stoppen met vaccineren.

Tijdens de hondentrainingen komen veel honden en bazen in contact met elkaar.

Als hondenschool voelen wij ons verantwoordelijk om een zo'n optimaal en veilig mogelijke leeromgeving te creëren, zowel op het gebied van kennis, kunde als veiligheid. Hierbij hoort dus ook een verantwoord vaccinatiebeleid.

Wij vragen dan ook van onze cursisten om bij elke eerste les van een nieuw cursusblok het vaccinatieboekje of een geldige titerbepaling van de hond te laten zien aan de instructeur.

——————————————————————————————————

Scholing instructeurs

Als hondenschool zijn we voortdurend bezig met de kwaliteit en ontwikkeling van het lesaanbod en onze instructeurs. Voorafgaand aan elk nieuw cursusblok vindt er een instructeursoverleg plaats. Instructeurs en bestuur bespreken dan met elkaar actuele zaken rond cursisten en honden, er wordt kennis uitgewisseld en de nieuwe lesgroepen worden samengesteld. In februari gaan we op een ‘hei-avond’ weer brainstormen over de inhoud van de diverse cursussen en op 28 maart is er een speciale scholing voor instructeurs en bestuur.

En, zoals in voorgaande nieuwsbrieven al besproken, blijven we scholen en bijscholen. Zo hebben een aantal instructeurs (weer) opleidingen gevolgd bij O & O.

Afgelopen zaterdag 25 november waren er examens voor Module A en B en met trots kunnen we zeggen dat op één na (door omstandigheden) alle examenkandidaten met glans zijn geslaagd. Geweldig toch hoeveel eigen tijd onze vrijwilligers over hebben voor onze club. Gefeliciteerd, kanjers!

——————————————————————————————————

Winterpret

Tijdens het opstellen van deze nieuwsbrief was Drenthe prachtig wit gekleurd. Er lag een dik pak sneeuw en wat is er dan leuker om er met je hond op uit te gaan en samen pret te maken?

Wandelend genieten van het winterwonderlandschap
Reddingshondentraining doen
Schuilen als je instructeur wat staat uit te leggen in een sneeuwstorm
Op lawinecursus in Oostenrijk
Mantrailen tot je kuiten cq buik in de sneeuw
Of net als Wendy samen langlaufen

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken als het gaat om je hond in de winter. Op doggo.nl staan 7 waardevolle tips.

——————————————————————————————————

Hond en vuurwerk

Met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Voor mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze honden doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?

 • Honden aan de riem uitlaten. Om weglopen te voorkomen maar ook om opeten van vuurwerk te voorkomen.
 • Doe de gordijnen dicht en lichten en radio aan. Beter nog, zet muziek op rond 0.00 uur (i.p.v. vuurwerk op radio of tv!).
 • Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende afleiding voor de hond in de vorm van bijvoorbeeld van een bot dat lang meegaat of wat hersenwerkspelletjes. Hoe leuk honden dit vinden, kun je ervaren tijdens de ludieke kerstles op 20 december aanstaande. Leuke voorbeelden om zelf mee aan de slag te gaan zijn te vinden op de site https://hersenwerkvoorhonden.nl.
 • Beloon in ieder geval niet het angstige gedrag door je hond extra aan te halen (dus meer dan je normaal zou doen), dit versterkt mogelijk alleen maar het angstgedrag! Wel goed is om zelf rustig te blijven en steun te bieden wanneer je hond veiligheid zoekt en daarom graag bij je wil zitten of liggen! Je kunt dan bijvoorbeeld extra troost bieden door een hand op het lichaam van je hond.
 • Laat de hond of kat liggen waar hij/zij wil, dat is op dat moment voor het dier de veiligste plek.
 • Eventueel breng je je hond naar een afgelegen pension. Of beter nog: ga samen naar een afgelegen logeeradres. Gelukkig zijn er steeds meer vuurwerkvrije vakantieparken waar het rond Oud & Nieuw verboden is om vuurwerk af te steken. Lekker rustig voor de hond dus.
 • Weet je van tevoren al dat je hond erg bang is voor vuurwerk, dan kun je kiezen voor natuurlijke kalmeringsmiddelen als bijvoorbeeld Bach-bloesem of feromonen-verdampers. Of vraag je dierenarts om advies. En begin volgend jaar op tijd, al een maand of drie van te voren, met trainen met een vuurwerkgeluiden-cd of consulteer een hondengedragstherapeut.

——————————————————————————————————

Tot slot

Deze nieuwsbrief is weer met veel plezier samengesteld. Het is mooi om op al die leuke foto’s terug te zien hoe enthousiast wij allemaal - instructeurs, leden, cursisten en bestuur - in de weer zijn voor en bij ons cluppie. Genoeg teruggeblikt. Nu kijken we uit naar een nieuw jaar met hopelijk weer prachtige momenten. En graag ontvangen we daar leuke verhalen en foto’s van!

Graag zien we je dit jaar nog op 20 december bij de ludieke kerstles en de traditionele eindejaarsborrel. Daarna volgt de winterstop tot 10 januari. In de tussentijd wenst het bestuur iedereen fijne feestdagen en een fantastisch nieuw jaar!!

——————————————————————————————————

Agenda
 • Woe 20 december: ludieke kerstles en eindejaarsborrel
 • 23 december t/m 5 januari: winterstop (pups trainen door)
 • Woe 10 januari: laatste les van het cursusblok en examens
 • Woe 17 januari: eerste les van het nieuwe cursusblok
 • Woe 7 februari: Themales Hond en Kind
 • 24 februari t/m 4 maart: voorjaarsvakantie
 • Zat 9 maart: NLDoet klusdag
 • Maart: Algemene LedenVergadering
 • Woe 28 maart: geen les; scholing instructeurs
 • April: UV-examen
 • 28 april t/m 6 mei: meivakantie
 • 21 juli t/m 2 september: zomerstop
 • September: 18e Survival voor Baas en Hond

——————————————————————————————————

Algemene informatie

In 'KNON-Hondenschool Borger' staat KNON voor Kringgroep Noord -Oost Nederland van de Nederlandse Herdershonden Club. De KNON is aangesloten bij de Nederlandse Herdershonden Club, net als de Kringgroep Midden-Nederland en Kringgroep Rotterdam. De vereniging is opgericht op 25 oktober 1990. Wij zijn een kleine, maar zeer actieve vereniging met enthousiaste leden en instructeurs.

De KNON heeft onder andere ten doel de capaciteiten van de Hollandse Herder als werkhond te benutten en te ontwikkelen. De geboden cursussen zijn behalve voor Hollandse Herders ook toegankelijk voor andere rassen en rasloze honden.De KNON biedt de mogelijkheid de mentale en fysieke capaciteiten van uw hond te ontwikkelen c.q. te vergroten, door het benutten en stimuleren van de individuele mogelijkheden van zowel hond als baas. Daarbij is niet alleen gehoorzaamheid van belang, maar ook het ontwikkelen van sociaal en maatschappelijk aanvaard gedrag. Het gaat uiteindelijk om de combinatie baas-hond!

Het cursusaanbod is zo samengesteld dat de hond kan deelnemen van pup tot Verkeers Zekere Hond (VZH). Dit betekent dat er reeds vanaf de Puppycursus gericht naar het VZH-niveau wordt toegewerkt.

Naast gehoorzaamheidscursussen bieden we ook recreatieve behendigheid en spelcursussen.

De trainingslocatie bevindt zich in Borger, aan de Boslandenweg.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat: info@knon.nl.

De KNON werkt nauw samen met de Reddingshonden Groep Drenthe, die honden en geleiders opleidt tot inzetbare reddingsteams voor zoekacties naar vermiste personen in Nederland en in de grensstreek.

Created By
KNON Hondenschool Borger
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.