Susanne Schapowalow Fototentoonstelling in Wijning, Wijn & Beleving

Uitnodiging

Wijning, Wijn en Beleving op de Dam 40 te Schiedam toont in samenwerking met Music Inspired Art een overzicht van het werk van de Duitse fotografe Susanne Schapowalow. We nodigen u van harte uit een kijkje te komen nemen naar deze unieke portretten. Wellicht onder het genot van goed een glas wijn en Jazz.

De expositie is te zien vanaf 24 januari 2016 t/m eind maart.Op 5 maart zullen de meeste foto's worden vervangen, zodat er sprake is van een nieuw overzicht.

Over Susanne Schapowalow

Met vertrouwen en een open mind kwam ze dichtbij grote jazz­ legendes. Musici als Duke Ellington, Quincy Jones, Oscar Pettiford en Ella Fitzgerald omarmden haar dusdanig, dat ze toegang kreeg tot hun wereld backstage. Tussen 1948 en 1963 fotografeerde de Duitse fotografe Susanne Schapowalow (1922) alle grote jazzartiesten die optraden in Hamburg en in andere Westduitse steden. Bijna 45 jaar zijn alle negatieven en vintage prints verborgen gebleven in huizen in Hamburg en Malente, Duitsland.

De in Berlijn geboren Schapowalow was altijd op zoek naar mooie composities en sprekende beelden; haar werk bevat echter meer gelaagdheid. De Duitse toont verschillende emoties: van vreugde, vriendschap en concentratie tot vermoeidheid, intensiteit en treurnis.

Lionel Hampton 1953

Tot 2010 bleef haar archief verborgen voor de buitenwereld. Een tentoonstelling in Berlijn en een boekuitgave lichtten een tipje van het rijke archief. In Rotterdam is op initiatief van Music Inspired Art (Wim van Zon) in het Jazz Museum Rotterdam en op het North Sea Jazz Festival al een groot overzicht met het werk te zien geweest.

Ella Fitzgerald

De lichtval, het contrast en juist ook de sprekende leegte in haar foto’s wekken het idee dat zij met zijdezachte handen aan touwtjes heeft getrokken om het beeld exact naar haar wens te zetten.

Louis Armstrong

Ze moet een verpletterende indruk hebben gemaakt op de artiesten die ze vastlegde, want de blikken in de ogen van bijvoorbeeld Duke Ellington, Lester Young, Ella Fitzgerald en Billie Holiday zijn meer dan ontwapenend. Ook de composities die zij wist te creëren met haar boxcamera, waarmee ze vaak vanaf navelhoogte fotografeerde, maken veel indruk.

Duke Ellington
- Fotograaf Vincent Mentzel - "Ik vind dat haar foto’s een perfect beeld geven van de topmuzikanten die na WOII naar Europa kwamen en daar, in tegenstelling tot de USA, bejubeld en met respect ontvangen werden. De combinatie van kwaliteit en intimiteit zorgen voor unieke beelden. Zowel vanuit muzikaal als sociaal-historisch perspectief"
- Dochter Natalja Brüggemann - "Mijn moeder praat soms opeens in het Engels en herbeleeft dan momenten uit het verleden. Jazz blijft altijd bij haar"
Quincy Jones, Les Spann, Duke Ellington

De gesigneerde foto's van Susanne Schapowalow zijn schaars en in bepekte aantallen via Music Inspired Art verkrijgbaar.

Heeft u verder nog vragen over de tentoonstelling neem dan contact met ons op via onderstaande Social Media kanalen.

Volg ons op Facebook en Twitter zodat u op de hoogte blijft van ons programma en komende tentoonstellingen.

Created By
Wim Van Den Berg
Appreciate

Credits:

Alle foto's zijn eigendom van Music Inspired Art en mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden verspreid of gepubliceerd.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.