Loading

EC Motion Graphics After effects en Illustrator

Introductie

Deze cursus gaat over de basis van het maken van een motion graphic, waarin complexe ideeën omgezet worden in een simpele visuele manier. Buiten de opdrachten zijn er stukjes met achtergrond informatie, zodat je wat meer te weten komt over motion graphics. Je hoeft deze stukken niet per se door te nemen, maar je leert er wel iets van en het zit vol ideeën. Je gaat gebruik maken van Adobe Illustrator en After effects, wil je spraak toevoegen kun je ook Audition gebruiken.

Totaal opdracht: Maak een motion graphic van een t-shirt van Okimono van 10 tot 30 seconde.

De t-shirts van Okimono hebben allemaal een grafische afbeelding, om een idee uit te beelden. Kies een t-shirt van de site van Okimono, download het plaatje naar je bestanden in het mapje van deze opdracht op je Z-schijf. Je kunt nu de tekening overnamen in Illustrator, zoals in de volgende workshops wordt aangegeven en een kort verhaaltje bedenken wat er in deze tekening gaat gebeuren.

Als alternatief kun je natuurlijk ook iets anders maken, zoals een uitlegvideo van een begrip bij aardrijkskunde, biologie, natuurkunde of een ander vak.

Voorbeeld

Voor het voorbeeld heb ik onderstaand t-shirt gebruikt en daar de motion graphic die er onder staat van gemaakt.

Cursus opzet:

 • In workshop 1, leer je over wat een motion graphic is en het maken van een storyboard
 • In workshop 2, maak je een moodboard en een kleurenschema voor je motion graphic.
 • In workshop 3, maak je een simpele graphics met Adobe Illustrator
 • In workshop 4, maak je een storyboard with Adobe Illustrator met je graphic
 • In workshop 5, ga je dit storyboard animeren in Adobe After Effects
 • In workshop 6, zet je deze eerste animatie om in een volledige motion graphic

Punten:

Voor iedere workshop, kun je 1 punt verdienen, dan kom je dus op 6 punten. Maar voeg je extra dingen toe in je werk, dan kun je ook meer punten aanvragen, als je maar goed aangeeft in het finish verslag waarom je meer punten het verdiend.

Professionele voorbeelden

Om een idee te krijgen wat er allemaal aan motion graphics is, kun je de onderstaande video van StudioBinder bekijken over de in 2018 meest populaire trends in motion graphic design:

Workshop 1: Introductie van Motion Graphics

Voordat je gaat beginnen met het doornemen van de achtergrond en het maken van de opdrachten, maak je eerst een mapje aan op je eigen Z-schijf, zodat alles bij elkaar blijft en de aan het eind makkelijker alles in je portfolio kan zetten en je verhaal in je presentatie komt te staan. Noem het mapje Motion Graphics.

Met het maken van iedere opdracht krijg je een punt, zodat je aan het eind 6 punten hebt verzameld. Voer je nog extra bewerkingen uit, dan kun je meer punten aanvragen, als je maar kunt aangeven waarom je vindt dat je die zou moeten krijgen.

Achtergrond informatie

Door de hele cursus heen zullen we steeds de basis van motion graphic design bespreken. Dit is een combinatie van grafisch ontwerpen en animatie, een soort van hele korte tekenfilm, vaak gebruikt om dingen uit te leggen.

Wat zijn Motion Graphics?

Iedere workshop nemen we een ander element over animatie door en gaan we stap voor stap door het proces van het maken van een motion graphic. In de voorbeeld video's wordt een verhaaltje over een kikker gebruikt en die kun jij weer gebruiken oor je eigen verhaal.

Anders dan andere vormen van animatie is het bij motion graphic niet een heel verhaal, maar juist een korte uitleg, vaak op een grappige manier, van een begrip of voorwerp. Een tweede korte video over motion graphics geeft weer wat voorbeelden.

Zoals gezegd, geeft een motion graphic vaak een uitleg van een begrip of voorwerp weer, in een korte tijd. Dat geeft iets meer planning in wat je nu eigenlijk wil laten zien en vertellen. We beginnen dus met het plannen van het proces.

Plannen van een Motion Graphic

Als een animator is je eerste opdracht om een onderwerp voor je motion graphic te vinden, als suggestie gebruiken we de t-shirts van Okimono. Dan moet je een verhaaltje bij zo'n t-shirt verzinnen. In het voorbeeld zie je eerst een verhaal dat leidt tot een t-shirt, maar het kan natuurlijk ook andersom. Bedenk ook of je een voice-over wil gebruiken of andere geluiden. Met deze gegevens maak je een ruwe opzet van je video.

Als je je ruwe versie hebt, speel hem dan hardop na, bekijk de tijdsduur en zorg dat je binnen de 30 seconden blijft. Als het te lang lijkt te worden, kijk dan nog eens goed wat echt belangrijk is en wat weg kan. Beter dat nu te doen, dan als je al een heleboel werk hebt verzet.

Het maken van een storyboard

As visual storytellers, we’re responsible for deciding what the audience sees and hears, which in turn influences what they think and feel. Motion designers need to think like film directors, using different camera angles and distances create visual and emotional intensity. Using a variety of shots together can create an interesting rhythm in the storytelling process.

Doordat je een visueel verhaal vertelt, heb jij de verantwoordelijkheid naar je publiek toe, wat zij wel en wat ze niet zien. In een simpele motion graphic bekijk je iets meestal vanuit 1 punt, je basisshot is dus erg belangrijk. Maar ook binnen een vaste opzet kun je bewegen met je scene, op en neer, heen en weer, in- en uitzoomen. Om dit proces te stroomlijnen gebruiken we een storyboard.

Image result for storyboard

In de onderstaande video krijg je wat uitleg over het maken van een stoaryboard.

Workshop 1 Tutorial

In de volgende tutorials gaat de maker stap voor stap naar een motion graphic van een kikker. De uitwerking hiervan gebruik je om je eigen verhaaltje te maken.

Workshop 1 Opdracht

Voordat je deze opdracht kan maken, moet je de bovenstaande video bekeken hebben. Je kunt hier een storyboard downloaden, die kun je dan afdrukken om op te tekenen.

Maak een basis storyboard waarin je een plan maakt voor je motion graphic in minder dan 10 acties. Zorg dat je verhaal niet te lang is, ongeveer 10 tot 30 seconde. Maak je niet druk over de kwaliteit van je tekeningen, het gaat om je idee. Fotografeer of scan je storyboard en sla hem op in je mapje Motion Graphics

Acceptatiecriteria:

 • Je hebt een idee uitgewerkt in 6 tot 10 scenes.
 • Je hebt pijlen en trefwoorden toegevoegd om het proces duidelijk te maken.
 • Je hebt een foto gemaakt van het resultaat voor in je presentatie en finishopdracht.

Punten: 1 punt

Workshop 2: Het maken van een moodboard.

Achtergrond informatie

In deze workshop gaan we kijken naar de kleuren, die je in je motion graphic gaat gebruiken. Binnen een motion graphic is het mooi als die kleuren op elkaar zijn afgestemd. Voor het bepalen van de kleuren, gebruiken we een noodboard.

Style Frames

Iets verschillend van een moodboard is een style frame - een enkele afbeelding die de uitstraling en gevoelens bepaald van een project. Vaak ook gebruikt om een pitch voor een project of product er goed uit te laten zien.

Een goede style frame kan het verschil zijn tussen winnen en verliezen van een opdracht, dus ze zijn erg belangrijk in de wereld van design in bijvoorbeeld de mode- of sportwereld. Zo'n ontwerp leidt het productie team, door een visuele oplossing te geven binnen de kaders van het grote project. Ze moeten zowel esthetisch mooi als functioneel zijn.

Let hieronder in deze style frame op het gebruik van eigenlijk maar 3 kleuren; rood, wit en blauw.

De opbouw van je style frame geeft je de mogelijkheid om jouw boodschap duidelijk uit te dragen. Probeer zo'n style frame altijd een dynamische uitstraling te geven.

A style frame defines your project’s visual pattern, so style choices such as color palette, materials, textures, typography, and cinematic conventions are all visible in the frame. A style emerges when this visual pattern becomes recognizable, creating the feeling or sense that all elements in the viewport belong together.

Ter informatie en inspiratie, hier een selectie van mooie style frames op Pinterest.

Style frames zijn niet zo makkelijk te maken, daar gaat veel werk in zitten, maar bepaald dan ook een groot deel van het verdere proces. Omdat wij in deze cursus niet zoveel tijd hebben, maken wij om de compositie van onze motion graphic op orde te brengen, een noodboard. Volg de onderstaande tutorial en maak je eigen moodboard dat bij je verhaal van het t-shirt past.

Workshop 2: tutorial

In de onderstaande tutorial wordt eerst een poster gemaakt, het moodboard, en daarna met Adobe colors een kleurenpalet gemaakt. Dit moodboard wordt gemaakt in Adobe Spark, maar dit kun je ook in Photoshop of iets dergelijks maken, als je dit prettiger vindt. Sla het moodboard wel op voor bewijs en presentatie doeleinden.

Workshop 2: Opdracht

Maak met behulp van bovenstaande tutorial een moodboard en met behulp van color.adobe.com een kleurenschema voor je motion graphic.

Acceptatiecriteria:

 • Je hebt een aantal plaatjes samengevoegd tot een moodboard.
 • Je hebt dit moodboard opgeslagen en verwerkt in je presentatie en finishopdracht.
 • Je hebt gebruik gemaakt van color.adobe.com.
 • Je hebt het kleurenschema opgeslagen, zodat je er verder mee kunt werken.
 • Je kleurenschema staat in je presentatie en finishopdracht.

Punten: 1 punt

Workshop 3: Het maken van een graphic in Adobe Illustrator

Achtergrond informatie

Nu we een verhaal hebben in ons storyboard en een kleurenpalet, waarin we ons verhaal vormgeven, gaan we over naar het tekenen van de onderdelen van het verhaal. Dit doen we in Adobe Illustrator, veelal op de manier zoals je al in de beginnersopdrachten van Illustrator hebt gedaan. Deze tekeningen gaan we later in After Effects bewerken tot een animatie.

Werken met vectoren

De tekeningen die we in Illustrator maken, zij vector-tekeningen. Dit in tegenstelling tot Photoshop wat op pixels is gebaseerd. Het verschil is dat je een vector-tekening, net zo groot of klein kunt maken als je wilt, zonder vervorming. Bij Photoshop zie je op een geven moment allerlei vierkantjes, de pixels, ontstaan.

Leonardo da Vinci's ‘Mona Lisa’ - high quality and pixelated.
De zelfde zoomed-in afbeelding in zowel een raster (links) en een vector (rechts) formaat.

Workshop 3: tutorial

Nu weer de volgende tutorial, waarbij we een kikker maken. Maak op dezelfde manier jouw hoofdpersoon.

Workshop 3: Opdracht

Maak in Adobe Illustrator met basis vormen gereedschap een eenvoudig ontwerp om je motion graphic mee te starten.

Acceptatiecriteria:

 • Je hoofdfiguur bestaat uit verschillende onderdelen
 • Je hebt de overige tekeningen die in de motion graphic voorkomen getekend.
 • Je hebt je afbeelding geëxporteerd als een .png en opgeslagen als .ai bestand

Punten: 1 punt.

Workshop 4: Een storyboard in Adobe Illustrator

Met het verhaal in gedachte gaan we nu de elementen, die je gemaakt hebt in Illustrator aanpassen, om te kunnen gebruiken in After Effects. We gaan eigenlijk weer een soort storyboard maken.

Workshop 4: Tutorial

In de video tutorial van deze workshop gaat het over het maken van een storyboard in Illustrator.

Workshop 4: Opdracht

Maak met Adobe Illustrator, een storyboard om te gebruiken in je motion graphic.

Acceptatiecriteria:

 • Je elementen uit de vorige workshop zitten in je storyboard
 • Je hebt 6 tot 10 tekeningen, waarin het verhaal zich afspeeld
 • Je hebt de aanwijzingen uit de video kunnen volgen
 • Je hebt het Illustrator bestand opgeslagen en een export als .png gemaakt

Punten: 1 punt

Workshop 5: Van Illustrator naar After Effects

Building Background

In deze workshop gaan we ons Illustrator bestand overzetten naar After Effects, waarin we onze motion graphic gaan maken, we beginnen om van de tekeningen een animatic te maken.

Wat is een Animatic?

Een animatic is een simpele motion graphic, waarin de eerste opzet van je uiteindelijke motion graphic te zien is. Er zit nog geen echte beweging in de opnames, maar wel al verschijningen en in en uitzoom stukken. Ook kan de muziek of de tekst al ingebracht zijn, zodat je weet waar de cuts moeten komen in de uiteindelijke film.

De bedoeling van een animatic is ook om te kijken of je geluid, spraak geluiden van voorwerpen en muziek en de beelden goed samenwerken. Krijg je de juiste sfeer, of klopt de clou op het juiste moment.

Een voorbeeld van een professioneel animatic storyboard:

Workshop 5 Tutorial

In de volgende twee video's zie je eerst nog welke lagen je in Illustrator moet hebben, zodat je ze later in After Effects kunt bewerken. En in de tweede video zie je hoe je jouw animatic in After Effects op kan zetten.

Workshop 5: Opdracht

Gebruik Adobe After Effects, om een korte animatic te maken, zodat je een beeld krijgt van je uiteindelijke motion graphic.

Als je klaar bent met deze opdracht moet je het resultaat renderen en exporteren. Hoe je dat doet staat in de video hier onder.

Acceptatiecriteria:

 • Je hebt je Illustrator bestand overgezet naar After Effects
 • Je hebt een filmpje van ongeveer 10 tot 30 seconde gemaakt
 • Je hebt het bestand opgeslagen als een After Effects bestand
 • Je hebt je filmpje geëxporteerd naar een mp-4 bestand

Punten: 1 punt

Workshop 6: Beweging in je film

Achtergrond informatie

In de vorige opdracht hebben we een animatic gemaakt, het verhaal staat dus. Nu zetten we dit om naar een echte motion graphic.

Keyframe animatie

We touched on keyframe animation - or ‘keyframing’- last week. It’s the primary animation method used by Adobe After Effects, and is designed to take a lot of the hard work out of creating animations using traditional techniques.

Wat is keyframe animatie? In het Nederlands zou dit zijn sleutel-beeldje animatie. Simpel gezegd, in plaats van in ieder beeldje in een film weer alles te tekenen, heb je een paar hoofd beeldjes, waarin het begin en het eind van de beweging zit en dan zal de software de beweging in de tussenliggende beeldjes of frames invullen. Deze automatische invullingen door de software noemen we "inbetweens" of kortweg "tweens", in het Nederlands "er tussenin", maar we gebruiken de Engelse term.

Voor meer informatie over keyframing, kijken we naar de volgende video van Nils Urbanus:

Nu we wat meer weten over keyframing, moeten we de basisprincipes van animatie gaan bekijken. Alleen maar beweging geeft een filmpje een wat houterig overkomen. Er zijn allerlei trucs om je film te verbeteren. Dit blijft eindeloos, dus kijk goed hoeveel tijd je hebt. Op een gegeven moment moet je tevreden zijn.

Bekijk nu de volgende video, waarin de principes van animatie zijn toegepast op motion design:

Workshop 6: Tutorial

De tutorial is deze keer weer opgebouwd uit drie korte video, die je achtereen volgens moet door werken om op het juiste resultaat uit te komen.

Workshop 6: Opdracht

Breng alles bijeen in Adobe After Effects en maak een korte motion graphic over het door jou gekozen t-shirt, of natuurlijk een ander onderwerp.

Acceptatiecriteria:

 • Je hebt gewerkt met keyframing en tweens
 • Je totale verhaal staat op video
 • Je hebt je bestanden opgeslagen en geexporteerd

Punten: 1 punt

Reflectie

Maak nu als laatste je finish opdracht van dit project. Al je gemaakte opdrachten; storyboard, moodboard, kleurenschema, eerste tekeningen, alle Illustrator bestanden en afbeeldingen daarvan, After Effects bestanden en mp-4's en je start/finish opdracht moet je dan naar je docent opsturen. Deze onderdelen kun je ook allemaal gebruiken in je presentatie om je verhaal te kunnen vertellen over jouw ervaringen binnen dit project.

Credits:

Course is made out of the Adobe Eden courses