Loading

Pakkaustuotanto Lea Tervala

Pakkaus ei ole pelkkä suojakuori.

Tuotepakkaus on osa myyntistrategiaa ja markkinointia. Se antaa tuotteelle visuaalisen ilmeen ja luo mielikuvan tuotteen laadusta. Pakkaus erottaa tuotteen muista samankaltaisista tuotteista.

Pakkauksen suunnittelussa on huomioitava myyntipaikka, kohderyhmä, tuotteen paino, pakkauksen sisältö ja jakeluverkoston vaatimukset.

Elintarvikepakkuksilla on tarkka säätely pakkausmateriaalin osalta sekä mitä merkintöjä myyntipakkauksessa on oltava.

Syrjälän mäkisillä laitumilla kasvanutta angus pihvilihaa Muuramesta

Syrjälän tila - tuotepakkaus

Syrjälän tila on keskisuomalainen lihatila, missä kasvatetaan Angusnautoja. Tillalla mm. emolihantuotantoa. Lihat myydään suoramyyntinä suoraan tillalta sekä lähiseudun kaupoissa.

Tilan paisti- ja nautasäilykepurkeille kaivattiin tuotepakkausta, johon mahtuisi kaksi säilykepurkkia. Pakkaus toimisi varsinkin suoraan tilalta tuotteita ostettaessa. Kahden säilykepurkin näyttävä pakkaus kannustaisi asiakkaita ostamaan lihapurkkeja lahjaksi tai tuliaisiksi. Näyttävä pakkaus olisi helppo valinta miettiessä lahjaa. Pakkausta olisi helppo markkinoida myös paikallisille yrityksille henkilökunnan muistamisiin.

Adventtikalenteri

Yritykselle yksilöllisesti suunniteltu adventtikalenteri on kiva tapa muistaa työntekijöitä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Adventtikalenteri muistuttaa kalenterin saanutta yrityksestä koko joulukuun. Kalenteriin on mahdollista yhdistää myös esimerkiksi arvonta.

Suklaapakkaus

Yksilöidyllä pakkauksella voi juhlistaa esimerkiksi erilaisia juhlapäiviä. Esimerkiksi ystävänpäivänä voi yllättää läheiset suklaalevyllä paketissa, joka varmasti jää mieleen. Arkipäiväinenkin tuote saa uuden merkityksen, kun se saa tilannetta varten suunnitellun pakkauksen.

Pakkaukset eivät ole pelkästään suuria yrityksiä varten. Niillä voi pienet yritykset tai yksityiset henkilöt muistaa tärkeitä henkilöitä teettämällä vaikka vain muutamia yksittäisiä kappaleita.

Pakkauksen suunnittelusta

Pakkauksen ulkomuodon suunnittelussa olen käyttänyt ArtiosCAD -ohjelmaa. Ohjelmassa on valmiita pakkausmalleja. Malleja muokkaamalla esimerkiksi koon ja kiinnikkeiden osalta, saa pakaukselle rakenteen, johon voi lisätä visuaalisen ilmeen.

ArtiosCAD:lla luodun rakenteen voi viedä Adobe Illustratoriin, jossa voi luoda pakkauksen visuaalisen ilmeen. Esko Studion avulla Illustratorissa näkee pakkauksen 3D -mallin, jonka voi lähettää vaikkapa PDF -muodossa asiakkaalle. Asiakas pystyy mallia pyörittelemään ja tutkimaan, jolloin saa varsin hyvän käsityksen lopputuotteesta.

Asiakkaan toimittamasta materiaalista riippuen voi olla tarpeen käsitellä kuvia ja logoja. Kuvankäsittelyssä on hyvä apu Adobe Photoshopista, jolla voi tehdä suuremmat muokkaukset kuviin. Illustratorilla voi kuvat muokata vektoreiksi.

Pakkauksia voi yksilöidä myös esimerkiksi tekemällä valmispakkauksiin vyötteitä, sisuksia tai tarroja. Valmispakkauksia käyttämällä jää varsinaisen pakkauksen tuottamisesta koituva kulu minimaaliseksi, mutta tuotepakkauksesta saadaan kuitenkin yksilöity.