Loading

Učenici 3.a OŠ Alojzija Stepinca sudjelovali su u eTwinning projketu "Na putu dobrote" autorice Sandre Vuk. Svoja zrnca dobrote širili smo 2.12.2019. - 23.12.2019.

Ovaj projekt je imao za cilj potaknuti kod učenika, ali i šire zajednice koju smo uključili, potrebu za empatijom, dijeljenjem i međusobnim pomaganjem u blagdanskim danima . Svoja zrnca dobrote učenici su dijelili nizom aktivnosti nakon što bi uočili kako je potrebno samo malo pažnje prema drugima, uočavanje potrebitih, da i oni, iako su mali,mogu puno toga doprinijeti i promijeniti, podijeliti i učiniti drugačije, kako mogu sami donijeti dobre promjene u zajednici te na taj način graditi svjesne, savjesne i odgovorne građane, članove zajednice.

Aktivnosti smo provodili na dva načina. Za prvi način učenici su se sami odlučili nakon što sam ih upoznala s projektom. Svakoga dana otvarali bi po jednu "kućicu" adventskog kalendara i provodili zadani im zadatak. Za takav način odlučili su se jer im je već bio dobro poznat iz prošlogodišnjih projekata iste autorice ( "20 dana dobrote "). Dogovorili smo da će ove godine voditi svoje Dnevnike aktivnosti na način da će svakoga dana na jednu stranicu bilježnice napisati datum, zadatak, način kako su ga odradili i ilustrirati. Tako je na kraju projekta svako dijete imalo svoj portfolio projekta. Sami su osmislili način praćenja odrade aktivnosti. Kako su širili svoja zrnca dobrote, tako su putem skupljali zelene zvjezdice u svoje dnevnike. Osmislili su i razredni plakat na kojem su svi mogli pratiti kako napredujemo . https://calendar.myadvent.net/?id=54f2a4a08253ecf1228a6e93492e198a

Drugi način je bio da učenici sami uoče kako i komu mogu podijeliti koje zrnce dobrote. To su mogli raditi unutar razrednog odjela, u obitelji, u zajednici, prema životinjama i dr. Za svako podijeljeno zrnce dobrote potpisan im je kupon od strane onoga komu su pomogli. Te kupone su također priložili u svoje Dnevnike aktivnosti ( s pojašnjenjem komu i kako su pomogli ). I taj dio smo pratili na razrednom plakatu.

Izrađivali smo i slali božićne čestitke obitelji i partnerima u projektu ...

... razveseljavali smo tajne prijatelje lijepim porukama ...

i sitnicama, za koje smo družeći se više s njima, saznali da vole...

... družili se uz zabavne igre ...

... pisali smo pisma dragim spremačicama ...

i kuharima...

... pisali pisma svetom Nikoli ...

... skupljali humanitarnu pomoć za djecu Doma blaženog Alojzija Stepinca ...

Šireći zrnca dobrote naučili smo kako sitni znaci pažnje utječu na ljude kojima su dani ali i na one koji ih daju. Pri tom smo se još bolje upoznali , zbližili, lijepo družili i zabavljali. Evo što su djeca izjavila po završetku projekta :

Hvala autorici projekta, Sandri Vuk , kao i voditeljicama projekta Neveni Petrović i Lani Jager, na divnom projektu, idejama i pruženoj pomoći tijekom provedbe projekta. Dok čekamo prosinac 2020. nastavit ćemo širiti svoja zrnca dobrote i tijekom ostalih mjeseci.

1.2. 2020. ..... 3.a, OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb ...... učiteljica Lidija Cvetko

Created By
Lidija Cvetko
Appreciate