Loading

JURA Giga X8 Compact, elegant en hyper modern

De vernieuwde JURA Giga X8 is er. Nóg moderner dankzij het touchscreen display, nóg beter door de uitgekiende techniek en nóg makkelijker te onderhouden door de nieuwe melkschuimer. In deze review probeer ik je door de JURA Giga X8 en X8c te loodsen. Dat 'c-tje' staat overigens voor connected: aangesloten op de waterleiding.

Het Zwitserse JURA is bekend en groot geworden door luxe volautomatische espressomachines voor thuisgebruik. Die werden voor zakelijk gebruik uitgevoerd met een grote watertank en afvalbak en op die manier waren ze -een soort van- geschikt voor het gebruik in het MKB. Bij de JURA Giga-serie is dat precies andersom: ontwikkeld voor professioneel gebruik vanaf de eerste schets.

De JURA Giga X8 is de eerste die weer helemaal bij de tijd is gebracht in 2018. De andere modellen (Giga X3, X7 & X9) volgen wellicht spoedig.

Wateraansluiting

De JURA Giga X-serie en dus ook de vernieuwde X8c heeft een echte, directe wateraansluiting. Het is een volwaardige aansluiting met inlaatventiel en drukreduceerventiel. Allemaal netjes weggewerkt in de behuizing van de machine. Dus geen los vlottersysteem in de watertank.

Eenmaal aangesloten op het leidingnet hoef je geen watertank meer te vullen. Er is nog wél een waterreservoir (2,4 L) in de machine aanwezig die je zou kunnen gebruiken op beurzen en evenementen waar geen waterleiding aanwezig is. Heerlijk fexibel. Als de machine op de waterleiding wordt aangesloten, laat dan een waterfilter plaatsen om kalkvorming tegen te gaan. Het water wordt dan gezuiverd voordat het de machine in gaat. De machine gaat dan beduidend langer mee en er treden minder storingen op. Kalkrijk of hard water heeft vooral invloed op verwarmingselementen, ventielen en kleppen. De machine geeft aan wanneer het filter vervangen dient te worden.

Het wisselen tussen het gebruik op de waterleiding en de interne watertank is geen kwestie van instellen door de gebruiker. De installateur van een JURA Giga beschikt over een terminal waarmee hij meerdere verborgen instellingen kan programmeren en beheren. Die terminal is een soort toverdoosje die, gekoppeld aan de machine, ook alle gegevens kan inlezen, de machine kan updaten en vervolgens weer kan terugschrijven naar de machine. De terminal is voor ons als professional dealer een onmisbare tool om meerdere machines tegelijk in te stellen in bijvoorbeeld een kantooromgeving waar meerdere machines hetzelfde moeten worden ingesteld. Dat scheelt tijd én geld voor zowel de klant als leverancier.

Waterreservoir

Is er geen waterleiding in de buurt? Dan is er de Giga X8 met 5 liter waterreservoir. Die is goed voor een 40 normale koppen koffie, 100 espressi of 70 cappuccini. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de inhoud van het servies. Het waterreservoir kan je vanaf de voorkant van de machine zien en dus ook hoeveel water er nog resteert.

Het reservoir is makkelijk onder de kraan te vullen. 5 liter water is een hele plas en ook een best gewicht, een handje ter ondersteuning van de tank is dus geen overbodige luxe. Het handvat van het reservoir is stevig en houdt een goede balans.

Ook hier is waterfiltratie belangrijk en mogelijk. Het werkt met de JURA Claris Pro Smart waterfilters. een van de weinige mogelijkheden om kraanwater, direct in de watertank, goed te zuiveren.

Nieuwe melkschuimer

De nieuwe melkschuimer is een zegen voor de gebruiker. Uiteraard krijg je heerlijk lobbige melkschuim voor overheerlijke cappuccino of latte macchiato, maar natuurlijk moet de melkschuimer gereinigd worden. Daar is de grootste stap voorwaarts gemaakt.

De nieuw ontwikkelde software heeft een sterk verbeterd reinigingsprogramma voor de melkschuimer waardoor handmatig reinigen zo goed als tot het verleden behoort. Met het speciale reinigingsbakje is het schoonhouden van de melkschuimer een fluitje van een cent. 2 minuten en hij is weer helemaal fris en klaar voor gebruik.

De vernieuwde melkschuimer in de uitloop van de JURA Giga X8

De nieuwe melkschuimer kennen we al van de 'gewone' JURA X8. Makkelijk uitneembaar en te reinigen, maar nu ook vaatwasbestendig en voorzien van verwisselbare uitloopjes.

Nog meer gemak bereik je door de JURA Compressor Cooler of Wireless Cool Control aan de machine te koppelen. Die geeft aan wanneer de melk in het resp. 4 liter of 1,1 liter reservoir bijgevuld dient te worden. De machine stopt met de afgifte van melk om gespetter te voorkomen. Dat scheelt weer een hoop schoonmaken. De set is compleet te maken met een prachtig afgewerkte glazen koppenwarmer. Goedkoop is het allemaal niet, maar een complete set kost nog altijd minder dan een vergelijkbaar los toestel in een simpele uitvoering.

Uitgebalanceerd

Het lijkt misschien niet heel belangrijk, maar de nieuw ontwikkelde lekbak heeft een verbeterd middelpunt. Zo houd je hem makkelijker met 1 hand vast wanneer je deze gaat legen. Grootste pluspunt van de nieuwe lekbak is dat deze in zijn geheel in de vaatwasser kan.

Op de afvoer

Is er kastruimte over direct onder de machine? Laat dan het residu (de gebruikte gemalen koffie) via een afvaldoorvoer* in een grote afvalemmer vallen. In combinatie met een vaste wateraansluiting hoef je dan alleen nog maar eens in de 150 koppen de bonenreservoirs bij te vullen. Het lekwater dat in de lekbak terechtkomt kan op de afvoer worden aangesloten. Zo krijg je écht waar voor je geld, want de praktische capaciteit van de machine neemt toe. Je hebt simpel gezegd veel minder omkijken naar een machine die zichzelf vult en leegt.

* optioneel

De JURA Giga-serie is aan te sluiten op de afvoer voor koffieresidu en lekwater

Ook de configuratie van de afvaldoorvoer wordt geprogrammeerd met de terminal. Zo kan de machine ook nog afgesteld worden op de inhoud van het afvalreservoir waar het koffieresidu in wordt afgevoerd. De lekbak en de residubak kunnen en moeten nog steeds gereinigd worden en blijven dus makkelijk uitneembaar.

Molens met keramische schijven

De molens in de JURA Giga X8 zijn zelfregulerend in toerental en maalgraad. Uniek voor JURA, want in geen ander model passen ze dit toe. Hetzelfde geldt voor de keramische schijven. Ze zijn keihard en blijven vlijmscherp. Je moet wel écht beroerde koffiebonen gebruiken om deze schijven bot te krijgen.

Molen met keramische schijven, temperatuursensor en stappenmotor

Met 2 molens kan je laten samenwerken zodat de tijd van het malen halveert. Of je doet er 2 verschillende koffie's in. Dan kan je dus mélangeren (niet te adviseren, want je vermengt 2 samengestelde koffie's met elkaar en dat is niet vaak lekker) maar ook per product een koffie toewijzen. Denk bijvoorbeeld aan een krachtige koffie die je als basis voor een cappuccino of latte gebruikt en een zachte koffie voor de caffé crème. Nog een mogelijkheid is dat je een cafeïnehoudende en cafeïnevrije koffie gebruikt. De gebruiker kiest dan voorafgaand aan de druk op de knop wat hij wenst.

Aparte heetwater uitloop

Alle JURA Giga X8 heeft een aparte heet water uitloop. Die is ook separaat van de koffie uitloop, dus er bestaat geen kans dat er een druppel koffie (of erger nog; een druppel melk) in je hete water terechtkomt. Ook de heet water uitloop is in hoogte verstelbaar. Het hete water is niet doorgekookt. Je kan er dus thee mee maken, maar de echte thee liefhebber (toch al geen fan van koffie en koffie automaten) verwen je er niet mee. Vooral met zwarte thee is de vorming van een schuimlaagje op de thee bijna niet te voorkomen.

JURA Smart Connect

De JURA Giga X8 is te voorzien van een Smart Connect adapter die draadloos communiceert met smartphone of tablet (Android & iOS). Gegevens over verbruik, vullen en legen van reservoirs en eventuele foutmeldingen kunnen via e-mail verzonden worden. Handig wanneer er meerdere toestellen over verschillende locaties verdeeld zijn. Je kunt de toestellen ook benoemen, zodat je niet hoeft te zoeken. Producten zijn ook vanaf de tablet in te stellen met een gebruiksvriendelijke user interface.

JURA Smart Connect software

Je kan zelfs via de tablet producten starten, hernoemen en aanpassen tijdens de bereiding. Die flexibiliteit is bij een grote gebruikersgroep fantastisch.

Snelheid

JURA Giga X8 met 'Speed' functie

De JURA Giga X8 & X8C zijn uitgevoerd met een 'speed' functie. Je kan dat vergelijken met een turbo op een motor. De speedfunctie is te programmeren op alle koffieproducten, maar het heeft pas écht effect op grote hoeveelheden van dat product, zo boven de 200 ml. Iets dat wij in Nederland niet te pruimen vinden omdat er zoveel water bijgevoegd wordt.

Aluminium front

Alle JURA Giga's hebben een 3 mm dik aluminium front. Dat ziet er 'Cool Nordic' uit. De afwerking van het geanodiseerde aluminium is mat. Bij de nieuwe JURA Giga X8 & X8c is dat aluminium zwart of verchroomd.

3 mm dik geanodiseerd aluminium frontpanelen

Programmering

Het programmeren is eenvoudig en duidelijk via het Nederlandstalige TFT Touchscreen kleurenscherm. Je wordt door de machine bij de hand genomen door de programmatuur. Via een terminal kan de machine zelfs op slot gegooid worden om oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Dat kan zelfs op verschillende niveau's zodat reinigingsprogramma's bijvoorbeeld wél uitgevoerd kunnen worden, maar veranderingen in de programmering niet. Dat programmeren van producten kan overigens ook vanaf de tablet via de voornoemde JURA Coffee app. Speciale functies zoals de programmering van een extern waterfilter kunnen uitsluitend via een terminal geprogrammeerd worden. Deze terminal wordt alleen aan JURA Professional partners in bruikleen geleverd.

Accessoires

Voor zelfbediening

Optioneel zijn ook de bonenreservoirs af te sluiten. Handig voor locaties waar oneigenlijk gebruik in de hand wordt gewerkt (geen of weinig toezicht) en waar onze heerlijke boontjes ten prooi zouden kunnen vallen aan het dievengilde. Dan kan je de koffie ook nog af laten rekenen met behulp van een muntautomaat, kassasysteem of paslezer. Een en ander via een MDB protocol dat geldt als standaard voor alle automaten met een afrekensysteem.

Optioneel verkrijgbare bonenreservoir met slot

Melkkoeling

Eigenlijk is iedere bron van melk goed genoeg. Maar melk is ook een bron van zorg: bacteriën! Melk koelen is een voorzorgsmaatregel: gekoelde melk blijft langer goed. Dat koelen kan in een compacte 1,1L Cool Control (optioneel draadloos), een mini koelkastje of een professionele Compressor Cooler. Die laatste is net als de draadloze koeler in staat om het melkniveau te laten monitoren door de koffiemachine.

Blijven koppelen: hier staat 10 liter water, 2,6 kg koffiebonen en 8 liter melk klaar voor gebruik

Uiteraard helpen de machines je bij het onderhoud van de melkschuimer door deze (automatisch) te spoelen en zelfs automatisch te reinigen. De gebruiker hoeft alleen maar op start te drukken om het korte spoel- of lange reinigingsprogramma te starten. Het toevoegen van een desinfecterend middel houdt een en ander zuiver. In een zakelijke omgeving is het te adviseren om iemand verantwoordelijk te maken voor dit werkje, anders doet niemand het.

Service

Een dergelijke machine heeft ook z'n onderhoud nodig. En al zijn ze draagbaar, zeker aangesloten op een waterleiding trek je ze niet zo even van het aanrecht af. Liever een monteur 'aan huis'. En daar maken wij het verschil: staat de koffiemachine stil? Dan lopen wij omzet mis. Een niet te onderschatten gezamenlijk belang. Een serviceovereenkomst is een niet te onderschatten item in de offerte. In onze beleving bestaat gratis service niet (die proppen ze in de koffieprijs) en wij vragen dus een eerlijke vergoeding voor goede service. Er zijn verschillende mogelijkheden met service overeenkomsten. Laat je goed voorlichten.

Installatie

Een goed begin is het halve werk. Dus bij installatie is een gedegen gebruikersinstructie geen overbodige luxe. Een machine online bestellen in een webshop en op laten sturen is nauwelijks een optie. Zeker voor deze machines geldt: beslist naar de specialist.

Wat doe je zelf?

Het dagelijks onderhoud bestaat uit het bijvullen van reservoirs en het legen van afvalbak en de lekbak. Op aangeven van de machine ga je de machine reinigen via het programma. Ontkalken wanneer de machine niet op een filter werkt en de melkschuimer 1 á 2 x per week reinigen via het programma. Als je dat trouw opvolgt, dan dekt een goede service overeenkomst de rest.

De concurrentie

JURA schuurt tegen grote jongens aan met deze budgettair verantwoorde alternatieven. De Schaerer Vito & WMF Bistro (beide afkomstig van dezelfde fabrikant, maar in een ander jasje) zijn machines die de uitgifte wellicht sneller doen (vooral van melkschuim), maar dan moet het prijskaartje ook even bekeken worden. En daarin moet je de afschrijving en vooral de onderhoudskosten ook even meerekenen. Dan zie je dat je 2 JURA Giga's kan neerzetten tegen 1 alternatief. Natuurlijk nemen 2 toestellen meer ruimte in, maar het biedt ook flexibiliteit en zekerheid. En als je intern kijkt, zijn de verschillen minimaal. Dezelfde pomp(en), producten en allemaal Zwitserse precisie. JURA kiest voor kleine, energiezuinige thermoblokken met RVS leidingen en de andere merken voor, in mijn optiek, ouderwetse boilers. Die thermoblokken zijn toch een stuk voordeliger in het energieverbruik en wanneer ze onverhoopt vervangen dienen te worden, scheelt dat ook nog eens. Reden temeer om je licht eens op te steken bij zo'n JURA Giga.

Wie zijn wij?

The Coffee Factory is de grootste zelfstandige premium dealer van JURA in Nederland. In onze showroom in Vlaardingen staan alle machines ter demonstratie klaar. Je bent welkom van maandag tot en met zaterdag, een afspraak maken is handig, maar niet noodzakelijk. Je parkeert gratis en recht voor de deur.

We mogen ons JURA Premium Partner noemen. Dan heb je verstand van zaken, volgens JURA zelf. We hebben nagenoeg alle JURA machines in de showroom staan, klaar voor een 'proef op de tong'

Machines die wij leveren en voorzien van koffie onderhouden we zelf. Op locatie bij de klant of in onze werkplaats. Alle onderdelen hebben we ook op voorraad.

Wil je een JURA Giga eens in het echt zien of uitproberen? Maak dan een afspraak voor een proeverij of proefplaatsing. Bel hiervoor tijdens kantooruren met: 010 - 248 93 30

Created By
Ron Hagestein, The Coffee Factory B.V.
Appreciate

Credits:

The Coffee Factory B.V. | Jura Elektro Geräte AG

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.