Loading

joost declercq Curator van expo ‘Before the Wave’ in Het Spilliaert Huis

Het Spilliaert Huis opende onlangs opnieuw de deuren met de expo ‘Before the Wave’. Curator Joost Declercq confronteert het werk van Léon Spilliaert met dat van Luc Tuymans, Jan Vercruysse, Lili Dujourie en Cris Brodahl.

door Tim Heddebauw

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Joost Declercq. Al van kinds af groeide ik op met kunst en kreeg die liefde ook van thuis uit mee. Later studeerde ik kunstgeschiedenis. Mijn eerste project in de kunstwereld was de opstart van het ‘Gewad’, een alternatieve tentoonstellingsruimte in Gent, gevolgd door de oprichting van mijn eigen ‘Galerie Joost Declercq’. Ik bood er een podium aan kunstenaars zonder galerij. In 1992 ging ik aan de slag bij Foundation Hans Hartung & Anna-Eva Bergman. Tot eind augustus 2019 was ik directeur van Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle waar ik toch mijn eigen accenten heb kunnen leggen. En nu ben ik dus curator voor de nieuwe expo in Het Spilliaert Huis!

Wat vind je fascinerend aan Spilliaert?

Ik heb het geluk gehad om – als kustjongen – al op hele jonge leeftijd kennis te maken met het werk van Léon Spilliaert. Voor mij is Spilliaert geen typische kunstenaar die vol passie dingen op doek smijt. Hij is het soort kunstenaar met een bedachtzame kijk op zijn eigen werk, een verwondering als het ware. Op die manier neemt de kunstenaar afstand van zijn eigen werk, los van zijn existentiële verlangen en de melancholie die zijn werk uitstraalt.

Niets is veelzeggender dan de stilte.

Waarom ging je voor deze tentoonstelling specifiek aan de slag met het Spilliaertkunstwerk ‘Meisjes voor de golf’?

Allereerst omdat ik het een mooi werk vind (lacht). En verder vooral omwille van de titel, in het Engels ‘Before the Wave’. Het gaat over dat spanningsmoment tussen een vlakke zee en die aankomende golf. De stilte voor de storm zeg maar. Een moment van onzekerheid maar ook van intens verlangen. De titel zegt eigenlijk alles over de kunstenaars die ik selecteerde. Niets is veelzeggender dan de stilte.

‘Stilte’ is een terugkerend thema, ook bij de werken van de andere kunstenaars die aan bod komen in de tentoonstelling. Kan je deze link kort uitleggen?

Zoals ik al zei, is Spilliaert geen klassieke kunstenaar. Hij is een bedachtzaam kijker van zijn eigen werk. Hij kijkt verwonderd naar zichzelf. Op die manier wordt de kunstenaar toeschouwer van zijn eigen werk. Kunst vormt zo een afbeelding van de werkelijkheid. Diezelfde existentiële attitude vond ik ook terug bij de andere kunstenaars. Elk bekijken ze het wel vanuit hun eigen hoek.

Spilliaert gebruikt de stilte van het gebeuren om de fragiliteit van de mens ten aanzien van de onmetelijkheid van de natuur te illustreren. Ook kunstenaars als Jan Vercruysse, Lili Dujourie, Luc Tuymans en Cris Brodahl gebruiken de stilte als methode om te getuigen over het onnoembare. De stilte bij Jan Vercruysse is als een denkbeeldig huis waar enkel kunst kan gedijen en reflecteren over zijn eigen bestaan. Bij Lili Dujourie vertelt de stilte over de fragiele positie van de vrouwelijke kunstenares en Luc Tuymans gebruikt de poëzie van de stilte om de onzekerheid van ons geheugen en de geschiedenis te bevragen. Cris Brodahl hanteert de stilte dan weer om de ijzige koelte waarmee de mens naar zichzelf kijkt te bezweren.

Verstilling is de positieve kant van corona. Ik hoop dat we er iets uit geleerd hebben.

Door corona is er de laatste maanden meer ‘stilte’ geweest dan ooit. Hadden we daar nood aan volgens jou? Wat is je persoonlijke ervaring daarbij?

Ik hecht sowieso veel belang aan stilte. Uiteraard hou ik van de belangstelling bij een vernissage of een event. Maar ik heb ook nood aan een verstilling en vertraging…

Verstilling is de positieve kant van corona. Los van alle economische drama’s hebben we toch even kunnen stil staan. Moeten we wel zoveel consumeren? Waarom willen we altijd meer en meer? Ik hoop alvast dat we er iets uit hebben kunnen leren…

Werk van Léon Spilliaert, Cris Brodahl, Luc Tuymans en Lili Dujourie

<< Expo >>

BEFORE THE WAVE

Nog tot en met 11 oktober te bezoeken in Het Spilliaert Huis, Koningin Astridlaan 7

Het Spilliaert Huis hanteert een systeem waarbij maximaal 12 bezoekers in de ruimte worden toegelaten, zonder reserveringen. Open van 11.00 tot 17.00 uur in juni tijdens de weekends, in de zomermaanden elke dag.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (juni 2020)

Foto's: Het Spilliaert Huis (Werken van Léon Spilliaert, Lili Dujouri, Cris Brodahl en Luc Tuymans)

Meer artikels op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate