Loading

Women who changed the world Жени, които промениха света- eTwinning проект 2019-2020 на СУ "Екзарх Антим I" гр. Казанлък

12 велики европейски личности-Жени които промениха света : Ана Аслан, Джейн Гудол, Мария Кюри, Гру Харлем Брундтланд, Янина Очойска, Саманта Кристофорети, Керсти Калюлайд, Роза Паркс, Мина Кант, Малала, Ане Франк, Майка Тереза
eTwinning проект между 12 европейски училища, в който участват 2 а,б,в; 3б; 4а класове на СУ "Екзарх Антим I" гр.Казанлък с техните учители: Бояна Филипова, Росица Минчева, Велизар Китов, Мара Атанасова, Мариана Лъскова, Красимира Караиванова, Красимира Иванова.Координатор-Наташа Джуркова. eTwinning проекта е част от дейностите по проект SDGs Action! съ-финансиран по програма Еразъм+ на ЕС.
В продължение на месец малките антимовци изучаваха живота и дейността на тези велики личности. Партньорите по проекта работиха в различни екипи и всеки партньор имаше конкретни задачи в представянето на 12-те жени променили света. Жените бяха избрани от самите партньори. На екипа от СУ "Екзарх Антим I" се предоставиха следните задачи за изпълнение: Да направи презентация и представи биографията на Майка Тереза, да направи макети представящи Роза Паркс, да запише на аудио биографията на Саманта Кристофорети, да направи постер за Джейн Гудол и да направи thinglink за Ане Франк.
Джейн Гудол родена през 1934 година в Лондон- английски приматолог и антрополог, който промени изцяло разбирането ни за царството на животните. Борец за по- добри условия за живот на шимпанзетата в плен.Тя започва дългогодишното си изследване сама в джунглите на Източна Африка и постепенно създава един от първите центрове за изследване на примати в естествени условия.

Анеза Бояджиу /1910-1997/, но хората я знаят като Майка Тереза. Родена в Скопие. От дете знае, че нейното призвание е да помага на хората. "Помогнах на хиляди хора. Отворих домове за сираци и болници в много страни по света. Основах Орден- Мисионери на милосърдието, който съществува и до днес.Не всеки може да направи велики неща, но всеки може да върши малки неща, но с много любов."От 2016 г. папа Франциск канонизира Майка Тереза като светица.

Аудио за Саманта Кристофорети. Родена на 26 април 1977 година в Милано, Италия.Тя е пилот и инженер.Първата италианка в космоса, която държи рекорд за жени за най - дълъг престой в космоса при полет. Говори 5 езика и е запален радиолюбител.Аудиото е с гласът на Калина Китова.

Роза Паркс / 1913 – 2005) е афроамериканска активистка за граждански права на чернокожите американци. Нейната роля в борбата за равноправие на чернокожите американци и извоюва мястото на най популярната чернокожа жена в американската история.Всичко запачва ето така: / автобус .Роза сяда на първата седалка. Отзад седят други бели и черни статисти. Влиза бял мъж с бомбе.Шофьорът казва на Роза- "Моля преместете се назад, това тук са места за бели." Роза- "Не, няма и нямам намерение да стана." Шофьора- "Ще извикам полиция". Роза- "Не, няма да отстъпя. Уморих се да отстъпвам. Имам право да стоя тук." Шофьорът слиза и от уличен телефон се обажда на полицията. Полицаят- "Госпожо, арестувана сте за гражданско неподчинение." Роза слиза с високо вдигната глава. Така започва автобусния бойкот на чернокожите в Монтгомъри оглавен от Мартин Лутер Кинг, а Роза през зимата на 1955 поставя началото на движението за граждански права. Списание "Тайм" я определя като една от най-силните и влиятелни личности на 20 век. Макетите са дело на Преслава Петрова, Наталия Демирева, Симона Йовчева от 4а.

Thinglink за Ане Франк- кликнете на линка в началото на реда.

Годината е 1929.Във Франкфурт на Майн, Германия се ражда Ане Франк.Родителите ѝ Едит и Ото Франк са евреи. Укрива се от нацистите със своето семейство в Амстердам и води дневник публикуван след края на Втората световна война. На 4 август 1944 г. убежището е разкрито.В началото на март 1945 Ане Франк умира в концентрационния лагер „Берген-Белзен“, близо до Хановер. Ане Франк споделя: "Нито за момент не загубих надежда. Вярвах силно. Моето послание къв Вас е- Вярвайте в доброто и пазете идеалите си."

Ана Аслан /1897- 1988 / от Румъния. Известна с постижението си в медицината-Геровитал, което забавя стареенето.

Нашите четвъртокласници Борис Йовчев, Симона Йовчева и Наталия Демирева "се срещнаха" чрез ефекта на зеления екран с Ана Аслан

Повече информация за проекта "Women who changed the world" търсете в eTwinning- https://twinspace.etwinning.net/107759/home

Повече информация за Eразъм+ проекта "SDGs Action!" търсете на сайта https://sites.google.com/view/sustainabledevelopmentgoalsact/home

Created By
Natasha Dzhurkova
Appreciate